Αντί για 24ωρο και στελεχωμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου όπως υπόσχονταν, οι κυβερνήσεις άφησαν πίσω ένα κουφάρι παραδομένο στο πλιάτσικο... |
Σε συνθήκες πανδημίας, που αναδεικνύουν ακόμα πιο ανάγλυφα την τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αυτό το τσιμεντένιο κουφάρι στη Ζώνη - σε έναν εργασιακό χώρο που μετράει κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους και σε μία πόλη της οποίας οι κάτοικοι κινδυνεύουν από ένα βαρύ βιομηχανικό ατύχημα, αλλά και από σοβαρές ασθένειες λόγω των δηλητηρίων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα τα «καζάνια του θανάτου» και η λειτουργία του λιμανιού - έρχεται να επιβεβαιώσει το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της ΠΦΥ, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα.
Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης το 1997, είχε εξαγγελθεί από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η δημιουργία στο κτίριο αυτό Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, παραρτήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο θα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα ακόμα και για βραχεία νοσηλεία, για την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αλλά και συνολικά του λαού του Περάματος.
Οι ίδιες εξαγγελίες επαναλήφθηκαν και αργότερα... Οποτε η Ζώνη θρηνούσε νεκρούς, όπως το 2007 με τους 8 νεκρούς εργάτες από την πυρκαγιά στο πλοίο «FRIENDSHIP GAZ», η εκάστοτε κυβέρνηση έδινε υπόσχεση για Κέντρο Υγείας. Ωστόσο τελικά παρέμενε ένας Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και αυτός... κατ' όνομα, αφού δεν υπήρχαν τα μέσα ούτε για να γίνουν ράμματα, ενώ ένας γιατρός που υπήρχε ήταν ή γυναικολόγος ή άλλης «άσχετης» ειδικότητας.
Από το καλοκαίρι του 2019 και ενώ η Ζώνη θρηνούσε 1 νεκρό και 3 σακατεμένους μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα (από 20 Μάη έως μέσα Ιούνη), με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γ. Λαγουδάκη (παραμένει δήμαρχος και σήμερα), ακόμα και αυτός ο υποτιθέμενος Σταθμός Πρώτων Βοηθειών έκλεισε.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τον επαναλειτούργησε, αλλά πλέον έχει γίνει πλιάτσικο και στον ελάχιστο τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε... Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει τηλεοπτικά σόου για τη «στήριξη της δημόσιας Υγείας», επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι συνεχίζεται απαρέγκλιτα η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, με ανύπαρκτη ΠΦΥ.
Μιλώντας για το θέμα στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ακης Αντωνίου, σημειώνει:
«Η ανέγερση της μονάδας Πρώτων Βοηθειών στον περίβολο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ήταν κατάκτηση των εργαζομένων μετά από πολύχρονους αγώνες τη δεκαετία του 1990. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων της Ζώνης σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα χώρο όπου τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα ήταν και είναι καθημερινότητα. Η απαξίωση διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση...
Μόνο χάρη στην επιμονή από την πλευρά των σωματείων των εργαζομένων σταθμεύει στη Ζώνη μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ για να καλύψει ορισμένες έστω από τις τεράστιες ανάγκες του χώρου σε έκτακτες περιπτώσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτήν τη στιγμή η μονάδα αυτή σταθμεύει σε χώρο που είναι παραχωρημένος από τα σωματεία, αφού δεν διατίθεται ούτε καν χώρος για την ανάγκη αυτή από την πολιτεία.
Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας της μονάδας στο Πέραμα, αφού για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».
Εντός 24 ωρών - σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας - θα υπάρξει τοποθέτηση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ωστόσο να υπογραμμίζουν τις σοβαρές συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει σε χρονίως πάσχοντες και στον υπόλοιπο πληθυσμό η αναστολή και η υπολειτουργία τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων.
Με ανακοίνωσή της από την περασμένη Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επανέφερε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα Υγείας να μην μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. Μια σειρά από άλλες ειδικότητες πρακτικά είναι παροπλισμένες. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Χαρακτηριστικά, τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έχουν μειωθεί κατά 1/3 και η αναμονή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4 μήνες (...). Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων».
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19.«Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια», προσθέτει, «είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ», όπως και «η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά».
Αντίστοιχα, η ΕΙΝΑΠ ζητά να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, καθώς και τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι πρέπει ανά δίμηνο να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται, να αρχίσει σταδιακά η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.
Επισημαίνει μάλιστα ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ».
Ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες, τονίζει ότι αν δεν παρθούν τέτοια μέτρα «κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε πολλούς θανάτους από τη λεγόμενη "λοιπή νοσηρότητα"». «Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία», προσθέτει, «πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη COVID περιστατικά».
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος για τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από τη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Νομού Θεσσαλονίκης και το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας που έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του δήμου την περίοδο 2012 - 2016.
Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, στο πόρισμα που στάλθηκε στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στις 11/3/2020 το επίδομα «χαρακτηρίζεται "μη νομίμως καταβληθέν", γιατί στις βεβαιώσεις των προϊσταμένων δεν γράφεται η έκφραση "πλήρης και αποκλειστική εργασία", παρά μόνο αναγράφεται "αποκλειστική εργασία". Γι' αυτόν το λόγο η έκθεση των ελεγκτών ζητά από τους περίπου 180 συναδέλφους να επιστρέψουν 8.400 ευρώ περίπου!».
Ο Σύλλογος θυμίζει ότι «η κουβέντα για την περικοπή των ΒΑΕ έχει ανοίξει εδώ και καιρό από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, προσθέτει, οι κρατικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν το έργο τους: «Εν μέσω πανδημίας, από τη μία μοιράζονται εκατομμύρια σε βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους και καναλάρχες κι από την άλλη προχωρούν σε καταλογισμό και απαιτούν επιστροφή χρημάτων από εργάτες με αφορμή μια δήθεν ελλιπή διατύπωση σε μια βεβαίωση».
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου προς τη διοίκηση του δήμου, συντάχθηκε έγγραφο αντιρρήσεων προς την έκθεση των ελεγκτών, έστω και με καθυστέρηση.
Ο Σύλλογος κάνει ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει αυτόν τον καταλογισμό και δηλώνει ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να επιστραφεί από το επίδομα που δόθηκε σε εργαζόμενους που το δικαιούνται, σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο, οικοδόμους.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) διεκδικώντας μέτρα στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
Σε υπόμνημά της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης η ΟΒΣΑ επισημαίνει:
«Ολο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέλεξε τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της μεθόδου ένταξης με βάση τους ΚΑΔ σε αυτά. Από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε (και με αντίστοιχα υπομνήματά μας προς τα αρμόδια υπουργεία, για τα οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση) ότι θα δημιουργηθούν αδικίες για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη νέα ΚΥΑ 39162 ΕΞ 2020 που δημοσιεύτηκε στις 16/4/2020.
Πέραν της γενικής ανεπάρκειας και της τεράστιας καθυστέρησης των μέτρων (πάνω από μήνα έχει καθυστερήσει η καταβολή του επιδόματος) που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ώστε να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης μεγάλες ομάδες αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, που δεν καταφέρνουν να καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις της νέας ΚΥΑ.
Απαιτούμε:
-- Την ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, στα μέτρα στήριξης, ανεξαρτήτως των δημοσιευμένων ΚΑΔ και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από τη νέα ΚΥΑ ή όποια άλλη συμπληρωματική / διορθωτική της. Επίσης, να λάβουν το επίδομα κατά άτομο και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ΕΕ και ΟΕ οι οποίες έχουν αντίστοιχα εισοδήματα, κάτω των 12 χιλιάδων ευρώ.
-- Χιλιάδες επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους το προηγούμενο διάστημα δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται. Στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε την παραπάνω κατάσταση απαράδεκτη. Απαιτούμε τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».