ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Αττικής
  • Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές για Covid-19
  • Οχι άλλη εγκληματική καθυστέρηση! Τώρα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Eurokinissi

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσής του, καθώς και επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο η οριακή κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Αττικής, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Κυριακή γέμισαν όλες οι απλές κλίνες Covid και στα τρία νοσοκομεία της Αττικής που εφημέρευαν («Σωτηρία», «Νίκαια», «ΕΛΠΙΣ»).

Στο «Σωτηρία», μόνο το Σαββατοκύριακο έγιναν 78 εισαγωγές και είναι κατειλημμένες οι 280 από τις 320 απλές κλίνες Covid. Χτες έγιναν 10 διακομιδές στο νοσοκομείο και στα μισά της εφημερίας ανακοινώθηκε ότι είναι αδύνατο να κάνει άλλες εισαγωγές.

Αλλά και σε νοσοκομεία που δεν εφημέρευαν, όπως στον «Ευαγγελισμό», υγειονομικοί επισημαίνουν ότι «την προηγούμενη βδομάδα ο μέσος όρος των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες ήταν 70 άτομα θετικοί και ύποπτοι, χθες οι θετικοί ήταν 89 και 6 τα ύποπτα».

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» αντίστοιχα, σημειώνουν ότι «πριν 10 μέρες γίνονταν 4 - 5 εισαγωγές την ημέρα για covid, ενώ τα τελευταία 24ωρα δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι άδειο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου όπου δεν υπάρχει ούτε ένα από τα 11 κρεβάτια διαθέσιμο».

Καμπανάκι κινδύνου από τους υγειονομικούς

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας γίνεται εκρηκτική, καθώς έχουν τριπλασιαστεί οι εισαγωγές για covid», επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπάγια, επιμελήτρια Β' στα ΤΕΠ και εργαζόμενη στο ΤΕΠ Covid 19 στο «Γεννηματάς».

Και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ήδη ότι το 10% θα νοσήσει βαριά και περίπου 5% θα χρειαστούν διασωλήνωση, όμως ήδη έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις διαθέσιμες κενές κλίνες covid, με αποτέλεσμα οι γιατροί των Επειγόντων να δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιον θα κρατήσουν για νοσηλεία και ποιον θα διώξουν με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Το προσωπικό των νοσοκομείων παραμένει εκτεθειμένο, ενώ ούτε ο εμβολιασμός τους προχώρησε όσο έπρεπε. Οι ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση καταγγέλλουν στους γιατρούς την έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

«Η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι επαρκές και μόνιμο προσωπικό δεν υπάρχει», τονίζει η Ελ. Μπάγια. «Ο λαός πληρώνει την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ανεπάρκεια του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό».

Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα

Από σήμερα και «μέχρι νεωτέρας» αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου στην εφημερία της Κυριακής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πάνω από 20 εργαζόμενοι και ασθενείς.

Χτες, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς σχεδόν σε όλες τις κλινικές (καρδιολογικό, χειρουργεία), με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει κλείσει η Παθολογική κλινική για απολύμανση, το ίδιο και η Ορθοπεδική, στα δε εξωτερικά ιατρεία να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Στο μεταξύ, ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, καλούνται τώρα στα ρεπό τους να διεξάγουν συγχρόνως τεστ και εμβολιασμό στον πληθυσμό, και όσοι αρνούνται απειλούνται με διώξεις.

Οσο για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών που εκκρεμούν, παραπέμπονται στην πλατφόρμα του υπουργείου, η οποία είναι κλειστή εδώ και δυο βδομάδες! Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος, ούτε ιχνηλάτηση σε όλο το προσωπικό και στους ασθενείς.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί κατά 100% οι εισαγωγές στις απλές κλίνες, στη δε ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε μια βδομάδα, έχοντας πλέον μόλις 6 διαθέσιμα κρεβάτια. Τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί 18 κρούσματα σε υγειονομικούς, όλους από διαφορετικές κλινικές, που σημαίνει ότι και εκεί η διασπορά είναι μεγάλη.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

«Ποιος έχει την ευθύνη; Η κατάσταση είναι κρίσιμη, τα δύο νοσοκομεία της Αχαΐας έχουν μετατραπεί σε εστία διασποράς με ευθύνη της κυβέρνησης, που τα άφησε - όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία - αθωράκιστα, με 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις, χωρίς μαζικές προσλήψεις, με γιατρούς και νοσηλευτές να πηγαινοέρχονται από τα επείγοντα στο εμβολιαστικό κέντρο για να μισομπαλώσουν τρύπες, χωρίς επαρκή μέσα υψηλής προστασίας για όλο το προσωπικό, χωρίς τακτικό και μαζικό μοριακό έλεγχο», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Δάβουλος, επικουρικός παθολόγος στο ΠΓΝΠ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, και συμπλήρωσε:

