Δυνάμεις του ΜΑΣ ανάρτησαν χτες πανό σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια με αίτημα να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες
Το συγκεκριμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα ανήκει στο ΕΚΠΑ και οι δυνάμεις του ΜΑΣ απαιτούν να γίνει τώρα φοιτητική εστία |
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, χτες το πρωί, δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν στην ανάρτηση πανό σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια με αίτημα να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες. Ακόμα, ανάρτησαν πανό στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενημερώνοντας το λαό για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές - σπουδαστές στη στέγασή τους.
Σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ: «Για όλους αυτούς που ακόμα αναρωτιούνται "ποιον συμφέρει αυτή η κατάσταση;" ή έχει ακόμα αμφιβολίες για τον ποιον υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαμόρφωσε τη σημερινή κατάσταση, είναι ενδιαφέρουσα η έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων HVS, που αναφέρει ως ευκαιρία για επενδύσεις τη δημιουργία και τη διαχείριση φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα, από ιδιώτες προφανώς, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή η αγορά στην Ελλάδα είναι στα σπάργανα, άρα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Αλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη" θα πατήσει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης (π.χ. αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων δήμων), η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε στις εύκολες εξαγγελίες στις οποίες αρέσκονται έτσι και αλλιώς όλες οι κυβερνήσεις (...) Πραγματικά θέλουμε να ρωτήσουμε, αφού νοιάζονται τόσο πολύ για τις εστίες γιατί δεν δίνουν τα 7.000.000 ευρώ που χρωστάνε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας διαχείρισης και εποπτείας 25 εστιών σε όλη τη χώρα); Γιατί δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα αποθεματικά στις σχολές μας;».
Παράλληλα, απαιτεί: Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες στο ΤΕΙ Αθήνας σπουδαστικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου |
Την εκρηκτική κατάσταση του Ιδρύματος, με επίκεντρο την ανάγκη για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και τη δωρεάν παροχή όσων δικαιούνται (σίτιση, αναλώσιμα, στέγαση), παρουσίασε η Μαρία Βουλαρίνου, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΤΕΤΡΟΔ.
Για τη γραμμή πάλης και τον προσανατολισμό που απαιτείται να έχουν σε αυτές τις συνθήκες οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι μίλησε η Γιώτα Βλάχου, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΓΤΚΣ, που σημείωσε ότι «πολλοί σπουδαστές αναρωτιούνται "μήπως τελικά όλο αυτό το χάος που συναντάω στο ΤΕΙ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οργάνωση στη χώρα;". Μήπως φταίει το "κακό μας το ριζικό";», συμπληρώνοντας ότι στην πραγματικότητα, πίεση μπορεί να ασκήσουν μόνο οι αγώνες που «θα στοχεύουν στην αιτία που γεννά αυτή την εκρηκτική κατάσταση στις σπουδές μας».
Ποδιά - απαραίτητη για τα εργαστήρια που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν - πωλείται σ' ένα από τα μαγαζιά εντός του ΤΕΙ. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατήγγειλαν χτες κάθε είδους επιχειρηματική λειτουργία |
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπροσώπους των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους, να παρουσιάσουν ως «λύση» τη χρηματοδότηση από τις εταιρείες.
Η Γ. Βλάχου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΤΕΙ Αθήνας, όπου «γίνονται άλματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύεται το επιχειρηματικό deal και σ' αυτό αποσκοπεί και η αλλαγή του ονόματος σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Αθήνας. Ηδη το πρόγραμμα Μαιευτικής πουλήθηκε στην Κύπρο, το ΤΕΙ Αθήνας έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τουλάχιστον 7 εταιρείες, ΙΕΚ κ.ά., "με σκοπό την ανάπτυξη και πιστοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που οδηγούν σε μαθησιακά αποτελέσματα βασισμένα στη διαβάθμιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας", όπως περιγράφεται σ' ένα από αυτά. Ηδη λειτουργούν δεκάδες μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα και μάλιστα πολλά μαθήματα "κόβονται" από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών ώστε να μπουν σ' αυτά τα προγράμματα».
«Κίνητρο για οποιαδήποτε δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι το μέγιστο κέρδος, η ανταγωνιστικότητα και η εξασφάλιση αυτών των στόχων προϋποθέτει να ακριβοπληρώνουμε για τις σπουδές μας, αλλά και το κουτσούρεμα της γνώσης, τη διαμόρφωση της αυριανής βάρδιας της εργατικής τάξης βάσει των δικών τους αναγκών, δηλαδή ένα ασταμάτητο κυνήγι πιστοποιητικών και σεμιναρίων επανακατάρτισης. Η Ερευνα που γίνεται μέσα από μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα ή αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές αξιοποιείται για την εύρεση νέων κερδοφόρων καινοτομιών και όχι για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΣΓΤΚΣ.
Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα: