ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Δικομματική συμπόρευση με την ΕΕ
  • Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την αναστολή του νόμου
  • ΚΚΕ: Υποκριτική η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Χέρι - χέρι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στη Βουλή την τροπολογία για την αναστολή του νόμου για το «βασικό μέτοχο μέχρι 31 Οκτώβρη, συμπορευόμενοι έτσι απολύτως με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι λαοί της Ευρώπης - όπως φάνηκε από το «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» σε Γαλλία και Ολλανδία - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στέλνουν μηνύματα ανυπακοής στα διευθυντήρια των Βρυξελλών.

Την ομοθυμία αυτή, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων προσπάθησαν, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, να την αποκρύψουν με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις και διαδικαστικά ζητήματα.

Η δικομματική αυτή συνειδητή συμμόρφωση με τα κελεύσματα των Βρυξελλών, με το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί στην επιχειρηματολογία ότι το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος, καταγγέλθηκε με σφοδρότητα από τους βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι είναι υποκριτική η αντιπαράθεση που γίνεται ανάμεσα στα δύο κόμματα, αφού και τα δύο δε διαφωνούν στην ουσία για τον έλεγχο των ΜΜΕ και των δημόσιων έργων από το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΕΕ, είπε, με την απόφασή της στρέφεται κατά του ίδιου του Συντάγματος της χώρας, αφού αναφέρει ότι το κοινοτικό Δίκαιο «κατά πάγια νομολογία» υπερισχύει ακόμα και από διατάξεις συνταγματικού χαρακτήρα, όπως η συγκεκριμένη για το «βασικό μέτοχο». Με αυτό, παρατήρησε, στην ουσία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού παρόμοια διάταξη υπάρχει στο «ευρωσύνταγμα», που από κοινού κύρωσαν τα δύο κόμματα στη Βουλή. Η κυβέρνηση, κατέληξε, συμμορφώνεται ταπεινωτικά, κάνοντας πίσω και σε αυτήν την ελάχιστη χαραμάδα που πήγε να ανοίξει, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να κάνει κριτική από τη στιγμή που σηκώνει τη σημαία της υπεροχής του κοινοτικού Δικαίου έναντι του Συντάγματος.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ χαρακτήρισε προσυνεννοημένη τη δικομματική αντιπαράθεση, αφού, από τη στάση τους, (υπερψήφιση της τροπολογίας) φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι δύο είναι υποτελείς στην ΕΕ και δεν υπερασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Ορ. Κολοζώφ κάλεσε την κυβέρνηση και από άποψη τακτικής, να μην αναστείλει το νόμο για το «βασικό μέτοχο», μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αναφερόμενος στις απειλές για κόψιμο των κονδυλίων από την ΕΕ, είπε ότι ειδικά σήμερα μετά τα «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιμείνει ακόμα περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της αντίστασης των λαών στο «ευρωσύνταγμα». Αντί γι' αυτό, συνέχισε, και τα δύο κόμματα συντεταγμένα βάζουν «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και προχωρούν σε ό,τι λέει η ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν αυτό συμφέρει ή όχι τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, είπε, δεν πρέπει να αναστείλει τον νόμο πρώτα - πρώτα για την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας. Στην κατάσταση που έχει βρεθεί σήμερα η ΕΕ, όσο πιο δυνατές είναι οι φωνές αντίστασης στις παρανομίες που κάνει τόσο περισσότερο θα κερδίζουν έδαφος αυτές οι απόψεις και θα ανοίγεται ο δρόμος για μια καλύτερη διέξοδο στο θέμα της ενοποίησης της Ευρώπης όχι με τον τρόπο που θέλουν οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια, αλλά με τον τρόπο που θέλουν οι λαοί σε μια ισότιμη βάση μεταξύ των χωρών και των λαών.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μην ανασταλεί ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» και πρότεινε την προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρέπει, είπε, με την αναστολή του νόμου να υποταχθεί η χώρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Το ΠΑΣΟΚ έψαχνε δικαιολογία για να μη χρεωθεί την ψήφιση της αναστολής του νόμου και έτσι διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ζήτησε την απόσυρση μιας διάταξης της τροπολογίας δευτερεύουσας σημασίας, αλλιώς δε θα την ψήφισε. Οταν ο παριστάμενος υπουργός Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι την αποσύρει, τότε το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πει καθαρά ότι ψηφίζει την αναστολή του νόμου για το «βασικό μέτοχο».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της «ευρωλιγούρικης» άποψης για την υπεροχή του κοινοτικού Δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος και το μόνο που πρότειναν γενικά και αόριστα είναι να γίνει ένας άλλος νόμος μετά από συζήτηση. Κύριο μοτίβο της τοποθέτησής τους ήταν ότι η χώρα μας «ταπεινώθηκε στα μάτια διεθνών κύκλων»! Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να καταργηθεί και ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί αλλιώς θα υπάρχει νομικό κενό που θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τομέα της ανάληψης των δημοσίων έργων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Π. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι με το νόμο για το «βασικό μέτοχο» έκλεισαν οι «τρύπες» που υπήρχαν με το νόμο του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκε πιστά η σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος. Αναφερόμενος στην αναστολή του νόμου είπε ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν μετά τις συνομιλίες που θα γίνουν με την ΕΕ δε θα θίγουν τον πυρήνα του νόμου για την καταπολέμηση της «διαπλοκής».

