Η αφίσα με το κάλεσμα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ |
Η βδομάδα που ξεκινάει αύριο, έρχεται να επιβεβαιώσει την αντεργατική συμπαιγνία βιομηχάνων - κυβέρνησης της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, στο πέρασμα των αντιασφαλιστικών σχεδίων. Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο υπουργός Απασχόλησης θα καταθέσει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο - σκούπα για το Ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει νέες χαριστικές ρυθμίσεις για τους εργοδότες μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων, στα πρότυπα των προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη 14 του Ιούνη επαναλαμβάνεται στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ άμεσα προγραμματίζονται και οι επαφές της κυβέρνησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Στόχος είναι να δρομολογηθεί ο διάλογος της απάτης σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ντυθούν με το μανδύα της συναίνεσης οι αντιδραστικές αλλαγές, να καμφθούν οι εργατικές αντιστάσεις.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται σε όσα αντιδραστικά νομοθέτησε. Πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών, στη βάση του 3029/02, ενώ το «αντιασφαλιστικό μανιφέστο» που παρουσίασε πρόσφατα, επιβεβαιώνει την πλήρη ταύτισή του με τη ΝΔ και σ' αυτό το ζήτημα. Η τακτική του ΣΥΝ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η επιχειρηματολογία με την οποία στέκεται απέναντι στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ευνοεί αντικειμενικά την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η απάντηση με τις δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι καθήκον για κάθε εργάτη και υπάλληλο, για κάθε νέα και νέο. Κανένας εφησυχασμός, καμιά ανοχή στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των «κοινωνικών εταίρων»! Μαζική δράση τώρα!
Μέχρι και την Τετάρτη προγραμματίζονται από το ΠΑΜΕ οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εκδηλώσεις:
Συνεχίζοντας στο έδαφος των προηγούμενων νόμων Σιούφα και Ρέππα, η κυβέρνηση στοχεύει στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους
Γιατί γίνεται φανερό ότι τα υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης και η ανεργία στις γυναίκες προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθιστώντας την εντελώς απροστάτευτη από μια ηλικία και πέρα. Ακόμα όμως και όταν οι εργαζόμενες γυναίκες κατορθώνουν να θεμελιώσουν ένα τέτοιο δικαίωμα, κατά κανόνα οι συντάξεις τους είναι στα κατώτερα επίπεδα, αφού η ημιαπασχόληση και οι χαμηλές αμοιβές, που έχουν γίνει πλέον κανόνας, επιδρούν και στο ύψος των συντάξεων.
Για ποια σύνταξη άραγε μπορεί να μιλά η γυναίκα που εργάζεται ωρομίσθιο, τετράωρα ή έχει εποχική απασχόληση; Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι με 100 μεροκάματα το χρόνο, μια γυναίκα θα χρειαστεί 45 ολόκληρα χρόνια, για να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να πάρει την κατώτερη σύνταξη. Και όχι μόνο αυτό. Στη σύσκεψη που προαναφέρθηκε, γυναίκα εργαζόμενη μετέφερε την εμπειρία του κλάδου της, όπου επιχειρήσεις «σπρώχνουν» εργαζόμενες ηλικίας 36 ετών σε προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Δηλαδή μια γυναίκα πάνω στον ανθό της ηλικίας της θεωρείται πλέον γερασμένη και περιττή για ορισμένους κλάδους και επιχειρήσεις.
Οπως γεγονός είναι η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας των γυναικών, μέτρων πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού τους και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς τους. Να γιατί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τις εργαζόμενες γυναίκες να μπούνε στον αγώνα μαζικά, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη διεύρυνσή τους, δεν είναι τόσο υπόθεση του «αύριο», αλλά ανάγκη του σήμερα.
