ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Μερική άρση του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από βδομάδες υπόγειων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, αλλά και εσωτερικών διαμαχιών που κράτησαν μήνες, η Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο συμφώνησαν τελικά να «συμβιβαστούν» και να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της μερικής άρσης του εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων κατά της Κούβας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, που μέχρι πρότινος αντιδρούσαν σθεναρά κατέληξαν χτες το πρωί σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους για την άρση του σχεδόν 40ετούς εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων κατά της Κούβας, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN, αλλά και το βρετανικό BBC. Η «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία επιτεύχθηκε υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των εκπροσώπων πολιτειών και τα λόμπι που εκπροσωπούν τους γεωργούς, που επιθυμούν την επέκταση των εξαγωγών και πρόκειται να εγκριθεί αργότερα αυτή τη βδομάδα ως μέρος μιας ξεχωριστής έκθεσης αναφοράς του Κογκρέσου και της Γερουσίας για τις στρατιωτικές δαπάνες, δήλωσαν μέλη του Κογκρέσου μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεών τους, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν έξι ώρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, τόσο η Γερουσία όσο και ο πρόεδρος Κλίντον θα αποδεχτούν τη συμφωνία, αν και οι όροι της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, ούτως ώστε να εγκριθεί και να γίνει νόμος. Εκτός από την Κούβα, με το νομοσχέδιο αυτό αίρονται οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, του Σουδάν, της Λιβύης και του Ιράν.

Το CNN πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Κούβα θα πληρώνει τους Αμερικανούς αγρότες και διανομείς σε ρευστό, ότι η αμερικανική κυβέρνηση και τα αμερικανικά ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα δε θα μπορούν να παρατείνουν την πίστωση ή εγγυήσεις δανείων προς την Κούβα και ότι η χώρα αυτή δε θα μπορεί να κάνει ανταλλαγή προϊόντων με τις ΗΠΑ ή να εξαγάγει προϊόντα εκεί.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Νικητής το «ΖΑΝΟΥ», ενισχυμένη η αντιπολίτευση

Oυρά έξω απο το εκλογικό τμήμα

Associated Press

Oυρά έξω απο το εκλογικό τμήμα
ΧΑΡΑΡΕ.-

Το κόμμα «ΖΑΝΟΥ» του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ήταν ο νικητής των προχτεσινών γενικών εκλογών. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, από σε 120 εκλογικές περιφέρειες, το κόμμα «ΖΑΝΟΥ» καταλαμβάνει 62 έδρες, το νέο αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» 57 έδρες, ενώ το ανεξάρτητο κόμμα «ZANU-ONGA» κατέλαβε μία έδρα.

Οπως προβλέπεται και από το νομικό πλαίσιο της Ζιμπάμπουε, ο Πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να διορίσει άλλους 30 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο, γεγονός πως προβλέπεται να εξασφαλίσει στο ΖΑΝΟΥ την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 76 εδρών σε σύνολο 150.

«Είμαστε στο μονοπάτι αλλαγών», εκτίμησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», Μόργκαν Τσβανγκιράι, προσθέτοντας πως «οποιοσδήποτε πιστεύει πως το πεπρωμένο της χώρας στηρίζεται στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα πρέπει να υποβληθεί... σε ιατρικές εξετάσεις»!

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ; Και χτες δεν παρέλειψε να προβεί σε σχόλια αναφορικά με τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε, υποστηρίζοντας πως «το μεγάλο ποσοστό της αντιπολίτευσης δείχνει μια πραγματική βούληση ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος για αλλαγή, παρά τη βία και την αυθαιρεσία».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Παρατεταμένη» η παρουσία του ΝΑΤΟ λέει και ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας, που επισκέφθηκε χτες το Κοσσυφοπέδιο, ήταν ένας ακόμη που προέβλεψε πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια «παρατεταμένη παρουσία» στην περιοχή.

«Η σταθερότητα θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ... Αλλά αυτό ακόμη απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση», παρατήρησε ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας, Μπγιόρν Τόρε Γκόνταλ, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ και τον διοικητή της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, Ισπανό στρατηγό Χουάν Ορτούνο.

Αντίθετα, με τους χαμηλούς τόνους των παρατηρήσεων του Νορβηγού υπουργού, ο ύπατος εκπρόσωπος στην ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, εξαπόλυσε νέα πυρά κατά του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας πως «παραμένει ένας εγκληματίας». Κατά τον Σολάνα... η «μόνη πιθανή λύση» στο «πρόβλημα Μιλόσεβιτς» είναι να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η νέα επίθεση Σολάνα κατά του Μιλόσεβιτς δεν ήταν παρά η κατάληξη των αρχικών δηλώσεων ικανοποίησης για τη «θαρραλέα» επιστροφή των Σέρβων στο Μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ανθρωπιστική βοήθεια» 61 εκατ. ευρώ της ΕΕ προς την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας

Ενα χρόνο μετά τους φονικούς βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η ΕΕ ανακοίνωνε πως θα χορηγήσει... «ανθρωπιστική βοήθεια» ύψους 61 εκατ. ευρώ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβία. Από το ποσό αυτό, 18,1 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το Κόσσοβο, 31,9 εκατομμύρια για τη Σερβία και 5,25 εκατομμύρια για το Μαυροβούνιο. Τα υπόλοιπα 5,7 εκατομμύρια θα αποτελέσουν, όπως γνωστοποιήθηκε, «δημοσιονομικό αποθεματικό».