Χτες, επίσης, ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία καταργείται ο περιορισμός των δύο θητειών που ίσχυε μέχρι τώρα για τους νομάρχες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Προς εναρμόνιση οι εθνικές νομοθεσίες

Με γρήγορες διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομικό καθεστώς, θυσιάζοντας κατακτήσεις που κερδήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, με το πρόσχημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων των πολιτών της.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Λουξεμβούργο, οι αρμόδιοι υπουργοί ασχολήθηκαν με θέματα της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία της απόφασης - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, έχουμε ένα «σαφάρι» συλλήψεων και παραδόσεων «υπόπτων» και κατηγορουμένων με απλές και συνοπτικές διαδικασίες, ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας προχτές στο Λουξεμβούργο υποκριτικά μιλούσε «για ανάγκη διατήρησης στην εθνική νομοθεσία των πολιτικών λόγων άρνησης εκτέλεσης του εντάλματος».

Εξάλλου, η κυβέρνησή του τον περασμένο Ιούλη, με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, εισήγαγε την κοινοτική νομοθεσία στο εθνικό Δίκαιο για το ευρωένταλμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μάη σε 20 από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δόθηκαν στοιχεία, έχουν συλληφθεί 819 άτομα, έχουν παραδοθεί 553, ενώ εκκρεμεί η σύλληψη και παράδοση άλλων 2.000 «υπόπτων» για τέλεση διάφορων πράξεων.

Η χώρα μας έχει εκδώσει μέχρι τώρα 20 ευρωπαϊκά εντάλματα και έχει εκτελέσει 25 απ' όσα έχουν εκδοθεί. Μάλιστα, μια περίπτωση αφορούσε Ελληνα πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας άρχισε να εφαρμόζεται από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού.

Το Συμβούλιο Υπουργών ασχολήθηκε και με την προώθηση του προγράμματος της Χάγης και τα μέτρα αστυνομοκρατίας που προτίθενται να λάβουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην απόφαση - πλαίσιο σχετικά με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, καθώς στο θέμα της διατήρησης δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

ΠΤΩΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Δίωξη για έξι αδικήματα

Αναμένεται προσωποποίηση των κατηγοριών από τον αντισυνταγματάρχη τακτικό ανακριτή, στον οποίο διαβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης του μοιραίου ελικοπτέρου «Σινούκ», που έπεσε τον περασμένο Σεπτέμβρη ανοιχτά της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας του στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, η δίωξη που άσκησε αφορά έξι συνολικά αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα είναι:

- Διατάραξη της ασφάλειας αεροσκάφους, από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, με περαιτέρω αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος ανθρώπου.

- Εκθεση, από την οποία προκλήθηκε στον παθόντα ο θάνατός του, κατά συρροή.

- Παράβαση κατά τη συντήρηση αεροσκάφους σε ειρηνική περίοδο, πράξη από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος προσώπου και κίνδυνος απώλειας αεροσκάφους.

- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

- Παράλειψη αναζήτησης αεροσκάφους σε ειρηνική περίοδο.

- Παράβαση στρατιωτικής εντολής σε ειρηνική περίοδο.

O εισαγγελέας πιστεύει ότι ενδεχόμενα υπήρχαν βλάβες στο αεροσκάφος, αλλά για τη συναγωγή συμπερασμάτων απαραίτητη είναι η έγγραφη γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων μετά την εξέταση των εξαρτημάτων του ελικοπτέρου από τους μηχανικούς της «Μπόινγκ». Για το σκοπό αυτό τα συντρίμμια του ελικοπτέρου αναμένεται να φύγουν τις επόμενες μέρες για τις ΗΠΑ. Η εξέταση θα γίνει από τους τεχνικούς της εταιρίας με την παρουσία Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