Τη θέση του ΚΚΕ στη χτεσινή ψηφοφορία ανέλυσε ο εισηγητής του Κόμματος
Eurokinissi |
Ο Γ. Γκιόκας |
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος κράτησαν το αρχείο στα συρτάρια του υπουργείου, το απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν το πρωτοκόλλησαν, δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ως όφειλαν.
Το επιχείρημα ότι αυτό το αρχείο δόθηκε ατύπως από τις γαλλικές αρχές, δεν απαλλάσσει από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Αλλωστε, το δεύτερο αρχείο, που παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές πριν από δύο μήνες, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, παρελήφθη και δόθηκε στο ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς με το νόμιμο και επίσημο τρόπο. Γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και για το πρώτο;
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε ο Ε. Βενιζέλος αξιοποίησαν το συγκεκριμένο αρχείο για να εντοπίσουν και να συλλάβουν πιθανούς φοροφυγάδες της λίστας.
Το επιχείρημα και εδώ ότι το αρχείο ήταν προϊόν υποκλοπής και άρα μη αξιοποιήσιμο, δεν ισχύει, διότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για τη διασταύρωση στοιχείων. Οπως έγινε και σε άλλες χώρες, όπως άλλωστε αξιοποιείται ακόμη και μια ανώνυμη καταγγελία, προκειμένου να συλληφθούν ακόμα και μικροί φοροφυγάδες και παραβάτες. Πόσο μάλλον όταν εδώ δεν μιλάμε για απλούς καταθέτες, αλλά για μεγαλοκαταθέτες και συνεπώς πιθανούς μεγαλοφοροφυγάδες. Είναι, επίσης, αδιαμφισβήτητο ότι το αρχικό αρχείο αλλοιώθηκε, όπως και ότι το ίδιο αρχείο χάθηκε με ευθύνη του Γ. Παπακωνσταντίνου».
Με βάση τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ως προς τα πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ε. Βενιζέλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, για να ερευνηθούν αν και εφόσον έχουν τελεστεί τα παρακάτω αδικήματα:
Από τον Γ. Παπακωνσταντίνου:
Για τους ίδιους λόγους, τόνισε, χρειάζεται να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ε. Βενιζέλου για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, απιστίας και παράβασης καθήκοντος.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, «θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες και κάθε άλλου εμπλεκόμενου και ιδιαίτερα του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου, που ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη. Επειδή, είπε, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διαθέσουμε στοιχεία, ψηφίζουμε λευκό, πρέπει όμως να διερευνηθεί η ευθύνη τους».
Από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Ως ΚΚΕ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τη συμμετοχή μας στη διαδικασία να φωτίσουμε το ζήτημα, να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν υπάρχουν, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξει κάθαρση, θα παταχθεί η διαφθορά και μετά θα ζούμε σε έναν όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο κόσμο.
Υπογράμμισε ότι η διαφθορά και η σήψη δεν αποτελεί νόθο παιδί, αλλά γνήσιο τέκνο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και της σύμφυσης της οικονομικής εξουσίας των κεφαλαιοκρατών με την πολιτική εξουσία της αστικής τάξης. Από αυτή τη σύμφυση, είπε, πηγάζουν σκάνδαλα και διαφθορά.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ (όπως στη Γαλλία και στην Ισπανία) ήταν μεταξύ άλλων η αιτία της επίθεσης που δέχεται ο λαός στους μισθούς και τις συντάξεις, είπε ότι οδηγούμαστε στον παραλογισμό ότι η κατάργηση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, δε θα παίρνονταν αν είχε παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Η αιτία των προβλημάτων, κατέληξε, δεν είναι η λεγόμενη «κλεπτοκρατία», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Είναι ένα από τα προβλήματα, συνέχισε, αλλά όσοι προβάλλουν αυτή την άποψη το κάνουν για να πείσουν το λαό ότι με μια άλλη διαχείριση μπορεί να λύσει τα προβλήματά του. Το πρόβλημα, είπε, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που συσσωρεύει σε λίγα χέρια τον παραγόμενο πλούτο και οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό.
Από την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ
H υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια έκφραση του καπιταλισμού που σαπίζει, τόνισε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Ανέφερε ότι αποτελεί αποπροσανατολισμό αυτό που λένε διάφορες δυνάμεις ότι για την κατάσταση φταίει η «κλεπτοκρατία», όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφθορά και τα «λαμόγια», είπε, είναι μια πλευρά του συστήματος, αλλά δεν είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι κρίση υπερκερδών των μονοπωλίων.
Είναι αποπροσανατολισμός, είπε, η άποψη ότι δε θα παίρνονταν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα εάν χτυπιόταν η φοροδιαφυγή, αφού τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, επειδή είναι αναγκαία για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Υπενθύμισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν πλούσια κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και χαρακτηριστική, είπε, είναι η περίπτωση των εφοπλιστών, που διαχρονικά τους έχουν δοθεί 57 ολόκληρες φοροαπαλλαγές.
Το δικό τους μερίδιο για τα χρέη, συνέχισε, έχουν και οι εξοπλιστικές δαπάνες που γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να είναι δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες. Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προκειμένου αυτοί να μην απολαμβάνουν κανένα προνόμιο, αλλά να δικάζονται όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.
Από την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ
Δεν υπάρχει καλύτερη συνεισφορά στο ξελάσπωμα του καπιταλισμού, από το να αποδίδει ένα κόμμα την οικονομική κρίση στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ βόλεψε και την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, είπε, επειδή δόθηκε η δυνατότητα και στις δύο πλευρές να σηκώσουν θόρυβο για το ποιος είναι πιο ικανός να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αλλά στην ουσία η διαφορά τους είναι στο μείγμα διαχείρισης που ο καθένας λέει ότι είναι το πιο κατάλληλο για έξοδο από την κρίση υπέρ των μονοπωλίων.
Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως αν δε συγκάλυπταν τη φοροδιαφυγή, δε θα είχε έρθει η κρίση και θα είχε γλιτώσει ο λαός. Αυτός ο ισχυρισμός, πρόσθεσε, ξελασπώνει στην κυριολεξία το σύστημα. Τα μέτρα, συνέχισε, που παίρνονται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ και υπηρετούν τη στρατηγική της κατεύθυνση να γίνει πιο ανταγωνιστικό το κεφάλαιο, βρίσκοντας ολοένα και πιο φθηνά εργατικά χέρια. Ακόμα, είπε, και αν τα κρατικά ταμεία ήταν γεμάτα - πράγμα αδύνατο, αφού όλα τα καπιταλιστικά κράτη έχουν χρέος - τα αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνονταν σε κάθε περίπτωση, αφού αυτό επιτάσσει το συμφέρον των μονοπωλίων.