ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «πρώτο πιάτο» τη λαϊκή κατοικία

Με «πρώτο πιάτο» τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, ξεκινά και επίσημα σήμερα το απόγευμα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», στην οποία μετέχει και η πλευρά του ΔΝΤ.

Το αντιλαϊκό πεδίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στις 27 Φλεβάρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», ενώ την ίδια μέρα αναμένεται και η έκθεση που αφορά τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που εντοπίζονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε σχέση με αυτές, η Ελλάδα έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», καθώς όπως διαπιστώνεται, «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Διογκώνεται το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και με την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2018 εμφανίζεται στα 335 δισ. ευρώ, με αύξηση 11,6 δισ. σε σχέση με το β' τρίμηνο και κατά περίπου κατά 21,5 δισ. σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, έφτασε στο 182,2% του ΑΕΠ από 174,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναλογικά με το ΑΕΠ, το ελληνικό κρατικό χρέος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ΕΕ, με επόμενους την Ιταλία με 133% του ΑΕΠ, την Πορτογαλία με 125%, την Κύπρο με 110,9% και το Βέλγιο με 105,4%. Το κρατικό χρέος στη Γερμανία εμφανίζεται στο 61% του ΑΕΠ και στη Γαλλία στο 99,5%.

ΔΝΤ: Συνεχιζόμενη επιβράδυνση με «μεγάλη αβεβαιότητα»

Στο μεταξύ, χτες τα ζητήματα που αφορούν την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με έμφαση στην «τραπεζική ένωση», τον «διεθνή ρόλο του ευρώ», καθώς και το φετινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο με επίκεντρο την έκθεση με τις «συστάσεις ανά χώρα», που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, και μάλιστα με τάσεις συγχρονισμένης επιβράδυνσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, προχώρησε και η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook). Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «μεγάλη αβεβαιότητα» εν μέσω συνθηκών όπως η εξασθένιση του επενδυτικού κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και οι «ανησυχίες» αναφορικά με τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, που με τη σειρά της έχει μεγάλο ειδικό βάρος στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η Ευρωζώνη όσο και γενικότερα η ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ εστιάζει στη Γερμανία, εξαιτίας και των πρόσφατων στοιχείων για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, στην Ιταλία, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης και των υψηλότερων επιτοκίων στο κρατικό χρέος, καθώς και στη Γαλλία, αναφορικά με τον «αρνητικό αντίκτυπο των διαδηλώσεων», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

Παγκόσμια οικονομία: 3,5% (από 3,7% στην έκθεση του Οκτώβρη) και 3,6% (από 3,7%)

Ευρωζώνη: 1,6% (από 1,9%) και 1,7% (αμετάβλητο).

Για το 2019, στη Γερμανία αναμένεται απότομη επιβράδυνση στο 1,3% (από 1,9% προηγουμένως), στη Γαλλία 1,5% (από 1,6%), στην Ιταλία μόλις 0,6% (από 1%) κ.ά.

ΗΠΑ: 2,5% και 1,8% (από 2,9% το 2018)

Ηνωμένο Βασίλειο: 1,5% και 1,6% (από 1,4% το 2018). Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι η συμφωνία για Brexit θα επιτευχθεί το 2019 και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταβεί προοδευτικά στο νέο καθεστώς.

Ιαπωνία: 1,1% και 0,5% (από 0,9% το 2018)

Κίνα: 6,2% και 6,2% (από 6,5% το 2018)

Ρωσία: 1,6% και 1,7% (από 1,7% το 2018)

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αύξηση της αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική και οι «ανησυχίες» για κλιμάκωση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και σε επιβράδυνση της παραγωγικότητας.

Ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην «Ακαδημία Κατασκοπείας» της ΕΕ

Επιβεβαιώνει η Φ. Μογκερίνι τις καταγγελίες του ΚΚΕ

Τις καταγγελίες του ΚΚΕ, με την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας για τον επικίνδυνο ρόλο που διεκδίκησε και ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της σύστασης «Ακαδημίας Κατασκοπείας» της ΕΕ, επιβεβαιώνει η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φ. Μογκερίνι, αποκαλύπτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ρόλο συντονιστή», δηλαδή ηγετικό ρόλο στο δίκτυο πρακτόρων της ΕΕ.

Η λεγόμενη «Κοινή Σχολή Πληροφοριών» της ΕΕ είναι ένας ακόμα επικίνδυνος σχεδιασμός, που προωθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) κρατών - μελών της ΕΕ για την πολυεπίπεδη στρατιωτική τους συνεργασία. Θα αποσκοπεί, όπως σημειώνεται στην απάντηση της αντιπροέδρου της Επιτροπής, «στην παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης στους τομείς των υπηρεσιών πληροφοριών και σε άλλους ειδικούς τομείς στο προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών - μελών της ΕΕ», ενώ θα είναι σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ.

