ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ... ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
Τραβάει μακριά το... καλαμπούρι

Νέες επώνυμες καταγγελίες έφτασαν στο «Ρ» σχετικά με τη διαβόητη επιστολή του Γ. Παπανδρέου, που καθημερινά παραλαμβάνουν πολλοί, οι οποίοι ουδέποτε συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ουδέποτε ψήφισαν το κόμμα του.

Πριν ένα χρόνο ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν ότι 1.000.000 άνθρωποι τον ανέδειξαν αρχηγό του κόμματός του. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, αλλά και άλλοι άνθρωποι ο οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνουν «ευχαριστήριες» επιστολές για τη... συμμετοχή τους στο «δημοψήφισμα».

Μεταξύ αυτών την επιστολή έλαβε και η Αλεξάνδρα Γρηγορίου, από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, μέλος του ΚΚΕ από το 1974.

Ο Μιχάλης Μπάνος του Ελευθερίου, υπάλληλος της Αγροτικής τράπεζας Καρύστου, χωρίς ποτέ να συμμετάσχει στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου, έλαβε και αυτός με τη σειρά του την ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευστράτιος Πανάγος από τη Μυτιλήνη, πήρε την επιστολή και έστειλε στο «Ρ» το παρακάτω σημείωμα:

«Με έκπληξη σήμερα (4/02/2005) έλαβα την ως άνω επιστολή που με... ευχαριστούσε για την ψήφο μου για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2004, γιατί λέει "μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες". Μετά τα πρώτα γέλια με φίλους άρχισα να αντιλαμβάνομαι το σοβαρόν του θέματος. Δηλαδή, εντάξει βρήκαν τα στοιχεία μου από τις λίστες που μοιράζουν αφειδώς τα τηλεπαιχνίδια, εάν όμως κατάλαβα καλά θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή μου και ο αριθμός ταυτότητάς μου και αυτό είναι που τρομάζει. Από πού βρήκαν τον αριθμό και ποιος υπέγραψε για μένα; Δεν είμαι διάσημος, δεν είμαι οργανωμένος πουθενά, πώς θα προστατευτώ;».

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη μέλος του ΚΚΕ δέχτηκε επιστολή από τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Ελευθερία Αλεξίου διαμένει στην οδό Κονίτσης 5 στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης. Εμεινε έκπληκτη όταν πριν περίπου μια εβδομάδα έλαβε επιστολή από τον Γ. Παπανδρέου με την οποία την ευχαριστούσε που «συμμετείχε» στη διαδικασία εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Είναι αστείο. Το εκατομμύριο των πολιτών που υποτίθεται τον ψήφισαν, αν ήταν σαν εμένα, τότε ζήτω που καήκανε εκεί στο ΠΑΣΟΚ», είπε στο «Ρ».

Η Ελευθερία (Ρίτσα) Αλεξίου, σήμερα είναι συνταξιούχος λογίστρια. Από το '61 εντάχθηκε ενεργά στο κίνημα. Συμμετείχε στους Λαμπράκηδες, στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην πορεία εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Είναι δραστήρια και γνωστή στην περιοχή του Αγίου Παύλου για την κομματική της δραστηριότητα. Και φυσικά δε συμμετείχε με κανένα τρόπο στις «ανοιχτές - συμμετοχικές» διαδικασίες για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου, που προβλήθηκαν ως η «αποκάλυψη της δημοκρατίας» και αποκαλύπτεται πως ήταν παρωδία.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Γενέθλια» με αντιπολιτευτικές φούσκες

«Δεν μπορούν να κυβερνήσουν», «κυβερνούν με αντιφατικές λογικές», ήθελαν «απλώς να αρπάξουν τους υπουργικούς θώκους». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε χτες ο Γ. Παπανδρέου για να ασκήσει ...σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια πανηγυρική εκδήλωση για τα πρώτα «γενέθλια» στην ηγεσία του κόμματός του, απέδειξε περίτρανα ότι στόχος του είναι να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια, εξάλλου, της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του, κατηγόρησε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση για την οικονομική «απογραφή» και ανέφερε ότι ο Ελληνας επίτροπος στην ΕΕ Στ. Δήμας, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, του είπε ότι «η Ελλάδα θα μπει σε επιτήρηση από την ΕΕ».

