58ο ΜΕΡΟΣ
Τραβήξαμε το δρόμο. Τα αραιά φανάρια έφεγγαν αδύνατα. Διαβάτες σχεδόν δεν υπήρχαν. Πάνω από την πόλη κρεμόταν μια απειλητική βουβαμάρα. Εμοιαζε σαν τόπος διαλογής ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση, σαν τόπος που δεν ανήκε πολιτικά σε κανέναν. Μονάχα τα κουρεία ήταν ολόφωτα και γεμάτα πελάτες και στα λουτρά υπήρχαν ουρές: ήταν σαββατόβραδο, κι αυτήν τη μέρα όλη η Ρωσία πλένεται και καθαρίζεται. Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως εκείνο το βράδυ, εδώ κι εκεί, συναντιούνταν αδελφωμένοι οι σοβιετικοί μαχητές με τους κοζάκους.
Οσο πλησιάζαμε προς το πάρκο του παλατιού, τόσο έρημοι ήταν οι δρόμοι. Ενας τρομαγμένος παπάς μας έδειξε πού στεγάζεται το Σοβιέτ και κρύφτηκε βιαστικά. Το Σοβιέτ βρισκόταν στην πτέρυγα ενός από τα παλάτια των μεγάλων πριγκίπων, απέναντι από το πάρκο. Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες, τα παράθυρα σκοτεινά. Ενας στρατιώτης που τριγύριζε εκεί κοντά μας κοίταξε με σκοτεινή περιφρόνηση και χωρίς να βγάλει τα χέρια από τις τσέπες του παντελονιού είπε: "Το Σοβιέτ έφυγε πριν δύο μέρες". "Για πού;". Σήκωσε τους ώμους. "Δεν ξέρω...".
Πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα, φτάσαμε σ' ένα μεγάλο και ολόφωτο κτίριο. Από μέσα ακουγόταν χτύπος σφυριού. Μένανε αναποφάσιστοι, όμως εκείνη τη στιγμή μας πλησίασαν, με προτεταμένα τα όπλα, ένας στρατιώτης κι ένας ναύτης. Τους έδειξα το πληρεξούσιό μου από το Σμόλνι. "Είστε υπέρ των Σοβιέτ;" τους ρώτησα. Κοίταξαν φοβισμένα και δεν είπαν τίποτα. "Τι γίνεται εκεί;" ρώτησε ο ναύτης, δείχνοντας το κτίριο. "Δεν ξέρω...".
Ο στρατιώτης άπλωσε φοβισμένα το χέρι κι άνοιξε την πόρτα. Πίσω απ' αυτήν ήταν μια μεγάλη αίθουσα, στολισμένη με κόκκινο ύφασμα και κλαριά από έλατα. Στην αίθουσα ήταν σειρές από καρέκλες και μπροστά τους υψωνόταν η σκηνή.
Μας πλησίασε μια παχύσαρκη γυναίκα μ' ένα σφυρί στα χέρια. Το στόμα της ήταν γεμάτο καρφιά. "Τι θέλετε;" μας ρώτησε.
"Θα δοθεί το βράδυ παράσταση;" ρώτησε νευρικά ο ναύτης.
"Την Κυριακή το βράδυ θα παίξουν οι ερασιτέχνες", απάντησε αυστηρά. "Φύγετε!".
Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε συζήτηση με το στρατιώτη και το ναύτη, μα φαίνονταν φοβισμένοι και κακόκεφοι. Γρήγορα κι οι δυο χάθηκαν στο σκοτάδι.Τραβήξαμε για το αυτοκρατορικό παλάτι, που απλωνόταν κατά μήκοςμεγάλων και σκοτεινών κήπων. Τα φανταχτερά περίπτερα και οι σκαλιστές γέφυρες μόλις διακρίνονταν στο νυχτερινό σκοτάδι. Ακουγόταν μόνο το ελαφρό κελάρυσμα του σιντριβανιού. Αξαφνα, καθώς κοιτάζαμε έναν αστείο μεταλλικό κύκνο που έβγαινε από μια τεχνητή σπηλιά, προσέξαμε πως μας κοίταζαν ύποπτα κι ερευνητικά από το διπλανό παρτέρι. Τους πλησίασα και τους ρώτησα: "Ποιοι είστε σεις;".
