ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η διεύρυνση αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες

Στις 16 Απρίλη αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργασίες που θα επικυρώσουν τη διεύρυνση της Ενωσης, θα αρχίσουν το πρωί της Τετάρτης 16/4 και θα κλείσουν το μεσημέρι της Πέμπτης 17/4 με συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Προεδρίας. Οι χώρες που θα ενταχθούν είναι: Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μάλτα, Σλοβενία και Κύπρος. Η ένταξή τους θα ολοκληρωθεί το 2004.

Με ανακοίνωσή της, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλεί τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τη νεολαία, σύσσωμο τον ελληνικό λαό, να οργανώσουν την υποδοχή που ταιριάζει στην πολεμοκάπηλη και αντιλαϊκή «αφρόκρεμα» της Ευρώπης, καλώντας ταυτόχρονα σε παλλαϊκή συγκέντρωση, ενάντια στους ηγέτες της ιμπεριαλιστικής Ενωσης.

Τι σημαίνει όμως η διεύρυνση για τους λαούς της ΕΕ και ιδιαίτερα για όσους ζουν στις υπό ένταξη χώρες; Ο «Ρ» κωδικοποιεί σήμερα τις βασικές αντιλαϊκές συνέπειες αυτής της διαδικασίας.

Οξύτατες αντιθέσεις και συνέπειες για τους εργαζόμενους

Motion Team

Στις 14 Δεκέμβρη του 2002, άρχιζε η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης και για 48 ώρες έγινε ένα απίστευτο, άθλιο παζάρι με αντικείμενο τη «διεύρυνση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη των δέκα νέων κρατών - μελών. Πολλοί ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν να δώσουν στη διεύρυνση διαστάσεις εγχειρήματος ιστορικής σημασίας. Οπως, παραδείγματος χάριν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος με τον οίστρο του σταυροφόρου... της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι με την απόφαση για τη διεύρυνση ξεπεράστηκε ο χωρισμός που επιβλήθηκε στην Ευρώπη με το «σιδηρούν παραπέτασμα»..!

  • Οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίζουν ότι οι «δεκαπέντε» στην Κοπεγχάγη πέτυχαν να «κατακτήσουν» πολλές νέες αγορές, να υποτάξουν κι άλλους λαούς.
  • Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο βλέπει στη διεύρυνση την ισχυροποίηση του κοινοτικού ιμπεριαλισμού, των θέσεών του στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην αξιοποίηση και ενίσχυση των θέσεών του στη Ρωσία, στην Παρευξείνια και Καυκάσια Ζώνη.
  • Η ενδυνάμωση του κεφαλαίου στην ΕΕ με τη διεύρυνση συνδυάζεται με μια σειρά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που συγκροτούν καθολική επίθεση στην εργατική τάξη κάθε χώρας, όπως η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίησή του, η διαρκής μείωση μισθών, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, υγείας, πρόνοιας, που αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση.
  • Η ένταξη νέων κρατών - μελών οξύνει τα προβλήματα «συνοχής» στην EE και τις αντιθέσεις μεταξύ των πιο ισχυρών κρατών - μελών, για τη διαμόρφωση ενιαίων οικονομικών πολιτικών (π.χ. ενιαία φορολογική πολιτική, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αμφισβήτηση της ενιαίας αγροτικής πολιτικής κ.ά.). Η όξυνση των αντιθέσεων αυξάνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Με δεδομένο ότι οι αδύνατες οικονομικά χώρες, όπως και η Ελλάδα, επιδιώκουν να αντεπεξέλθουν στον ενδοκοινοτικό ανταγωνισμό, αυξάνουν την επιθετικότητα στα εργασιακά δικαιώματα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Αντανάκλαση και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Οι οξύτατες αντιθέσεις στους κόλπους της «διευρυμένης» Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράστηκαν στις 29 Γενάρη του 2003 όταν οι ηγέτες τριών νέων κρατών - μελών (Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας) συνυπέγραψαν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και τη Δανίας ένα κείμενο υποστήριξης των ΗΠΑ και της επιδρομής κατά του Ιράκ.

Η «ανταρσία» των τριών «νέων» προκάλεσε την αντίδραση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες διαπίστωσαν ότι η αμερικανική επιρροή είναι στο χώρο αυτό πολύ μεγαλύτερη από τη δική τους. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έντονα εκνευρισμένος, προειδοποίησε τους «αντάρτες» για τις συνέπειες, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες ως προς τη χρηματοδότηση.

Η παρακολούθηση των ενδοκοινοτικών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων έχει ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που αυτές οι αντιθέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η λεηλασία προηγήθηκε της «διεύρυνσης»

Μια βδομάδα πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ο πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων της ΕΕ, Αντερς Φόου Ράσμουνσεν, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Συνόδου, είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «H μεγάλη πρόκληση είναι να συμφωνήσουμε για τα... χρήματα»!

