ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ EMFI (ΠΡΩΗΝ ΕΒΓΑ)
«Φτάνει πια, δεν θα δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης!»

Τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο του συναδέλφου τους ανέδειξαν οι εργάτες: 12 ώρες δουλειάς, έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, επικίνδυνα υλικά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που απειλούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να γυρνούν σώοι από τη δουλειά τους, ανέδειξε η χτεσινή σκληρή απεργιακή μάχη στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μετά από αίτημα του επιχειρησιακού σωματείου.

Αφορμή για την απεργιακή αυτή κινητοποίηση, που «πάγωσε» την παραγωγή, δείχνοντας ποιοι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, ήταν το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «δυστύχημα», όταν ο 51χρονος συνάδελφός τους Βαγγέλης Τσαμπάς πέθανε την ώρα της δουλειάς. Ο εργάτης ήταν ένας από εκείνους που δουλεύουν για πολύ καιρό με τα εξαντλητικά 12ωρα που επιβάλλει η εργοδοσία.

Με την απεργία να αποφασίζεται την περασμένη Παρασκευή, παραμονές του Πάσχα, και να ξεκινάει το βράδυ της Δευτέρας, η κινητοποίηση ήταν άμεση, και μάλιστα μεγάλη ήταν η στήριξη από εργαζόμενους και σωματεία άλλων κλάδων και χώρων δουλειάς που στάθηκαν στο πλάι των απεργών. Μαζί τους και φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που γειτονεύει με το εργοστάσιο και σταθερά συναντιούνται με τους εργάτες σε κινητοποιήσεις.

«Πέθανε εργάτης και εδώ και μια βδομάδα δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, σήμερα που απεργούμε ήρθαν τα ΜΑΤ»

Η Επιθεώρηση Εργασίας άργησε μια βδομάδα, αλλά τα ΜΑΤ εμφανίστηκαν σε χρόνο ...dt
Η Επιθεώρηση Εργασίας άργησε μια βδομάδα, αλλά τα ΜΑΤ εμφανίστηκαν σε χρόνο ...dt
Με όπλο την αλληλεγγύη και στηριγμένοι στο δίκιο τους και το σωματείο τους, οι εργάτες της EMFI έδωσαν με επιτυχία τη μάχη τους, κόντρα στη λύσσα της εργοδοσίας που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, ιδιαίτερα χτες το πρωί, προκειμένου να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Επιστράτευσε πρωτοκλασάτα στελέχη της, νομικούς συμβούλους, εισαγγελείς και ΜΑΤ, ενώ ασκούσε διαρκώς πιέσεις σε εργαζόμενους για να πάνε στη δουλειά.

«Προχτές που θρηνήσαμε τον συνάδελφό μας, πουθενά δεν είδαμε ούτε στελέχη της εταιρείας ούτε αστυνομία. Μόνο το Σωματείο και οι εργαζόμενοι ήμασταν εδώ. Σήμερα που απεργούμε βλέπουμε τα ΜΑΤ, νομικούς συμβούλους της εταιρείας και πάει λέγοντας... Μόνο τους μέλημα είναι να σπάσουν την απεργία, αυτό τους νοιάζει: Η παραγωγή και η κερδοφορία τους! Δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή μας!», είπε χαρακτηριστικά εργάτης την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής «στρατοπέδευαν» απέναντι από τους απεργούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 μέρες μετά τον θάνατο του συναδέλφου τους η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει κάνει ακόμα αυτοψία στον χώρο δουλειάς για να δει αν τηρούνται και σε ποιο βαθμό τα αναγκαία μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία! Ομως, η αστυνομία εμφανίστηκε σε «χρόνο dt» για να προστατέψει το «δικαίωμα στη δουλειά μέχρι θανάτου»!

Ωστόσο, παρά τις διαρκείς και εντεινόμενες προκλήσεις στελεχών της εταιρείας, που ...ξύνοντας τον πάτο έφταναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια ή ότι «θέλουμε να προσλάβουμε αλλά δεν έρχονται», η απεργία ήταν που έβγαλε στην επιφάνεια την πραγματική κατάσταση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, σε μια ακόμα προσπάθεια «φίμωσης», επιχείρησαν να εμποδίσουν και το ρεπορτάζ, εκτοξεύοντας απειλές σε φωτογράφους.

Η απεργία λοιπόν με έμφαση αποκάλυψε αυτό που προφανώς προσπαθούσε να κρύψει η εργοδοσία και είχε ήδη επισημάνει η Ομοσπονδία, πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους (...) λόγω τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας».

Προειδοποιητικά σήματα για νέα εγκλήματα

«Καταπέλτης» είναι κάθε κουβέντα με τους εργαζόμενους για το τι βιώνουν στο εργοστάσιο, με κυρίαρχα τα οξυμένα προβλήματα λόγω υποστελέχωσης. Ετσι, «κανονικότητα» έχει γίνει η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, που σε συνδυασμό με την παλαιότητα των μηχανολογικών υποδομών και την ανεπαρκή συντήρησή τους προειδοποιούν για τα επόμενα εργοδοτικά εγκλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο λειτουργεί μέχρι και με 350 άτομα προσωπικό, ενώ από αυτά μόνο τα 150 περίπου είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (λεγόμενοι «μόνιμοι») και όλοι οι υπόλοιποι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η έλλειψη προσωπικού στους τεχνικούς, ένας από τους οποίους ήταν και ο αδικοχαμένος εργάτης. Για παράδειγμα, υπάρχουν 3 ηλεκτρολόγοι για να καλύψουν τρεις βάρδιες σε όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζονται να μετατρέπουν τις 8ωρες βάρδιες σε 12ωρες προκειμένου να βγουν όσα ρεπό μπορούν να βγουν και άδειες. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ψυκτικοί, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή, μετά και τον θάνατο του συναδέλφου τους, είναι μόλις 3 για δύο πόστα ανά βάρδια, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 8 έως 9 ψυκτικοί ειδικά την περίοδο Μάρτη - Ιούλη. Και εδώ θεωρούνται ουσιαστικά αυτονόητες οι συνεχείς 12ωρες βάρδιες, με τη φθορά στον οργανισμό τους να μην αναπληρώνεται με κανέναν τρόπο.

