Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για το αν το ΚΚΕ επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα» και για το ποια θα είναι η στάση του αν αυτό γίνει και απάντησε:
«Εγώ δεν είπα ότι είναι αχρείαστο το δημοψήφισμα ή είμαστε αντίθετοι. Απλώς λέμε το εξής πράγμα: δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός πρέπει να ξέρει ότι κι αυτοί που το ζητάνε δεν παίζουν με καθαρά χαρτιά. Δηλαδή να μη μείνει ο ελληνικός λαός στο να πάρω μέρος με ένα δημοψήφισμα.
Θέλουμε ένα δημοψήφισμα να πούμε το ΟΧΙ και όχι ύστερα από 6 μήνες να ξανάρθουμε για δεύτερο δημοψήφισμα, γιατί το είδαμε τι έγινε και στην Ιρλανδία και αλλού.
Δηλαδή, τι θέλω να πω: Δεν αρκεί σήμερα να λες είσαι υπέρ ή κατά ενός δημοψηφίσματος, ούτε ακόμα υπέρ ή κατά ενός "ευρωσυντάγματος". Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει μέρος σ' αυτήν τη διαδικασία, την οποία βεβαίως τη θέλουμε, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι. Πρέπει να πάρει μέρος ξέροντας γιατί πρέπει να είναι εναντίον της ιδέας του "ευρωσυντάγματος", γιατί εναντίον του συγκεκριμένου "ευρωσυντάγματος", αλλά και κάθε "ευρωσυντάγματος", γιατί πρέπει να γίνει σεβαστή η θέλησή του, τι θα γίνει μετά το ΟΧΙ.
Πρέπει να τα έχει όλα αυτά ξεκαθαρίσει, γιατί όταν όλα αυτά τα πράγματα είναι φλου, το ίδιο αυτό το όπλο της ψήφου στρέφεται εναντίον σου ή δεν είναι τόσο ισχυρό όσο πρέπει, μ' αυτήν την έννοια. Τώρα είναι και της μόδας, είσαι υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος. Οχι, δεν είναι έτσι. Υπάρχει ένα ολόκληρο σκεπτικό, γιατί το θέλω, πώς το θέλω, με ποιο σκοπό. Αυτό λέμε, γιατί παίζονται πολλά παιχνίδια γύρω από το δημοψήφισμα.
Θέλει και το ΠΑΣΟΚ παραδείγματος χάρη δημοψήφισμα. Γιατί το θέλει; Για να πει ΟΧΙ ή το θέλει το δημοψήφισμα επειδή ξέρει ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα το κάνει και θα το φέρει γρήγορα γρήγορα στο Κοινοβούλιο; Γιατί εδώ δεν μπορεί να παίζουμε με τα συνθήματα. Ετσι είναι, δεν μπορεί να παίζουμε με τα συνθήματα.
Μ' αυτήν την έννοια εμείς προτιμάμε να αναπτύσσουμε ένα θέμα. Γιατί να είμαστε αντίθετοι στο δημοψήφισμα; Δεν κατάλαβα. Είναι ένα πεδίο πάλης. Ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα είναι ένα πεδίο κι εμείς κατά τη γνώμη μας έχουμε υπεροχή σ' αυτά τα θέματα επιχειρημάτων και συνέπεια. Δε λέμε όχι σ' αυτό το "σύνταγμα", αλλά ναι σε ένα άλλο που είναι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Εχουμε συγκεκριμένες θέσεις και δε φοβόμαστε να τις απλώσουμε πλατιά στο λαό».
Σε άλλη ερώτηση για το ποια είναι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει το «ευρωσύνταγμα», το πώς μπορεί να καταλάβει ο πολίτης τις αλλαγές που γίνονται και πώς μπορεί να αμυνθεί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:
«Κατ' αρχήν να πούμε το εξής πράγμα. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ενόψει της διαδικασίας του "ευρωσυντάγματος" και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τα φιλελεύθερα στην Ευρώπη προχώρησαν κι έκαναν αλλαγές στα Συντάγματά τους ακριβώς για να υπάρχει η περίφημη εναρμόνιση.
