ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απειλές, εκβιασμοί και αυξημένη κινητικότητα

Ο Ρ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε με "ένστολους" του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Μάλλον αντιφατικές ήταν χτες οι ενδείξεις των προθέσεων των Δυτικών και των άλλων, όσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα καλούσε τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να επαναλάβει το διάλογο και "ξεκαθάριζε (...) κατηγορηματικά" ότι η ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας είναι "απαράδεκτη", με μόνη επιλογή την αυτονομία. Μετά το Βελιγράδι, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που συναντήθηκε την Τρίτη το βράδυ με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (χωρίς να γίνει γνωστό τι συζητήθηκε), μιλούσε με άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (!) και επιθεωρούσε πεδία μαχών. Και στα Τίρανα ο πρωθυπουργός της χώρας, Φάτος Νάνο, επαναλάμβανε ότι το σενάριο των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιθέσεων είναι το ..."ιδεατό".

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, παρά το ότι στη συνάντηση με τον Σολάνα κλήθηκε σε επανάληψη του διαλόγου αν ο Μιλόσεβιτς δεχτεί να αποσύρει τις ειδικές του δυνάμεις, έμπυρος στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για ανεξαρτησία, επειδή το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα μιας χώρας "(...) που διαλύθηκε". Μάλιστα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ "κάποια μορφή προστασίας, για να αποτραπούν οι μαζικές σφαγές και οι εθνικές εκκαθαρίσεις".

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εξήρε χτες τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας, που είναι ο καλύτερος και "πιο αποτελεσματικός" τρόπος για την αποτροπή ευρείας κλίμακας πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας στην Οικονομική Σύνοδο της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης στο Σάλτσμπουργκ, ο Νάνο χαρακτήρισε τους αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA ή UCK) "πολύ απελπισμένους, αλλά και πολύ θαρραλέους". Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταθέσουν τα όπλα και θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έδειξαν, παρά τη σκληρή ρητορική τους, να κλίνουν πάντως προς την πολιτική λύση, "ει δυνατόν". Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε μεν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν "όλα τα μέσα" και να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στο Βελιγράδι, ώστε να χορηγήσει αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που δε μοιάζει πιθανή).

Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και ο Αυστριακός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σίσελ υπογράμμισαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να πειστεί "με όλα τα μέσα" να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Μόσχα (κάτι που αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης).

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μπρόνισλαβ Γκέμερεκ, υποστήριζε ότι μια λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να υπάρξει, αν αποφευχθεί μια καθαρή επιλογή μεταξύ αυτονομίας ή ανεξαρτησίας για τη σερβική επαρχία: "Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στην εναλλακτική επιλογή της αυτονομίας ή της ανεξαρτησίας", τόνισε ο Γκέμερεκ σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του 40εθνούς Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο Γκέμερεκ είπε ότι ο διάλογος θα καταστεί δυνατός, μόνο εάν σταματήσει η βία, αποσυρθούν οι σερβικές δυνάμεις και συζητηθεί το θέμα των προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά από συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, στη Δανία. "Η κατάσταση εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, που είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια πολιτική λύση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προχτές βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στη θερινή κατοικία του Πέτερσεν και είχαν συνομιλίες για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Εσπευσμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε, χτες, εσπευσμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από τις προχτεσινές διαρροές της αμερικανικής κυβέρνησης περί ανεύρεσης ιχνών του θανατηφόρου αερίου VX σε κεφαλές ιρακινών πυραύλων. Δηλώσεις, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, έκαναν μόνο οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον ΟΗΕ, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τονίσουν την ορθότητα της επιμονής τους στην παράταση των κυρώσεων. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη, με επίσημη ανακοίνωση, χαρακτηρίζει ψευδή τα νέα στοιχεία και ζητά, εκ νέου, την άμεση άρση των κυρώσεων.

Για τα πρόσφατα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων της Ειδικής Επιτροπής Επιθεωρητών του ΟΗΕ - UNSCOM - ενημέρωσε, χτες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο επικεφαλής της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Επισήμως το περιεχόμενο της έκθεσης του Αυστραλού διπλωμάτη δεν έγινε γνωστό. Εντούτοις, τόσο η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, όσο και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχολίασαν τις φήμες που διέρρευσαν, από την Τρίτη, ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που διατήρησαν, φυσικά, την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα, πάντα, με τις διαρροές αυτές τόσο από το Λευκό Οίκο όσο και από μέλη της UNSCOM, ίχνη του θανατηφόρου αερίου νεύρων VX βρέθηκε σε κεφαλές ιρακινών πυραύλων, μετά από ανάλυση που έγινε στα ειδικά εργαστήρια του αμερικανικού στρατού στην πόλη Αμπερντίν του Μέριλαντ. Ο Κόφι Ανάν, προσπαθώντας εμφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μίλησε για "ορισμένα στοιχεία που, εφόσον αποδειχτούν, ελπίζει να μη χαλάσουν τις σχέσεις του ΟΗΕ με το Ιράκ".

