ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση. Κάναμε βήματα σ' όλους τους τομείς. Δεν είναι αρκετά. Γιατί το Κόμμα δεν παλεύει μόνο για τα προβλήματα, αλλά πάει πολύ μακριά. Αγωνίζεται για το σοσιαλισμό, στο δρόμο για την κομμουνιστική κοινωνία.

Το μέτρο μας δεν είναι οι τωρινές απαιτήσεις. Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη.

Είμαστε καλύτερα από χτες. Εχουμε Πρόγραμμα, την πρόταση για το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο. Μ' αυτά δουλεύουμε.

Σ' αυτά που κατακτήσαμε στηριζόμαστε.

Η στρατηγική και η τακτική μας πόσο είναι διαλεκτικά δεμένες; Πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας για να την εφαρμόζουμε ενιαία; Απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες.

Για την ισχυροποίηση του Κόμματος, χρειάζονται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά μέτρα.

Πώς συσπειρώνουμε δυνάμεις στη βάση της πολιτικής του μετώπου; Πώς πείθουμε νέες δυνάμεις για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Πώς αλλάζουμε εργατικές συνειδήσεις;

Δεν είναι εύκολα τα άμεσα αποτελέσματα σήμερα. Απαιτείται περισσότερη, καλύτερη δουλιά και υπομονή.

Κατακτήσαμε ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας. Αυτό, καθώς και η εσωκομματική δημοκρατία μας βοήθησε.

Οι αποφάσεις να φτάσουν ολοκληρωμένα, πειστικά σε ευρύτερες εργατικές δυνάμεις.

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, των μηχανισμών της αστικής τάξης δυναμώνουν.

Η δραστηριότητα των οπορτουνιστικών ομάδων δεν είναι θέμα αριθμητικό. Η αστική τάξη προβάλλει, πολλαπλασιάζει τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Αλλά και η τραχύτητα της πάλης σπρώχνει στον οπορτουνισμό. Χρειάζεται ιδεολογική θωράκιση.

H επίθεση στο Κόμμα, πάντα ξεκινούσε από τις βασικές του αρχές. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός δεχόταν πρώτος πυρά. Η εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ασπίδα για το κόμμα.

Το ότι βασανιζόμαστε για να καταλήξουμε με λεπτομέρειες σε μια θέση δεν είναι σχολαστικισμός. Η θεωρητική τεκμηρίωση κάθε απόφασης είναι αναγκαία. Οσο πιο πλήρεις είναι οι θέσεις μας, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις να μη χάνουμε το μπούσουλα. Να μπορούμε να δίνουμε τις σωστές απαντήσεις. Και στο μέλλον δεν αποκλείεται να προκύψουν στη χώρα μας, στην περιοχή - το αναφέρουμε στις θέσεις - καταστάσεις δύσκολες. Να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Ενας επιπλέον λόγος, το Κόμμα να είναι ισχυρό, πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά, με τη διεύρυνση και στήριξη από την εργατική τάξη και το λαό.

ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Είναι γράμμα κενό η ισχυροποίηση του κόμματος αν δεν κατακτήσουμε ανώτερης ποιότητας και ποσότητας καθοδηγητική δουλιά. Να διαπερνά και να εμπνέει τη δράση μας σήμερα η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού διαλεκτικά δεμένη με την οικοδόμηση του Μετώπου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνολική πείρα του κόμματος.

Αυτή η οργάνωση που έχουμε έφερε αποτελέσματα στη δράση της σε δύσκολες συνθήκες γιατί τα καταφέραμε (ιδιαίτερα μετά το 16ο Συνέδριο) και με φόντο τις δύο πολιτικές αναμετρήσεις.

Από την ΚΕ μέχρι την ΚΟΒ όλα τα σφυριά να βαράνε με κεντρικό άξονα την πολιτική πρόταση του κόμματος. Κατακτήσαμε η ιδεολογική πολιτική δουλιά να πάρει προτεραιότητα στην καθοδήγηση των ΚΟΒ. Επιμείναμε με μορφές ξεχασμένες που φέρνουν αποτελέσματα (σύσκεψη, ατομική δουλιά). Αυτός ο τρόπος δουλιάς έφερε διαφοροποιήσεις, καταγράφηκαν εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι που έκαναν το βήμα χειραφέτησης από τα αστικά κόμματα και τον οπορτουνισμό.

Δεν είναι κατακτημένος και εμπεδωμένος αυτός ο τρόπος δουλιάς. Το πρόβλημα βρίσκεται στη βαθιά αφομοίωση της στρατηγικής του κόμματος, στην ικανότητα να προωθείται καθημερινά με ενιαία αντίληψη. Είναι δύσκολο και σύνθετο καθήκον να δουλεύουμε τον κεντρικό άξονα της πολιτικής μας με σχέδιο και με αντίστοιχες μορφές ώστε να δημιουργούμε προϋποθέσεις απεγκλωβισμού πρωτοπόρων εργατοϋπαλλήλων. Αυτοί να συσπειρώνονται και να δρουν δραστήρια υιοθετώντας την ιδέα του Λαϊκού Μετώπου.

