Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, που πήρε χτες τη «διερευνητική εντολή»
Προγραμματικό πλαίσιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο σύνολο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με χρονικό ορίζοντα τριετίας και στρατηγικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, με διατήρηση της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, μοιράζοντας ταυτόχρονα αυταπάτες στο λαό για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου προς όφελός του.
Την πρόταση χαιρέτισε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Ευ. Βενιζέλος με τον Φ. Κουβέλη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Παπούλια.
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όπως την παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης, προβλέπει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με «συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014» και «διπλή αποστολή: Πρώτον να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο». Να εφαρμόσει, δηλαδή, απαρέγκλιτα τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει η δανειακή συμφωνία, στο όνομα τάχα της «υπέρβασής» της σε τρία χρόνια!
Για τη στελέχωση της οικουμενικής κυβέρνησης, ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «φερέγγυα πρόσωπα» και ισχυρίστηκε ότι «θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση».
«Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», έσπευσε να δηλώσει ο Ευ. Βενιζέλος, φανερώνοντας την απόλυτη σύμπλευση των ευρωενωσιακών κομμάτων στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν ώθηση στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο Φ. Κουβέλης αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωναν ότι η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου, για ακόμα μια φορά χτες, ότι «η υπέρβαση του μνημονίου σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» που έθεσε σαν βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης, έγινε για να αναδείξει την ταύτιση των απόψεων ανάμεσα στα δυο κόμματα. «Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ δείχνει ποιος είναι ο δρόμος. Συμφωνούμε με τον Φ. Κουβέλη και είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί κυβερνητική λύση», σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην παρουσίαση της πρότασής του, απέφυγε να κατονομάσει τα κόμματα που επιθυμεί να συμμετέχουν στην οικουμενική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια. Τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ, τόνιζαν χτες ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου σημείωναν ότι τα «πάντα θα γίνουν βήμα - βήμα», ενώ κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να εξηγήσει γιατί δεν θα δεχτεί τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση».
Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έθεταν σαν προϋπόθεση για την οικουμενική κυβέρνηση τη «συμμετοχή και των δύο κομμάτων της αριστεράς», αλλά σημείωναν ότι «τα πάντα θα κριθούν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Πάντως, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και εφεδρικό σχέδιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και «πρωθυπουργό από την αριστερά», που μπορεί να είναι ακόμα και ο Φ. Κουβέλης. Το συγκεκριμένο σενάριο καλλιεργείται ενόψει και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σάββατο ή την Κυριακή, ενώ πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να ξανασυναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, πιθανότερα σήμερα, προκειμένου να του παρουσιάσει τη «συγκεκριμένη κυβερνητική λύση». Ο Ευ. Βενιζέλος τηλεφώνησε χτες και στην Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.
Σαν έτοιμη από καιρό να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θα αναλάβει να εφαρμόσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά (στον Real fm) ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, προϊδεάζοντας για τη θέση που θα πάρει απέναντι στην πρόταση του Φ. Κουβέλη για «οικουμενική κυβέρνηση» ο Α. Σαμαράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Ολα συνηγορούν ότι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ θα είναι θετική, καθώς πιστεύει ότι η πρόταση αυτή ταυτίζεται με την πρόταση που έκανε την επομένη των εκλογών ο ίδιος, όταν μίλησε για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με δύο στόχους: «Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου μέσα από επαναδιαπραγμάτευση με αναπτυξιακά μέτρα». Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ Α. Λυκουρέντζου που δήλωσε (στο Mega) ότι το κόμμα του «αισθάνεται ότι επιβεβαιώνεται» με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Ο Γ. Μιχελάκης επέμεινε και χτες ότι θεωρεί «απαραίτητη» τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά κυρίαρχη τάση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ είναι η συγκρότηση της κυβέρνησης πάση θυσία, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές.
Αλλα λέει στο λαό και άλλα στους αξιωματούχους της ΕΕ, με τους οποίους επιδιώκει να γίνει συνομιλητής
Οι «λαγοί με πετραχήλια» που μέχρι χτες έταζε στο λαό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκαν φούμαρα στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Γιουρογκρούπ.
Επί της ουσίας, τους διαμηνύει ότι η ΕΕ και η αντιλαϊκή της στρατηγική, όπως εκφράζεται και με τα μνημόνια, δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο απ' το ενδεχόμενο να αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας και πως το μόνο που ζητάει είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους! Ο,τι δηλαδή λένε με ένα στόμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.
Από την επιστολή απουσιάζει κάθε αναφορά σε «καταγγελία του μνημονίου», σε κατάργηση των προβλεπόμενων μέτρων, σε αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και στις άλλες υποσχέσεις που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Δηλαδή, άλλα λέει μέσα και άλλα έξω, δείχνοντας ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο για να κλέψει ψήφους κοροϊδεύοντας το λαό και την ίδια ώρα καταθέτει διαπιστευτήρια καλού διαχειριστή στην ΕΕ.
Τους γράφει ότι η ψήφος του λαού απονομιμοποιεί πολιτικά το μνημόνιο, για το οποίο εκτιμά ότι είχε «ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του», αφού «απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων», στο να αντιμετωπίσει «τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας»! Προσπαθεί μάλιστα ενώπιόν τους να εμφανιστεί ως δύναμη που εγγυάται την αποκατάσταση των «στρεβλώσεων» της οικονομίας, γράφοντας ότι αν και «ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας» εντούτοις οι κυβερνήσεις «αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».
Τους λέει ακόμα ότι «το PSI έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας» και τους καθησυχάζει ότι για το ΣΥΡΙΖΑ στόχος και μάλιστα επιτακτικά άμεσος είναι η «αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας», εφιστώντας τους την προσοχή ότι πρέπει «επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα». Μάλιστα, επικρίνει το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, αλλά πρωτίστως απ' τη σκοπιά της επίδρασής του στην οικονομία αφού, όπως λέει, «την οδηγεί στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης».
Επιχειρεί, τέλος, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα της ΕΕ και επί της ουσίας ζητάει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αναφέροντας επί λέξει: «Οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη (...) Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση».
Συνεπώς, δικαιολογημένα ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε την επιστολή «επηρεασμένη από το πνεύμα της θεσμικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «καταστροφή» ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από αυτή.