Στο ελληνικό Σύνταγμα που ψηφίσαμε, πριν γίνει το "ευρωσύνταγμα", υπάρχει άρθρο που λέει ότι έχει προτεραιότητα η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρα το "ευρωσύνταγμα" δεν είναι κάτι που ήρθε απ' έξω. Είναι ένα "ευρωσύνταγμα" που ετοιμάστηκε μέσα και από διαδικασίες εθνικών Συνταγμάτων ή εθνικής νομοθεσίας και βέβαια κορυφώνεται ως "ευρωσύνταγμα", που κατά τη γνώμη μας δεν είναι Σύνταγμα. Είναι μία συνθήκη στην πραγματικότητα η οποία δίνει την επίφαση της συνταγματικής νομιμότητας ενσωματώνοντας όλες τις προηγούμενες συνθήκες και αποφάσεις.
Πώς μπορεί να το αντιμετωπίσουν οι λαοί; Εγώ θα επαναλάβω αυτό που είπαμε και στις ευρωεκλογές. Παραδείγματος χάρη, οι εργαζόμενοι έχουν σήμερα μια σειρά αιτήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, με την ανεργία, με τους μισθούς, τα μεροκάματα, με την Παιδεία, την Υγεία και την ασφάλιση. Θα διατυπώσουν τα αιτήματα και τους στόχους πάλης, αυτά που θα αποφασίσουν μέσα από διαδικασίες κινήματος ή με την πολιτικοποίησή τους, αψηφώντας αν θέλετε τους όποιους κανονισμούς και εντολές έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι αλλάζουν τα δίκαια.
Αν κανείς πάει να παλέψει αποκλειστικά εντός του δικαίου που έχουν δημιουργήσει οι ισχυροί κεφαλαιοκράτες κλπ., από χέρι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τίποτα. Αυτό που λέμε εμείς δίκαιο, είναι το δίκαιο του εργάτη και δεν εννοούμε μόνο του εργάτη, είναι και του μικρομεσαίου κ.ά.. Αυτό πρέπει να γίνει.
Οι λαοί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παντού να διεκδικήσουν αυτά τα ώριμα αιτήματα που καταλαβαίνουν και να διεκδικούν αλλαγές, αψηφώντας αυτά τα συντάγματα και αν θέλετε θα έρθει η στιγμή που τα συντάγματα ανατρέπονται. Γίνονται καινούρια συντάγματα και καινούρια δίκαια. Ούτε μπορείς να το παρακάμψεις. Πρέπει να το ανατρέψεις μέσα στην πάλη σου. Αλλά και από την άλλη μεριά πρέπει να έχει κανείς κι ένα αίσθημα χειραφέτησης. Δεν μπορεί να βλέπει το "ευρωσύνταγμα" όπως βλέπει ο πιστός το ευαγγέλιο».
Ερωτώμενη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε σχέση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σ' αυτή, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:
«Η ζωή έχει δείξει ότι το ΝΑΤΟ είναι φορέας ανασφάλειας και πολέμου, καθαρά πράγματα. Καμία ασφάλεια δεν μπορεί να αισθάνεται ο ελληνικός λαός όταν παραδίδεται η τύχη της περιφρούρησης των Αγώνων στο ΝΑΤΟ και στους μηχανισμούς.
Για να δούμε τώρα, δηλαδή, όλα αυτά τα προβλήματα που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, γεννήθηκαν από τη φύση των λαών;
Από στημένες προβοκάτσιες έχουμε να κάνουμε μέχρι συνέπειες από αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι λαοί από τους ιμπεριαλιστές.
Σε καμία περίπτωση εμείς δε δεχόμαστε ότι την περιφρούρηση των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να την έχει το ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερο που τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο,τι μέτρα παίρνουν, θα τα αφήσουν και μετά. Ηδη, αν δεν κάνω λάθος, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δε θα ξηλωθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης. Και μάλιστα τώρα κάνουν και τεστ και εξοικειώνουν τον κόσμο.