Πρόκειται για ακόμη μια ανησυχητική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει το ρόλο του σημαιοφόρου των επικίνδυνων ευρωΝΑΤΟικών στρατιωτικών σχεδιασμών στην περιοχή που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του, «αφού πρώτα δηλαδή φανέρωσε τις επιδιώξεις της να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο ευρωΝΑΤΟικό ορμητήριο, τώρα μεθοδεύει να γίνει η χώρα και με τη βούλα κέντρο δράσης μυστικών υπηρεσιών και μηχανισμών».

«Μαζί με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση η όλο και βαθύτερη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η μεγαλύτερη εμπλοκή της στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μόνιμα κερδισμένοι τα μονοπώλια, που για λογαριασμό τους, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και των συμφερόντων τους, εξαπολύεται η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση και εντείνεται η στρατιωτικοποίηση εντός της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και με την πάλη τους να εναντιωθούν στη συγκρότηση τέτοιων αντιδραστικών επιτελείων και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελαφρύνσεις στο ενεργειακό κόστος των ομίλων, χαράτσια στο λαό

Τις προκλητικές απαλλαγές που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ αποφάσισαν για τις λεγόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ανέδειξε με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τους σχεδιασμούς για νέες αυξήσεις που ετοιμάζει η ΔΕΗ ΑΕ σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ταυτόχρονα φυσικά με το ασταμάτητο κυνηγητό προς τους οφειλέτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του τονίζει:

«Προκλητικές απαλλαγές για τις λεγόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις με μειώσεις των προσαυξήσεων που επιβάλλονται και που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενέκρινε η Επιτροπή, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ήδη υπέρογκα έξοδα για Ενέργεια και θέρμανση, καλούνται να πληρώσουν και το τέλος - χαράτσι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το υστέρημά τους προκειμένου να προικοδοτούνται με κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι της λεγόμενης πράσινης οικονομίας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ και μέσω δικηγορικών - εισπρακτικών εταιρειών ενισχύει πιέσεις και απειλές για διακοπή ρεύματος σε περίπου 600.000 καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή κυρίως λαϊκά νοικοκυριά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

-- Πώς τοποθετείται στο ότι ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), από τη μια χαρίζουν απαλλαγές στο κεφάλαιο μειώνοντας τις προσαυξήσεις στις λεγόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις και από την άλλη επιβάλλουν διαρκώς νέα τέλη, χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά στο όνομα της "πράσινης οικονομίας" και στη βάση της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας;».

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πάγιας και σταθερής στήριξης προς τους εγχώριους βιομηχανικούς ομίλους, ετοιμάζει νέο «πακέτο» επιδότησης του ενεργειακού τους κόστους, τόσο μέσα από το λογαριασμό στήριξης των ΑΠΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται από το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ, με το μέτρο της «διακοψιμότητας», όσο και με τις νέες συμβάσεις χαμηλού κόστους που αναμένεται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα με τη ΔΕΗ ΑΕ.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις συνακροάσεις

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε η νεότερη καταγγελία του ΚΚΕ για νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ξένη Δημητρίου, με παραγγελία της, διαβίβασε δημοσιεύματα του Τύπου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών - όπου εκκρεμεί και η παλαιότερη δικογραφία για συνακροάσεις που καταγγέλθηκε ότι έγιναν το 2016 - στα οποία περιλαμβάνονται η Επερώτηση του Κόμματος στη Βουλή αλλά και οι καταγγελίες του για καθυστερήσεις στο «διά ταύτα» της πρώτης έρευνας. Η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να γίνουν άμεσα ενέργειες και να ενημερωθεί γι' αυτές.

ΕΛΠΕ
Συμπράξεις υποψήφιων επενδυτών

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις συμπράξεις που σχημάτισαν οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Πρόκειται για το εταιρικό σχήμα που συνέστησε η βρετανική «Glencore Energy» με την αμερικανική «CIEP Participations» του ομίλου «Carlyle» και το αντίστοιχο που συστάθηκε από την ελβετική «Vitol Holding» με την αλγερινή «Sonatrach».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα ήταν η 31η Γενάρη, ωστόσο μετά τις εταιρικές ανακατατάξεις το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί επιπλέον παράταση, ίσως και μέχρι το Μάρτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