Την επικινδυνότητα αυξάνει η ελλιπής συντήρηση μηχανημάτων. Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, η καταγγελία εργαζομένων για κίνδυνο διαρροής αμμωνίας (!), ουσίας τοξικής, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο σε μεγάλες ποσότητες και υπολογίζεται ότι είναι αποθηκευμένη (κοντά στους 5 τόνους) στο εργοστάσιο.

Τέλος, εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική παρουσία γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφαλείας και βέβαια είναι ένα ερώτημα εάν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πραγματική εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να επιστρέφουμε σώοι από το μεροκάματο»

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ομοσπονδία και το Σωματείο θέτουν αιτήματα όπως: Ολοκληρωμένη συντήρηση όλων των μηχανημάτων και διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τους. Ελεγχοι από όλες τις υπηρεσίες του κράτους (ΣΕΠΕ, υπουργείο Εργασίας) για την καταπάτηση των ωραρίων, αδειών, κ.ά. Διενέργεια ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική, Πολεοδομία, κ.λπ.) για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων και τη στατικότητα των κτιρίων κ.ά.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητηθεί από το Σωματείο συνάντηση με την εργοδοσία προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν, όπως για όσους απ' αυτούς δόθηκε αναγκαστική άδεια χτες λόγω αδυναμίας παραγωγής (δηλαδή λόγω της απεργίας), με υπαιτιότητα της επιχείρησης, η εργοδοσία να πληρώσει τις μέρες αυτές ή να τους απασχολήσει σε άλλα πόστα. Επίσης, να μετατραπούν οι συμβάσεις των δύο ψυκτικών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Με ευθύνη της εταιρείας να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πυρκαγιά, σεισμό και πρώτες βοήθειες σε συντονισμό με Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, τεχνικό Ασφαλείας και ιατρό Εργασίας.

Στα αιτήματα ξεχωρίζει αυτό για άμεσες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στα τμήματα: Ψυχροστάσιο (3 εργαζόμενοι), ηλεκτρολογείο (2 εργαζόμενοι), μηχανικοί παραγωγής (2 εργαζόμενοι), utilities (1 εργαζόμενος), θερμαστήριο (1 εργαζόμενος). Και προφανώς η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

ΠΑΜΕ: Η έλλειψη μέτρων προστασίας και η εντατικοποίηση τσακίζουν τους εργαζόμενους

«Αλλος ένας συνάδελφός μας δεν θα γυρίσει στο σπίτι του, στην οικογένειά του», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον θάνατο του εργαζόμενου στο εργοστάσιο της εταιρείας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ).

«Ο συνάδελφός μας δούλευε συνεχόμενα 12ωρα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ότι κανείς δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς. Εκκλήσεις που η εργοδοσία έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια προκειμένου να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο. Δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

«Κάθε μέρα τα σωματεία προειδοποιούν ότι τόσο η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση σακατεύουν τους εργάτες και προκαλούν τραγικά εγκλήματα που οδηγούν στον θάνατο. Κάθε μέρα τα σωματεία δίνουν αγώνα για την εφαρμογή του 8ωρου και του 5ήμερου, κόντρα στους άθλιους νόμους που τους θέλουν αναλώσιμους, καύσιμο στη μηχανή κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η εργοδοσία. Για μας και αυτό το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο όπως στα Τέμπη, όπως στο λιμάνι, όπως παντού», σημειώνει.

Καλεί τα σωματεία σε ακόμα πιο αποφασιστική πάλη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, να συντονίσουν τη δράση τους, «βάζοντας τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας, στην αντεργατική πολιτική που εγκληματεί σε βάρος μας. Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο έγκλημα. Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν οι εργάτες σπίτια τους αρτιμελείς και στην ώρα τους».

Στο πλευρό των εργαζομένων σωματεία από μια σειρά κλάδων

Την απώλεια ενός ακόμα εργαζόμενου στο μεροκάματο καταγγέλλουν μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία EMFI και του Σωματείου τους.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα Συνδικάτα - Σωματεία - Ενώσεις: Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων HQF (ΚΑΝΑΚΗ) - εργοστάσιο Μαγούλας, Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου Αττικής, Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Λογιστών Ελεγκτών Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας (ΣΕΕΝ-ΑΒΕΚ), ΟΤΑ Αττικής, Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ).

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων και τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματά τους εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Ενας ακόμα νεκρός ναυτεργάτης την ώρα της δουλειάς

Στο μεταξύ, την απώλεια ενός ακόμα ναυτεργάτη σε ώρα εργασίας καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ο λοστρόμος Θανάσης Μαντέλης υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Blue Star 1», της ναυτιλιακής εταιρείας «Blue Star Ferries», το οποίο είναι ναυλωμένο και εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας.

«Τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο μας επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των ναυτεργατών βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, την παντελή έλλειψη πρόληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών. Με τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», υπογραμμίζουν τα τρία σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.

Εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εργαζόμενου και καλούν τους ναυτεργάτες σε αγώνα για ασφαλείς συνθήκες εργασίας με δικαιώματα, σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