Διάβασα προχτές στην εφημερίδα, ότι έκαναν μια δοκιμή, παρακολούθησαν ενός απλού ανθρώπου το κινητό τηλέφωνο, είδαν τι έλεγε κλπ. τα γράφουν ακριβώς οι εφημερίδες, για να πιστοποιήσουν την εμβέλεια αυτών των μέτρων.
Κινδυνεύουμε από προβοκάτσιες ναι. Αλλά η προβοκάτσια δεν μπορεί να μας λύσει αυτά τα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς τους προβοκάτορες, να το πω καθαρά».
Σε άλλη ερώτηση, συνέχεια της προηγούμενης, για το αν το ΚΚΕ θεωρεί επαρκείς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επισήμανε:
«Καταρχήν, αυτό που λέμε, ένα σύστημα περιφρούρησης των Αγώνων χρειάζεται, και μόνο από το γεγονός ότι μαζεύονται εκατομμύρια άνθρωποι κι αν θέλετε και επώνυμοι. Εδώ σε μια απεργία, σε ένα μαζικό αγώνα, ένα συλλαλητήριο, οργανώνεται η περιφρούρησή του. Δεν είμαστε έξω από τα πράγματα. Κι εμείς περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις μας.
Αλλά για να το ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Μόλις ξεκίνησε η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, άρχισε η διαπάλη της CIA με τη Μοσάντ, ποιοι θα αναλάβουν τη φρούρηση. Ολόκληρη φασαρία, διαπάλη μεταξύ τους με σαφή στόχο να κατακτήσουν θέσεις και για μετά.
Αφού λοιπόν ρίχνονται όλα τα χαρτιά, η CIA, η Μοσάντ, οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, έρχεται το ΝΑΤΟ! Με συγχωρείτε δηλαδή. Θα μπει μέσα στα σπίτια και θα ψάχνει ποιος θα βάλει βόμβα;
Γιατί εδώ υπάρχει κι ένα θέμα. Πάρτε κι αυτή την πλευρά, τι αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει το ΝΑΤΟ; Τι θα επιθεωρεί και τι θα επιβλέπει το ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ; Με αυτήν την έννοια, εμείς βλέπουμε σαφώς ότι ο στόχος είναι η εδραίωση της θέσης του ΝΑΤΟ σαν παγκόσμιου χωροφύλακα. Είναι εργαλείο πολέμου. Τώρα γίνεται και εργαλείο ασφάλειας.
Εμείς θεωρούμε ότι η μήτρα, "ας το πω έτσι", της τρομοκρατίας είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άμεσα, έμμεσα κλπ. Δεν το δεχόμαστε και ούτε μπορεί να προσφέρει καμία αποτελεσματικότητα. Λέει η κυβέρνηση ότι θα παρακολουθεί από θαλάσσης και αέρος. Τι θα παρακολουθεί;
Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν εδώ δυνάμεις στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Ξαναλέω, δεν είναι ότι η ελληνική πλευρά ήθελε μία στήριξη υλικοτεχνική κλπ. στα ζητήματα της περιφρούρησης. Εγινε πόλεμος μυστικών υπηρεσιών. Τι να κάνουμε δηλαδή;
Βγάζουν ένα δημοσίευμα της τάδε εφημερίδας, ένα δημοσίευμα της τάδε και δε φταίνε οι εφημερίδες, είναι κατευθυνόμενα αυτά από το State Department κλπ. Δηλαδή δημιουργείται και τρομοϋστερία. Για να δούμε και την πείρα. Εγινε πόλεμος στο Αφγανιστάν για να χτυπηθεί ο Μπιν Λάντεν. Εγινε ο πόλεμος στο Ιράκ για να χτυπηθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν και μετά βγαίνει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε σχέση με την Μπιν Λάντεν, ότι δεν υπάρχουν όπλα. Δηλαδή, γιατί να πιστέψουμε τους ψεύτες που χρησιμοποιούν την προβοκάτσια για να περνάνε τα γενικότερα σχέδιά τους;».