"Τοπική φρουρά", απάντησε ένας από τους στρατιώτες. Ολοι φαίνονταν πολύ εξαντλημένοι, και φυσικά, έτσι ήταν: ολόκληρες βδομάδες αδιάκοπα συλλαλητήρια τους κούρασαν.
"Με τον Κερένσκι είστε ή με τα Σοβιέτ;".
Επικράτησε σύντομη σιωπή! Οι στρατιώτες αλληλοκοιτάζονταν με αβεβαιότητα. "Είμαστε ουδέτεροι", απάντησαν στο τέλος.
Περάσαμε κάτω από την αψίδα του μεγάλου ανακτόρου της Αικατερίνης, μπήκαμε μέσα στην αυλή και ρωτήσαμε πού είναι το επιτελείο. Ο σκοπός που στεκόταν στην πόρτα μιας γερτής άσπρης πτέρυγας του κτιρίου, μας είπε πως ο διοικητής βρίσκεται κάπου μέσα.
Σε μια άψογη λευκή αίθουσα, που χωριζόταν σε άνισα μέρη από ένα διπλό τζάμι, σιγοκουβέντιαζε ανήσυχα μια ομάδα αξιωματικών. Ολοι ήταν χλομοί κι αφηρημένοι και ήταν φανερό πως τη νύχτα δεν είχαν κοιμηθεί. Πλησιάσαμε έναν απ' αυτούς, ένα γέρο με άσπρα γένια και με στολή γεμάτη παράσημα. Μας είπαν πως αυτός ήταν ο συνταγματάρχης. Του έδειξα τα μπολσεβίκικα πιστοποιητικά μας.
Εμεινε κατάπληχτος. "Πώς φτάσατε ως εδώ ζωντανοί;" ρώτησε ευγενικά. "Στο δρόμο τώρα είναι πολύ επικίνδυνο. Στο Τσάρσκογιε Σελό βράζουν τα πολιτικά πάθη. Σήμερα το πρωί έγινε μάχη κι αύριο το πρωί ξανά θα χτυπηθούν. Ο Κερένσκι θα μπει στην πόλη κατά τις 8 η ώρα".
"Και πού είναι οι κοζάκοι;".
"Κανένα μίλι από δω, να, προς αυτή την κατεύθυνση", κι έδειξε με το χέρι.
"Και θα υπερασπίσετε την πόλη απ' αυτούς;".
"Ω, όχι αγαπητέ μου!" είπε γελώντας. "Εμείς κρατάμε την πόλη για τον Κερένσκι". Μας έφυγε η καρδιά από τον τόπο, γιατί στα χαρτιά μας πιστοποιούνταν η βαθιά επαναστατικότητά μας. Ο συνταγματάρχης ξερόβηξε. "Με την ευκαιρία", συνέχισε, "ήθελα να σας πω για τις άδειές σας. Αν σας πιάσουν θα βρεθείτε μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Γι' αυτό αν θέλετε να δείτε τη μάχη, θα διατάξω να σας διαθέσουν ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο των αξιωματικών. Περάστε από μένα αύριο στις 7 η ώρα, θα σας δώσω καινούριες άδειες".
"Επομένως είστε με τον Κερένσκι;" τον ρωτήσαμε.
"Οχι, δεν είμαι πέρα για πέρα με τον Κερένσκι. (Ο συνταγματάρχης ήταν φανερό ότι ταλαντευόταν). Βλέπετε η πλειοψηφία των στρατιωτών της φρουράς μας είναι μπολσεβίκοι. Σήμερα, ύστερα από τη μάχη, πήγαν στην Πετρούπολη κι έφεραν πυροβολικό. Μπορούμε να πούμε, πως ούτε ένας από τους στρατιώτες δεν πρόκειται να πάει με τον Κερένσκι. Ομως πολλοί απ' αυτούς δε θέλουν καθόλου να πολεμήσουν. Οσο για τους αξιωματικούς, όλοι σχεδόν πέρασαν πια με τον Κερένσκι ή απλώς έφυγαν. Και μεις... χμ..., εμείς, όπως βλέπετε, βρισκόμαστε σε πιο δύσκολη θέση...".
Δεν πιστέψαμε πως θα γίνει εδώ έστω κάποια μάχη... Ο συνταγματάρχης έστειλε ευγενικά τον ιπποκόμο του να μας πάει ως το σταθμό. Ο ιπποκόμος ήταν Νότιος. Είχε γεννηθεί στη Βεσαραβία από οικογένεια γάλλων μεταναστών."Αχ", μας έλεγε. "Δε σκέπτομαι ούτε τον κίνδυνο, ούτε τις στερήσεις. Ομως έχω να δω αρκετόν καιρό τη φτωχή μου μανούλα... Τρία ολόκληρα χρόνια...".
ΑΥΡΙΟ ΤΟ 59ο ΜΕΡΟΣ
Απέκλεισε κάθε περίπτωση διαχωρισμού σε "σκληρά" και "μαλακά", καθώς και αποποινικοποίησης της χρήσης
Η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και ενάντια στο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά". Τα παραπάνω είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Σ. Αλφιέρη.
Η βουλευτής, επικαλούμενη δημοσκόπηση ραδιοφωνικού σταθμού που έγινε μεταξύ βουλευτών σύμφωνα με την οποία το 33,3% είναι υπέρ του διαχωρισμού επανέφερε την πρόταση για αποποινικοποίηση και διαχωρισμό των ναρκωτικών.
Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει μια χώρα, μια Ευρώπη έναν κόσμο ελεύθερο από τα ναρκωτικά και όχι ελεύθερα τα ναρκωτικά. Φρόντισε μάλιστα να διευκρινίσει ότι ενάντια στο διαχωρισμό και την αποποινικοποίηση είναι ολόκληρη η κυβέρνηση, ξεχνώντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου που είχε προτείνει ακόμα και την κατ' οίκον καλλιέργεια χασίς.
Ο υπουργός είπε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν άλλαξε το "ποινικό οπλοστάσιο" για τα ναρκωτικά, υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο της Ολλανδίας απέτυχε παταγωδών. Ανακοίνωσε δε, ότι για τους κρατούμενους τοξικομανείς σύντομα, σε ένα δύο μήνες θα υπάρξει Κέντρο Αποκατάστασης Τοξικομανών με ειδικό προσωπικό και ειδικές συνθήκες κράτησης, "το καλύτερο της Ευρώπης" όπως είπε.
"Το 75% εκείνων που κάνουν χρήση χασίς, είπε, με βάση τα στατιστικά δεδομένα οδηγούνται στην ηρωίνη και τα σύνθετα σκληρά ναρκωτικά. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται ο διαχωρισμός. Τίποτα δεν άλλαξε, τόνισε, επί τα βελτίω, ώστε να αλλάξουμε και εμείς την πολιτική μας. Τα παιδιά των Θεραπευτικών Κοινοτήτων της απεξάρτησης λένε ομόφωνα "όχι" στην αποποινικοποίηση".
Σχολιάζοντας, τέλος, τις διάφορες θεωρίες περί αποποινικοποίησης και απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΣΥΝ τόνισε: "Κάνετε διαλυτική δουλιά σε βάρος του κράτους, όταν ασχολείστε με αυτά τα θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνω και ορισμένους συναδέλφους μας, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τους προοδευτικούς".
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου
Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που είναι αρκετά και αφορούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τη ρύθμιση των χρεών και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας.
