Ευχαριστίες του διορισμένου Ιρακινού Προέδρου προς ΗΠΑ «για όσα έκαναν για τον ιρακινό λαό»
Associated Press |
Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή συγκρούονται με την αστυνομία |
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου η χώρα ανακτήσει την αμυντική της ικανότητα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του, στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο διορισμένος Πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για «όλα όσα έκαναν οι ΗΠΑ για το Ιράκ». Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών πολιτών, που φαίνεται ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συντάσσεται στο πλευρό της ιρακινής αντίστασης.
Ο Αλ Γιαουάρ, εκτός από ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής γι' αυτό και συμπληρώνει ότι θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη στενών σχέσεων και με την ΕΕ. Οσο για τις αντικατοχικές επιθέσεις, υιοθετεί πλήρως την άποψη των κατοχικών δυνάμεων αποδίδοντάς τες σε «εχθρούς του ιρακινού λαού».
Την ίδια ώρα, στην Μπαακούμπα στο Βόρειο Ιράκ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυτο σε φυλάκιο της Εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί εθνοφρουροί και να τραυματιστούν 4. Στη Βαγδάτη, με διαφορά λίγων ωρών, εξερράγησαν άλλα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα. Ο στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν μια αμερικανική περίπολος. Σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2.
Ο στόχος της δεύτερης επίθεσης ήταν ο συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας Μογιάντ Μπάσαρ αλ Τζανάμπι, ο οποίος σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν οι 2 σωματοφύλακές του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη σκοτώθηκαν, σε μάχη στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Τέλος, έγινε γνωστό ότι δολιοφθορά σημειώθηκε στον πετρελαιαγωγό που συνδέει το Κιρκούκ με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να διακοπεί πλήρως η ροή του ιρακινού πετρελαίου.
Απέσυρε το σύνολο του προσωπικού της από το Ιράκ η τουρκική μεταφορική εταιρία «Μπιλιντούρ», μετά την εκτέλεση ενός οδηγού της, πριν από μερικά 24ωρα, από τους απαγωγείς του. Την ίδια στιγμή, μια ισλαμιστική οργάνωση υπό την επωνυμία «Ταξιαρχία του μάρτυρα σεΐχη Γιασίν», με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, προειδοποιεί, και αυτή, τη Σαουδική Αραβία να μην αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, όπως πρότεινε, απειλώντας με σειρά επιθέσεων και εντός του εδάφους της.
Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αναφερόμενος, χτες, στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων από αραβικές χώρες στο Ιράκ, εκτίμησε ότι είναι μάλλον «απίθανο», καθώς οι περισσότερες αραβικές ηγεσίες δεν το επιθυμούν. Παραφωνία, μετά τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί η θέση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος, υπήρχαν πληροφορίες ότι, χτες βράδυ, θα δήλωνε «έτοιμος να αποστείλει στρατεύματα».
Συνεχίζονται οι παραπομπές σε στρατοδικεία των Αμερικανών στρατιωτών που εμπλέκονται στα βασανιστήρια και στις κακοποιήσεις κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Χτες, ήταν η σειρά της 21χρονης Λίντι Ινγκλαντ, της μοναδικής γυναίκας που εμφανίζεται τόσες φορές στις επίμαχες φωτογραφίες, να εμφανιστεί στο στρατοδικείο προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή όχι. Η ίδια υποστηρίζει ότι εκτελούσε διαταγές.
Από την πλευρά της, η ταξίαρχος Τζάνις Καπρίνσκι, υπεύθυνη της φυλακής που παύθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της κτηνωδίας χωρίς, όμως, να της ασκηθεί δίωξη, υποστήριξε, επικαλούμενη «αξιόπιστη μαρτυρία», ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των βασανιστηρίων από την ίδια. Η Καπρίνσκι άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η προσπάθεια φθάνει μέχρι το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο. Η Αμερικανίδα ταξίαρχος υποστήριξε, επίσης, ότι μετά βεβαιότητος είδε Ισραηλινούς να συμμετέχουν στις ανακρίσεις των Ιρακινών κρατουμένων.
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-
Οι ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου που για μερικά σεντάβος μετέτρεψαν το πολυκατάστημά τους στην κόλαση του Δάντη, στέλνοντας 423 από τους πελάτες τους στον άλλο κόσμο, το λιγότερο προκάλεσαν μια απίστευτη τραγωδία.