Προχωρώντας προς στις 15 Ιούνη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ κάνει πλατύ άνοιγμα στους νέους εργαζόμενους. Και αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι ήδη από πολλά χρόνια στο στόχαστρο. Οι νέοι εργάτες και εργάτριες, ύστερα από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια, μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία με χειρότερους όρους απ' ό,τι η προηγούμενη γενιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των εισφορών, η χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας είναι η βαριά κληρονομιά της νέας γενιάς από την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Οι εμπνευστές της «νέας μεταρρύθμισης» δεν κρύβουν ότι ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο.
Οι νέοι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν μπορεί να περιμένουν. Μαζί με όλο το ταξικό κίνημα, έχοντας υπόψη τους πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να μπούνε στην ταξική πάλη, με κριτήριο τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους.
Συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις με εργαζόμενους διαφόρων κλάδων περιλάμβανε το πρόγραμμα της βδομάδας που πέρασε
Motion Team |
Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη |
ΑμΕΑ και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των αναπήρων, με μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το 5ώροφο κτίριο που προορίζεται να στεγάσει το Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης (Παραπληγικών κ.ά.) και επί 20 χρόνια παραμένει γιαπί. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και με καπνεργάτριες που αυτή την περίοδο βιώνουν με μεγάλη οξύτητα το πρόβλημα της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, της επίθεσης στο δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Με πρωτοβουλία του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου, την Τρίτη 13 Ιούνη διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΜΑΘ προκειμένου να καταθέσουν το συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων για την προστασία των ανέργων από τα κλειστά καπνομάγαζα και το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό του κλάδου.
Οπως αναδείχτηκε στη σύσκεψη, η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 40%. Αλλά και όσοι καπνεργάτες καταφέρνουν να δουλέψουν, μετά βίας εξασφαλίζουν 80 - 100 μεροκάματα και αυτά με την εργοδοσία ασύδοτη, να καταστρατηγεί κάθε εργατική κατάκτηση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση του καπνοβιομηχάνου Μιχαηλίδη, που αυτή την περίοδο στο εργοστάσιό του στο Πολύκαστρο αναγκάζει τους εργάτες να δουλεύουν 48 ώρες την εβδομάδα αντί για 40, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, τους κρατά στη δουλιά ακόμη κι όταν τα μηχανήματα είναι χαλασμένα, όμως δεν τους πληρώνει για τις αντίστοιχες ώρες. Ο ίδιος, χρωστά στους καπνεργάτες που απασχόλησε πέρσι στο εργοστάσιό του στη Σίνδο, αναδρομικά, τριετίες και μέρος από το Δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων για το 2005.
Αρχίζοντας από το 1990, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε φείδονται προσπαθειών για να υπονομεύσουν το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, να πετσοκόψουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Η πρώτη απόπειρα το 1990 με τη σύσταση Επιτροπής δεν έφερε αποτελέσματα. Στη συνέχεια δράση ανέλαβε ο σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Σπράος, ενώ αλλεπάλληλες ήταν προς αυτή την κατεύθυνση οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ. Το 2002 με το νόμο 3029 το ΠΑΣΟΚ έβαλε το δικό του λιθάρι στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί. Αυτόν ακριβώς το νόμο, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα και ειδικότητες από το καθεστώς των ΒΑΕ θέλει σήμερα να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η επίθεση αυτή αφορά σχεδόν έναν στους τρεις εργαζόμενους, καθώς το καθεστώς των ΒΑΕ, καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και περίπου 70 ειδικότητες. Τυχόν ανατροπή του, θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια, αλλά και μείωση των μισθών και των μεροκάματων. Η επιμονή με την οποία η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βάζουν το ζήτημα των ΒΑΕ, πρέπει να σημάνει συναγερμό στα συνδικάτα. Αυτό το συναγερμό «χτυπάει» σήμερα το ΠΑΜΕ καλώντας όλους τους εργάτες να υπερασπιστούν το καθεστώς τον ΒΑΕ, να διεκδικήσουν την επέκτασή του και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη για την προστασία της ζωής και της υγείας τους στους χώρους δουλιάς απαιτώντας ταυτόχρονα τη θεσμοθέτηση εισφοράς από τους εργοδότες για τον επαγγελματικό κίνδυνο.