Την ικανοποίηση των αιτημάτων ασφαλείας του Ισραήλ, έθεσε ως όρο ο Μπ. Νετανιάχου για να προχωρήσει στην απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Χωρίς αποτελέσματα έληξε άλλη μια συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δε δεσμεύτηκε σε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη και αρκέστηκε να επαναλάβει την επιμονή του Ισραήλ στην ασφάλειά του.
Διατεθειμένος να προσπαθήσει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας", αν και οι Παλαιστίνιοι "επιδιώκουν μια διαρκή κατάσταση κρίσης", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μπιλ Κλίντον. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια του Ισραήλ και κατηγόρησε εκ νέου τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να καταστείλει τη δράση των "ισλαμιστών τρομοκρατών", αλλά και για να καταργήσει από το Καταστατικό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τα άρθρα που αναφέρονται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που έθεσε αυτά τα δύο σημεία ως όρο για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στις οποίες εκτίμησε ότι πραγματοποιήθηκε "κάποια πρόοδος", τονίζοντας ότι "πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα".
Σε αντίθεση με τις σχετικά αισιόδοξες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ισραηλινός Τύπος, σε εκτενή χτεσινά του δημοσιεύματα, εκτιμά ότι οι Νετανιάχου και Κλίντον διαφώνησαν έντονα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χααρέτζ", που επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ακολουθώντας τις συμβουλές, τόσο της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, όσο και του συμβούλου του σε θέματα ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα δύο βασικά του αιτήματα. Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Κλίντον φέρεται να τόνισε στον Νετανιάχου ότι δεν είναι λογικό να περιμένει από τον Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει στην κατάργηση των επίμαχων άρθρων της Παλαιστινιακής Χάρτας, αλλά και να εγκρίνει την παράδοση στο Ισραήλ 38 ισλαμιστών εξτρεμιστών υπόπτων για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Οπως υποστηρίζει, πάντα, η εφημερίδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεχτεί ορισμένα σημεία, που ο ίδιος "θεωρεί απαραίτητα για τη σταδιακή γεφύρωση του χάσματος που φαίνεται ότι χωρίζει πλέον το Ισραήλ και την παλαιστινιακή αρχή". Αν και ο ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δεν εισέρχεται σε λεπτομέρειες της πρότασης Κλίντον, αποσαφηνίζεται ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει μεγαλύτερη απομάκρυνση του 9% των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι θα "παγώσει" κάθε εβραϊκή εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους του Ισραήλ για την ασφάλειά του, ο Μπιλ Κλίντον φέρεται, επίσης, να πρότεινε την πραγματοποίηση της αποχώρησης σε μικρά υποστάδια, τα οποία θα ακολουθούνται από μικρές υποχωρήσεις του Γιάσερ Αραφάτ στον τομέα της ασφάλειας.
Παρά το αδιέξοδο, που φαίνεται ότι κυριάρχησε στις συνομιλίες των δύο ανδρών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι έχει γίνει "μια μικρή πρόοδος". Εντούτοις, ο Ισραηλινός Τύπος εκτιμά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι βαθιά δυσαρεστημένος από τη στάση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γι' αυτό και δεν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ούτε και δείπνησαν στο Λευκό Οίκο, όπως συνηθιζόταν.
Την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποτελέσματος από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου, δεν έκρυψαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που υπογράμμισαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο τεχνητά εμπόδια, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, συνοδευόμενος από την υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο σήμερα, ενώ αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να δειπνήσει με την Μαντλίν Ολμπράιτ.
ΑΓΚΥΡΑ.- Ενώ ο απόηχος της δικαστικής απαγόρευσης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) δεν έχει ακόμη κοπάσει, οι πρώτες επιπτώσεις της κάνουν την εμφάνισή τους: όπως η προσχώρηση πέντε περιφερειακών στελεχών του Ρεφάχ στο κυβερνών Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, που ώθησε τον ηγέτη του και πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να δηλώσει πως "οι εξελίξεις (... ) είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας προσεχώς" και "είναι μια ευκαιρία για όλους να επανεξετάσουν τη θέση τους στην πολιτική". Οπως - επίσης - η έναρξη έρευνας από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθούν ποιες και ποιου ύψους τραπεζικές καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία διαθέτει το καταργηθέν κόμμα, ώστε να κατασχεθούν μόλις η απόφαση απαγόρευσής του δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη βδομάδα.
(Βέβαια, τα στελέχη του Ρεφάχ είχαν προνοήσει από το Δεκέμβρη να "φυγαδεύσουν" τα κυριότερα χρηματικά κεφάλαια του κόμματος στο εξωτερικό, όπως και "κρίσιμα" περιουσιακά του στοιχεία, έγγραφα και εξοπλισμό, ακόμη και υπολογιστές).
Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί και όπου χαράσσεται πολιτική για τα κρισιμότερα ζητήματα τόσο εσωτερικής, όσο και εξωτερικής πολιτικής. Οπως μεταδίδει το "Ρόιτερ", επικαλούμενο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το "Ισλαμικό" θα κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ατζέντα. Ενδέχεται να αποφασιστούν ακόμη νέες δικαστικές διώξεις στελεχών του Ρεφάχ, τόσο βουλευτών όσο και περιφερειακών (δήμαρχοι, κ. λπ.).
Στο μεταξύ και η άλλοτε σύμμαχος του Νετσμετίν Ερμπακάν, η Τανσού Τσιλέρ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής έρευνας, από μια επιτροπή που αναφέρεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό Γιλμάζ, με αντικείμενο τη δαπάνη 10 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τρία χρόνια (επί πρωθυπουργίας της, 1994) για τη δολοφονία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Οπως μετέδωσε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο δημοσίευμα της "Μιλιέτ", η επιτροπή διερευνά πώς διατέθηκαν τα χρήματα στην επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιούνταν σε συριακό έδαφος, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να δοθεί επαρκής δικαιολογία.
Τα χρήματα (τα οποία προέρχονταν από τον απόρρητο προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού, τα "μυστικά κονδύλια", όπως αναφέρονται συχνά) ενδέχεται είτε να δόθηκαν για την εκπαίδευση επίλεκτων δυνάμεων, με στόχο τη δολοφονία του Οτσαλάν (κατά τη "Μιλιέτ"), είτε να δόθηκαν στις συριακές μυστικές υπηρεσίες (κατά τη "Ραντικάλ").
Υπάρχουν και πληροφορίες (όπως η ομολογία ενός ανθρώπου πριν μια βδομάδα) ότι η Τσιλέρ χρησιμοποίησε το κονδύλι για την εξαγορά ψήφων.
Η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν τα στοιχεία είναι επαρκή για να προσαχθεί η Τσιλέρ στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στις χτεσινές εξελίξεις όσον αφορά το Κουρδικό, οι αρχές ανακοίνωσαν πως σε μάχες που διεξήχθησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 45 Κούρδοι αντάρτες και 8 στρατιώτες.
Παράλληλα, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας καταδίκασε χτες σε θάνατο δύο ανθρώπους που κρίθηκαν ένοχοι "παράνομων δραστηριοτήτων" για λογαριασμό του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP - C).
ΜΟΣΧΑ.-
Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Μόσχας και Σόφιας, εξαιτίας των διαφωνιών για την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Στις διαφωνίες αυτές εμπλέκεται τώρα και το θέμα της παροχής ρωσικού αερίου σε τρίτες χώρες - στην Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "ΓΚΑΖΠΡΟΜ" Ρεμ Βιάχιρεφ, η εταιρία αναζητά εναλλακτικές (εκτός Βουλγαρίας) οδούς για την προμήθεια αερίου στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι έχουν διατεθεί ήδη οι σχετικοί οικονομικοί πόροι. Η "ΓΚΑΖΠΡΟΜ" εξάγει σήμερα αέριο μέσω της Βουλγαρίας προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Από την άλλη μεριά, ο Βιάχιρεφ κατηγόρησε τη Σόφια ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και ξεχνά "τι έχει κάνει η "ΓΚΑΖΠΡΟΜ" για το βουλγαρικό λαό" και υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία χρωστάει στην εταιρία 90.000.000 δολάρια.