Η «βοήθεια» αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί μέσω του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), «θα επιτρέψει», όπως ανακοινώθηκε, «σε μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις να υλοποιήσουν προγράμματα έκτακτης βοήθειας σε τρόφιμα και υδροδότηση, καθώς και στους τομείς της γεωργίας, της παιδείας και της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης».

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιθέσεις για το «όραμα» της Ευρώπης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ-

«Μόνο η Γερμανία και η Γαλλία είναι σε θέση να προωθήσουν την Ευρώπη...».

Αυτό το απόσπασμα, αλλά και συνολικά το περιεχόμενο της χτεσινής ομιλίας του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ στο ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, για τη γαλλική εκδοχή του «οράματος για την Ευρώπη του μέλλοντος», πυροδότησε τη «μανία» του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που πια νιώθει παραγκωνισμένος ακόμη και ουραγός, που σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την αντίθεσή του και τη δυσφορία του για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, που επιχειρούν να επιβάλλουν από κοινού οι δύο άλλες ατμομηχανές της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία.

Εξάλλου οι προθέσεις των Γερμανών αξιωματούχων και δη του ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ και του καγκελάριου Σρέντερ είναι εξαιρετικά σαφείς και δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους. Επισήμως από χτες έχουν στο πλευρό τους και τους Γάλλους, καθώς διά στόματος του Σιράκ διατυπώθηκε η πρόταση της Γαλλίας, αν και επικράτησε μερική απογοήτευση σε όσους περίμεναν μια απάντηση αντιπαράθεσης στις προτάσεις που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ το Μάη.

«Ζήτω η Γερμανία, Ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ενωση» - στο φινάλε αυτό της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού οράματος που παρουσίασε: προϋπόθεση για όλα όσα μέλλεται να συμβούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης - όποια μορφή και αν προσλάβει, όποιους δρόμους και αν ακολουθήσει - είναι η ισχυροποίηση του γερμανογαλλικού άξονα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς... «Μόνον η Γερμανία και η Γαλλία είναι σε θέση να προωθήσουν την Ευρώπη, είτε αυτό αφορά την υλοποίηση των στόχων της είτε τη διεύρυνση των ορίων της είτε τη στερέωση της ευρωπαϊκής ιδέας στις καρδιές των πολιτών της».

Τι αντιπροτείνει ο Τόνι Μπλερ αντιτίθεται στην ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων; Η Βρετανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός ευρύτερου προβληματισμού γύρω από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αντιτίθεται στην ιδέα της ταχύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης για ορισμένες χώρες. Αυτές τις απόψεις περίπου θα εκθέσει ο Μπλερ και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο, Πέμπτη, με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, μια μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής Συνάντησης Κορυφής.

Οπως τονίζεται και σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Μπλερ θα προειδοποιήσει τη Γερμανία για το διάλογο περί της δομής της ΕΕ και θα προτρέψει τον Γερμανό καγκελάριο, να μην επισπεύδει τόσο το νέο γύρο του διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε, με λίγες προσδοκίες, η Ολμπράιτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε κλίμα, αν όχι απογοήτευσης, τουλάχιστον υπερβολικά συγκρατημένης αισιοδοξίας και με διάθεση περισσότερο ανιχνευτική της κατάστασης, παρά επίτευξης προόδου, έφθασε, χτες, στο Ισραήλ, από όπου ξεκινά τη νέα περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Πάντως, σε μια εμφανή προσπάθεια άσκησης πιέσεων για άμεση απεμπλοκή των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών από το τέλμα, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «τρίξει τα δόντια» στους Παλαιστινίους, καλώντας τον Γιάσερ Αραφάτ, που μίλησε για «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», να αποφύγει κάθε δήλωση που «προκαταβάλει τα αποτελέσματα των τελικών συνομιλιών».

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον αρχηγό της ισραηλινής διπλωματίας, Νταβίντ Λεβί, επρόκειτο να συναντηθεί, χτες, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία σήμερα μεταβαίνει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, για να επιστρέψει σε μία δεύτερη συνάντηση με τον Μπάρακ. Οπως δήλωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, στόχος της Ολμπράιτ είναι να υπερσκελιστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να επιτευχθεί η διεξαγωγή μιας τριμερούς συνόδου κορυφής που θα οδηγήσει σε σύναψη τελικής συμφωνίας μέχρι το χρονικό όριο της 13ης Σεπτεμβρίου που έχει τεθεί.

Λίγες ώρες, πάντως, πριν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού, η κυβέρνησή της, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, κατέστησε σαφές ότι θα εντείνει τις πιέσεις της, κυρίως προς τους Παλαιστινίους ως συνήθως, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίστηκαν «δυσάρεστες» οι δηλώσεις του Αραφάτ, προ ολίγων ημερών σε συγκέντρωση στη Νάμπλους, όπου ανέφερε ότι «εντός εβδομάδων θα είναι γεγονός η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «και από τις δύο πλευρές, προκαλούν πρόβλημα στη συνέχιση των συνομιλιών».

Στο μεταξύ, νέα κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα για την κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ, με αφορμή το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης κορυφής Παλαιστινίων, Ισραήλ και ΗΠΑ. Το κόμμα των Εβραίων εποίκων, το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (PNR), το οποίο έχει 5 βουλευτές στην Κνεσσέτ, απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δε ληφθεί σοβαρά υπόψη η αρνητική του θέση απέναντι σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Παλαιστινίους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