Οι Σενεγαλέζοι εργάτες γης, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, απέσπασαν χτες τα δεδουλευμένα τους |
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μετά από υποθήκευση περιουσίας της εργοδοσίας. Τα χρήματα εκταμιεύθηκαν στο όνομα δικηγόρου του ΠΑΜΕ και αποδόθηκαν στους εργαζόμενους μετανάστες, χθες το μεσημέρι. Η παραπάνω θετική για τα συμφέροντα συνολικά των εργαζομένων εξέλιξη καταδεικνύει ακριβώς ότι οι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες συσπειρωμένοι και μαζί με το ΠΑΜΕ μπορούν με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης τους, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη και πάλη να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να αποσπάσουν κατακτήσεις κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική που ενισχύει την ασυδοσία και αυθαιρεσία του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας. Η καταβολή των δεδουλευμένων στους μετανάστες εργάτες γης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια περίοδο όξυνσης της απλήρωτης εργασίας σε όλο και περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης που συνάδει με την επιβολή ακόμη πιο σκληρών, βάρβαρων μέτρων.
Η απόσπαση των δεδουλευμένων από τους Σενεγαλέζους και Πακιστανούς εργάτες γης αποτελεί σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη, για τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Δίνει αγωνιστική ταξική απάντηση κόντρα στη δημαγωγία και την προχειρότητα αριστεριστών.
Ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων επιχειρεί η ΑΕΓΕΚ, η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα την έλλειψη έργου και προφανή στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που με οργανωτή της δράσης τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ, χθες προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΑΕΓΕΚ, φρέναρε τις 31 απολύσεις που είχε ανακοινώσει προφορικά η εργοδοσία το πρωί.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το χώρο αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις. Οπως και έγινε, αφού δεν προχώρησε η τυπική διαδικασία. Μάλιστα, η ΑΕΓΕΚ πρότεινε στους εργαζόμενους να τους μεταφέρει στις εργασίες της αρχαιολογίας. Εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση, αν προκύψει, το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνει χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.
Η επίθεση της ΑΕΓΕΚ στα εργατικά δικαιώματα ξεκίνησε από μήνες, με καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας. Προχώρησε σε 20 απολύσεις τον Οκτώβρη, στη συνέχεια επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους στις σήραγγες του Μετρό. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε 15 απολύσεις, ενώ στα σχέδιά της είναι να προχωρήσει σε πολλές δεκάδες ακόμη απολύσεις. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να δυναμώσουν τον αγώνα για να τα αποτρέψουν.
«Το πιο ακριβοπληρωμένο κατασκευαστικό έργο στη χώρα, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, παρά το χορό των εκατομμυρίων μεταξύ κράτους - κατασκευαστικών εταιρειών - τραπεζών, καρκινοβατεί με θύματα, όπως πάντα τους εργαζόμενους», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Υπογραμμίζει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για κατεδάφιση κάθε εργασιακού δικαιώματος μαζί με την ανοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ αλλά και εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων όπως αυτό του συγκεκριμένου χώρου) έδωσαν και το μαχαίρι και το πεπόνι στους εργοδότες, άνοιξαν το δρόμο για τις απολύσεις αυτές. Οι απολυμένοι γίνονται μπαλάκι και μέσο εκβιασμού των ιδιωτικών εταιρειών για τις απαιτήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία».
Σημειώνει ότι «βασικός κοινός στόχος κυβέρνησης και εργολάβων είναι η φθηνή εργατική δύναμη να βρίσκεται - υπό τις χειρότερες συνθήκες - στη διάθεση της εργοδοσίας, όποτε και με όποιους όρους θέλει».
Και καταλήγει: «η αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των κατασκευαστικών έργων αναδεικνύεται σε μοναδικό παράγοντα ασφάλειας όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα έργα αλλά και για τη φθηνή κατασκευή τους, για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Και ο λόγος είναι ένας και προφανής: θα λείψει από τη μέση το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης μαζί με τα άλλα ταξικά συνδικάτα της πόλης και το ΠΑΜΕ, μαζί με τους μικρομεσαίους της πόλης που δεν βλέπουν φως στο τούνελ του ΜΕΤΡΟ, μαζί με το λαό, δηλώνει ότι με όποιο τρόπο αυτό επιλέξει, με όλες τις δυνάμεις του, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ».
Αντεργατικές μεθοδεύσεις και στην «Εκτυπωτική Αττικής»
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας λιθογραφίας «ΜΕΤΡΟΝ», από τις 7 μέχρι τις 10 π.μ., μετά από απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και κατόπιν των έξι τρομοκρατικών απολύσεων που πραγματοποίησε η εργοδοσία, προχτές Τρίτη. Να σημειωθεί πως αυτές οι απολύσεις έγιναν μία μέρα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη Σωματειακής Επιτροπής, όπως είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι μετά από πρόσφατη γενική τους συνέλευση.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, η εργοδοσία «απέλυσε έναν εργαζόμενο που είχε οριστεί Εφορευτική Επιτροπή καθώς και δύο από τους πέντε υποψηφίους - τη μία από τους δύο τη στιγμή που διαμαρτυρήθηκε για τις απολύσεις των συναδέλφων της». Η εργοδοτική τρομοκρατία, όμως, δε μένει αναπάντητη: «Η επιθετικότητα της εργοδοσίας έχει στόχο να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο με τη βοήθεια των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και μεθόδευσε την επίθεση και τον εκφοβισμό. Με κάθε μέσο θα απαντήσουμε στην εργοδοσία. Απαιτούμε τώρα την άμεση ανάκληση των απολύσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, σε αντεργατικές μεθοδεύσεις προχωρά και η εργοδοσία της εταιρείας «Εκτυπωτική Αττικής» (Λάλας - Πανόπουλος), καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. «Οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις τους προηγούμενους μήνες περίπου 20 εργαζομένων, λόγω μείωσης εργασιών και έμειναν μόνο οκτώ εργαζόμενοι στο χώρο της δουλειάς που είναι απλήρωτοι. Στους απολυμένους έδωσαν την πρώτη δόση απόλυσης (που τη μείωσε με νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν στους ανέργους τις αποζημιώσεις και στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, ενώ είναι άφαντοι και δεν έχουν δώσει σε κανέναν εργαζόμενο, άνεργο το δώρο Χριστουγέννων».
Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες από τις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί του τηλεοπτικού σταθμού, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Σήμερα έχουν κηρυχτεί επίσης, από τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΙΤΑ και της ΕΠΗΕΑ νέες στάσεις εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ. Στους εργαζόμενους οφείλεται μέρος του μισθού του Οκτώβρη καθώς και ο μισθός του Νοέμβρη. Χτες, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας δε μεταδόθηκε «ζωντανό» πρόγραμμα καθώς και το δελτίο ειδήσεων.
Συνεχίζουν για έκτη βδομάδα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ». Σημειώνεται πως οι 250 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεισήμισι μήνες, ενώ ακόμη δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων. Η εργοδοσία από την πλευρά της κάνει λόγο πως μέχρι σήμερα θα έχει καταβληθεί το δώρο, ωστόσο για τα υπόλοιπα δεδουλευμένα δε γίνεται λόγος.
Μια πρώτη παρέμβαση στην επιχείρηση «Aquis» που διαθέτει πάνω από δέκα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στελέχη του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του Επισιτισμού και των Ξενοδοχείων μετά από τις απολύσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η εταιρεία σε ξενοδοχεία της στην Κέρκυρα (4 απολύσεις), στη Ρόδο (1 απόλυση) και στην Κρήτη (4 απολύσεις).
Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με το διευθυντή προσωπικού της εταιρείας, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε ότι η «Aquis» είναι μια καινούρια εταιρεία η οποία όμως κληρονόμησε πολλά «αγκάθια» από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες όπως οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, από τις οποίες η νέα εργοδοσία θέλει να απαλλαγεί και αυτό ακριβώς πράττει. Δηλαδή, η εργοδοσία θέλει να απαλλαγεί από τη σταθερή δουλειά και να εφαρμόσει ελαστικές μορφές απασχόλησης όπως και από τη δουλειά 12 μήνες το χρόνο εφαρμόζοντας την εποχική απασχόληση. Οποιος δε συμφωνεί με αυτό απολύεται! Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν στον εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην εργοδοσία να εφαρμόσει τα αντεργατικά της σχέδια, δίνουν τη μάχη για τη συσπείρωση και την οργάνωση των εργαζομένων ώστε με τον αγώνα τους να φρενάρουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.