ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζητούν οι Αμερικανοί στα Βαλκάνια; Υποθέσεις για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ, με εξαίρεση τη μακρόχρονη σχέση εξάρτησης της Ελλάδας και της Τουρκίας, έρχονται, για πρώτη φορά στην ιστορία, στα Βαλκάνια, αμέσως μετά την "πτώση του κομμουνισμού". Και από τότε τα Βαλκάνια "φλέγονται". Οι Αμερικανοί ήρθαν αυτόκλητα, ως "νικητές" του ψυχρού πολέμου για την εδραίωση "κοινών αρχών και αξιών".

Ηδη βομβαρδίζουν υπερασπιζόμενοι "ζωτικά εθνικά συμφέροντα" και απαιτούν "επανάκτηση του κύρους" τους, που "απειλείται", λέει, από μη ευδιάκριτους "θεούς και δαίμονες". Ηρθαν ως "σύμμαχοι" αλλά πολύ γρήγορα αποδείχτηκαν πάτρωνες,"προστάτες των βαλκανικών φατριών που βόλευαν τα νεο - αποικιακά τους σχέδια. Και τώρα, μαζεύοντας σύσσωμη τη "Δύση" ως άλλοι σταυροφόροι, ξεκίνησαν πόλεμο άτιμο και κατακτητικό. Από τότε που ο "Αμερικανός φίλος" πάτησε γερά πόδι στην ευρύτερη Βαλκανική, ο πόλεμος, σ' όλες τις αποκρουστικές μορφές του, δε σταμάτησε ποτέ - βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κατασκευή των Σκοπίων, κατοχή της Αλβανίας, διάβρωση της Βουλγαρίας, κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Τα Βαλκάνια έγιναν Μ. Ανατολή μέσα σ' ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μεθοδευμένη, σταθερή και προοδευτική κλιμάκωση της έντασης και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, που αποκλείει ενδεχόμενα λάθη "καλής θέλησης" της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Το αμερικάνικο "όνειρο" για τα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια είναι, ακριβώς, η φρικτή πραγματικότητα του πολέμου που ζούμε όλοι μας. Και αν δε σκοντάψει στη λαϊκή αντίσταση, δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον, ματώνοντας ακόμη περισσότερο ανθρώπους και πράγματα. Τα Βαλκάνια δεν υλοποίησαν ποτέ τα οράματα του Ρήγα Φεραίου και της Οχτωβριανής. Ολες, ιστορικά, οι "μεγάλες δυνάμεις" έκαναν ασκήσεις εξουσίας στην περιοχή, βιάζοντας τη βαλκανική "ανεξαρτησία", ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αλλά κανείς δεν περιφρόνησε τόσο χυδαία τη Βαλκανική όσο οι σύγχρονες ΗΠΑ. Ο "αμερικανισμός", η σύγχρονη φάση του ιμπεριαλισμού, απειλεί άμεσα την ίδια τη βαλκανική ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά της. Ο "αμερικανισμός" απειλεί εξοντωτικά τη βαλκανική ιστορία ως λαϊκή μνήμη, το δυσκολοπροσάρμοστο παρόν, το ειρηνικό και ευήμερο μέλλον της.

Παγκόσμια, αμερικανική "σκακιέρα"

