Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Ι. Θεωνά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της οικονομικής έκθεσης της Επιτροπής για το 1999
Τη βεβαιότητα ότι οι λαοί με την πάλη τους θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολικά διαφορετική πολιτική στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που θα ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ι. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της οικονομικής έκθεσης της Επιτροπής για το 1999.
Ο Ι. Θεωνάς τόνισε ότι "θετική θεωρεί σε γενικές γραμμές την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας την περασμένη χρονιά η Επιτροπή, αν και εμφανίζεται λίγο ανήσυχη για τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, οι οποίες παραδέχονται ότι είναι ήδη ορατές στην οικονομία της ΕΕ και προβλέπει επιβράδυνση της "ανάπτυξης" για το 1999. Και το συμπέρασμά της για το τι πρέπει να γίνει κινείται στη γνωστή λογική της μονόπλευρης σκληρής λιτότητας, της παραπέρα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους και της έντασης της αντιπληθωριστικής πολιτικής".
Ο Ι. Θεωνάς επισήμανε ότι "η Επιτροπή αποσιωπά το γεγονός ότι οι ασφυκτικοί περιορισμοί στους εθνικούς προϋπολογισμούς καθιστούν ιδιαίτερα περιορισμένα τα περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης. Αποφεύγει να εξηγήσει γιατί, παρά τη συνεχή αύξηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων, την αύξηση των κερδών, τη μείωση του κόστους εργασίας και τα χαμηλά επιτόκια δεν έχει σημειωθεί αναθέρμανση των ιδιωτικών επενδύσεων".
Αναφορικά με τις δημόσιες επενδύσεις ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "η Επιτροπή και η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής ζητούν μέτρα για την αντιστροφή της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν τα περιθώρια δράσης είναι ιδιαίτερα περιορισμένα ως αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη για την ΕΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας; Πολύ φοβούμαστε ότι αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση της δομής του προϋπολογισμού με επιπλέον περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες".
Σε σχέση με την προωθούμενη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης, ο Ι. Θεωνάς είπε ότι "μας ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια πιο στενής σύνδεσης της διαδικασίας έγκρισης των γενικών οικονομικών προσανατολισμών με την πολιτική για την απασχόληση. Από τη μια ομολογείται η αποτυχία της ΕΕ και των κρατών - μελών να αντιμετωπίσουν την ανεργία και από την άλλη προωθείται παραπέρα υποταγή των κατευθύνσεων για τη μισθολογική πολιτική και τις άλλες παραμέτρους της πολιτικής απασχόλησης στις απαιτήσεις των κριτηρίων του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους είναι ότι στην αρχή μας έλεγαν πως η προσθήκη ενός κεφαλαίου για την Απασχόληση στη Συνθήκη θα λύσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια μας είπαν ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Μετά μας λέγανε για ειδικά μέτρα που θα αποφασίζονταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης και τώρα μας λένε να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Απασχόληση, το οποίο όμως, αν και βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επαναλαμβάνει το γερμανικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση. Είναι φανερό ότι η φιλολογία για μεγαλύτερη σύγκλιση των πολιτικών επιλογών των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης, όπως ζητά η Επιτροπή και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεπάγεται ένταση της απασχολησιμότητας, της μερικής και άτυπης απασχόλησης, και αρνητική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλωστε, οι δύο εκθέσεις που δημοσίευσε η Επιτροπή σχετικά με τις διαρθρωτικές πολιτικές, γνωστές ως Κάρντιφ 1 και 2, προτρέπουν για μεγαλύτερη ευελιξία, για μεγαλύτερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην αγορά εργασίας σαν συμπλήρωμα - κλειδί στις μακροοικονομικές "προσπάθειες". Βλέπουμε εξάλλου ότι το σύνολο σχεδόν των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης".
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, τόνισε πως "η Επιτροπή αποφεύγει να δηλώσει ότι θα αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών μετακινήσεων του κεφαλαίου, για την προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων. Την καλούμε να ζητήσει να περιληφθούν στον επόμενο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων τα προβλήματα που δημιουργούνται για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις ανεξέλεγκτες κινήσεις κεφαλαίων και να προωθήσει μέτρα όπως ο φόρος Tobin".
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται είναι οδυνηρά αισθητά στους λαούς της Ευρώπης. Η παραπλάνηση των λαών μέσα από ανούσιες συζητήσεις περί απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότητας είναι φανερό ότι δεν έχει μέλλον. Οι λαοί της Ευρώπης όλο και πιο δυναμικά και συντονισμένα απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, προϋπολογισμούς αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, περιορισμό της σκανδαλώδους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, μια συνολικά διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη και τα κράτη - μέλη, που θα ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές που θα προωθούν την ειρήνη, την πρόοδο και την κοινωνική προκοπή".
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Την κατηγορηματική του αντίθεση στην παραπέρα προωθούμενη απελευθέρωση των σιδηροδρόμων υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ι. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκθεσης σχετικά με τους κοινοτικούς σιδηροδρόμους.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "με τις νέες προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη χαριστική βολή στις δημόσιες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, καθώς επιμένει στην παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος της ασφάλειας των μεταφορών, της δημόσιας υπηρεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο".