Θέλει καλή γνώση των εξελίξεων σε κάθε κλάδο. Να παίρνουμε υπόψιν τις αντικειμενικές συνθήκες αλλά ταυτόχρονα να μη συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες. Να παρακολουθούμε και να ανοίγουμε μέτωπο με τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων του οπορτουνισμού.

Εχουμε για παράδειγμα εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ). Η απόφαση των εργαζομένων στην πολυεθνική ΙΝΤΡΑΚΟΜ για απεργία δείχνει ότι συντελούνται διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα και της μακρόχρονης δουλιάς μας στον κλάδο που ανοίξαμε με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Αυτές οι διεργασίες δεν είναι κατοχυρωμένες. Θέλει επιμονή, στο επίκεντρο της δράσης μας και της αντιπαράθεσης να βρίσκεται η αντίθεση κεφαλαίου εργασίας όπως εκφράζεται στο συγκεκριμένο χώρο. Την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Αποκάλυψη της διαπλοκής του συνολικού καπιταλισμού που είναι το κράτος με τις πολυεθνικές, το ρόλο των αστικών κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Γιατί μόνιμη σταθερή δουλιά με δικαιώματα εξασφαλίζεται με κοινωνικοποιημένο κλάδο τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με λαϊκή εξουσία. Είναι σίγουρο ότι με αυτό το περιεχόμενο δράσης θα μετρήσουμε αποτελέσματα στη δουλιά μας.

Ενας τέτοιος τρόπος δουλιάς, μόνιμος, σταθερός σε κάθε κλάδο, με κεντρικό άξονα την πολιτική του κόμματος μας μπορεί να κατακτηθεί με απαραίτητο όρο και προϋπόθεση να πάρει προτεραιότητα η ιδεολογική - πολιτική δουλιά, να συζητάμε με όρους ιδεολογικοπολιτικούς στα όργανα, στις ΚΟΒ.

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

Η δουλιά στις γυναίκες να μη μείνει γενική διαπίστωση και κατεύθυνση. Τα καθοδηγητικά όργανα, οι ΚΟΒ, να σχεδιάσουν με χαρτί και μολύβι, με κοινωνικοταξικά κριτήρια πού και πώς θα πάμε. Να επικεντρώσουμε σε 2-3 εργοστάσια της περιοχής που απασχολούν γυναίκες. Σε χώρους που δουλεύουν μαζικά εμποροϋπαλλήλισσες, όπως μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Να βρούμε πυρήνες που θα αξιοποιήσουμε για να ανοίξουμε συστηματική δουλιά.

Με ιδεολογική ενίσχυση των ΚΟΒ, με εξοπλισμό και επιχειρήματα που συνδέουν την πολιτική μας με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στα μέτωπα πάλης, χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά πώς θα δουλέψουμε στις γυναίκες. Πού θα τις βρούμε. Δεν είναι στα καφενεία όταν βγαίνουμε εξόρμηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Δεν ανοίγουν κουβέντα όταν βγαίνουμε στα καταστήματα. Δεν μπορούν να σταθούν στην πύλη του εργοστασίου.

Πρέπει να εξειδικεύσουμε τι σημαίνει η μερική απασχόληση ή οι ρυθμίσεις για το ωράριο, για τη ζωή τους, η έλλειψη συνθηκών υγιεινής για την υγεία τους, τον αναπαραγωγικό τους ρόλο. Τι βάρη της φορτώνει η ανατροπή της κοινωνικής πολιτικής, η αύξηση ορίου συνταξιοδότησης.

Το γυναικείο κίνημα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ιδιαίτερη δουλιά του κόμματος στις γυναίκες. Εχουμε παλέψει για ταξικά προσανατολισμένο γυναικείο κίνημα. Η ΟΓΕ πρέπει να είναι μέτωπο συσπείρωσης και πάλης. Υπάρχει εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί για την πλατύτερη συσπείρωση των γυναικών.

Η ΚΟ να στηρίζει τις κομμουνίστριες να είναι πρωτοπόρες στην επαναδραστηριοποίηση γυναικείων συλλόγων - ομάδων.

Να ξεπεράσουμε αντιλήψεις που η ταξική κοινωνία έχει διαμορφώσει και περνά και στα κ.μ. και αντικατοπτρίζεται και στα όργανα για την υποτίμηση της γυναικείας δουλιάς και μέσα στο κόμμα.

Πολλές νέες συντρόφισσες, όταν μπουν στην παραγωγική διαδικασία, όταν φτιάξουν οικογένεια, αδρανοποιούνται, περνούν στο φιλικό κομματικό περίγυρο, χάνονται. Πολλοί σύντροφοί μας θεωρούν ότι ο «ένας» φτάνει στην οργάνωση. Η «άλλη» ας μείνει πίσω, στο σπίτι, στα παιδιά.

Οσες συντρόφισσες πάλεψαν να μείνουν στη δράση ξέρουν το κόστος, τις πιέσεις του περίγυρου. Και η επιλογή και επιμονή τους ήταν σωστή. Γιατί βγαίνουν πιο ολοκληρωμένες γι' αυτές και τα παιδιά τους. Εχουν το κέρδος να γνωρίσουν την ομορφιά του αγώνα στην υπόθεση του Σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