Για τις ΗΠΑ, η "ενιαία γεωστρατηγική ζώνη" από το Δούναβη μέχρι τον Ευφράτη, αποτελεί το γλιστερό υπογάστριο της Βόρειας Ευρασίας,που πρέπει να παραμένει διαρκώς σε αποσταθεροποίηση, ώστε να εξυπηρετεί τα στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα ισχύος, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις", ιδιαίτερα τη Γερμανία που πρέπει να είναι πάντα "υπό", και τη Ρωσία, που πρέπει να παραμείνει "εξόριστη". Οι στρατηγικές του "ψυχρού πολέμου" απλώς προσαρμόζονται στις ανάγκες της μονοκρατορίας, η "αμυντική αποτροπή" γίνεται "θερμή ασφάλεια" και οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από "συμμαχία κατά του κομμουνισμού" μετατρέπεται σε εργαλείο επιβολής "διατλαντικών" συμφερόντων εντός της αυτοκρατορίας,σε εισβολέα και κατακτητή στην περιφέρειά της. Ανάλογα προσαρμόζεται και το "διεθνές δίκαιο", ώστε να εξυπηρετεί τη "θέληση του ενός", εντός και εκτός των "ορίων" (limes). O πλούτος αποεδαφοποιείται, ο στρατός από "εθνικός" γίνεται μισθοφορικός, η πραγματική εξουσία "ριζώνει" όπου χρειάζεται. Λες και μετεμψυχώνεται αυτό που τα βιβλία περιγράφουν ως "ρωμαϊκή αυτοκρατορία", στη νέα πραγματικότητα. Με δύο "διατλαντικούς πυλώνες", τη Βόρεια Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) υπό αμερικανική ηγεμονία, ως "πυρηνική προστασία" των ΗΠΑ και ως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - γεγονός που αντανακλάται και στη "νέα δομή" του ΝΑΤΟ με δύο "κάτω κόσμους" στην υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο και την Αφρική και με "κινούμενο όριο" στην ΚΑ Ευρώπη, τη Βαλκανική, την Τουρκία, τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, αυτό που ο πολύς Σ. Χάντινγκτον ορίζει ως "πολιτισμικό σύνορο της (βόρειας) Δύσης" και το Βατικανό διεκδικεί ως "χριστιανική Δύση". Κανείς από τα "βαριά πεπόνια" της αμερικανικής στρατηγικής (Σ. Χάντινγκτον, Χ. Κίσιγκερ, Ζ. Μπρεζίνσκι) δε στήνει το μέλλον έξω και πάνω από την αμερικανική κυριαρχία. Για τις άλλες "μεγάλες δυνάμεις", ο Χ. Κίσιγκερ είναι σαφής όταν συμπεραίνει ότι "η κυριαρχία μιας μόνο δύναμης σε οποιαδήποτε από τις δύο κύριες σφαίρες της Ευρασίας - Ευρώπη ή Ασία - παραμένει ένας καλός ορισμός στρατηγικού κινδύνου για την Αμερική, με ή χωρίς ψυχρό πόλεμο. Και αυτό επειδή μια τέτοια δύναμη θα είχε την ικανότητα να ξεπεράσει την Αμερική στον οικονομικό και τέλος, στο στρατιωτικό τομέα επίσης" (Χ. Κίσιγκερ: "Διπλωματία", εκ. "Νέα Σύνορα", 1995). Με δόλωμα την αναζήτηση του "κίτρινου εχθρού", Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να παίξουν στη στημένη αμερικανική "παγκόσμια σκακιέρα", σαν τους Γαλάτες και τους αρχαίους Ελληνες σε σχέση με τη Ρώμη. Και όπως κανείς δεν εξήγησε ποτέ το "σωφρονιστικό" πολυετή πόλεμο των Ρωμαίων μισθοφόρων κατά της Ιουδαίας, στα χρόνια του Χριστού, έτσι και τώρα δεν μπορεί να αναζητούν "δίκαιο" παρά μόνο επιβολή ισχύος στον "πόλεμο εξόντωσης" (Χ. Σολάνα, ΓΓ του ΝΑΤΟ) κατά της Γιουγκοσλαβίας, μια "μαύρη τρύπα" στον ευαίσθητο "όριο" της νέας αυτοκρατορίας.

Ελλάδα

Και η χώρα μας; Οσο παραμένει υποτελές "μέλος" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η Ελλάδα θα μπορεί να παρακμάζει εν ειρήνη, εκτός αν χρειαστεί να "σπαταληθεί" ως πιόνι στις "κινήσεις αντιπερισπασμού" της αμερικανικής "σκακιέρας" (Ζ. Μπρεζίνσκι). Και αυτό το "εκτός" δεν εξαρτάται ούτε από τις επιδείξεις ενσωμάτωσης στα "δυτικά πρότυπα", ούτε από την υποτέλεια των επιλεγμένων κυβερνώντων - εντολοδόχων. Για "παν ενδεχόμενο" ο Σ. Χάντινγκτον "οριοθετώντας τη Δύση" συσφίγγει τους δεσμούς με τις "Βαρσοβία, Πράγα και Βουδαπέστη", εντάσσει τη Βαλτική και τη Μάλτα στην ΕΕ, αλλά δυσανασχετεί με την "ισλαμική" Τουρκία, περιφρονεί την Κύπρο και προτάσσει "αναδιαμόρφωση με περιορισμό της ΕΕ και ΝΑΤΟ", εξοβελίζοντας με (...) επιχειρήματα την Ελλάδα. Η οποία ως "μη δυτική" χώρα αποτελεί "μια εξαίρεση ως ορθόδοξος ξένος στους δυτικούς οργανισμούς" που "δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις αρχές και τα ήθη (!!!) της ΕΕ και του ΝΑΤΟ". Στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο η Ελλάδα "απέκλινε" με το εμπάργκο "κατά της Μακεδονίας" και "υποστήριξε ενεργά τους Σέρβους". Ακόμη χειρότερα, "η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πάρει ένα έντονο ορθόδοξο προσανατολισμό" και, μέγιστη βδελυγμία, "η Ελλάδα, ο ανταγωνιστής της Σοβιετικής Ενωσης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, εξελίσσεται σε ένα μεταψυχροπολεμικό σύμμαχο της Ρωσίας" (!!!). Οσον αφορά τους "Ελληνοκύπριους, ως αποτέλεσμα της κοινής τους ανατολικοορθόδοξης πίστης, υποδέχτηκαν Ρώσους και Σέρβους στο νησί". Ολα τα ανωτέρω υποστηρίζονται από το "θεωρητικό" της Τριμερούς και πρώην διευθυντή στρατηγικής ασφαλείας στο NSC των ΗΠΑ, ήδη από το 1993, ενώ το 1996 εκδίδονται σε βιβλίο με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης" (ελληνική έκδοση, Terto Books, 1998). Εχει στηθεί, λοιπόν, από καιρό το προπαγανδιστικό σκηνικό που θα φιλοξενήσει το CNN μια ενδεχόμενη "κακή" Ελλάδα, έναν "βάρβαρο" ελληνοτουρκικό πόλεμο, μια νέα εισβολή σε ένα νησί που το λένε (...) Κύπρο. Που θα καταπιέζει τους "δυστυχισμένους" Τούρκους της Δ. Θράκης θίγοντας τη "δυτική" και "καθολική" φιλευσπλαχνία, που θα απειλεί "τη Μακεδονία", που θα "ξεριζώνει" τους Κοσσοβάρους της "Νότιας Αλβανίας" με τους "σατανικούς" παπάδες και τον "κακομούτσουνο" λαό κλπ. Και όλα αυτά ως (...) "πιόνι". Τα υπόλοιπα, στα βραδινά δελτία "ειδήσεων".

Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑΣ

Συνάντηση ΚΚΕ - Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Κόμματος Αρμάνδο Κοσούτα, τον Λούκιο Μανίσκο ευρωβουλευτή, τον Σεβερίνο Γκαλάντε υπεύθυνο Διεθνούς Τμήματος και τον Κάρλο Μπενεντέτι διευθυντή της "Ρινασιτά".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες των κομμάτων και ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση του ΚΚΕ, μόλις εκδηλώθηκαν οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στογιουγκοσλαβικό λαό και την πολιτική ηγεσία του, γιατί αρνήθηκαν να δεχτούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής στη χώρα τους.

Ενημέρωσε για τις διαδηλώσεις και τις ενέργειες, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές, για να εμποδίσουν τη διέλευση στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το έδαφος της Ελλάδας, τις περικυκλώσεις των αμερικανο - ΝΑΤΟικών βάσεων και την παρεμπόδιση από τις λαϊκές κινητοποιήσεις του ελλιμενισμού ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων, την παλλαϊκή απαίτηση να μην πάρει κανείς Ελληνας φαντάρος μέρος σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά των Γιουγκοσλάβων και την απήχηση που βρίσκει στα στρατευμένα παιδιά του λαού μας.

Οι πρωτοφανείς παλλαϊκές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο έχουν επηρεάσει και τη στάση όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που τα οδήγησαν να πάρουν θέση καταδίκης των βομβαρδισμών και να ταχτούν με το λαϊκό αίσθημα. Και δεν υπάρχει ίσως άλλη χώρα στην Ευρώπη όπου το αντιπολεμικό, αντι - ΝΑΤΟϊκό και αντιαμερικανικό αίσθημα εκδηλώθηκε με τέτοιο καθολικό και καταλυτικό τρόπο.

Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και στις προσπάθειες του ΚΚΕ για να δυναμώσει ο συντονισμός και οι κοινές ενέργειες των Κομμουνιστικών,Εργατικών και άλλων Αριστερών κομμάτων στην καταδίκη αυτού του βρώμικου πολέμου και το σταμάτημά του.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα της Ευρώπης τι σημαίνει το νέο δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ, το οποίο σήμερα δοκιμάζουν οι Γιουγκοσλάβοι και αύριο θα δοκιμαστεί ενάντια σε κάθε λαό και κυβέρνηση που αντιστέκεται στα "ζωτικά συμφέροντα" των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Αρμάνδο Κοσούτα ενημέρωσε για τη θέση του κόμματός του στην κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, τη συμμετοχή του στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ιταλία, και εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις της ΝΕ Μεσσηνίας

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που γίνονται στο νομό και καλεί τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν και να εντείνουν τη δράση τους, τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα απ' τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Ιδιαίτερα καλεί τον κόσμο του ΚΚΕ να πάρει ενεργά μέρος στις δραστηριότητες της Επιτροπής Ειρήνης (στην Κερασίτσα στις 9/5 κ.ά.), καθώς επίσης και στον ταξικό αντιπολεμικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς (στη συγκέντρωση που θα συμμετέχει το ΠΑΜΕ και η ΕΣΑΚ).

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει για το επόμενο διάστημα τις παρακάτω συγκεντρώσεις του Κόμματος για τον πόλεμο και τις ευρωεκλογές:

Αυτή την Κυριακή 25.4.99 στις 10 πμ στην Κορώνη με ομιλητή τον Γιάννη Διονυσόπουλο.

Την Τρίτη 27.4.99 ώρα 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ,με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Πελοποννήσου.

Την Πέμπτη 29.4.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με ομιλητή το Δημ. Τζαβάρα, Γραμματέα της ΝΕ Μεσσηνίας.

Την Κυριακή 2.5.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων με ομιλητή μέλος της ΚΕ.

Την Τρίτη 4.5.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία της Πύλου με ομιλητή τον Γιάννη Διονυσόπουλο, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