Καθώς η κρίση μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και της "ΓΚΑΖΠΡΟΜ" προσλαμβάνει "πολεμικά" χαρακτηριστικά, στην υπόθεση αναμείχθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η διαμάχη για το αέριο θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των διμερών σχέσεων, δήλωσε στην τηλεόραση ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Αβντέγεφ. "Είναι δύσκολο για μας να σκεφτούμε τις μελλοντικές οικονομικές μας σχέσεις (με τη Βουλγαρία) και για κανονικό πολιτικό διάλογο, όταν απειλείται ο ενεργειακός εφοδιασμός από μας τρίτων χωρών". Σχολιάζοντας δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, σχετικά με τη διακοπή μεταφοράς φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες μέσω της Βουλγαρίας, ο Αβντέγεφ υπογράμμισε ότι τέτοιες δηλώσεις, αν αληθεύουν, προκαλούν κατάπληξη, προερχόμενες από έναν πρωθυπουργό που έχει διακηρύξει το ενδιαφέρον του για την προώθηση των ρωσοβουλγαρικών σχέσεων, την προσήλωσή του στη δημιουργία μιας σύγχρονης οικονομίας της αγοράς στη Βουλγαρία, την ένταξή της σε ευρωπαϊκές οικονομικές δομές και τη συμμετοχή της Σόφιας στην περιφερειακή συνεργασία. Επισήμανε, επίσης, ότι το θέμα αυτό υπερβαίνει την έκβαση των συνομιλιών της "ΓΚΑΖΠΡΟΜ" με τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη συμφωνία παροχής αερίου στη Βουλγαρία και συνιστά απόπειρα άσκησης πολιτικής πίεσης στη Μόσχα, που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
ΜΠΑΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-
Σοβαρά επεισόδια διαδραματίστηκαν χτες έξω από το εργοστάσιο "Τάι Σάμιτ" σε προάστιο της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας, Μπανγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων απεργών (μεταξύ τους διαβάτες και δημοσιογράφοι) και τη σύλληψη 58, εκ των οποίων αρκετοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισείουν ακόμη και 7ετή κάθειρξη!
Τα επεισόδια εκτυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης δεκάδων απεργών έξω από το εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μηχανών για ιαπωνικές βιομηχανίες. Οι εργαζόμενοι απεργούσαν γιατί η εργοδοσία, με αφορμή την τρέχουσα νομισματική - οικονομική κρίση, έβαλε "μαχαίρι", περικόπτοντας άγρια μισθούς και επιδόματα. Ολα κυλούσαν σχετικώς ομαλά, όταν αργά το βράδυ της Τρίτης, στάλθηκαν στον τόπο του εργοστασίου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Οι απεργοί αντέδρασαν, πετώντας μολότοφ και πέτρες, τραυματίζοντας περαστικούς και δημοσιογράφους. Οι αστυνομικοί, με τη σειρά τους, αντέδρασαν χρησιμοποιώντας γκλομπς κατά των απεργών και αφού προηγουμένως ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με εκατοντάδες άνδρες. Αρκετοί τραυματίστηκαν και πάνω από 58 συνελήφθησαν, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας, παρακώλυση συγκοινωνίας, εγχείρημα πυρκαγιάς, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη συγκέντρωση. Εάν οι συλληφθέντες κριθούν ένοχοι, τότε αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης τουλάχιστον εφτά χρόνων.
Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στο γραφείο του Λευκού Οίκου