  • Στην Κοπεγχάγη η συζήτηση για τη διεύρυνση δεν έγινε μόνο για τα χρήματα, που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα νέα δέκα κράτη - μέλη, αλλά και τα χρήματα που προσδοκά να κερδίσει από το άνοιγμα μιας τεράστιας νέας αγοράς, όσο και για τα χρήματα που θα καρπωθούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την άφθονη και φθηνή εργατική δύναμη από τις χώρες αυτές.
  • Τα οκτώ από τα δέκα νέα κράτη - μέλη βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε μια περιοχή που κάποτε ονομαζόταν «η μεγάλη αυλή της Γερμανίας». Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά οι ιθύνουσες δυνάμεις της θεωρούσαν, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τις χώρες αυτές λεία από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών ήταν ασύλληπτη, η συστηματική διείσδυση του κεφαλαίου, σε συνάρτηση με την επιβολή δρακόντειων μεταρρυθμίσεων, οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή των παραγωγικών τους δυνάμεων, που εκδηλώθηκε με ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών και την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού τους.
  • Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη «ζώνη του Ευρώ» είναι 26.445 ευρώ. Στην Πολωνία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 5.100 ευρώ, στην Ουγγαρία 5.700, στην Τσεχία 6.200, στη Σλοβακία 4.200, στη Λιθουανία 3.800, στη Λετονία 3.600, στην Εσθονία 4.500, στη Σλοβενία 10.500.
  • Η παραγωγική βάση αυτών των χωρών καταστρέφεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες σχεδόν έχουν μετατραπεί σε χώρες υπηρεσιών, ενώ είχαν μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη με μεγάλη και ζωντανή βιομηχανία. Ο τομέας των υπηρεσιών κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 60% και σε πολλές περιπτώσεις άνω του 70% στο σύνολο της παραγωγής. Αντίθετα, η βιομηχανία κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 18% και 32%.
  • Μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και για τους αγρότες, με δεδομένο το σημαντικό μέγεθός τους και το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής σε ορισμένες από αυτές τις χώρες. Οι όροι προσαρμογής των νέων κρατών - μελών στην EE έχουν γίνει αντικείμενο διαπάλης μέσα σ' αυτήν, ανάλογα με τα συμφέροντα των πιο ισχυρών κρατών και τις συμμαχίες που διαμορφώνουν. Ετσι οι χώρες αυτές θα μπουν έχοντας στον αγροτικό τομέα όλες τις υποχρεώσεις, όπως χαμηλές ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μείωση δασμών, εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό κ.ά. από την πρώτη χρονιά ένταξης. Θα έχουν, όμως, μειωμένα δικαιώματα, στις γεωργικές ενισχύσεις. Την πρώτη χρονιά, θα πάρουν το 25% και μετά από μια 10ετία, το 2013, θα πάρουν ολόκληρες τις ενισχύσεις, όταν αυτές θα έχουν αποδεκατιστεί για όλους τους αγρότες της EE.
«Διεύρυνση»... της συρρίκνωσης των αγροτών

