Συνέντευξη Τύπου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»
Πιστεύουμε πως «η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεν μπορεί να υπάρχει και να εξασφαλίζεται, αν στόχος δεν είναι η ανατροπή της ίδιας της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα. Πάνω και σ' αυτό χτίζουμε την αγωνιστική συμμαχία μας. Συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις για να σταματήσει η επέμβαση του Ισραήλ». Ειδική αναφορά σε θέματα του Αιγαίου και της παραπομπής των τουρκικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έκανε στην παρέμβαση του ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Χρήστος Κατσιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, μετέφερε εμπειρία απ' την Παλαιστίνη, απ' όπου γύρισε το Σάββατο.
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ (στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Ηλίας Νικολόπουλος) |
Στη συνέχεια της εισηγητικής ομιλίας του σημείωσε πως «αν κάτι άλλαξε στο μεσοδιάστημα από την 24 Ιούλη του 1974 είναι μία πρόσκαιρη εκτόνωση της λαϊκής οργής, καθώς λεηλατήθηκαν ιδέες και οράματα, έγινε προσπάθεια να πειστεί ο λαός ότι τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης είναι και δικά του συμφέροντα, ότι στο όνομα κάποιων υποτιθέμενων "εθνικών" συμφερόντων, που είναι δήθεν κοινά για όλους, πρέπει να υποτάσσεται στις κάθε φορά επιλογές του ιμπεριαλισμού».
Θύμισε πως στη διακήρυξη της ΝΑΣ αφιερώνεται μία από τις 12 σελίδες της για να δηλωθεί το ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δείχνοντας τη σημασία που δείχνει ο συνδυασμός για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα. «Για μας αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, είναι και κριτήριο ψήφου», υπογράμμισε. Στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε πως «είναι περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά σήμερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που απειλούνται. Να αξιώσουμε να μην τηρηθεί καμία συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα μας σε συμμετοχή σ' αυτούς τους πολέμους. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι. Να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».
Για τη συμμετοχή της χώρας μας στο μοίρασμα της λείας με βάση το συσχετισμό της δύναμης στην παγκόσμια αλυσίδα του ιμπεριαλισμού, είπε ξεκάθαρα πως «αυτό συμφέρει την αστική τάξη, είναι ενάντια στην εργατική και τα λαϊκά στρώματα και της χώρας μας και των γύρω χωρών». Οσο για την πρόταση εγκαθίδρυσης ΝΑΤΟικής δύναμης στο Λίβανο σχολίασε: «Είναι σα να βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...
Αναφερόμενος στο θέμα του Αιγαίου, σημείωσε πως «επί της ουσίας έχει περάσει πλέον σε καθεστώς επιδιαιτησίας, με κυρίαρχο σε αυτό το ΝΑΤΟ. Η διχοτόμηση προωθείται βήμα - βήμα. Η Τουρκία τίποτα δε θα μπορούσε να κάνει αν δεν είχε τις πλάτες και τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την ανοχή της ΕΕ».
Ο Γ. Μαυρίκος, επανερχόμενος στο θέμα της Μέσης Ανατολής, τόνισε πως «στόχος των ιμπεριαλιστών είναι το ξαναμοίρασμα της περιοχής, το πλιάτσικο πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές». Σε αντίθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς η ΝΑΣ καλεί να παλέψουμε για:
Μόνο η απόσυρση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα και το Λίβανο, τονίζει, και μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη θα έβαζε ένα τέλος στην αιματοχυσία και θα εγγυόταν την ασφάλεια όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.
Ο πανεπιστημιακός Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με τη ΝΑΣ, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε ειδικά στα θέματα του Αιγαίου, στο θέμα της παραπομπής των τουρκικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Κυπριακό. Για το θέμα της Χάγης είπε χαρακτηριστικά πως η προσφυγή θα οδηγήσει σε συνολική αμφισβήτηση των σημερινών δεδομένων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως είναι «γνωστές και απαράδεκτες οι αγγλοαμερικανικές προθέσεις στο Κυπριακό και αφετέρου η επιδεικνυόμενη ελληνική ανοχή έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και όχι μόνο». Είναι χαρακτηριστική - συνέχισε - «εν προκειμένω η υποχώρηση της χώρας μας από την πάγια θέση της, ότι το μόνο εκκρεμές θέμα στο Αιγαίο ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υποχώρηση που συντελέστηκε με τη συμφωνία τουΕλσίνκι το 1999, όπου γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σε "συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα"».
