Την ύπαρξη αμιάντου, υλικού εξαιρετικά επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία, στο υλικό της εξωτερικής επένδυσης του κεντρικού κτιρίου του Θριάσιου Νοσοκομείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Υγείας Ελευσίνας του ΚΚΕ.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης, η καταγγελία για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ινών αμιάντου στην εξωτερική επένδυση του νοσοκομείου προκύπτει από έγγραφο (με ημερομηνία 21/5/2001) του «Δημόκριτου», που μελέτησε με μεθόδους οπτικής και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας δείγματα που εστάλησαν από το νοσοκομείο. Αντίστοιχο έγγραφο (με ημερομηνία 20/3/2002) έστειλε και η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αναφέρει ότι ανιχνεύτηκαν οι μορφές ανθοφυλλίτης και τρομολίτης του αμιάντου, μετά από εξέταση δειγμάτων από τα πατώματα του νοσοκομείου, με τη μέθοδο της επίθλασης ακτίνων Χ.
Μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων - αναφέρει η ανακοίνωση - με έγγραφά τους ο διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και η αρχιτέκτων μηχανικός του νοσοκομείου απευθύνθηκαν στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο Σωματείο Εργαζομένων, ενημερώνοντας για τους κινδύνους στην υγεία των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών. Και πρότειναν την αφαίρεση και αντικατάσταση του υλικού που περιέχει αμίαντο ή την κάλυψή του με άλλο υλικό.
«Η πολιτική ηγεσία όμως του υπουργείου Υγείας έστειλε τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγιεινής Περιβάλλοντος και ένα σύμβουλο του υπουργού για να συγκαλύψουν το θέμα, αδιαφορώντας για την υγεία τόσων ανθρώπων. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγιεινής Περιβάλλοντος, χωρίς καμιά ανάλυση ή μελέτη και μόνο μακροσκοπικά (δηλαδή με το μάτι), κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα των ειδικών αναλύσεων και συνέταξε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ακολουθώντας την τακτική της κυβέρνησης, δεν έδωσε καμία συνέχεια στο πρόβλημα, αποδεχόμενη το σημείωμα του διευθυντή της Διεύθυνσης Υγιεινής Περιβάλλοντος», καταγγέλλει η ΚΟ.
Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, η ΚΟ του ΚΚΕ απαιτεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών. Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους μαζικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής να πιέσουν με κάθε τρόπο για τη λήψη μέτρων σχετικά με τον αμίαντο και για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο νοσοκομείο και σ' όλους τους χώρους δουλιάς.
Δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση έκανε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για ένα ακόμα κρούσμα αστυνομοκρατίας από τα πολλά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, χτες το πρωί, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΜΕΤΡΟ ΑΕ στα Σεπόλια ενάντια τη μετατροπή της υπηρεσίας ελέγχου εισιτηρίων σε υπηρεσία ασφάλειας με αστυνομικού τύπου αρμοδιότητες και στολές, αλλά και στη δίωξη του Μάριου Καλατζή εργαζόμενου και συνδικαλιστή, επειδή δεν αποδέχτηκε την αλλαγή του χαρακτήρα της υπηρεσίας και αρνήθηκε να φορέσει τη νέα στολή τύπου «σεκιούριτι». Η διεύθυνση του ΜΕΤΡΟ ΑΕ μετά τις συνεχείς αρνήσεις του εργαζόμενου να φορέσει τη στολή, του έστειλε εξώδικο με το οποίο τον καλούσε να συμμορφωθεί μέχρι χτες Παρασκευή, αλλιώς θα έπαιρνε όλα τα νόμιμα μέτρα.
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και του σωματείου εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο Β. Οικονομόπουλο. Κάτω από την ισχυρή παρέμβαση και πίεση των συνδικαλιστών υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και τους δήλωσε ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα με τον εργαζόμενο και δε θα υποχρεωθεί να φοράει τη στολή. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε ότι η μετατροπή της υπηρεσίας ελεγκτών εισιτηρίων σε υπηρεσία ασφάλειας με τις ανάλογες στολές συνιστά πρόβλημα μέσα στο όλο κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους επισήμαναν στον διευθύνοντα σύμβουλο ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί ότι όλα αυτά τα αστυνομικού τύπου μέτρα έχουν στόχο τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας, αλλά και έξω από αυτούς ακόμα πιο δυναμικά και μετά τους αγώνες για να μην περάσει η αστυνομοκρατία.
