Ψηφίστηκε χτες το σχετικό πρωτόκολλο στη Βουλή
Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κύρωση του πρωτοκόλλου, για τα προνόμια των μελών της EUROPOL στα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την εν λόγω σύμβαση καταγγέλλοντας τον ανεξέλεγκτο κατασταλτικό μηχανισμό που δημιουργείται, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αναρωτήθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές: "ξέρετε τι ψηφίζετε και τι μέλλον προετοιμάζετε για τα παιδιά μας;".
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,αναφέρθηκε εκτενώς στα άρθρα της συνθήκης. Ιδιαίτερα στάθηκε στο άρθρο 14 όπου αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται καν η "διατύπωση επιφύλαξης" από τα κράτη - μέλη για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Επίσης στα άρθρα 3 και 6 όπου το μεν πρώτο προβλέπει πως τα αρχεία της EUROPOL είναι απαραβίαστα όπου κι αν βρίσκονται καθώς και ότι τα μέλη της μπορούν να προβαίνουν σε "ειδικές επικοινωνίες" (και παρακολουθήσεις δηλαδή) χωρίς ειδική άδεια.
Καταλήγοντας τόνισε, πως τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα είναι η συνέχεια της σύμβασης για την EUROPOL προσθέτοντας ότι "πρόκειται για έναν μηχανισμό στήριξης των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση" καθώς και ότι "πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η ερμηνεία της καταπολέμησης του κοινού ποινικού εγκλήματος μπορεί πολύ εύκολα να γίνει λάστιχο".
Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το "πακέτο" των προνομίων των μελών της EUROPOL, υποστήριξε ότι οι πολίτες σε περίπτωση που εκτιμήσουν πως θίγονται μπορούν να προσφύγουν στην αρμόδια εθνική αρχή αφού αυτή έχει την ευθύνη για τα προσωπικά δεδομένα και τη δράση της EUROPOL.
Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάστηκε με... δυο θέσεις στην επιτροπή αφού ο μεν εισηγητής της, Ν. Ζαφειρόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ άλλοι βουλευτές όπως ο Π. Καμμένος κι ο Απ. Ανδρεουλάκος, καταψήφισαν τη σύμβαση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ότι μένουν απλήρωτες για δύο χρόνια οι συνδρομές των περιοδικών
Επιβεβαιώθηκαν χτες στη Βουλή οι φόβοι των ερευνητών του "Δημόκριτου" για περαιτέρω υποβάθμιση του έργου τους, καθώς ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης μόνο αόριστες υποσχέσεις έδωσε για το θέμα της χρηματοδότησης της επιστημονικής βιβλιοθήκης του ιδρύματος.
Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,υπογραμμίζοντας ότι λόγω των περικοπών δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές για επιστημονικά περιοδικά για τα έτη 1997 και 1998. Το χρέος ήδη έφτασε τα 350 εκατομμύρια και ολλανδικός οίκος απειλεί το ίδρυμα με προσφυγή στα δικαστήρια λόγω της μη πληρωμής συνδρομών για τα περιοδικά που έχει προμηθεύσει το ίδρυμα.
Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό το οικονομικό πρόβλημα της βιβλιοθήκης του "Δημόκριτου" και είπε ότι λόγω της περιστολής των δαπανών δε δόθηκαν τα κονδύλια για το 1997. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ούτε για το 1998 έχει οριστεί κωδικός στον προϋπολογισμό για τις συνδρομές των επιστημονικών περιοδικών. Εκανε λόγο για προσπάθειες κάλυψης του ελλείμματος με βάση όμως τις "πραγματικές ανάγκες" και είπε ότι η προμήθεια πολλαπλών αντιτύπων των περιοδικών δημιουργεί πρόβλημα.
Ο Μπ. Αγγουράκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι με βάση την τοποθέτηση του υφυπουργού επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ερευνητών και του προέδρου του ιδρύματος για σταμάτημα των συνδρομών το 1998. Είπε δε ότι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε με περικοπές στις αμοιβές των ερευνητών είτε με υποχρηματοδότηση της έρευνας και είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προβλέπεται ούτε μία δραχμή για την έρευνα. Ο βουλευτής είπε ότι το κόψιμο των περιοδικών για τους ερευνητές ισοδυναμεί με "κόψιμο του οξυγόνου", την ίδια στιγμή που στο ίδρυμα γίνεται σπουδαία δουλιά.
"Δε λέμε μην κάνετε αποκρατικοποιήσεις, λέμε και λίγες κάνετε και αργά τις κάνετε"!
Ανοιχτά ομολογεί, πλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ότι "διευκολύνει" την κυβέρνηση Σημίτη στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, παραδεχόμενος επίσημα ότι η γραμμή αυτή αποτελεί την "αντιπολιτευτική" τακτική του κόμματός του.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία" ο Κ. Καραμανλής δηλώνει χαρακτηριστικά: "Συναντάμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία: η αντιπολίτευση να διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της, και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτό. Μια αντιπολίτευση που κάνει μεν κριτική, αλλά σπρώχνει στη σωστή κατεύθυνση. Δε λέμε "μην κάνετε αποκρατικοποιήσεις", λέμε "και λίγες κάνετε και αργά τις κάνετε και άτσαλες τις κάνετε". Μια άλλη κυβέρνηση θα είχε φτερά και θα πέταγε"!
Ομως ο Κ. Καραμανλής δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για την πολιτική που θα εφαρμόσει, αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, γεγονός που αποδεικνύει το "επικίνδυνο" του ρόλου που έχει αναλάβει.
Απαντώντας στην ερώτηση ποιες πολιτικές σας αποφάσεις θα χαρακτηρίζατε ως πιο σημαντικές είπε: "Τις σημαντικές αποφάσεις δεν τις έχω πάρει ακόμα και δε θα τις πάρω βέβαια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πραγματικές βαριές αποφάσεις έπονται των εκλογών"!
Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η πολιτική κάλυψη που προσφέρει στις πρόσφατες φασιστικές "απόψεις" του Α. Ανδρεουλάκου για συγκέντρωση των οικονομικών προσφύγων σε ξερονήσια. Χαρακτήρισε "ατυχείς" (!) τις δηλώσεις και έσπευσε μάλιστα να τις δικαιολογήσει, λέγοντας ότι "καμία φορά πιανόμαστε από μια δύο λέξεις και προσδίδουμε ένα περιεχόμενο που δεν είναι κατ' ανάγκη αυτό το οποίο θέλει να πει ο ομιλών"!
Πάντως, τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ είναι ορατά. Οχι μόνο δεν καρπώνεται τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, αλλά παρασύρεται από αυτή, ενώ στις τελευταίες περιοδείες του η υποδοχή που του επιφυλάχτηκε άγγιζε τα όρια της "σιωπηρής" αποδοκιμασίας.
Τη στιγμή που ο ίδιος προβάλλει ως στόχο του ΣΥΝ το σχηματισμό "κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας" στη βάση των επιλογών της ΟΝΕ - όπως το αποσαφήνισε μόλις πριν λίγες μέρες από τη Θεσσαλονίκη - σε χτεσινή συνέντευξή του σε απογευματινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, καταδημαγωγώντας σε βάρος των ίδιων των οπαδών του, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει την ένταξη στην ΟΝΕ ως μονόδρομο! Για να προσθέσει, ότι η συνεργασία, με το ΠΑΣΟΚ προφανώς..., μπορεί να γίνει στη βάση προγράμματος που θα μεταβάλει τις σημερινές επιλογές - είναι γνωστό πως αναφέρεται στις μεθόδους και τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές διαδικασίες - που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ιδιαίτερες σχέσεις που φαίνεται να αναπτύσσουν στελέχη του ΣΥΝ με τον Κ. Σημίτη, δηλώνει πως: "Αν ο κ. Σημίτης θέλει ομοτράπεζους της εξουσίας του ας ψάξει αλλού"... Την ίδια ώρα, όμως, ο ΣΥΝ προωθεί την "κεντροαριστερή" συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και γενικότερα...
