Επαγγελματικός στρατός: Με τη σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων και την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών, μπαίνει σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο για κατάργηση των εθνικών - κρατικών στρατών και τη δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης
Η μεταρρύθμιση αυτή προβλήθηκε σαν μέτρο - αντιστάθμισμα στη μείωση του αριθμού των στρατευσίμων λόγω δημογραφικού προβλήματος, αλλά και ως αναγκαίο μέτρο για την επάνδρωση των νέων οπλικών συστημάτων, που ο χειρισμός τους απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Τίποτα απ' όλα αυτά, όμως, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ είναι σαφείς και διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία επαγγελματικού στρατού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, ώστε ο στρατός κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλους κατασταλτικού μηχανισμού και να φέρει σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης».
Αυτό που δρομολογείται, με τη σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων, είναι η πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση, που έχει υπάρξει στον τομέα της Αμυνας, από τότε που δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Στρατός. Με την αλλαγή αυτή, ο στρατός παύει πλέον να έχει κανάλια επικοινωνίας με το λαό, απομονώνεται και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό απόλυτα κλειστό και αποκομμένο από την κοινωνία, σε έναν κατασταλτικό μηχανισμό.
Η ιστορική διαδρομή των σύγχρονων εθνικών στρατών που στηρίζονται στην καθολική - υποχρεωτική στράτευση ενισχύει αυτή την πρόβλεψη. Η πορεία τους είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία και τη διαδρομή των εθνικών κρατών. Είχαν προηγηθεί οι ιδιωτικοί στρατοί από μισθοφόρους που συγκροτούσαν οι φεουδάρχες, για να φθάσουμε στις μέρες μας, στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όπου οι ανάγκες της «νέας τάξης» απαιτούν άλλου είδους στρατούς. Απαιτούν πολυεθνικούς στρατούς με δυνατότητες ταχείας μεταφοράς και άμεσης επέμβασης ανά τον πλανήτη. Οι πολυάριθμοι παραδοσιακοί εθνικοί στρατοί, για τις χώρες τουλάχιστον του σκληρού πυρήνα της «νέας τάξης», τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από ταχυκίνητες μονάδες με πολλαπλάσια δύναμη πυρός, που θα αποτελούν τη σιδερένια γροθιά, τις δυνάμεις διεθνούς καταστολής.
Οι δυνάμεις, ένα είδος παγκόσμιου χωροφύλακα, για την επίτευξη του ρόλου τους αυτού, χρειάζεται να στελεχώνονται από άτομα, τα οποία θα συνδέονται με το αντικείμενο της αποστολής τους με επαγγελματική και μόνο σχέση. Κάτι σαν μια πολυεθνική εταιρία, που οι υπάλληλοί της θα φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Εναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν από τη φύση τους να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι, αυτοί, δηλαδή, που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή τους και όλο το οικοδόμημα, που λέγεται υπεράσπιση πατρίδας, εθνικής ανεξαρτησίας κλπ.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, η σταδιακή πρόσληψη «επαγγελματιών στρατιωτών» θα συνοδευτεί με σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας, που, μετά από τρία χρόνια, θα είναι 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς, 14 στην Πολεμική Αεροπορία και 15 στο Πολεμικό Ναυτικό. Η πρώτη μείωση, δύο μηνών, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2001 και θα αφορά όσους θα κατατάσσονται στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η προκήρυξη για την πρόσληψη των πρώτων περίπου 5.000 επαγγελματιών στρατιωτών με θητεία 15-20 χρόνων.
Να σημειωθεί ότι ήδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως στο Στρατό Ξηράς, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, υπηρετούν σήμερα περισσότεροι από 12.000 έμμισθοι οπλίτες διαφόρων κατηγοριών. Στις δε περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, έχει ήδη είτε καταργηθεί, είτε μειωθεί δραστικά η υποχρεωτική στράτευση των νέων και οι στρατιωτικές τους μονάδες επανδρώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες.
Μέχρι το 2010 ο κάθε Ελληνας θα πρέπει να έχει πληρώσει από 1 εκατ. δρχ. για τους νέους εξοπλισμούς, που επιβάλλουν οι ανάγκες της «νέας τάξης»
Μαζί με το 2000 ήρθε και η προαναγγελία μια νέας χιονοστιβάδας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) κατ' επανάληψη συνεδρίασε μέσα στο χρόνο, για να αποφασίσει το είδος και την ποσότητα των νέων εξοπλισμών. Στις 21 Γενάρη 2000 το ΚΕΣΕΑ αποφάσισε για το γενικό πλαίσιο του νέου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (2001-2005), ενώ στις 29 Ιούλη 2000 αποφάσισε για το τελικό ποσό, το οποίο θα δαπανηθεί γι' αυτό το πρόγραμμα που είναι περίπου 4 τρισ. δραχμές. Ο χρόνος αυτός φεύγει, λοιπόν, αφήνοντας ένα βαρύ φορτίο από χρέη για εξοπλισμούς στις πλάτες κάθε Ελληνα.
Μόνο για τα δύο πενταετή εξοπλιστικά προγράμματα (1996 - 2000 και 2001 - 2005) το χρέος μαζί με τους τόκους θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 τρισ. δραχμές, ποσόν που θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα στη δεκαετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνας πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά θα πρέπει μέχρι το 2010 να έχει πληρώσει για εξοπλισμούς από 1 εκατομμύριο δραχμές. Δηλαδή από 100.000 δραχμές το χρόνο ο καθένας! Πάνω σε αυτά τα ποσά συσσωρεύονται και τα χρέη για παλαιότερα εξοπλιστικά προγράμματα, που μόνο προς τους Αμερικανούς το χρέος από τη λεγόμενη «βοήθεια» πλησιάζει τα 2 τρισ. δραχμές. Η χιονοστιβάδα αυτή απειλεί να καταπλακώσει τη σημερινή και τις επόμενες γενιές και υποθηκεύει στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών των ιμπεριαλιστών το μέλλον της χώρας.
Και όλες αυτές οι δαπάνες για οπλικά συστήματα που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και αποσυνδέονται όλο και περισσότερο, λόγω της φύσης των εξοπλισμών που επιλέγονται και της τεχνολογικής εξάρτησης που βαθαίνει, από την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών. Η μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων, που ήδη έχουν επιλεγεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα τα πιο ακριβοπληρωμένα, αποτελούν τμήμα προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που κατανέμεται στις χώρες - μέλη, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μετά το ΚΥΣΕΑ του Ιούλη ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αλλά και κυνικός σε σχέση με τους σκοπούς που εξυπηρετεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παραδέχτηκε, χωρίς να κρύψει τα λόγια του, ότι οι εξοπλισμοί αυτοί έρχονται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την περιοχή. «Σκοπός, είπε, για τον οποίο αποφασίζονται και προωθούνται τα προγράμματα αυτά είναι, όπως πάντα, η διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», καθώς και η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας «σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και η διεθνής πρακτική». Ο υπουργός Τύπου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα, διαθέτοντας ετησίως για εξοπλισμούς το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δαπανά «αναλογικά τα περισσότερα χρήματα, από όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα». Εάν δε, προστεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων «τότε ξεπερνούμε ετησίως το 5% του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο φέρνει την Ελλάδα, σε μια από τις τρεις υψηλότερες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ».