Η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η σταδιακή εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, «καταλύτης» για μέτρα σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων
Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναδεικνύουν το Ασφαλιστικό σε βασικό μέτωπο πάλης για την απεργία στις 9 Απρίλη |
Πολύ περισσότερο που η απόφαση για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, προδιαγράφει νέα συρρίκνωση των εσόδων του ΙΚΑ, κατά 800 τουλάχιστον εκατομμύρια το χρόνο, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να «καλύψει» με επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, αλλά και ανατροπές συνολικά στην κοινωνική ασφάλιση. Κάτι που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται ήδη στο κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας που υπογράφτηκε με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και στην επιτάχυνση της «ενοποίησης» των ταμείων που ακόμα αποτελούν ξεχωριστούς κλάδους, στα πλαίσια των ενοποιήσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και που πάντα οδηγούσαν με τη μια ή άλλη μορφή σε συρρίκνωση παροχών και συντάξεων.
Οι διαρροές κάνουν λόγο για τη δημιουργία 3 ταμείων, ένα για κάθε ομάδα ασφαλισμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες). Η ενοποίηση θα αρχίσει από τη συγχώνευση δεκάδων αυτοτελών κλάδων, που ήδη υφίστανται στα πλαίσια του ΙΚΑ και άλλων ταμείων. Η «ενοποίηση» δεν αφορά μόνο το οργανωτικό μέρος και τη μορφή, αλλά κυρίως το επίπεδο των παροχών, αφού κάθε ενοποίηση στο παρελθόν οδηγούσε σε χειρότερους όρους συνταξιοδότησης, με τελευταία στη σειρά τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν πιθανές λύσεις και για την ουσιαστική ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των περίπου 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο νέο αυτό σύστημα. Ηδη, στη βάση παλιότερων νόμων, από την 1/1/2015, θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, με τη λεγόμενη «βασική σύνταξη», που αφαιρεί από τις αποδιδόμενες συντάξεις περίπου το 50%, όταν το νέο σύστημα ολοκληρωθεί.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος 3863/2010, γνωστός και ως «νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη», που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το παραπάνω «μοντέλο» οδηγεί σε συρρικνωμένες συντάξεις, όσον αφορά το «αναλογικό τμήμα», και σε απώλειες για τους ασφαλισμένους, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τη «βασική σύνταξη». Σημειώνεται επίσης πως το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μόνο της βασικής σύνταξης και αυτό θα γίνεται πάντα υπό την προϋπόθεση της «δημοσιονομικής σταθερότητας».
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το κράτος δεν εγγυάται για το ύψος των συντάξεων, πέραν του προνοιακού τμήματος των 360 ευρώ και ουσιαστικά αποσύρεται από τη στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Πολιτική που άλλωστε ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη μείωση κάθε χρόνο της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, μέχρι το ελάχιστο επίπεδο.
Αυτόν το νόμο έρχονται να συμπληρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία τριών Ταμείων, που όπως και στην περίπτωση της ενοποίησης των επικουρικών, θα οδηγήσουν σε μικρότερες συντάξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μπει σε εφαρμογή μια παλιότερη πρόταση για συγχώνευση κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διαδικασία της ενοποίησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση, τα τρία Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων. Παράλληλα, προωθείται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, για να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει η καθιέρωση ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία που πρόκειται να ενοποιηθούν.
Στην κατεύθυνση νέων ανατροπών και στα ηλικιακά όρια προϊδεάζουν και οι μειώσεις στο ύψος των εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που σταδιακά εξομοιώνονται με αυτές του ΙΚΑ. Αλλωστε, η αυλαία για τις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση άρχισε να σηκώνεται από το περασμένο φθινόπωρο, με παρεμβάσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του υπουργού Εργασίας.
Ο Γ. Στουρνάρας, σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, επανέφερε τότε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Με τον τρόπο αυτό, γινόταν μια επαρκής «φωτογράφιση» για τα σχέδια και τις νέες περικοπές που δρομολογούνταν στις συντάξεις, αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα χαρακτηρίζουν «πρόωρες συντάξεις».
Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης, σε Επιτροπή της Βουλής, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που είναι άλλη μια μεγάλη ανισότητα και στρέβλωση, μια από τις βαθιές πληγές του συστήματος. Ολο αυτό, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό δε σημαίνει κάτι για τις περικοπές συντάξεων ή οτιδήποτε. Δείχνει τις αδυναμίες του συστήματος...».
Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα έρχονται να συμπληρώσουν τις ανατροπές στα εργασιακά που έχουν ήδη συμφωνήσει συγκυβέρνηση και τρόικα. Συγκεκριμένα:
Θα προηγηθεί την 1η Απρίλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή το ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα
Νέες αποφάσεις για απεργία στις 9 Απρίλη προστίθενται καθημερινά, ενώ οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν ήδη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Επίσης, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, με αφορμή τη συνεδρίαση στην Αθήνα του ΕΚΟΦΙΝ (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ).
Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ερχονται να συζητήσουν για την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, να μονιμοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις που ακόμα και σήμερα παραμυθιάζουν τους λαούς για το χαρακτήρα της ΕΕ βρίσκονται κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα».