Με αντιπροσωπεία παραγωγών από το Λασίθι Κρήτης συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό |
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους, υπολογίζουν ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες του νομού θα είναι μειωμένες έως και 40%. Σημείωσαν ακόμη την καθυστέρηση εδώ και τέσσερα χρόνια που παρουσιάζεται στην καταβολή των χρημάτων σε νέους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένα προγράμματα σχεδίων βελτίωσης. Ζήτησαν από το ΚΚΕ να προωθήσει στη Βουλή το αίτημά τους για καταβολή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από την Αγροτική Τράπεζα, ύψους 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε να μπορέσει και φέτος να υπάρξει αγροτική παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή.
Εξέφρασαν, τέλος, την αγωνία τους ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, καθώς και στην περιοχή τους η συντριπτική πλειοψηφία της αγροτικής ιδιοκτησίας είναι υποθηκευμένη στην τράπεζα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα με δήλωσή της υπογράμμισε:
«Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των μικρομεσαίων παραγωγών και στη συγκεκριμένη περίπτωση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στην περιοχή Λασιθίου της Κρήτης, ακριβώς γιατί κατά τη γνώμη μας θέτουν την ουσία του προβλήματος: Πάνω απ' όλα χρειάζεται μείωση του κόστους παραγωγής, ούτως ώστε τα προϊόντα να φθάνουν στον ελληνικό λαό και να είναι καλής ποιότητας και φθηνά.
Πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις περιουσίες των αγροτών που είναι υποθηκευμένες εξαιτίας των χρεών, χρεών που οφείλονται στο κόστος παραγωγής και γενικότερα στην απουσία στήριξης και στη θάλασσα των εισαγωγών που έχουμε στην Ελλάδα. Αμεση παρέμβασή μας είναι να μην πουληθεί η ΑΤΕ, να μη βρεθούν υπερχρεωμένοι οι αγρότες και με υποθηκευμένη και αρπαγμένη κυριολεκτικά την περιουσία τους. Αντίθετα, θεωρούμε ότι πρέπει να επιδοτηθούν και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και να προφυλαχθεί από τις εισαγωγές και από τους μεσάζοντες και όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν στο να είναι ασύμφορη η παραγωγή και η Ελλάδα να βρίσκεται σε μεγάλη διατροφική εξάρτηση.
Τέλος, θεωρούμε ότι οι εργατοϋπάλληλοι και οι μικροπαραγωγοί αγρότες πρέπει να αναπτύξουν κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες τους πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει όχι μόνο για το εργατικό κίνημα ή το αγροτικό, αλλά και ανάμεσά τους».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου Στ. Κορνάρος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ και την ευκαιρία που τους δόθηκε να συζητήσουν αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν και ζήτησε τη στήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους.
Στο πρώην κολαστήριο της ΕΑΤ - ΕΣΑ η εκδήλωση για την 38η επέτειο απ' την κατάρρευση της χούντας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση |
«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, δεν ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε τα 38 χρόνια της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας που πλήγωσε τους αγωνιστές. Της δημοκρατίας που όρθωσε εμπόδια στους νέους. Της δημοκρατίας που οδήγησε τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Της δημοκρατίας που συσσώρευσε κέρδη στην πλουτοκρατία. Της δημοκρατίας που έστειλε 600 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ελβετίας. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία ή και συμπράττουν σε αυτήν.
Ηρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Να τιμήσουμε το λαό μας που καθολικά αντιστάθηκε στη χούντα. Ηρθαμε εδώ για να προβάλουμε και να τιμήσουμε τους αγώνες μας. Να παραδειγματίσουμε τους νέους. Να συμπαραταχθούμε στους αγώνες τους. Να τους ενισχύσουμε την πεποίθηση πως ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει με αγώνες και θυσίες. Να τους δείξουμε πως η κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Να τους πείσουμε πως χαμένοι αγώνες είναι μόνον αυτοί που δε δόθηκαν ποτέ.
Να τους πούμε πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να τους επισημάνουμε πως το δίκιο στους δρόμους θα κριθεί. Να τους υποδείξουμε το δρόμο της απειθαρχίας, της ρήξης και της ανατροπής, δρόμο που και εμείς ακολουθήσαμε τη δύσκολη εκείνη περίοδο».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία γιατί στην Ευρώπη «φασιστικά μορφώματα αποκτούν λαϊκή βάση και κοινοβουλευτική έκφραση». Τόνισε ότι «εμείς που γνωρίσαμε από πρώτο χέρι το φασισμό, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της πάλης ενάντιά του. Δεν θα πάψουμε να αποκαλύπτουμε τη φύση του, τις επιδιώξεις του και τα εγκλήματά του». Τέλος, εξέφρασε αλληλεγγύη στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή, η χήρα Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ η Βούλα Τσίγκα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λουκά, πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αγωνιστών Λευκωσίας Κύπρου.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια που ερμήνευσαν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ειρήνη Χαρίδου, Αντωνία Αδαμαντίδου και Γκέλυ Φλουρή. Συμμετείχαν οι μουσικοί Τάσος Σωτηράκης, Αλέκος Μουτάφης και Θανάσης Ζώης. Απήγγειλε η ηθοποιός Ορνέλα Λούτη. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Στέλιος Γεράνης και η Σοφία Αδαμίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια του προγράμματος.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για τα 38 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας
Σε σχόλιο για τα 38 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν οι απεργοί χαλυβουργοί από την κυβέρνηση, τους κρατικούς μηχανισμούς και τα αστικά Μέσα, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και πρωταρχικά οι άνεργοι. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».