Ωστόσο, αναφερόμενος σ' αυτήν τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, η οποία, βεβαίως, γίνεται στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αναφέρει πως "οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα", υποστηρίζει πως δεν "προσφέρονται για κλειστές κομματικές καταμετρήσεις, " κι αυτό ενώ ο ίδιος ο Κ. Σημίτης έχει δηλώσει πως τα αποτελέσματα θα κρίνουν την κυβερνητική πολιτική... Ετσι, σε μια προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες του και για να αποφύγει την κριτική για το ρόλο "βαστάζου" της κυβερνητικής πολιτικής που παίζει ο ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, δε διστάζει να διαστρεβλώνει και την πραγματικότητα των συνεργασιών του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ. Αναφέρει πως, τάχα, "οι εκλογές του '98 (δημοτικές - νομαρχιακές) γίνονται χωρίς κεντρικές οδηγίες, συμφωνίες μονόπλευρες ή διαδικασίες κορυφής και πακέτων" - όταν είναι πασίγνωστο πως ο ΣΥΝ συζητά επί μήνες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κεντρικά και με κεντρικές συμφωνίες προωθούν "κεντροαριστερές" συνεργασίες σ' όλη τη χώρα και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Κατά τα άλλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, επιμένει πως "ο ΣΥΝ στην κεντρική πολιτική σκηνή ασκεί και θα ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση. Γιατί η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σημίτη είναι επιζήμια κι αποτυχημένη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο σύγκλισης"...
Ανοιγμα στο λαό με έναν καθαρά πολιτικό λόγο, που αγγίζει τα όρια ενός ιδιόμορφου "ελληνορθόδοξου φουνταμενταλισμού" και εντάσσεται στην προοπτική διεκδίκησης για την Εκκλησία ευρύτερου πολιτικού ρόλου στην κοινωνία, θέλησε να κάνει χτες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.Μάλιστα, μετά το θόρυβο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του περί "Γραικύλων", αναφορικά με όσους τοποθετούνται υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας και κράτους, θέλησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως δεχόμενο επίθεση στην εκστρατεία που έχει κινήσει για να φέρει μια "νέα κατάσταση" στην κοινωνία και στην Εκκλησία, όπως είπε.
"Θα είδατε, είπε μιλώντας σε μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων που τους επισκέφθηκε χτες, τις επιθέσεις που δέχεται το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, επειδή ετάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα, επειδή θέλησε να φέρει μια νέα κατάσταση στην κοινωνία και στην Εκκλησία μας. Αλλά δεν πτοούμαι, δεν κλείνω το στόμα μου, γιατί πιστεύω ότι αυτά που λέω είναι αυτά που θέλει ο λαός μας, είναι αυτά που τα χρειάζεται ο λαός μας".
Ο αρχιεπίσκοπος έθεσε επίσης και στόχο αλλαγής αυτού του τόπου,όπως είπε, καλώντας γι' αυτό το σκοπό τους μαθητές σε μια επανάσταση συνειδήσεων που θα την κάνουν με τα ...ξυπνητήρια. "Ελάτε, είπε, να κάνουμε μαζί την επανάσταση των συνειδήσεων. Είναι μια επανάσταση που τη χρειαζόμαστε όλοι για να αλλάξει αυτός ο τόπος, επιτέλους".
Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο,ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις του, έκανε λόγο για "μια νέα κατάσταση στην Εκκλησία μας θα το συνηθίσουμε και έτσι δε θα έχουμε αντιδράσεις". Στο μεταξύ, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του αρχιεπισκόπου για ευρύτερο ρόλο, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, όπου συζήτησαν για το ρόλο της Εκκλησίας στα Βαλκάνια.