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των νέων προτάσεων της Επιτροπής, ο Γ. Θεωνάς επισήμανε ότι "και οι προτάσεις αυτές διατηρούν τη βασική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει γενικά τη διαδικασία απελευθέρωσης και που χαρακτηρίζεται από το διαχωρισμό ανάμεσα στην παροχή και τη συντήρηση της υποδομής από τη μια και την παροχή μεταφορικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών από την άλλη. Δηλαδή, διατήρηση του βάρους χρηματοδότησης των υποδομών για τους δημόσιους προϋπολογισμούς και εκμετάλλευση της αποδοτικότητας των δικτύων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή, όμως, προχωρά ακόμη παραπέρα, ορίζοντας ότι οι διαχειριστές υποδομής που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορεί να είναι και ιδιωτικές επιχειρήσεις στα πλαίσια βέβαια της γενικότερης κατεύθυνσης ιδιωτικοποίησης και των υποδομών μέσω της χρηματοδότησης και εκμετάλλευσή τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμιά κατοχύρωση για τους εργαζόμενους. Αντίθετα προαναγγέλλονται εκτεταμένες απολύσεις, καθώς προωθείται καθεστώς πλήρους ευελιξίας σχετικά με τον αριθμό και τους όρους εργασίας των εργαζομένων".
Σε σχέση με τις υπό συζήτηση εκθέσεις ο Γ. Θεωνάς είπε ότι "προχωρούν πιο πέρα και από την Επιτροπή, απαιτώντας να ακολουθήσουν η απελευθέρωση των διεθνών επιβατικών μεταφορών και των εμπορευματικών μεταφορών, τόσο στο εσωτερικό των κρατών - μελών όσο και διεθνώς".
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "τόσο στις εκθέσεις όσο και στη δέσμη προτάσεων της Επιτροπής απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις συνέπειες, που θα έχουν για τους εργαζόμενους τα μέτρα αυτά. Η παραπέρα διευκόλυνση της εισόδου και της πρόσβασης στις υποδομές των ιδιωτικών εταιριών προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων των δημόσιων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε, το νομοσχέδιο που πρόσφατα πέρασε στην ελληνική Βουλή και έχει στόχο την ευθυγράμμιση με τις κοινοτικές οδηγίες, κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, προβλέποντας περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας για τα επόμενα χρόνια".
Αναφερόμενος στις συνέπειες της πολιτικής απελευθέρωσης που ακολουθείται ο Γ. Θεωνάς είπε ότι "η προωθούμενη απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών όχι μόνο δε θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την έννοια της δημόσιας υπηρεσίας. Στα πλαίσια αυτά προβλέπονται και παραπέρα αύξηση των τιμολογίων, καθώς όπως διαπιστώνει ένας από τους εισηγητές "ένας βασικός λόγος για τον οποίον οι επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται στον τομέα των σιδηροδρόμων είναι τόσο λίγες, είναι ότι η κερδοφορία των σιδηροδρόμων είναι πολύ μικρή". Αναγκαστικά, θα οδηγηθούμε σε μείωση των δικτύων με το κλείσιμο των μη προσοδοφόρων γραμμών, σε βάρος της τοπικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος".
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "οι συνέπειες που ήδη βλέπουμε στους άλλους κλάδους μεταφορών που υπέστησαν τη διαδικασία απελευθέρωσης, οι ανησυχίες μας για την τύχη της δημόσιας υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και για την τοπική ανάπτυξη, η διαμετρική μας αντίθεση με τις πρακτικές του κοινωνικού ντάμπιγκ και τις πολιτικές ανατροπής των εργασιακών σχέσεων μας οδηγούν στην καταψήφιση αυτών των εκθέσεων. Απαιτούμε μια πολιτική στον τομέα του σιδηροδρόμου που να στηρίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη του δικτύου, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, των χρηστών και των εργαζομένων. Ζητάμε από την Επιτροπή να αποσύρει τις προτάσεις της και από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να απορρίψουν αυτές τις προτάσεις στο Συμβούλιο. Ελπίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μέσα από τη συντονισμένη πάλη τους, θα οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί την κερδοσκοπική διαχείριση του σιδηροδρόμου, σε βάρος της ασφάλειας των μεταφορών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των χρηστών".
Σε ΕΡΩΤΗΣΗ τους που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μακεδονίας - Θράκης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου σημειώνουν:
"Οι ομογενείς από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που παίρνουν θεώρηση βίζας παλιννόστησης από τα προξενικά γραφεία των χωρών προέλευσης και έρχονται στην Ελλάδα, παίρνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση παλιννοστούντων ανέργων.
Αυτό χορηγείται ανά τρίμηνο, συνολικά τρεις φορές και ανέρχεται σε 240.000 δρχ. περίπου. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για 30 μήνες από την ημερομηνία εισόδου τους στην Ελλάδα.
Οι ομογενείς, όμως, που έρχονται με απλή τουριστική βίζα και στη συνέχεια παίρνουν θεώρηση της βίζας παλιννόστησης από τα ειδικά επιτελεία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στερούνται το παραπάνω επίδομα, όταν ο χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία θεώρησης της βίζας παλιννόστησης.
Οι ομογενείς που έχουν μεγάλη ανάγκη το επίδομα αυτό συχνά εξωθούνται να παρανομήσουν, προκειμένου να εμφανίσουν ημερομηνίες εισόδου τους στην Ελλάδα εντός των 30 μηνών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος των ομογενών που παίρνουν τη βίζα παλιννόστησης από τα ειδικά επιτελεία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία εισόδου τους στην Ελλάδα;".