ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με ισλαμιστές

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από χτεσινό μακελειό σε γειτονιά της Βαγδάτης
Από χτεσινό μακελειό σε γειτονιά της Βαγδάτης
ΚΙΡΚΟΥΚ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ ή αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν ανάμεσα στους ένοπλους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και Κούρδους πολιτοφύλακες Πεσμεργκά όπως και δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Χτες, οι ισλαμιστές κατέλαβαν την πόλη Καρακός, τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, και άλλες περιοχές κοντά στη Μοσούλη, προκαλώντας την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και μαρτυρίες κατοίκων.

Το Καρακός βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ένοπλων ισλαμιστών, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 50.000 κατοίκους, αλλά κατά το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό χριστιανών που είχαν εκδιωχθεί από τη Μοσούλη. Βορειότερα, η πόλη Ταλ Κάιφ, με επίσης μεγάλη χριστιανική κοινότητα, αλλά και μέλη της σιιτικής μειονότητας Σαμπάκ, εκκενώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν χτες σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που φαίνεται ότι έβαλαν οι ένοπλοι του ΙΚ στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν κατά ιατρικές πηγές πολλές γυναίκες και παιδιά από τις πόλεις Αμερλί, Μπασίρ και Τάζα. Στην τουρκομανική πόλη Αμερλί, Ιρακινοί στρατιώτες, σιίτες εθελοντές και Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν χτες μια κοινή επιχείρηση για την εκδίωξη των σουνιτών ενόπλων του ΙΚ που την πολιορκούν εδώ και δύο μήνες. Οι 20.000 κάτοικοι της πόλης ζητούσαν εδώ και πολλές βδομάδες την επέμβαση του στρατού, προειδοποιώντας ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχουν πλέον ούτε πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και κινδυνεύουν άμεσα καθώς, συν τοις άλλοις, στην περιοχή επικρατεί καύσωνας. Μέχρι τώρα, ο στρατός του Ιράκ στάθμευε νοτιότερα ενώ οι Πεσμεργκά στην Τουζ Χουρμάτου. Λόγω όμως της αδυναμίας του στρατού να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τους ενόπλους του ΙΚ, κεντρική κυβέρνηση και Κούρδοι αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πεδίο της μάχης, παραμερίζοντας προς το παρόν τις διαφορές τους, που αφορούν κυρίως την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών.

Επίσης, βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που αποδίδονται στους ισλαμιστές του ΙΚ, έγιναν και σε αγορές της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Λόγω αυτής της τεταμένης κατάστασης, μετά από αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, είχε οριστεί για χτες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί η κατάσταση στο Ιράκ.

Ηδη πάντως πολλοί εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις αναγκάζονται να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα για να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Μιλώντας για το θέμα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV σημείωσε: «Δεν κάνουμε καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία». Ωστόσο, είπε, «μετά τη συριακή εμπειρία και το γεγονός ότι φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους, θα προτιμούσαμε να στεγάσουμε τους Ιρακινούς - είτε αυτοί είναι Γεζίντι, είτε είναι Τουρκομάνοι είτε Κούρδοι - σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ, σε ασφαλείς ζώνες».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπόσχονται ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα γίνει «ακόμα πιο σκληρός» με τους αντιπάλους του