Ποια άραγε η τιμή της ανθρώπινης ζωής; Η ζωή 423 ανθρώπων για μερικά πέσος ή δολάρια; 423 άνθρωποι, δεκάδες από αυτούς μικρά παιδιά. Αυτός και ο τελικός απολογισμός της πρωτοφανούς τραγωδίας που ξεκίνησε με την έκρηξη μίας φιάλης υγραερίου. Εκατοντάδες ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ομάδες γιατρών καταφθάνουν από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Χιλής, του Μεξικού, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης, Ορλάντο Φιορότο, ευχαρίστησε τις χώρες που ανταποκρίθηκαν και ξεκαθάρισε ότι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα τιμωρηθούν σκληρά... Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος, Οσκαρ Νικανόρ Ντουάρτε, κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια της χώρας.
Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου στο προάστιο της Ασουνσιόν Γιούκουα Μπολάνος, στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, Χουάν Πίο Πάιβα, και τέσσερις φύλακες παραπέμφθηκαν ήδη στη δικαιοσύνη, όπως και το άτομο που έδωσε τη διαταγή να κλείσουν οι πόρτες που είναι ο γιος του ιδιοκτήτη ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
Μπροστά στον ανακριτή ένας από τους φύλακες παραδέχτηκε πως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, έλαβε διαταγή να κλείσει τις πόρτες για να μη φύγει κανείς χωρίς να πληρώσει. Μία άλλη γυναίκα που εργάζεται ως ταμίας δήλωσε ότι άκουσε το γιο του ιδιοκτήτη να φωνάζει «κλείστε, κλείστε, κλείστε», ώστε να μη φύγει κανένας από τους πελάτες.
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
«Επιφυλακτικά» αντιμετώπιζαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι σε μάχες κοντά στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν «έως και πενήντα» αντάρτες Ταλιμπάν. Παρότι αν επιβεβαιωθεί η είδηση θα πρόκειται για μια από τις πλέον πολύνεκρες μάχες στην υπό μερική κατοχή χώρα από το 2001, ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων Αντριου Νορθ του BBC News επισήμανε πως, «συχνά, υπήρξαν περιπτώσεις που οι δυνάμεις των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν - εσφαλμένα - ότι προκάλεσαν βαριές απώλειες» σε μαχητές της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν. Και σ' αυτή την περίπτωση, ο ισχυρισμός περί 50 νεκρών βασίζεται σε «μαρτυρίες πιλότων από τον αέρα».
Επιφυλακτικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η «επιτυχία» που παιάνιζε χτες η κυβέρνηση του γειτονικού Πακιστάν, δηλαδή ότι «διείσδυσε» στην «Αλ Κάιντα», μετά τη σύλληψη του Μοχαμάντ Ναΐμ Νουρ Καν, «στελέχους της "Αλ Κάιντα"», φερόμενου ως «ειδικού στους υπολογιστές», από τον οποίο αντλήθηκαν - ο τρόπος δε διευκρινίζεται - οι πληροφορίες που οδήγησαν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού στις ΗΠΑ. Πληροφορίες που, όπως έγινε χτες γνωστό, είχαν συλλεχτεί σε περίοδο έως και προ 4 ετών. Ο σεΐχης Ρασίντ Αχμεντ, υπουργός Πληροφόρησης της κυβέρνησης του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη του Καν «οδήγησε» σε άλλες επτά-οκτώ συλλήψεις μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, όλες στο Παντζάμπ.
ΜΟΣΧΑ.--
Η Κρατική Δούμα έδωσε χτες την έγκρισή της με ψήφους 304 υπέρ και 120 κατά στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Πούτιν που θίγει τα κοινωνικά «προνόμια» των συνταξιούχων και των βετεράνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η χτεσινή δεύτερη συζήτηση ήταν η κρίσιμη για το νομοσχέδιο αφού μετά την τρίτη (που είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα) το νομοσχέδιο θα σταλεί για έγκριση στην Ανω Βουλή και στον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων, προβλέπει την κατάργηση προνομίων, όπως δωρεάν αστικές συγκοινωνίες και φτηνότερα φάρμακα, και την «αντικατάστασή» τους με ένα πενιχρό μηνιαίο επίδομα. Διαδηλωτές πραγματοποιούν απεργία πείνας έξω από το κτίριο της Δούμας.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Η έρευνα σε βάρος αξιωματικού του δανικού στρατού για βασανισμό κρατουμένων στο Ιράκ θα διευρυνθεί προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος και άλλων στρατιωτών στα περιστατικά, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του στρατού. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτό το μήνα όταν θα επιστρέψουν οι στρατιώτες.
Πάντως, χτεσινά δημοσιεύματα του δανικού Τύπου ανέφεραν ότι η αξιωματικός εις βάρος της οποίας διεξάγεται η έρευνα ονομάζεται Ανεμέτ Χόμελ, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε.