ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 2009
Σελ. /32
Πανσπουδαστική δύναμη φοιτητών και σπουδαστών

Μάχη σκληρή, μάχη καθαρά πολιτική, οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, 13 Μάη, τα αποτελέσματα των οποίων έδωσαν στην Πανσπουδαστική ΚΣ, για άλλη μια χρονιά, ένα ισχυρό ποσοστό σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που κυμαίνεται ανάμεσα σε 14% και 15%. Κοντά στις 19.000 φτάνουν οι φοιτητές και σπουδαστές που έριξαν στις κάλπες το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο, που επέλεξαν με αυτή τους τη στάση να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης.

Η πτώση της συμμετοχής και πώς προκύπτει

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ εμφανίζουν πτώση σε ψήφους και μικρές αυξομειώσεις ποσοστών, που δε διαφοροποιούν τον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης. Πιο ευδιάκριτη μοιάζει η άνοδος της ΠΑΣΠ σε ποσοστό κατά δυο μονάδες, η οποία όμως σημειωτέον έχασε επίσης κάποιες ψήφους, ενώ το 2% απέχει κατά πολύ από το κλίμα ανόδου που ήθελε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις ευρωεκλογές. Η πτώση των ψήφων όλων των δυνάμεων οφείλεται στη συνολικά μειωμένη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές. Να θυμίσουμε ότι το 2008 είχαν ψηφίσει 155.000 φοιτητές - σπουδαστές, ενώ φέτος η συμμετοχή τους στη διαδικασία είναι μειωμένη περίπου κατά 14% (γύρω στους 22.000 λιγότερους ψηφίσαντες). Και αυτή η πτώση της συμμετοχής άγγιξε όλες τις δυνάμεις (άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο) ανάμεσά τους και την Πανσπουδαστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΠ χάνει γύρω στις 7.000 ψήφους, διατηρεί όμως το ποσοστό της, γεγονός που οδήγησε σε σχετικά πανηγύρια την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, ότι τα ποσοστά της ΔΑΠ στις σχολές δεν αντανακλούν σε καμιά περίπτωση την αποδοχή της πλειοψηφίας των φοιτητών και σπουδαστών στην πολιτική της.


Motion Team

Οι παρατάξεις του δικομματισμού έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη μείωση της συμμετοχής, λόγω του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν την εξεταστική. Ωστόσο αποκρύπτουν το γεγονός ότι η ΠΚΣ πάλεψε να γίνουν οι εκλογές την 1η Απρίλη, ενώ αυτές, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, ήταν που επέβαλαν να γίνουν οι εκλογές μέσα στο Μάη, γνωρίζοντας ότι όποτε (μέσα στα τελευταία 17 χρόνια) έγιναν οι εκλογές Μάη σημειωνόταν πτώση συμμετοχής. Παράλληλα, οι δυνάμεις αυτές καλλιέργησαν το κλίμα της αποχής, άμεσα και έμμεσα. Αμεσα το έκαναν λέγοντας στους φοιτητές ξεκάθαρα να μην πάνε να ψηφίσουν, όταν ένιωθαν ότι δεν μπορούν να τους πείσουν με την πολιτική τους, και έμμεσα δημιούργησαν ένα κλίμα αποστροφής, με τη σκανδαλολογία, τον εκφυλισμό με τα πάρτι και τα ποδοσφαιράκια, τα ρουσφέτια, τους εκβιασμούς τους και την εκτεταμένη νοθεία του αποτελέσματος σε κάποιες περιπτώσεις, φροντίζοντας να καλλιεργήσουν ταυτόχρονα το ψεύδος ότι... «όλοι ίδιοι είναι». Κι αυτό το κλίμα εκφυλισμού, βέβαια, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των φετινών εκλογών, αλλά η συνήθης προεκλογική τους τακτική εδώ και πολλά χρόνια.

Σημαντικές επιτυχίες σε πολλούς συλλόγους και ιδρύματα

Σ' αυτές τις συνθήκες, που αποτυπώνουν μια πλευρά των δυσχερειών της εκλογικής αναμέτρησης, η ΠΚΣ έδωσε τη μάχη αποτυπώνοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα ότι είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να σταθεί απέναντι στο δικομματισμό, που μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική για την αναγκαία ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στο κίνημα των φοιτητών και σπουδαστών.

* Λείπει το αποτέλεσμα της ΑΣΟΕΕ
* Λείπει το αποτέλεσμα της ΑΣΟΕΕ
Σε αξιοσημείωτο αριθμό συλλόγων και ιδρυμάτων, η ΠΚΣ καταγράφει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από το πανελλαδικό της, κατακτά ή διατηρεί την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Στους πίνακες που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» καταγράφονται τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα.

Είναι φανερό, ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλία και Αιγαίο, τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το 20%.

Σε 70 συλλόγους (54 των Πανεπιστημίων και 16 των ΤΕΙ), η Πανσπουδαστική αναδείχθηκε από τις εκλογές πρώτη ή δεύτερη δύναμη. Ομως, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι στο δημοσίευμα του «Ρ» της περασμένης Παρασκευής, όπου καταγράφονταν αναλυτικά αυτοί οι σύλλογοι, εκ παραδρομής παραλείφθηκε ο Σύλλογος Θεατρικού Ναυπλίου όπου η ΠΚΣ είναι πρώτη με ποσοστό 74,47%. Επίσης, ο Σύλλογος Νηπιαγωγών Πάτρας όπου η ΠΚΣ είναι πρώτη με 37,36%, αναφέρεται στο δημοσίευμα ως Νηπιαγωγών Αθήνας. Ο Σύλλογος Βιολογικού Πάτρας, όπου η ΠΚΣ είναι πρώτη με 26,52%, μεταφέρθηκε κατά λάθος στη λίστα με τις δεύτερες θέσεις, ενώ ο Σύλλογος της ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, όπου η ΠΚΣ είναι δεύτερη με 29,2% εμφανίζεται λαθεμένα στη λίστα με τις πρωτιές.













Γ. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