Ετσι, «η Ελλάδα αποδέχτηκε εκκρεμότητα και "άλλων συναφών θεμάτων", πράγμα που είχε ήδη αποδεχτεί με το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν της Μαδρίτη της 8 Ιουλίου 1997, όπου η χώρα μας αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο και παραιτήθηκε από κάθε μονομερή χωρίς τουρκική συγκατάθεση ενέργεια που αφορά στο Αιγαίο».
Ο υποψήφιος νομάρχης αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη πρόταση να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και άλλες - πλην υφαλοκρηπίδας - "διαφορές", ουσιαστικά απαιτήσεις της Τουρκίας».Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι αναρμόδιο γιατί «σύμφωνα με το άρθρο 36 του κανονισμού του Διεθνούς Δικαστηρίου (αλλά και με την τρίτη παράγραφο του ταυτάριθμου άρθρου του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών) το Δικαστήριο αυτό επιλαμβάνεται της επίλυσης μόνον νομικών διαφορών». Επιλαμβάνεται δηλαδή - συνέχισε ο Ηλ. Νικολόπουλος - «όταν υπάρχει αμοιβαία αμφισβήτηση νομίμου δικαιώματος, αλλά εν προκειμένω ούτε η Ελλάδα αμφισβητεί νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας, αφού κανένα τέτοιο δικαίωμα επί ελληνικών εδαφών προβάλλει η Τουρκία. Ούτε όμως και η Τουρκία αμφισβητεί τα υπό της Ελλάδας προβαλλόμενα νόμιμα δικαιώματά της. Απλά η Τουρκία αντιπαρέρχεται τις διεθνείς συνθήκες και αμφισβητεί ολόκληρο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Αιγαίου και τονίζει ουσιαστικά τον πολιτικό χαρακτήρα της διένεξης».
Υπογράμμισε ακόμα «πως εάν η Ελλάδα δεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για μία βραχονησίδα θα θεωρηθεί ότι αποδέχεται την αμφισβήτηση από την Τουρκία της εθνικής κυριαρχίας της σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων». Κατέληξε δε, επισημαίνοντας πως «είναι πρόδηλο ότι η χώρα μας αν αυτοδεσμευτεί για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποδέχεται ταυτόχρονα τον πολιτικό χαρακτήρα των θεμάτων αυτών. Αποδέχεται και τους σε βάρος της κινδύνους κατά τη σολομώντεια λύση τους από αυτό, δεδομένης της πολιτικής ετυμηγορίας του Δικαστηρίου αυτού, που συγκροτείται από 15 δικαστές χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας».
Στη συνέντευξη Τύπου ήρθε και άμεση εμπειρία απ' την κατάσταση στην Παλαιστίνη απ' τον Χρήστο Κατσιώτη, υποψήφιο δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη αποστολή στελεχών του ΚΚΕ. Ο Χρ. Κατσιώτης μίλησε για ένα «λαό που του απαγορεύουν να ονειρευτεί», τόνισε όμως πως «αυτός ο λαός έχει ηθικό και πίστη στον αγώνα του». Αναφέρθηκε σε αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως οι 10.000 Παλαιστίνιοι στις φυλακές του Ισραήλ και το ποσοστό 93% ανεργίας στην Παλαιστίνη. Επισήμανε τις συναντήσεις που έγιναν με την εκλεγμένη κυβέρνηση απ' το λαό, «κυβέρνηση αναγνωρισμένη από όλα τα κόμματα της Παλαιστίνης, αλλά όχι από τις ΗΠΑ»! Αυτός ο λαός, κατέληξε, έχει ανάγκη τη στήριξη του λαϊκού κινήματος, με κάθε τρόπο. Το λόγο πήρε και η Μαρία Ζευγώλη, απ' τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», που σημείωσε πως «είναι χρέος να κινητοποιηθούμε και να σταθούμε στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, να ξαναβγούμε στους δρόμους».