Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «πρώτο πιάτο» τη λαϊκή κατοικία

Με «πρώτο πιάτο» τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, ξεκινά και επίσημα σήμερα το απόγευμα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», στην οποία μετέχει και η πλευρά του ΔΝΤ.

Το αντιλαϊκό πεδίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στις 27 Φλεβάρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», ενώ την ίδια μέρα αναμένεται και η έκθεση που αφορά τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που εντοπίζονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε σχέση με αυτές, η Ελλάδα έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», καθώς όπως διαπιστώνεται, «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Διογκώνεται το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και με την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2018 εμφανίζεται στα 335 δισ. ευρώ, με αύξηση 11,6 δισ. σε σχέση με το β' τρίμηνο και κατά περίπου κατά 21,5 δισ. σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, έφτασε στο 182,2% του ΑΕΠ από 174,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναλογικά με το ΑΕΠ, το ελληνικό κρατικό χρέος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ΕΕ, με επόμενους την Ιταλία με 133% του ΑΕΠ, την Πορτογαλία με 125%, την Κύπρο με 110,9% και το Βέλγιο με 105,4%. Το κρατικό χρέος στη Γερμανία εμφανίζεται στο 61% του ΑΕΠ και στη Γαλλία στο 99,5%.

ΔΝΤ: Συνεχιζόμενη επιβράδυνση με «μεγάλη αβεβαιότητα»

Στο μεταξύ, χτες τα ζητήματα που αφορούν την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με έμφαση στην «τραπεζική ένωση», τον «διεθνή ρόλο του ευρώ», καθώς και το φετινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο με επίκεντρο την έκθεση με τις «συστάσεις ανά χώρα», που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, και μάλιστα με τάσεις συγχρονισμένης επιβράδυνσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, προχώρησε και η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook). Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «μεγάλη αβεβαιότητα» εν μέσω συνθηκών όπως η εξασθένιση του επενδυτικού κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και οι «ανησυχίες» αναφορικά με τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, που με τη σειρά της έχει μεγάλο ειδικό βάρος στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η Ευρωζώνη όσο και γενικότερα η ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ εστιάζει στη Γερμανία, εξαιτίας και των πρόσφατων στοιχείων για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, στην Ιταλία, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης και των υψηλότερων επιτοκίων στο κρατικό χρέος, καθώς και στη Γαλλία, αναφορικά με τον «αρνητικό αντίκτυπο των διαδηλώσεων», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

Παγκόσμια οικονομία: 3,5% (από 3,7% στην έκθεση του Οκτώβρη) και 3,6% (από 3,7%)

Ευρωζώνη: 1,6% (από 1,9%) και 1,7% (αμετάβλητο).

Για το 2019, στη Γερμανία αναμένεται απότομη επιβράδυνση στο 1,3% (από 1,9% προηγουμένως), στη Γαλλία 1,5% (από 1,6%), στην Ιταλία μόλις 0,6% (από 1%) κ.ά.

ΗΠΑ: 2,5% και 1,8% (από 2,9% το 2018)

Ηνωμένο Βασίλειο: 1,5% και 1,6% (από 1,4% το 2018). Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι η συμφωνία για Brexit θα επιτευχθεί το 2019 και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταβεί προοδευτικά στο νέο καθεστώς.

Ιαπωνία: 1,1% και 0,5% (από 0,9% το 2018)

Κίνα: 6,2% και 6,2% (από 6,5% το 2018)

Ρωσία: 1,6% και 1,7% (από 1,7% το 2018)

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αύξηση της αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική και οι «ανησυχίες» για κλιμάκωση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και σε επιβράδυνση της παραγωγικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