Ανησυχία στα αστικά επιτελεία και μπαράζ από αντιλαϊκά μέτρα
Ισπανοί άνεργοι στην ουρά, μπροστά από γραφείο εύρεσης εργασίας |
«Η Ισπανία θα πρέπει κατά τα φαινόμενα να μπει σε ένα πρόγραμμα τύπου τρόικας φέτος, ως προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα κρατικά ομόλογα και/ή στις ισπανικές τράπεζες», σημειώνει στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Β. Μπούιτερ, που εμφανίζεται πολύ απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση είναι βαθιά και τα αδιέξοδα στη διαχείριση πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπολογίζει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,7% το 2012, ενώ η Citi ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 2,7%.
«Είναι ελάχιστα πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 και 3% το 2012», προσθέτει ο Μπούιτερ, δύο ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος. Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση των φόρων, προσδοκώντας εισπράξεις 6,3 δισ. ευρώ από την αφαίμαξη του λαού. Τα αντιλαϊκά μέτρα και οι περικοπές όμως δεν έχουν τέλος, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους, θα χρειαστούν περικοπές ύψους περίπου 50 δισ. για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελλείμματος.
Η Ισπανία πρέπει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εκτιμά σε έκθεση της και η «Goldman Sachs», ενώ παράλληλα μεγαλώνουν διαρκώς και οι ανησυχίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την κατάσταση της οικονομίας στην Ολλανδία. Μετά από τρεις βδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την ολλανδική κυβέρνηση, παραμένουν οι ανταγωνισμοί σχετικά με τα δραστικά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2013.
Χθεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι «οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως η χώρα δεν έχει την πολιτική ικανότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να διατηρήσει τη θέση της ως μία οικονομία του "πυρήνα" της Ευρωζώνης, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία». Αλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα απώλειας από την Ολλανδία της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ).
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Μάρτη, το Γραφείο Κεντρικού Προγραμματισμού ανακοίνωσε την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3%, καθώς η οικονομία της χώρας είχε μπει σε κρίση.
Στην Ιταλία, ο Μ. Μόντι επιταχύνει τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας» με στόχο την απελευθέρωση των απολύσεων και τη δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. «Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα έχει εγκριθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, η Ιταλία είναι μια μεσογειακή χώρα που μετατρέπεται σε βόρεια», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων το κεφάλαιο ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πρόσθεσε επίσης ότι το «σύστημα αναφοράς» είναι το σκανδιναβικό, το οποίο βασίζεται στη λεγόμενη «flexicurity», δηλαδή στην κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Την πεποίθησή του ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει αυτή τη βδομάδα στην Κοπεγχάγη σε συμφωνία για την ενίσχυση του νέου ταμείου «σταθερότητας», εξέφρασε χτες από τη Σεούλ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» στην Κοπεγχάγη, δήλωσε, ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της καμπάνιας των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό για το νέο κύμα μετανάστευσης.
-- Απ' τη ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Θα μιλήσει ο Κ. Σκολαρίκος, συνεργάτης του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Απ' τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Απ' την ΑΕ Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «Χορίαμβος» (Γαληνού και Φαρσακίδου). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Κατ' αρχήν, το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει πει: «κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του». Το ΚΚΕ μιλά για ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Αυτό δεν σημαίνει εξουσία του ΚΚΕ. Ολα τα άλλα κόμματα λένε: «κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.» ή κυβέρνηση «αριστερών, αντιμνημονιακών δυνάμεων». Το ΚΚΕ δεν παλεύει για να κυβερνήσει το ίδιο, παλεύει για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της, που θα την ασκήσει σε όφελος όλου του λαού. Σε αυτή την εξουσία το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστεί και θα παλεύει από τη συγκεκριμένη θέση, που θα είναι και κυβερνητική, για την εδραίωση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το ΚΚΕ δεν υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι θα τους λύσει τα προβλήματα. Αν οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι δεν γίνουν πρωταγωνιστές και ρυθμιστές του μέλλοντός τους, δεν υπάρχει προοπτική.
Ακόμα κι αν το ΚΚΕ πάρει την κυβερνητική εξουσία, ακόμα κι αν αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση αριστεράς» ή «αντιμνημονιακή κυβέρνηση», πάρει την εξουσία, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Μήπως οι καπιταλιστές θα παραδώσουν τα «κλειδιά» της παραγωγής στη χώρα και θα φύγουν; 'Η μήπως θα τηρήσουν - ας πούμε - τους όποιους νόμους ψηφίζονται στη Βουλή, όσο φιλοεργατικοί και να είναι, και θα αρχίσουν να αυξάνουν μισθούς, επιδόματα; Και κυρίως, μια τέτοια κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού και σε βάρος του κεφαλαίου; Πώς θα το κάνει όταν η οικονομία παραμένει καπιταλιστική, δηλαδή κυνήγι του κέρδους που απαιτεί να συνθλίβονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες; Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει το λαό καλώντας τον να ενισχύσει μιά αντικειμενικά απραγματοποίητη πολιτική.