Συνεχίζοντας τη ...σκληρή επίθεσή του στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «ήδη εμφανίζει σημάδια κόπωσης, σημάδια πρόωρης γήρανσης».

Η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική της, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζεται «από ευθυνοφοβία και έλλειψη στρατηγικής». Αντί, σημείωσε, «για μια έντονη διεκδικητική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάν, είδαμε την κυβέρνηση να αποσύρεται, να αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις κινήσεις του Ερντογάν». Είδαμε, κατέληξε, «να απεμπολεί την ουσιαστική κατάκτησή μας στο Ελσίνκι για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε, φυσικά, να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγούσε την Ελλάδα στη Χάγη γενικά και αόριστα για επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφορών»...

Δεν παρέλειψε να επαινέσει το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας: «Βλέπουμε την ακρίβεια, την ανεργία, τα εισοδήματα και την ασφάλεια των εργαζομένων στο ναδίρ, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις, όχι μόνο καθηλώνεται, αλλά αναστρέφεται».

Η «νεοδεξιά κυβέρνηση το μόνο που εγγυάται είναι η δραματική μείωση του επιπέδου ευημερίας, ποιότητας και ασφάλειας της ζωής του λαού», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «επί θύραις βρίσκεται ένας Μπερλουσκόνι, από μια κυβέρνηση που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τον μεσαίο, ή κεντρώο χώρο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε συγχρόνως την κυβέρνηση για έναν «ιδιότυπο κρατισμό», χρησιμοποιώντας για παράδειγμα «το Πανεπιστήμιο που σήμερα και αυτό βρίσκεται μέσα σε μια ιδιότυπη προστασία του κρατισμού» και, όπως είπε, «το προϊόν που βγάζει, δεν έχει αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», είναι κομμάτι των «απολιθωμάτων, τα οποία ακόμα αντιμετωπίζει μια δυναμική Ελλάδα, που θέλει να πάει μπροστά και που, όμως, κρατιέται πίσω από έναν ιδιότυπο κρατισμό».

Απέναντι, λοιπόν, σ' αυτόν τον κρατισμό, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε μια «ηθική, δημοκρατική επανάσταση δημοκρατικού εκσυγχρονισμού», για να καταλήξει σ' αυτό που πραγματικά υπονοούσε από την αρχή, ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να μιλήσει για την αποκρατικοποίηση. Να πάρει μια απόφαση στο συνέδριό του». Πρέπει να μιλήσουμε, τόνισε, «για τη δημιουργία κοινωνικοποιημένων ιδρυμάτων, όχι κρατικών πανεπιστημίων, αλλά πανεπιστημίων πραγματικά της κοινωνίας»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε διάλογο και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, υποστηρίζοντας: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από φοβική Αριστερά. Χρειάζεται μια σύγχρονη, τολμηρή Αριστερά, που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν εγκλωβίζεται σε απλοϊκά διλήμματα ενοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ταύτισής του με τη ΝΔ». Εάν τα κόμματα της Ανανεωτικής και Κομμουνιστικής Αριστεράς, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «συνεχίζουν να βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ τον αντίπαλό τους, θα είναι σε λίγο ανίκανα να κάνουν αντιπολίτευση».

Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ειδικότερο κάλεσμα στο ΣΥΝ, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού «στη δημιουργία μιας κοινής Επιτροπής προσωπικοτήτων, που θα προωθήσει την ιδέα των δημοψηφισμάτων», ώστε από κοινού, όπως είπε, «να κάνουμε το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