ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δηλώνει δικαιωμένη μέσω της τρόικας!

Επικαλείται τις συστάσεις των δανειστών για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, προκειμένου να πιέσει για νέες ανατροπές

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο και την ίδια ώρα θεωρεί επιβεβαίωση της πολιτικής της τα όσα λένε οι τεχνοκράτες της τρόικας. Κοροϊδεύει το λαό και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο και την ίδια ώρα θεωρεί επιβεβαίωση της πολιτικής της τα όσα λένε οι τεχνοκράτες της τρόικας. Κοροϊδεύει το λαό και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ
Σινιάλο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, έστειλε χτες ο Αντ. Σαμαράς, εμφανίζοντας μάλιστα ως δικαίωση της πολιτικής του το «νέο» μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.

«Λέγαμε στην κυβέρνηση πως χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη οδηγούμεθα σε αδιέξοδο και ασφυξία και δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαιώνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν στις τελευταίες εκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως «δικαίωση» ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί το γεγονός ότι οι «πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές» που πρότεινε το προηγούμενο διάστημα ως δήθεν εναλλακτική πρόταση στο μνημόνιο, περιλαμβάνονται σχεδόν αυτούσιες στο κείμενο της συμφωνίας που συμφώνησαν προχτές κυβέρνηση και τρόικα: Από τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, μέχρι τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Με βάση τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει να βάζει πλάτη τόσο με την υπερψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, όπως έκανε προχτές με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όσο και με την προπαγάνδα υπέρ της ταχείας υλοποίησής τους, στο όνομα της «ανάπτυξης».

Χαρακτηριστικό της πλήρους σύμπλευσης της ηγεσίας της ΝΔ στο νέο μνημόνιο είναι ότι θεωρεί πως δικαιώνεται από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας. Σε χτεσινό κείμενο που εκδόθηκε από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού αναφέρεται επί λέξει:

«Η ΝΔ με ένταση για μήνες καλούσε για λήψη μέτρων ανάπτυξης και τότε απαξίωναν τις προτάσεις μας σαν ουτοπικές. Σήμερα, οι πάντες φωνάζουν για μέτρα ανάπτυξης, που λείπουν παντελώς από την κυβερνητική πολιτική. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, δήλωσε ότι "το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο, η προσαρμογή πρέπει να έρθει από μεταρρυθμίσεις!"».

Εξελίξεις στα εσωκομματικά

Με δεδομένη τη στήριξη των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, η ηγεσία της ΝΔ στρέφει την προσοχή της στο ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών, που έχουν «ανοίξει» εκ νέου με τη δημιουργία του νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη, προκαλώντας ήδη την αποχώρηση δύο βουλευτών, του Λ. Αυγενάκη και του Γ. Κοντογιάννη.

Η Ρηγίλλης εμμένει στη γραμμή ότι πρόκειται για σχέδιο «νέας αποστασίας» που εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί να ανακόψει την ανοδική πορεία της ΝΔ. Είχε προηγηθεί, χτες, η αναμενόμενη δήλωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Ηλείας Γ. Κοντογιάννη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ «να ζητήσει αυτή από τον κ. Παπανδρέου εθνική συνεννόηση για έξοδο από την κρίση» και να σταματήσει τους λαϊκισμούς και τους «άσκοπους εσωκομματικούς λεονταρισμούς». Τόσο ο ίδιος όσο και ο διαγραφείς προχτές Λ. Αυγενάκης βρίσκονται πολύ κοντά στο ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη.

Η τελευταία εμφανίζεται να απορρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας της ΝΔ, παραμένοντας στοχοπροσηλωμένη στη βασική αποστολή του κόμματος, η οποία, όπως επαναλαμβάνεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, είναι «να γίνουμε ο καταλύτης για να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση».

