Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει με αγώνες και θυσίες

Στο πρώην κολαστήριο της ΕΑΤ - ΕΣΑ η εκδήλωση για την 38η επέτειο απ' την κατάρρευση της χούντας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Με τη συμμετοχή αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και των αγώνων τού σήμερα, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο χώρο του πρώην κολαστηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ, η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 για την 38η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας, στις 24 Ιούλη 1974. Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΣΦΕΑ, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, δεν ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε τα 38 χρόνια της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας που πλήγωσε τους αγωνιστές. Της δημοκρατίας που όρθωσε εμπόδια στους νέους. Της δημοκρατίας που οδήγησε τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Της δημοκρατίας που συσσώρευσε κέρδη στην πλουτοκρατία. Της δημοκρατίας που έστειλε 600 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ελβετίας. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία ή και συμπράττουν σε αυτήν.

Ηρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Να τιμήσουμε το λαό μας που καθολικά αντιστάθηκε στη χούντα. Ηρθαμε εδώ για να προβάλουμε και να τιμήσουμε τους αγώνες μας. Να παραδειγματίσουμε τους νέους. Να συμπαραταχθούμε στους αγώνες τους. Να τους ενισχύσουμε την πεποίθηση πως ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει με αγώνες και θυσίες. Να τους δείξουμε πως η κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Να τους πείσουμε πως χαμένοι αγώνες είναι μόνον αυτοί που δε δόθηκαν ποτέ.

Να τους πούμε πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να τους επισημάνουμε πως το δίκιο στους δρόμους θα κριθεί. Να τους υποδείξουμε το δρόμο της απειθαρχίας, της ρήξης και της ανατροπής, δρόμο που και εμείς ακολουθήσαμε τη δύσκολη εκείνη περίοδο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία γιατί στην Ευρώπη «φασιστικά μορφώματα αποκτούν λαϊκή βάση και κοινοβουλευτική έκφραση». Τόνισε ότι «εμείς που γνωρίσαμε από πρώτο χέρι το φασισμό, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της πάλης ενάντιά του. Δεν θα πάψουμε να αποκαλύπτουμε τη φύση του, τις επιδιώξεις του και τα εγκλήματά του». Τέλος, εξέφρασε αλληλεγγύη στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή, η χήρα Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ η Βούλα Τσίγκα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λουκά, πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αγωνιστών Λευκωσίας Κύπρου.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια που ερμήνευσαν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ειρήνη Χαρίδου, Αντωνία Αδαμαντίδου και Γκέλυ Φλουρή. Συμμετείχαν οι μουσικοί Τάσος Σωτηράκης, Αλέκος Μουτάφης και Θανάσης Ζώης. Απήγγειλε η ηθοποιός Ορνέλα Λούτη. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Στέλιος Γεράνης και η Σοφία Αδαμίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