Πολωνία: Κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ

Associated Press

Πολωνία: Κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ
«Διεύρυνση» των κερδοσκοπικών συμφερόντων των ευρω-πολυεθνικών και όχι των αγροτών, σημαίνει η ένταξη των 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Η διεύρυνση της ΕΕ συνδυάζεται, άμεσα, εκτός των άλλων, με τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που μόνο περαιτέρω αρνητικές συνέπειες επιφυλάσσει. Στους σχεδιασμούς της εξοικονόμησης πόρων από τον αγροτικό τομέα, εντάσσεται και η μοιρασιά των «περικομμένων» κονδυλίων μέσω της ΚΑΠ, για τους αγρότες των 25 χωρών, της «νέας» διευρυμένης ΕΕ. Τούτο, σε συνδυασμό με τις νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις, τις νέες περιοριστικές ποσοστώσεις, την πλήρη κατάργηση των τιμών ασφαλείας, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγώντας στη φτώχεια και το μαζικό ξεκλήρισμα. Τόσο των Ελλήνων, όσο και αυτών των άλλων 14 χωρών της ΕΕ, καθώς και των 10 υπό ένταξη χωρών.
  • Η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε δημητριακά - κτηνοτροφία, προβλέπει μείωση των δαπανών στη δεκαετία 2004 - 2013, κατά 2,24 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Θα ακολουθήσει μείωση και για το βαμβάκι το λάδι τα καπνά κ.ά.
  • Η «μειούμενη» χρηματοδότηση της ΚΑΠ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη για τους αγρότες των 25 χωρών της ΕΕ, θα έχει συνολικές αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί συμφωνήθηκε, τα ίδια κονδύλια προσαυξημένα μόλις κατά 1% ετησίως μετά το 2006, να μοιράζονται πλέον στους αγρότες των 25 χωρών της ΕΕ.
  • Για τους αγρότες των 10 νέων χωρών, από το 2004, προβλέπονται να λαμβάνουν το 25% των όποιων επιδοτήσεων δίνονται για τα προϊόντα των 15 χωρών της ΕΕ και το ποσοστό αυτό να αυξάνει κατά 5% μέχρι το 2007 και κατά 10% μέχρι το 2013, με βάση τις όποιες επιδοτήσεις θα υπάρχουν τότε.
  • Για τις υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιβλήθηκε ο όρος να διαλυθούν οι παραγωγοί συνεταιρισμοί και να ιδιωτικοποιηθεί η γη. Δηλαδή, απαιτήθηκαν οι στυγνοί όροι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
  • Σχετικά με την ευρωπροπαγάνδα στην Ελλάδα περί μια νέας αγοράς των 75 εκατομμυρίων, οι υπό ένταξη χώρες ήταν ήδη εισαγωγείς ελληνικών αγροτικών προϊόντων (π.χ. εσπεριδοειδή) και δεν αποκλείεται στα πλαίσια της ΕΕ να χαθούν ως αγορές, στα πλαίσια του ευρωανταγωνισμού. Δεν αποκλείεται επίσης η χώρα μας να γίνει εισαγωγέας ζωοκομικών προϊόντων και από τις χώρες αυτές, που σημαίνει παραπέρα συρρίκνωση της κτηνοτροφίας.
Μόνο το 40,3% λέει «ναι» στην ένταξη!

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίαζαν για χρόνια τους λαούς των υποψήφιων κρατών - μελών ως επαίτες μπροστά στην πόρτα της ΕΕ. Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ως σήμερα, οι λαοί αυτών των κρατών γνώρισαν τις συνέπειες από το καθεστώς «προσαρμογής» στα κοινοτικά δεδομένα. Οι συνέπειες αυτές καταγράφονται στα γειτονικά κείμενα και ήταν τόσο σκληρές που προκάλεσαν μια μεγάλη μεταστροφή στις διαθέσεις απέναντι στην ΕΕ.

H υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών, στις 16 Απρίλη στην Αθήνα, θα σηματοδοτήσει νέα δεινά σε νέους λαούς από την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την ισχυροποίηση της ντόπιας αστικής τάξης και την εντεινόμενη καπιταλιστικοποίηση των χωρών τους, στο σημερινό δυσμενή για τους λαούς συσχετισμό δύναμης. Οι συνέπειες για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών θα είναι πιο επώδυνες, αφού οι οικονομίες των περισσότερων θα αντιμετωπίζουν τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό από δυσμενέστερη θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

H καπιταλιστική παλινδρόμηση στις περισσότερες από αυτές τις χώρες έφερε μεγάλη καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα, να βαθαίνει η ανισόμετρη θέση τους στο κοινοτικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο σχετικά πιο αδύναμος κρατικός μηχανισμός στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες θα αξιοποιήσει τους κοινοτικούς μηχανισμούς για να ξεριζώσει κάθε ίχνος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που εκφράζεται ως εργατική κατάκτηση, δικαίωμα, συμμετοχή.

Οσον αφορά στο βαθμό υποστήριξης της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους λαούς των νέων κρατών - μελών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Ουγγαρία καταγράφεται μια σαφής πλειοψηφία με 67% και λιγότερο στη Σλοβακία με 58%. Οριακά υπέρ της ένταξης, μόλις με 52%, αποφαίνονται οι Πολωνοί. Σε κανένα άλλο κράτος η ένταξη δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, στη Λιθουανία υποστηρίζεται από το 48%, στην Κύπρο από το 47%, στη Μάλτα από το 45%, στην Τσεχία από το 43%, στη Σλοβενία από το 43%, στη Λετονία από το 35% και στην Εσθονία από το 32%.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ, τη δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 4 Μάρτη του 2003. Οπως προκύπτει, μόνο το 40,3% των πολιτών στα νέα κράτη - μέλη υποστηρίζει την ένταξη. Ομως, τα στοιχεία της δημοσκόπησης που καταγράφουν την αρνητική γνώμη των λαών συνοδεύονται και από τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν το περασμένο εξάμηνο σε πολλά νέα κράτη - μέλη, με αποκορύφωμα τις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις των αγροτών στην Πολωνία και την Τσεχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