ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Παράδεισος για το κεφάλαιο, εφιάλτης για το λαό

Την αλλαγή του φορολογικού συστήματος προς το αντιδραστικότερο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών σε ακροατήριο επιχειρηματιών

Την αλλαγή προς το χειρότερο του φορολογικού συστήματος της χώρας, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών και της αύξησης της φορολογίας των φυσικών προσώπων, δηλαδή κυρίως μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων, προανάγγειλε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, από το βήμα του συνεδρίου με θέμα "Το ελληνικό όραμα για το 2000", με διοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Στην ίδια μάζωξη ο υφυπουργός Εργασίας Πρωτόπαππας, υποσχέθηκε προς τους επιχειρηματίες - ακροατές του συνεδρίου ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό - κάτι που θα διασφαλιστεί από τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - αν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, από τη μεριά του, εκμεταλλευόμενος και πάλι την τακτική υποταγής της κυβέρνησης στην άρχουσα τάξη και προκειμένου να πιέσει για μεγαλύτερα προνόμια, διατύπωσεξανά το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν υπάρξει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν από τους βιομηχάνους. Πιο συγκεκριμένα έθεσε θέμα κατάργησης του ορίου των απολύσεων, ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τη βιομηχανία και άρση των γραφειοκρατικών διοικητικών εμποδίων... Παρ' όλα αυτά ανακοίνωσε ότι τα 3/4 των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων το 1996 παρουσίασαν "υγιείς ισολογισμούς", παρουσίασαν δηλαδή κέρδη.

Από τις ομιλίες των υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ είναι εμφανές ότι το "ελληνικό όραμα" που υπόσχεται η κυβέρνηση Σημίτη, δεν είναι άλλο από τη μετατροπή της χώρας μας σε φορολογικό και επενδυτικό παράδεισο του πολυεθνικού κεφαλαίου, κάτι που προϋποθέτει βέβαια το τσάκισμα του "ενοχλητικού" για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, εργατικού κινήματος.

Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ισχυρίστηκε χτες ότι "για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους ο συντελεστής φορολογίας που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που δρουν στη χώρα μας θεωρείται από τους υψηλότερους σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία και τη Δανία, σε αντίθεση με τους συντελεστές φορολογίας φυσικών προσώπων που είναι από τους χαμηλότερους μέσα στην ΕΕ. Είναι επίσης δεδομένο ότι ενόψει ενός διαφαινόμενου και διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, θα πρέπει η Ελλάδα, για να αποφύγει δυσμενείς παραμέτρους για την οικονομία, να προσαρμόσει το φορολογικό της σύστημα στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Τονίζεται ότι οι χρηματοοικονομικές ροές κινούνται από χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε χώρες με χαμηλούς".

Ο υφυπουργός Οικονομικών "ξέχασε" να αναφερθεί στην έμμεση φορολογία και για να αποδείξει ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις, περιορίστηκε μόνο στην άμεση φορολογία.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με τις νεοφιλελεύθερες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που προώθησε η ΝΔ το 1992 και το 1993, μειώθηκαν εντυπωσιακά οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από 45-53% στο 35%. Μείωση υπήρξε επίσης και στους συντελεστές φορολογίας φυσικών προσώπων, αλλά το 1993 οι φόροι κατανάλωσης υπερτριπλασιάστηκαν, ενώ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση υπήρξε και με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, καθώς, με εξαίρεση λίγα εμπορεύματα, όλα τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο συντελεστή 18%. Ηταν αλλαγές που μετέφεραν τα φορολογικά βάρη από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους. Το 1994 το ΠΑΣΟΚ προωθεί τα μεσαιωνικά "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εμφανή σκοπό το βίαιο εκτοπισμό τους από την αγορά. Σήμερα ο κ. Δρυς, αναγγέλλει ουσιαστικά νέο φορολογικό σύστημα, ακόμη περισσότερο αντιδραστικό από το σημερινό.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατακλυσμός κερδών