Σε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής απλώνεται καθημερινά το κάλεσμα της μαζικής και αποφασιστικής συμμετοχής τους στην τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Αυγούστου από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα και στην Γενική Συνέλευση στις 5 το απόγευμα στο θέατρο «Ακάδημος». Την απόφαση έχουν πάρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και το Συντονιστικό των Σωματείων του κλάδου προκειμένου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να συναποφασίσουν τη συνέχισή του αγώνα τους.
Στη σχετική ανακοίνωση κάλεσμα επισημαίνουν ότι «ο αγώνας μας απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών». Γι' αυτό, σημειώνει, απαιτείται μαζική, αγωνιστική, αποφασιστική συμμετοχή στη συνέλευση, η οποία γίνεται στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα που έχουν ξεκινήσει διεκδικώντας αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Οι αγώνες, σημειώνουν ακόμα, που έγιναν από την αρχή του χρόνου, ήταν σημαντικοί και όσοι συμμετείχαν συνέβαλαν αποφασιστικά. Αναδείχτηκαν τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους μισθούς πείνας, τις μορφές απασχόλησης «σκουπίδια», την εντατικοποίηση, την πολυαπασχόληση. Αυτός ο αγώνας, τονίζουν, συνεχίζεται και χρειάζεται να συγκεντρωθούν δυνάμεις. Ο κάθε ένας που θα λείψει, θα αδυνατίσει τον αγώνα και θα μετρήσει υπέρ των ξενοδόχων. Θα μετρήσει υπέρ των μισθών πείνας, των ελαστικών μορφών απασχόληση, των απολύσεων που θα επιχειρήσουν οι ξενοδόχοι, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία με τον αγώνα τους διεκδικούν: Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας με μείωση του χρόνου εργασίας (5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο), θέσπιση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.
Δυναμικά θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αν τη Δευτέρα δεν ανοίξουν τα κλωστήρια
Σε αγωνιστική επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι της Νάουσας, καθώς τη Δευτέρα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εργοδοσίας, λήγει και η δεύτερη προθεσμία για την επαναλειτουργία ή όχι των τεσσάρων κλωστηρίων του Λαναρά στην πόλη. Μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στη Βέροια, την περασμένη Τετάρτη, όλες οι βάρδιες των κλωστηρίων ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 6 το πρωί της Δευτέρας στις πύλες των εργοστασίων, όπου ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά τους. Σε περίπτωση που η διοίκηση της επιχείρησης εφοδιάσει τα κλωστήρια με βαμβάκι, η πρωινή βάρδια θα πάει κανονικά στο πόστο της. Αν όμως η εργοδοσία επιχειρήσει να δώσει νέα παράταση για την επαναλειτουργία των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν επιτόπου, μέσα από γενικές συνελεύσεις, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με πιθανούς επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και την Αθήνα.
Στο παρασκήνιο συνεχίζονταν μέχρι και την Πέμπτη τα παζάρια ανάμεσα στον Λαναρά, στις τράπεζες και στην κυβέρνηση για τους όρους της αναχρηματοδότησης του επιχειρηματία, ο οποίος επικαλείται έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την αγορά πρώτης ύλης. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να γίνουν το όχημα με το οποίο ο Λαναράς θα επιτύγχανε τη νέα εκβιαστική δανειοδότηση και απαίτησαν τα εργοστάσια να ανοίξουν άμεσα, άσχετα με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και της διοίκησης της «Κλωνατέξ». Απαίτησαν, ωστόσο, να γίνουν γνωστοί οι όροι της πιθανής συμφωνίας, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι, στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους που προπαγάνδιζε το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση, η αναχρηματοδότηση του Λαναρά από τις τράπεζες θα σημάνει νέες περικοπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, ακόμα και μείωση του προσωπικού στα κλωστήρια της Νάουσας.
Στο πλευρό των εργαζομένων στα κλωστήρια βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, το οποίο κατάφερε με τις συντονιστικές του προσπάθειες και με αλλεπάλληλες 24ωρες πανεργατικές απεργίες να ενώσει όλους τους εργαζόμενους της πόλης στον κοινό αγώνα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, διευρύνοντας έτσι το πανναουσαϊκό μέτωπο που έχει σχηματιστεί για την επαναλειτουργία των κλωστηρίων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην πόλη.