«Οσα προβλήματα προϋπήρχαν, όχι μόνο δεν λύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά επιδεινώθηκαν. Τα τακτικά χειρουργεία εδώ και μήνες έχουν μειωθεί κατά 20% και θα μειωθούν παραπέρα τις επόμενες μέρες. Τεστ δεν γίνονται σε όλους τους ασθενείς και καθόλου στους συνοδούς, που καλούνται να παίξουν το ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω των ελλείψεων. "Μόνο σε ασθενείς - ύποπτα κρούσματα" είναι η οδηγία του υπουργείου Υγείας. Μόνο που σήμερα στην Αχαΐα όλοι είμαστε ύποπτα κρούσματα, καθώς η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται εκτός ελέγχου. Ο μοριακός αναλυτής του νοσοκομείου έχει δυνατότητα μόνο για 150 τεστ/ημέρα. Δεν επαρκούν.

Εδώ και τώρα να ανοίξει το εξειδικευμένο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να στελεχωθεί με όλο το μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, ανοίγοντας νέα κρεβάτια ΜΕΘ. Να γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων, στους ασθενείς και συνοδούς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας».

Σχεδόν 2.500 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι στο τριήμερο

Το τριήμερο που πέρασε καταγράφηκαν συνολικά 75 θάνατοι και 2.484 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας χτες στους 276.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 5.997 και των κρουσμάτων σε 164.575.

Χτες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 25 θάνατοι και 638 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 321 καταγράφονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη 80, στην Εύβοια 46, στην Αχαΐα 39.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη 21 θάνατοι και 733 νέα κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 360, στη Θεσσαλονίκη 76 και στην Αχαΐα 71.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 29 θάνατοι και 1.113 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 565 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 106 στη Θεσσαλονίκη, τα 78 στην Αχαΐα και τα 52 στην Εύβοια.

14 περιοχές σε συναγερμό λόγω «σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων»

Αύξηση κατά 41,3% στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφεται στην 35η έκθεση του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 (για το διάστημα 28/1 - 3/2), καθώς ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 842 κρούσματα (από 596 στην προηγούμενη έκθεση). Το 50,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική και το 8,4% στη Θεσσαλονίκη.

Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν μειούμενος την προηγούμενη βδομάδα (ενώ την τελευταία ανεβαίνει), η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ στην Αττική ανερχόταν ήδη στο 58% και στη Θεσσαλονίκη στο 28%.

Από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 14 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μύκονος, Σαντορίνη και Χαλκιδική). Επίσης, 6 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Αύξηση 50% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε μια βδομάδα

Στο μεταξύ, μέχρι και 50% αυξήθηκαν σε μια βδομάδα τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού, φτάνοντας την Κυριακή τα 403 (6 αφορούν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και όλα τα υπόλοιπα τη βρετανική).

Από τα 382 δείγματα (περιόδου 29/12 - 2/2) αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις (166 θετικά στη βρετανική μετάλλαξη), εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Αττική. Τα 2 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ανιχνεύτηκαν στα Γιάννενα.

Μόλις στο 3,9% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στην Ελλάδα το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα χρησιμοποιηθεί για τις ηλικίες 18-64, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε και χτες η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή της προτεραιοποίησης, «με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς να είναι η 60-64 ετών».

  • Αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα διενεργηθούν την Πέμπτη.
  • Την Παρασκευή 12 Φλεβάρη θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και πάλι μέσω πλατφόρμας όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 75 - 79 ετών.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες (και όχι 8, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί). Οπως είπε η Μ. Θεοδώρου εκ μέρους της Επιτροπής, αυτό συμβαίνει, καθώς οι νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, τόσο αυξημένο είναι το επίπεδο αντισωμάτων που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό.

Ο «επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης» όπως παρουσιάστηκε χτες, προμηνύει νέο αλαλούμ, καθώς όσοι είναι άνω των 80 ετών θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ όσοι είναι μεταξύ 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια «AstraZeneca» και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Ο εμβολιασμός των δύο παραπάνω ηλικιακών ομάδων (εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μάρτη και «ακολουθούν οι πολίτες από 18 μέχρι 59 με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου», δηλαδή θα εμβολιαστούν μετά τον Μάρτη.

Η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 3,9%, ενώ η παράδοση 45.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» δεν εξασφαλίζει την προοπτική του μαζικού και έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού στο 75%.

Τα νέα δεδομένα που δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής τον εμβολιασμό άνω των 65 ετών, όπως και ο εμβολιασμός των υπόλοιπων ομάδων υψηλού κινδύνου από τον Απρίλη και μετά, μεταθέτει ακόμη πιο μακριά το στόχο της συλλογικής ανοσίας και μάλιστα σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της διασποράς στην κοινότητα.

Κινητοποίηση στο ΚΥ Αχαρνών

Σε κινητοποίηση στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Αχαρνών προχωρά αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, απαιτώντας την άμεση ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων και την απρόσκοπτη λειτουργία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