ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καμπανάκι κινδύνου ειδικά για εφήβους από εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Ερευνα αποκαλύπτει τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της «ατομικής ευθύνης»

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο περίπτερο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο περίπτερο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας ήταν η χτεσινή, και η κυβέρνηση έκανε για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσει την αντιδραστική στρατηγική της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που «τρέχει» από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια. Με τη μεταρρύθμιση αυτή ρημάχτηκαν οι δομές πρόληψης και η ΠΦΥ, αναπαράγοντας ασυλικές συνθήκες στις απαρχαιωμένες και εξίσου αποψιλωμένες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες.

Και όσο η κυβέρνηση διατυμπανίζει τις «για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα» που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 - 2030», το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φέρνει εις πέρας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και την παράδοσή της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΜΚΟ, τα ευρήματα έρευνας για την ψυχική υγεία των εφήβων είναι γροθιά στο στομάχι και μια επιπλέον επιβεβαίωση του εγκληματικού και ταξικού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής.

Το 2022, πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.250 μαθητών 11, 13 και 15 ετών συμμετείχαν στη σχολική έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) με τίτλο «Πανελλήνια Ερευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων - μαθητών».

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν την πραγματικότητα:

  • Ενας στους 3 εφήβους (33,4%) από οικογένειες χαμηλού οικονομικού επιπέδου αναφέρει χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο για τους εφήβους από οικογένειες υψηλού (25%) και μέσου οικονομικού επιπέδου (27,9%).
  • Από το 2002 και μετά, το ποσοστό των εφήβων που αξιολογούν την υγεία τους ως «πάρα πολύ καλή» μειώνεται σταδιακά από 59,9%, φτάνοντας το 49,9% το 2018 και το 41,5% το 2022.
  • Τρεις στους 5 εφήβους (59,6%) ανέφεραν ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο από τη διεξαγωγή της έρευνας εκδήλωσαν τουλάχιστον 2 ψυχολογικά ή/και σωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, πόνο στη μέση/πλάτη, ακεφιά, δυσθυμία, νευρικότητα, δυσκολία να αποκοιμηθούν ή/και ζαλάδα) τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα.
  • Το 2022 το ποσοστό εφήβων που αναφέρουν ότι εκδηλώνουν ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα είναι το υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας.
  • Από το 2014 στο 2022 αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των κοριτσιών (αλλά όχι των αγοριών) που αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους (από 24,2% σε 35,6%) (δεν φαίνεται σε γράφημα).
  • Το 2022 τρία στα δέκα 15χρονα κορίτσια (29,4%) και ένα στα επτά 15χρονα αγόρια (14%) νιώθουν μοναξιά.
  • Περισσότεροι από ένας στους τρεις 15χρονους μαθητές (34,1%) αναφέρουν ότι έχουν σκεφτεί, έστω και μία φορά, να βλάψουν τον εαυτό τους, ενώ ένας στους επτά (13,7%) απαντούν ότι έχουν κάνει έστω και μία απόπειρα αυτοκτονίας.
  • Περισσότεροι από ένας στους 3 εφήβους (36%) απαντούν ότι η πανδημία του COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, δύο στους 5 (42,1%) ότι ο αντίκτυπος ήταν ουδέτερος και ένας στους 5 (21,9%) ότι ο αντίκτυπος ήταν θετικός.

Συνοπτικά στην Ερευνα αναφέρεται ότι οι έφηβοι από οικογένειες χαμηλότερου, αναλογικά, οικονομικού επιπέδου αναφέρουν σε χαμηλότερο ποσοστό από τους συνομηλίκους τους από οικογένειες υψηλού (και, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσου) οικονομικού επιπέδου ότι η υγεία τους είναι πάρα πολύ καλή, ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και πολύ χαρούμενοι, έχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ψυχολογικής ευεξίας, έχουν σε υψηλότερο ποσοστό κακή/πεσμένη διάθεση, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης και παράλληλα χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη αυτεπάρκεια.

Επίσκεψη του ΚΚΕ στο Περίπτερο Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Ημέρα Ψυχικής Υγείας, χτες αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που είχε στηθεί στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Η αντιπροσωπεία συνομίλησε με τους υπεύθυνους της Εταιρείας, δίνοντάς τους την ανακοίνωση του Τμήματος της ΚΕ με αφορμή τη χτεσινή μέρα, καθώς και την έκδοση του Τμήματος από την Ημερίδα που είχε διοργανώσει για τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επεσήμανε την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη του πληθυσμού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης παρέμβασης, ανάγκη που αναδείχθηκε και μετά τις πρόσφατες, εκτεταμένες φωτιές και πλημμύρες στη χώρα, με τις γνωστές για όλους συνέπειες λόγω της ανυπαρξίας των αναγκαίων αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, με τον πόλεμο να μαίνεται στη γειτονιά μας... Συνθήκες που ευνοούν την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την απελπισία, το αίσθημα ανημπόριας, ψυχικής οδύνης.

Οπως τονίζει το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας, «η ανάγκη όμως και το δικαίωμα αυτό του πληθυσμού δεν μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια και τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο πέρα και έξω από ένα οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, απολύτως δημόσιο και δωρεάν. Πέρα και έξω από ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας στις γειτονιές, κομμάτι των οποίων θα αποτελεί και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με βασική προτεραιότητα την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενές, δευτερογενές, τριτογενές), σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες (εκπαιδευτήριο, εργασιακός χώρος, οικογένεια). Που θα επωμίζεται τη διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική στήριξη της κοινότητας σε τρέχουσες αλλά και έκτακτες συνθήκες, θα διασυνδέεται με τους ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και με τις δημόσιες κλινικές ή τα νοσοκομεία. Με αυτήν τη διεκδίκηση το ΚΚΕ μπροστά και στην Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας καλεί σε συμπόρευση όλο τον λαό!».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Οχι στo κλείσιμο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου

«Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου», διεμήνυσαν χθες εκπρόσωποι εργατικών και υγειονομικών σωματείων και άλλων φορέων, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από τις πύλες του νοσοκομείου. Την πρωτοβουλία πήραν τα Σωματεία Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου.

Ανέδειξαν τη δραματική κατάσταση από την υποβάθμιση και υποστελέχωση του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και έναν μήνα έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν.

Τα Σωματεία μέσα από τη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν κάλεσμα στον ηρακλειώτικο λαό να παλέψει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας ώστε να μη μετατραπεί το Βενιζέλειο σε Κέντρο Υγείας, να παλέψει ώστε το ΠΑΓΝΗ να λειτουργήσει με βάση τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υγείας σε όλο τον νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνουν τις διεκδικήσεις τους για άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και τα ιατρεία, να μπορούν να εφημερεύσουν οι κλινικές, να λειτουργήσει το νοσοκομείο, να καταργηθούν οι πληρωμές στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας τη στήριξή του στον αγώνα των υγειονομικών και του λαού για να μην κλείσει το Βενιζέλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