«Καταρχήν, εμείς δε διαχωρίζουμε ανθρώπους και λαούς με βάση το θρήσκευμα. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Λέω εμείς τι κάνουμε και θα απαντήσω τώρα συγκεκριμένα. Θα χρησιμοποιήσω κι εγώ τον όρο "ισλαμικό κίνημα" που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι ισλαμιστές.
Υπάρχουν και αντιδραστικοί αντικομμουνιστές, γεννήματα και πρακτορεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι ήταν δηλαδή ο Μπιν Λάντεν; Παιδί της CIA ήταν. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι συνδέουν τη θρησκεία με την πολιτική, κακώς αλλά το κάνουν και υπάρχουν και προοδευτικά ρεύματα εκεί. Βεβαίως, δεν είναι ένα ενιαίο κίνημα. Υπάρχουν πράκτορες, υπάρχουν όργανα, υπάρχουν αντιδραστικοί και υπάρχουν και προοδευτικοί.
Δεν κατάλαβα δηλαδή γιατί εμείς πίσω από τον όρο "ισλαμικό κίνημα" θα τους τελειώσουμε όλους; Ο Μπιν Λάντεν πάντως δεν είναι παιδί δικό μας. Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα. Υπάρχουν μορφές πάλης που χρησιμοποιούν, εγώ λέω κινήματα και προοδευτικοί άνθρωποι, που μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να μη συμφωνήσει, αλλά όμως επιλέγουν τις μορφές πάλης και τον αγώνα που θα κάνουν μέσα στις συνθήκες τις οποίες ζουν και μέσα σε συνθήκες άγριας καταπίεσης.
Σας λέω κι εμείς για την ατομική τρομοκρατία έχουμε τοποθετηθεί, είμαστε αντίθετοι, αλλά δε θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τα πρακτορεία ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους, για την ελευθερία, για τα δίκια τους.
Να σου πω και κάτι άλλο. Εγώ απ' ό,τι καταλαβαίνω όταν μιλάει ο Μπους, πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει να αναδείξει το "ισλαμικό κίνημα" για να έχει εχθρό να χτυπήσει και να χτυπήσει όλους τους λαούς στο όνομα του ισλαμικού κινδύνου. Πρώτα είχαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο, τώρα έβαλαν τον ισλαμικό κίνδυνο, για να κόψουν το κεφάλι όλων των λαών.
Εμείς δεν πιστεύουμε στη σύγκρουση των πολιτισμών βεβαίως. Το "ισλαμικό κίνημα" έχει ταξικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά».
Σε άλλη ερώτηση για την παράδοση εξουσίας στο Ιράκ και αν πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης σ' αυτή τη χώρα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:
«Μα είναι αλλαγή; Η αλλαγή θα ήταν να σηκωθούν να φύγουν τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα και οι πάντες και να σταματήσει η κατοχή. Θα μου πεις, τι θα γινόταν την άλλη ημέρα στο Ιράκ; Ας έπαιρναν την ευθύνη αυτοί που ζουν εκεί. Κάτι θα γινόταν, πολύ καλύτερο απ' αυτό που γίνεται τώρα.
Τώρα τι αλλαγή είναι; Ο πράκτορας της CIA ο οποίος έρχεται και γίνεται πρωθυπουργός, γιατί πράκτορας της CIA είναι αυτός. Και ο οποίος λέει ότι τώρα κάνει και αντιστάσεις. Καλά και οι πράκτορες χειραφετούνται σε κάποια σημεία, αν πάρουν και πρωθυπουργικά αξιώματα. Αλλά καμία αλλαγή δε γίνεται. Η αμερικανική κατοχή παραμένει, αυτά είναι αστεία πράγματα.
Τώρα δεν ξέρω τι αποφασίζουν και στην Κωνσταντινούπολη, λέει το ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις. Ολα αυτά τα χρόνια ήταν ανεκπαίδευτες; Τι θα εκπαιδεύει; Εκπαιδεύει ταγματασφαλίτες, να το πω έτσι για να χρησιμοποιήσω μια δική μας ορολογία».