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνεται η προσπάθεια των αστικών κομμάτων να πείσουν τους Τούρκους εργάτες να ταυτίσουν τα δικά τους συμφέροντα με αυτά της τουρκικής πλουτοκρατίας και να διαλέξουν με ποιο τμήμα των εκμεταλλευτών τους θα στρατευτούν. Ετσι, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο σημερινός πρωθυπουργός και υποψήφιος του κυβερνώντος AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων ότι «αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παραμένουν σιωπηλοί απέναντι σε αυτή την ολοφάνερη προδοσία, τους λέω ανοιχτά να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Αναφερόμενος στο «παράλληλο κράτος» (σ.σ. τα τμήματα εκείνα του κρατικού μηχανισμού που συνδέονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν), ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε όσους τον κατηγορούν για «σκληρότητα» απαντώντας: «Ναι, είμαι πολύ σκληρός σε τέτοια ζητήματα. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν άνετα με αυτό, θα συνεχίσω να είμαι σκληρός γιατί γίνομαι αυστηρός όσο τα κρίσιμα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μου το απαιτούν». Συνεχίζοντας προκλητικά να εμφανίζει την ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα ως κάτι που αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η μάχη ενάντια στις παράλληλες δομές δεν είναι ζήτημα δικό μου ή του κόμματός μου. Πρόκειται για μάχη της Τουρκίας και είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Από την άλλη μεριά, ο υποψήφιος που στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε: «Λένε ότι η υποψηφιότητά μου είναι "σχέδιο". Ναι, είναι ένα σχέδιο εθνικής συμφωνίας». Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα (φερόμενα ως) σχέδια του Ερντογάν να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας, ο Ιχσάνογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν ψάχνει για νέο καθεστώς», εξηγώντας ότι το να θεσπιστεί μια αλλαγή καθεστώτος χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα προκαλούσε «κρίση». «Εχουμε ήδη μια δικαστική κρίση (...) Εχουμε έλλειμμα δικαιοσύνης. Αν μια κρίση καθεστώτος προστεθεί σε αυτό, η χώρα θα συρθεί σε σημείο που δε θα μας αρέσει».

Η αντιπαράθεση θα ενταθεί το επόμενο 48ωρο, στο φόντο και των υποσχέσεων προς την πλουτοκρατία, όπως αυτή που έχει δώσει ο Ερντογάν για ένταξη της χώρας στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Μόνο που για τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, τέτοιοι στόχοι θα οδηγήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα προσαρμόσουν τους τόπους δουλειάς στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» με συνέπειες όπως αυτές που βίωσαν τα λαϊκά στρώματα στη Σόμα: Την περιοχή όπου τον Απρίλη 300 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν επειδή τα μέτρα ασφαλείας θεωρήθηκαν «ακριβά» επειδή θα μείωναν τα κέρδη ενός από τους ομίλους που λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε χτες νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Ο Τζον Κέρι είχε βρεθεί στην Καμπούλ και στις 12 Ιούλη, όπου μετά από συναντήσεις μαζί του, οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι Αμπντουλά Αμπντουλά και Ασράφ Γάνι ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν μια επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για νοθεία και καθένας αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που δεν παρουσίαζαν τον ίδιο ως νικητή. Τα πρακτορεία μετέδωσαν ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του Κέρι είχε συμφωνηθεί προφορικά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτι για το οποίο όμως υπάρχουν τώρα σημαντικές διαφωνίες.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι «έχουμε ελπίδες πως ο υπουργός θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση και από τους δύο υποψήφιους σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου και μια συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε ελπίδες πως αν αυτό επισπευσθεί θα ήταν δυνατόν να υπάρχει νέος πρόεδρος και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» (σ.σ. που θα γίνει το Σεπτέμβρη στην Ουαλία), ενώ είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα τι θα γίνει αν μέχρι τότε δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. «Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία (σ.σ. στο έργο τους) αν αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι ηγέτες του Αφγανιστάν και εργάζονται από κοινού σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη χώρα», συμπλήρωσε.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα εγκρίνουν τη συμφωνία για την παραμονή τμήματος των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και μετά το τέλος του 2014, όταν έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει σχεδόν το σύνολο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Οσον αφορά τον επανέλεγχο των ψηφοδελτίων, η διαδικασία είχε σταματήσει και επαναλήφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες αφού οι δυο πλευρές διαφωνούν σε μια σειρά ζητήματα.

Ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι έχει δηλώσει πως ο επόμενος Πρόεδρος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 25η Αυγούστου, ημερομηνία που από τους περισσότερους όμως θεωρείται πολύ αισιόδοξη.

Η νέα επίσκεψη του Κέρι πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα μετά το θάνατο ενός Αμερικανού στρατηγού από πυρά ενός Αφγανού στρατιωτικού μέσα σε στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