Κατηγορηματικοί και βέβαιοι για την αξιοπιστία των στοιχείων εμφανίστηκαν ο Αμερικανός πρέσβης Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Γουέστον. Ο Ρίτσαρντσον υπογράμμισε ότι "τα γεγονότα είναι γεγονότα" και προσέθεσε ότι "το Ιράκ για άλλη μια φορά απογοητεύει τη διεθνή κοινότητα, γεγονός που αποδεικνύει την ορθότητα της παράτασης των κυρώσεων μέχρις ότου παράσχει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ όλες τις πληροφορίες για το οπλικό του σύστημα". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τζον Γουέστον, ο οποίος τόνισε ότι "η αλήθεια δεν είναι σχετική και είναι σαφές ότι το Συμβούλιο θέλει ικανοποιητική απάντηση, τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στα υπόλοιπα που εκκρεμούν σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο".

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποια χώρα, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις θα επιμείνει στην άρση των κυρώσεων".

"Αβάσιμες και κατασκευασμένες" χαρακτήρισε τις εντεινόμενες φημολογίες το καθεστώς της Βαγδάτης, με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με το θανατηφόρο αέριο, όμως, τονίζεται ότι η άρση των κυρώσεων θα πρέπει να είναι άμεση, ειδάλλως "θα επανεξεταστούν οι σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ". Πιο συγκεκριμένος στις δηλώσεις του ήταν ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος υπογράμμισε ότι είχαν όντως κατασκευαστεί 1,7 τόνοι του θανατηφόρου αερίου, αλλά ποτέ δεν είχε καταστεί δυνατή η εξέλιξή του σε όπλο. Η Βαγδάτη, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς της UNSCOM, επιμένει στην πραγματοποίηση ελέγχου σε ανεξάρτητα εργαστήρια και όχι σε αμερικανικά.

ΙΤΑΛΙΑ
Τέλος καλό... για τον Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Καμία έκπληξη δε σημειώθηκε, παρά τις "κραυγές αγωνίας" στις οποίες είχαν επιδοθεί πολιτικοί και ΜΜΕ για την έκβαση της ψηφοφορίας στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Αργά το βράδυ της Τρίτης τα μέλη της Βουλής ενέκριναν - όπως αναμενόταν - με μεγάλη πλειοψηφία τη διεύρυνση βάζοντας τέρμα στα σενάρια περί εκλογολογίας και αδυναμίας της κυβέρνησης. Με ψήφους 310 υπέρ έναντι 79 κατά, η ιταλική Βουλή επικύρωσε τη συνθήκη, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία - όπως είχε χαρακτηριστεί - της οποίας το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διακυβεύσει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι (;).

Χέρι βοηθείας στην ψηφοφορία, για την εισδοχή στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας των Ουγγαρίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας και Πολωνίας, έδωσε η "Δημοκρατική Ενωση" (UDR) του πρώην Προέδρου Φραντσέσκο Κοσίγκα.Οι ψήφοι των βουλευτών της UDR ισοστάθμισαν τις αρνητικές ψήφους του εταίρου της κυβέρνησης Πρόντι - ο οποίος στηρίζει την κεντροαριστερή κυβέρνηση, που στερείται της απολύτου πλειοψηφίας - του κόμματος της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", το οποίο αρνήθηκε να ψηφίσει τη συνθήκη διεύρυνσης, μία θέση που είχε προκαλέσει πανικό στις τάξεις της κυβέρνησης, άγνωστο γιατί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί υπέρ.

Ο Κοσίγκα, του οποίου το κόμμα έδωσε τη λύση στην κρίση, έσπευσε χτες να δηλώσει ότι δεν πρόκειται άλλη φορά να βοηθήσει την κυβέρνηση συνασπισμού. "Ηταν η τελευταία φορά που υποστηρίξαμε την κυβέρνηση και το πράξαμε για διεθνείς λόγους", είπε ο Κοσίγκα μιλώντας στην τηλεόραση του "Ρόιτερ". Ο Κοσίγκα πρόσθεσε ότι δε βλέπει πιθανή μία κυβερνητική κρίση στο άμεσο μέλλον, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Πρόντι δε θα εξαντλήσει τη θητεία της, καθώς οι επόμενες δύο μεγάλες δοκιμασίες για την κυβέρνηση θα είναι οι ψηφοφορίες για την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών σχολών και την ανανέωση του ενοικίου ορισμένων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, που είναι αμφίβολες.

Μέλος του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού σε πολεμική "άσκηση" που

Μέλος του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού σε πολεμική "άσκηση", που φωτογραφήθηκε από τα διεθνή πρακτορεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