Motion Team |
Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δήθεν αγέρωχη στάση απέναντι στην ΠΓΔΜ, σήκωσε ξανά τη σημαία του νέου πατριωτισμού «δένοντας» πίσω του την ελληνική σημαία, ενώ έφτασε στο σημείο να αποτίσει φόρο τιμής στους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού... Παράλληλα, απευθύνθηκε με «αυτοκριτική» διάθεση και εκβιαστικά διλήμματα «στους φίλους που πικράθηκαν» τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, μπας και τους κρατήσει «στο μαντρί».
Με προφανή στόχο να αυξήσει τις πιέσεις προς το ΛΑΟΣ, το οποίο η ηγεσία της ΝΔ θέλει εκτός Βουλής για να μπορέσει να ενισχύσει την αυτοδυναμία της, ο Κ. Καραμανλής ανέβασε τους τόνους στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δίχως βέβαια να δεσμευτεί ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη του γειτονικού κράτους στις ευρωατλαντικές δομές. «Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δε δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά! Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», ήταν η χαρακτηριστική φράση, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «από τη θέση αυτή δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Η ψηφοθηρική επιχείρηση περιέλαβε και την απότιση φόρου τιμής στους παλιννοστούντες Πόντιους: «Σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε - και θα είμαστε - δίπλα στους παλιννοστούντες αδελφούς μας. Το λέμε και το εννοούμε!», αναφώνησε αίφνης ο Κ. Καραμανλής.
Παιχνίδι έκανε και με το «νέο πατριωτισμό», τον οποίο ανακάλυψε στα αποκαΐδια των καταστροφικών πυρκαγιών για να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες για την πύρινη λαίλαπα, αλλά θέλει να τον κρατήσει για να δημιουργήσει κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» υπό την ηγεμονία του «και μπροστά στις κρίσιμες προκλήσεις». «Αυτόν το Νέο Πατριωτισμό θέλουμε να τον στηρίξουμε και να τον διαφυλάξουμε» τόνισε, προτρέποντας να τον εκφράσουν με την ελληνική σημαία. «Γι' αυτό μ' αρέσει στις συγκεντρώσεις μας να βλέπω μόνο ελληνικές σημαίες. Κάθε σημαία είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας μας, της πατρίδας που αγαπάμε και εργαζόμαστε για να την κάνουμε καλύτερη. Γι' αυτό σας καλώ από τη Μακεδονία να υψώσετε τις ελληνικές σημαίες. Οχι τις κομματικές. Κανείς δεν μπορεί να μας διχάσει. Είμαστε ένα έθνος, ένας λαός, μια κοινωνία με δύναμη και συνοχή», ήταν το πατριωτικό παραλήρημα του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, έθεσε τα εκβιαστικά διλήμματα των εκλογών: «Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη Χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και στο τέλμα;».
Δεν έλειψαν και τα «ειλικρινή» ανοίγματα στους δυσαρεστημένους: «Τα τριάμισι αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Εγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει». «Σήμερα ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε «εθνικό καθήκον» τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από ολόκληρη τη χώρα και αυτό το μήνυμα δίνει και η αποψινή μεγαλειώδης, δυναμική συγκέντρωση».
Eurokinissi |
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, εκφράζοντας την αγωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το διευρυμένο ρεύμα των λαϊκών στρωμάτων που εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε εντελώς υποκριτικά να εμφανίσει το κόμμα του σαν τον πολιτικό φορέα, που θα «δώσει τέλος στην αντιλαϊκή δεξιά πολιτική». Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί, λίγες μέρες πριν την κάλπη, να δημιουργήσει τις ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου με κάθε τρόπο να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ώστε αυτή να μην εκφραστεί στην κάλπη αποδυναμώνοντας το δικομματισμό, στηρίζοντας τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης.
Η πλήρης ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο και αφού δεν μπορεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου στρέφεται αποκλειστικά στους «προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες». Σ' αυτήν την επιχείρηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...θυμήθηκε χτες τα οράματα της «εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Νομικής», του «114 και της αντιδικτατορικής πάλης», της «εθνικής αντίστασης», τα οποία το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του έχει ποδοπατήσει και ισοπεδώσει...
Ο Γ. Παπανδρέου χτες απευθύνθηκε «σε όσους πολίτες ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και σε κόμματα της Αριστεράς» και χρησιμοποιώντας τους γνωστούς εκβιασμούς του ΠΑΣΟΚ περί «χαμένης ψήφου», τους κάλεσε «να κάνουν τη διαμαρτυρία - δύναμη δημιουργίας και δύναμη αλλαγής για να αλλάξει σελίδα ο τόπος», ενώ μίλησε και για «δημοψήφισμα για να φύγει η δεξιά». Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «κανένας προοδευτικός, κανένας σοσιαλιστής, αριστερός δεν εκχωρεί στη δεξιά την τύχη της χώρας του». Πίσω από τις αντιδεξιές κορόνες, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρύψει ότι την επομένη των εκλογών, είτε μια «πράσινη», είτε μια «μπλε» κυβέρνηση έχουν ήδη δρομολογήσει νέα αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος των ασφαλιστικών, εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Οσο και αν επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου την προώθηση του νέου κύματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου να την παρουσιάσει σαν πολιτική μόνο της ΝΔ, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι τους ίδιους σχεδιασμούς περιγράφει και είναι έτοιμη να εφαρμόσει και μια πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «για καλές δουλιές με αξιοπρεπή μισθό», αλλά την ίδια στιγμή πρότεινε την «ημιανασφάλιστη» εργασία και απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε δέσμευση για αύξηση των μισθών. Υποσχέθηκε «καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια», αλλά τόνισε ότι πρέπει να είναι «ανταγωνιστικά». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ετοιμάζει «αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων», όταν οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Ανέφερε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει «στην εκχώρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά και τους επιχειρηματίες.
Ο Γ. Παπανδρέου, επικροτώντας το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε και σε «όσους πίστεψαν στο όραμα του Κ. Σημίτη». Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση, ανέβηκε στο βήμα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πιθανόν και με τον Γ. Παπανδρέου, στις οποίες ανέφερε ότι δεν αποδέχεται το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ανάληψη «θεσμικού ρόλου» σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αφού συμπεριλήφθηκε αργά στους σχεδιασμούς του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Εξάλλου χτες, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα», ο Γ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση του Κ. Καραμανλή για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αρκεί όπως είπε: «Να φτάσουμε σε μια λογική αξιοκρατίας και, τότε, να συζητήσουμε το θέμα της μονιμότητας»...Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «το θέμα της μονιμότητας δεν είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης,αφού, όπως είπε, «το βασικό πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης είναι η κομματική παρέμβαση και είναι και η μη επιτελική λειτουργία».