Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με ισλαμιστές

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από χτεσινό μακελειό σε γειτονιά της Βαγδάτης
Από χτεσινό μακελειό σε γειτονιά της Βαγδάτης
ΚΙΡΚΟΥΚ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ ή αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν ανάμεσα στους ένοπλους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και Κούρδους πολιτοφύλακες Πεσμεργκά όπως και δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Χτες, οι ισλαμιστές κατέλαβαν την πόλη Καρακός, τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, και άλλες περιοχές κοντά στη Μοσούλη, προκαλώντας την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και μαρτυρίες κατοίκων.

Το Καρακός βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ένοπλων ισλαμιστών, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 50.000 κατοίκους, αλλά κατά το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό χριστιανών που είχαν εκδιωχθεί από τη Μοσούλη. Βορειότερα, η πόλη Ταλ Κάιφ, με επίσης μεγάλη χριστιανική κοινότητα, αλλά και μέλη της σιιτικής μειονότητας Σαμπάκ, εκκενώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν χτες σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που φαίνεται ότι έβαλαν οι ένοπλοι του ΙΚ στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν κατά ιατρικές πηγές πολλές γυναίκες και παιδιά από τις πόλεις Αμερλί, Μπασίρ και Τάζα. Στην τουρκομανική πόλη Αμερλί, Ιρακινοί στρατιώτες, σιίτες εθελοντές και Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν χτες μια κοινή επιχείρηση για την εκδίωξη των σουνιτών ενόπλων του ΙΚ που την πολιορκούν εδώ και δύο μήνες. Οι 20.000 κάτοικοι της πόλης ζητούσαν εδώ και πολλές βδομάδες την επέμβαση του στρατού, προειδοποιώντας ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχουν πλέον ούτε πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και κινδυνεύουν άμεσα καθώς, συν τοις άλλοις, στην περιοχή επικρατεί καύσωνας. Μέχρι τώρα, ο στρατός του Ιράκ στάθμευε νοτιότερα ενώ οι Πεσμεργκά στην Τουζ Χουρμάτου. Λόγω όμως της αδυναμίας του στρατού να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τους ενόπλους του ΙΚ, κεντρική κυβέρνηση και Κούρδοι αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πεδίο της μάχης, παραμερίζοντας προς το παρόν τις διαφορές τους, που αφορούν κυρίως την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών.

Επίσης, βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που αποδίδονται στους ισλαμιστές του ΙΚ, έγιναν και σε αγορές της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Λόγω αυτής της τεταμένης κατάστασης, μετά από αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, είχε οριστεί για χτες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξεταστεί η κατάσταση στο Ιράκ.

Ηδη πάντως πολλοί εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις αναγκάζονται να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα για να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Μιλώντας για το θέμα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV σημείωσε: «Δεν κάνουμε καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία». Ωστόσο, είπε, «μετά τη συριακή εμπειρία και το γεγονός ότι φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους, θα προτιμούσαμε να στεγάσουμε τους Ιρακινούς - είτε αυτοί είναι Γεζίντι, είτε είναι Τουρκομάνοι είτε Κούρδοι - σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ, σε ασφαλείς ζώνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