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ενισχύουν τα σενάρια οι αποχωρήσεις από τη ΝΔ

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή παρενέβη χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής

Για το ΚΚΕ, κριτήριο της πολιτικής κάθε κόμματος είναι η στάση απέναντι στα προβλήματα της εργατικής τάξης και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, τόνισε χθες στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε - κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου - με αφορμή την αποχώρηση από την ΚΟ της ΝΔ του βουλευτή Γ. Κοντογιάννη. Την αποχώρηση σχολίασαν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «με αφορμή τη συζήτηση για ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα προσαρμόσει τις εργασιακές σχέσεις στην πολιτική της ΕΕ, δόθηκε αφορμή να ειπωθούν πολλά για κόμματα, δημιουργία κομμάτων να γίνουν και προσωπικές επιθέσεις» προσθέτοντας: «εμείς υποστηρίζουμε ότι το κύριο σήμερα είναι οι σχέσεις και η πολιτική της ΕΕ».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στις διαφοροποιήσεις σε διάφορα κόμματα δεν υπεισερχόμαστε, τις κρίνουμε από τις θέσεις που παίρνουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στα προβλήματα του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης», για τα οποία «επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν δυο δρόμοι: `Η με τα μονοπώλια, ή με το λαό δεν υπάρχει τρίτος δρόμος».

Νωρίτερα ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης κατηγόρησε την «ηγετική ομάδα της ΝΔ», λέγοντας ότι «αντί να προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις της παράταξης σε ένα μέτωπο κατά της άδικης και αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δίνει δεκανίκι στην κυβέρνηση οδηγώντας την παράταξη στο διχασμό», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν εκείνοι που πολεμούσαν την παράταξη να στρέφονται εναντίον αγωνιστών και να μιλούν για φραξιονισμό». Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Χ. Ζώης απάντησε λέγοντας πως η ΝΔ «έχει δώσει απτά δείγματα γραφής ότι πάνω από το κομματικό συμφέρον υπάρχει το εθνικό», μιλώντας για «συκοφαντία».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι «άνοιξε μία χαραμάδα για εθνική συνεννόηση και έχει κλείσει πριν περάσουν ορισμένες μέρες», αφού «δεν ακούω ευήκοον ους για προσαρμογές μιας απαραίτητης πολιτικής». Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προκαλεί «τριγμούς» στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η δική της κοινοβουλευτική ομάδα είναι «κινούμενη άμμος».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μετεκλογικές διεργασίες και νέες αναταράξεις

Σε εξέλιξη βρισκόταν ως αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγηση στην ΚΠΕ που συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Κύκλοι της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανη την περίπτωση να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό κείμενο, καθώς κατατίθενται διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά στην εκλογική, αλλά και μετεκλογική τακτική του ΣΥΝ.

Οι επιλογές της ηγετικής ομάδας αμφισβητούνται έντονα τόσο απ' το «Αριστερό Ρεύμα» όσο και από στελέχη προσκείμενα σε αυτή, κυρίως όσα προέρχονται απ' τη νεολαία του κόμματος. Η επιλογή Μητρόπουλου κρίνεται λανθασμένη, όπως και η προσήλωση στο λεγόμενο «σοσιαλιστικό χώρο» και ζητείται ανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση μιας χαλαρής πολιτικής συμμαχίας, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Αλ. Αλαβάνου και όσων συνιστωσών του σχήματος τον στήριξαν στις περιφερειακές εκλογές.

Απ' την άλλη πλευρά, η ηγετική ομάδα και η «πλατφόρμα 2010» επιμένουν στο άνοιγμα προς το «σοσιαλιστικό χώρο» και απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνύπαρξης με τον Αλ. Αλαβάνο, που, όπως λένε, υπηρετεί ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό προς αυτό του ΣΥΝ.

Πέραν της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε φάση συνεδριάσεων για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τους, ενώ μια ομάδα απ' αυτές (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Κόκκινο, Ξεκίνημα, οι βουλευτές Δρίτσας και Μουλόπουλος κ.ά.) διοργανώνουν στις αρχές Δεκέμβρη ανοιχτή συζήτηση, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους σχετικούς με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν με θέμα την προοπτική του σχήματος.

Ιδρυτική διάσκεψη άλλωστε ανήγγειλε για το Δεκέμβρη και ο Αλ. Μητρόπουλος, αναφερόμενος προφανώς σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο ίδιος, που αποστασιοποιούνται από πλευρές της πολιτικής του.

Αποκαλυπτικός ως προς τα μελλούμενα ήταν ο Δ. Παπαδημούλης στο ρ/σ «Φλας», απ' όπου ζήτησε να ξεφύγει ο ΣΥΝ από «παθογένειες, αρχηγισμούς και κατακερματισμούς» και να προχωρήσει σε «γενναίες ενωτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να οδηγήσουν και σε εκλογικές συμπράξεις» με δυνάμεις όπως «ο Συνασπισμός, οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ειλικρινά επιθυμούν να περπατήσουμε σ' αυτό το δρόμο μαζί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