Σημαντικά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την κερδοφορία των τραπεζών

Νέα επίδειξη... κερδών κάνουν τις τελευταίες μέρες οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, με αφορμή τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους και αποδεικνύοντας ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δεν πάει στράφι, αλλά αντίθετα έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για αλματώδη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζιτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών:

  • Κέρδη προ φόρων ύψους 24,1 δισ. δρχ. εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 89% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής Θ. Καρατζάς,η βελτίωση της κερδοφορίας συνδέεται με τη μείωση των επιτοκίων και την άνοδο του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (επιστημονικό προσωπικό και σύλλογος υπαλλήλων) υποστήριξαν πάντως ότι, πέρα από την επίτευξη κερδών, η διοίκηση θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα το έμψυχο δυναμικό και αμφισβήτησαν με στοιχεία τις θεωρίες που θέλουν να επηρεάζεται η κερδοφορία της Τράπεζας από τα έξοδα μισθοδοσίας. Με αφορμή τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές και την αύξηση κεφαλαίου το φθινόπωρο, ζήτησαν επίσης να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Εθνική. Θέση της ΔΑΣ των υπαλλήλων ΕΤΕ είναι πάντως να ξεκαθαριστεί και να αλλάξει το σημερινό ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ματαιωθούν τα όποια σχέδια για πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών σε "ομίλους κεφαλαιούχων", εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Η Εμπορική Τράπεζα τριπλασίασε περίπου τα κέρδη της από το πρώτο εξάμηνο του 1996 μέχρι το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρήση με κέρδη 12,1 δισ. δρχ. Σύμφωνα με το διοικητή, Κ. Γεωργουτσάκο,οι προοπτικές κερδοφορίας για το 1997 εμφανίζονται καλύτερες, ενώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του φετινού χρόνου ήδη βρίσκονται στα επίπεδα κερδών ολόκληρου του 1996. Ωστόσο, η παράθεση των στοιχείων αυτών δε συγκίνησε ούτε τους μετόχους, ούτε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς οι μεν πρώτοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το χαμηλό μέρισμα (300 δρχ. ανά μετοχή), ενώ οι δεύτεροι έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση και σωρεία ατασθαλιών που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη της Τράπεζας.
  • Η γενική συνέλευση της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε χτες τα αποτελέσματα του 1996 - 3,6 δισ. δρχ. έναντι 6,7 δισ. δρχ. το 1995 - που όμως μεταφέρονται (μετά από σχετική εισήγηση της διοίκησης) σε πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι περίπου μηδενικό.
  • Στα 2,7 δισ. δρχ. προβλέπει η διοίκηση της Xiosbank να φτάσουν τα κέρδη της Τράπεζας το 1997, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν σημαντική αύξηση των επιμέρους μεγεθών.
  • Στη σκιά της ιδιωτικοποίησης, η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ενέκρινε τα αποτελέσματα του 1996, με βάση τα οποία τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,9 δισ. δρχ. έναντι 1,8 δισ. δρχ. το 1995.
"Εκσυγχρονιστές"

Στόχος μας είναι να συλλάβουμε τα μεγάλα ψάρια δήλωνε πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών, όταν παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τις φορολογικές ποινές και το οποίο έβριθε από "φωτογραφικές" διατάξεις ευνοϊκής ρύθμισης μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, με δράστες ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατασκευαστικές - τεχνικές εταιρίες και εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις.

Τελικά τι μας μένει να πούμε με τους "εκσυγχρονιστές" που έχουμε μπλέξει. Οτι είναι προκλητικοί; Οτι μας χλευάζουν; Οτι μας ειρωνεύονται χυδαία χωρίς ίχνος ντροπής, νομίζοντας ότι τρώμε κουτόχορτο; Αντε να βάλουμε ένα χεράκι όλοι μαζί να καθαρίσουμε λίγο τον αέρα. Πολλά μικρόβια έχουν συγκεντρωθεί γύρω μας και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και σε δοκιμασία τη σκέψη μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