Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, είτε αυτοί έχουν την «έδρα» τους στην Ελλάδα είτε αλλού.
Τα φάρμακα:
Είναι ψέματα ότι δεν «φτάνουν» οι «πρώτες ύλες» για την παραγωγή και τη συσκευασία των φαρμάκων σε συνθήκες τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης και της παραγωγικότητας.
Η επάρκεια των χρυσοπληρωμένων από τον λαό φαρμάκων και η ταυτόχρονη κατά διαστήματα ανεπάρκεια, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τους φαρμακοβιομήχανους - φαρμακέμπορους και το Φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού. Σε αυτό ταυτίζονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό:
Πρόσφατα οι συγκλίσεις έγιναν ακόμα περισσότερες αφού συμφώνησαν στην αύξηση των τιμών. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του Φαρμάκου.
Αυτή η λογική βέβαια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο» αφού πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και οι οποίες θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές», οπότε πάντα θα υπάρχει «ανάγκη» για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις και πάντα θα «φουσκώνουν» τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων και φαρμακέμπορων.
Η περιπλάνηση ανάμεσα στο «πρωτότυπο» φάρμακο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και στο «αντίγραφο» του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε λογής ομοίων τους δεν αλλάζει τη «δραστική ουσία» της αντιλαϊκής τους πολιτικής.
Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.
Εδώ και τώρα:
Για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην έρευνα και την παραγωγή των φαρμάκων, με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της αξιοποίησης του πολυάριθμου και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού του κλάδου στη βάση μιας άλλης ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τις λαϊκές ανάγκες. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και εμβόλια. Για την παραγωγή φαρμάκων που δεν θα είναι εμπορεύματα αλλά κοινωνική ιδιοκτησία.
Με αυτήν την προοπτική η πάλη του λαού μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις υπέρ του. Για να αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθολικό δημόσιο και δωρεάν αγαθό αντίστοιχο με τις κάθε φορά λαϊκές ανάγκες.
Για νέες ανατιμήσεις, και στα φάρμακα, ετοιμάζεται ο λαός από την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομήχανους, αφού θα κληθεί, στο όνομα των ελλείψεων, να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για σκευάσματα που έχει ανάγκη, όμως τα στερείται ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης.
Με γενεσιουργό αιτία τη λογική του «φαρμάκου - εμπορεύματος», που σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση, αξιοποιείται για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Και η κυβέρνηση απορρίπτοντας κάθε σκέψη για απαγόρευση διά παντός των «παράλληλων εξαγωγών», που «σπρώχνουν» σκευάσματα από τα φαρμακεία σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, τόσο για να αποκρύψει τις ευθύνες της όσο και για να δείξει ως «λύση» τις ανατιμήσεις.
Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που - όπως ισχυρίστηκε - έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων. Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ, εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ. Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι αυτές οι αυξήσεις θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τους καταναλωτές, λες και ο ΕΟΠΥΥ έχει κανέναν άλλο «χρηματοδότη» από τους εργαζόμενους και τις εισφορές τους.
Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στα φάρμακα, τις οποίες δημιουργούν οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, αξιοποιούνται για να επανέρχονται όλα τα σχετικά «θέλω» των καπιταλιστών του κλάδου. Ετσι, σε ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης με τους βιομήχανους και άλλους φορείς, μεταφέρθηκαν ξανά τα «αιτήματα» για «επενδυτικά κίνητρα», για περικοπές στις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στο κράτος (clawback), την ίδια στιγμή που και στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν τέτοιες «προβλέψεις», για χάρη τους οι οποίες μάλιστα φορτώνονται εμμέσως στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρόμοιες με της κυβέρνησης είναι και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Υγείας και αρμόδιο τομεάρχη του, Ανδρέα Ξανθό, να συμμερίζεται τις ανησυχίες της, σημειώνοντας κι αυτός ως «αιτία» των ελλείψεων τις «μειωμένες τιμές». Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια λογική των «μέτρων - ασπιρίνη» προτείνει μερική αναστολή των «παράλληλων εξαγωγών», που βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων επισημαίνει:
«Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο - εμπόρευμα και η "ελεύθερη" αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως "ευαγγέλιο".
Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα».
«Οι τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα σε μια περίοδο που είναι σε έξαρση οι λοιμώξεις, συνεχίζουν να είναι τα θανατηφόρα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα «να δυναμώσουμε τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο. Να απαγορευτούν χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις οι παράλληλες εξαγωγές. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται».
Θέση παίρνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), εκφράζοντας την αγωνία των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν δίχως στοιχειώδη σκευάσματα όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα κ.ά.
«Είναι προκλητικό, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την έξαρση της γρίπης και με εγκύκλιο δικαιολογεί την απουσία μαθητών από την Εκπαίδευση, εμείς να αγωνιούμε για το αν θα βρούμε το αναγκαίο φάρμακο για τα παιδιά μας και παράλληλα να περιμένουμε ατελείωτες ώρες στα λίγα και υποστελεχωμένα παιδιατρικά τμήματα», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας φάρμακα διαθέσιμα για τα παιδιά όποτε τα χρειάζονται, καμιά ανατίμηση, αλλά και επαρκή στελέχωση όλων των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας τους.