Ο βουλευτής, αφού ανέφερε τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει τι μέτρα πρόκειται να πάρει προκειμένου να ρυθμιστούν δίκαια τα χρέη των κτηνοτρόφων, να αποφευχθούν δημεύσεις περιουσιών, να παρθούν μέτρα για τη μείωση των επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια και να καταργηθεί ο ανατοκισμός.
Ο υφυπουργός Γεωργίας, Δ. Σωτηρλής,στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι φέτος οι τιμές του γάλακτος είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρσι και είναι υψηλότερες από τις μέσες τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση χρεών ύψους 40 δισ. δρχ., ενώ παρέτεινε το χρόνο εξόφλησης των χρεών επί τριετία σχεδόν. Οσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και "το επιτόκιο είναι για μας το ζητούμενο και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας".
Ο Στ. Παναγιώτου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι αδύνατο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κτηνοτροφίας της χώρας μας. Αντίθετα, υπογράμμισε, θα επιδεινωθεί παραπέρα λόγω των ποσοστώσεων και των συνακόλουθων προστίμων που επιβάλλονται. Στην πολιτική αυτή προστίθεται και η πολιτική της κυβέρνησης και η τακτική της Αγροτικής Τράπεζας με τους τοκογλυφικού χαρακτήρα τόκους απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Οσον αφορά τις τιμές που ανέφερε ο υφυπουργός, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η σύγκριση έγινε με τις περσινές τιμές και όχι με τις προπέρσινες, γιατί σε σχέση με εκείνες είναι χαμηλότερες και μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του παραγωγού και τις τιμές του καταναλωτή.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μετεγκατασταθεί κατεπείγοντος η Κοινότητα Λαμπερού του νομού Καρδίτσας, είπε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, αναπτύσσοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στην Κοινότητα σημειώνονται έντονες εδαφικές κατολισθήσεις, το ΙΓΜΕ έχει προτείνει την επείγουσα μετεγκατάσταση, από το 1976 έχει χαρακτηριστεί ως κατολισθαίνουσα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι κάτοικοι να ζουν με το φόβο ότι θα θρηνήσουν ανθρώπινες ζωές.
Ο παριστάμενος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος,στην απάντησή του, αφού αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, είπε ότι το υπουργείο έχει πάρει μία σειρά από μέτρα για τη λύση του προβλήματος, αλλά με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχετικό σχέδιο.
Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι το πρόβλημα ταλαιπωρεί χρόνια τους κατοίκους του χωριού, παρά τις υποσχέσεις που υπάρχουν, η τελευταία επίσκεψη μάλιστα έγινε πριν από τέσσερις - πέντε μήνες. Παρά τη διαβεβαίωση ότι θα λυθεί το πρόβλημα, ότι θα υπάρξει εναλλακτική λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εν τούτοις δεν προχώρησε.
"Νομίζουμε, είπε, ότι μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να λυθεί το πρόβλημα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα φέρετε νομοθετική για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, δεδομένου ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που θα προφυλάξουν τη ρύπανση των νερών της λίμνης Πλαστήρα, που πολύ σωστά πρέπει να προφυλαχτούν και όχι μόνο σε αυτό το χωριό, αλλά και στα άλλα χωριά, γιατί είναι πράγματι ανεκτίμητος φυσικός πλούτος".
Αναβλήθηκε για τις 16 Νοέμβρη η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την ακρόαση φορέων για θέματα που αφορούν την απασχόληση. Αιτία ήταν το γεγονός ότι απουσίαζαν στο εξωτερικό οι υφυπουργοί Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας και Εθνικής Οικονομίας Γ. Δρυς, οι οποίοι και θα διατύπωναν τις κυβερνητικές θέσεις.
Επίσης χτες στο προεδρείο της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού εκλέχτηκαν οι: Γρηγόρης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) πρόεδρος με 27 ψήφους, Γεώργιος Καλαντζής (ΝΔ) 21 ψήφοι, Σταύρος Παναγιώτου (ΚΚΕ) 25 ψήφοι και Πέτρος Κουναλάκης (ΣΥΝ) 26 ψήφοι.