ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαχητική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση).-

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά των κοινών γυμνασίων "Σι Μπριζ '97" των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και άλλων χωρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου στην πόλη Ευπατόρια της Κριμαίας. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν επί 3 ώρες την κεντρική λεωφόρο, ποδοπάτησαν ένα φέρετρο με την επιγραφή "ΝΑΤΟ", φωνάζοντας τα συνθήματα: "Εξω το ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα!", "Είμαστε παιδιά των νικητών και όχι των ηττημένων!". Η διαδήλωση οργανώθηκε από το ΚΚ Κριμαίας, το ΚΚ Ουκρανίας, τη Ρωσική Κοινότητα της Κριμαίας και άλλες πατριωτικές οργανώσεις. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κριμαίας, Λεονίντ Γκρατς και ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο. Στην έκκληση των κομμουνιστών στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν άτομα από άλλες πόλεις της Ουκρανίας - Λουγκάνσκ, Βίνιτσα, Πολτάβα, Οδησσό, καθώς και αντιπροσωπείες από την περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέμβασης του ΝΑΤΟ και των συνεργών του, θα δημιουργηθούν τμήματα λαϊκής κινητοποίησης και αυτοάμυνας.

Η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή αυτή την κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην επιστολή της προς τα δυο αυτά κόμματα. "Τόσο η ίδια η εκδήλωση και ο χαρακτήρας της, όσο και η γεωγραφία των μετεχόντων σ' αυτή, δείχνουν την αύξηση της ενεργητικότητας των δυνάμεων, πριν απ' όλα στην Κριμαία και την Ουκρανία, που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας, την ανασύσταση της ανανεωμένης ΕΣΣΔ και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους αδελφούς λαούς και τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ", τονίζεται στην επιστολή. Σημειώνεται επίσης η σταθερή άνοδος του πρωτοποριακού ρόλου των κομμουνιστών της Κριμαίας και της Ουκρανίας στον αγώνα ενάντια στα εγκληματικά αστικά καθεστώτα, τα οποία, προσωρινά, με απάτη άρπαξαν την εξουσία στις Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης, τις αντιΝΑΤΟικες κινητοποιήσεις στην Κριμαία υποστήριξαν ενεργά η αριστερή αντιπολίτευση και οι κομμουνιστές της Ρωσίας. Τηλεγράφημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και επικεφαλής της ΚΟ στην Κρατική Δούμας της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως ανέφερε ο χτεσινός ρωσικός Τύπος, οι έντονες διαμαρτυρίες και "ο θόρυβος που ξεσήκωσαν τα ΜΜΕ της Ουκρανίας και της Ρωσίας απ' αυτή την αφορμή, έφεραν τους καρπούς τους: Αφού έκαναν κάποιες ασκήσεις σε 150 περίπου μίλια από τις κριμαϊκές ακτές, τα πλοία των χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια "Σι Μπριζ '97" κατευθύνθηκαν στο λιμάνι Γιούζνι (Οδησσός), όπου 100 πεζοναύτες της Ουκρανίας και 200 των ΗΠΑ θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους στο πολύγονο "Σιρόκι Λαν" της περιοχής Νικολάγεφ.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία διαρκείας εργαζομένων σε βιομηχανία εκρηκτικών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Τέταρτη τώρα βδομάδα συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας των εργαζομένων του εργοστασίου κατασκευής μηχανημάτων και παραγωγής εκρηκτικών υλών της πόλης Μούρομ (περιοχή Βλαντίμιρ), που ανήκει στην αμυντική βιομηχανία. Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών είχαν αρχίσει από το Απρίλη του περασμένου χρόνου οι αυθόρμητες απεργίες των εργαζομένων. Το Ιούνη της ίδιας χρονιάς στην πανεργοστασιακή συνέλευση των εργατών συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή. Με τις συντονισμένες προσπάθειές τους είχαν πετύχει τότε να χορηγηθούν στην επιχείρηση 4 δισ. ρούβλια για την πληρωμή των μισθών. Μετά την εφάπαξ εξόφληση του χρέους, τα πράγματα ακολούθησαν πάλι τον ίδιο δρόμο, άρχισαν να συσσωρεύονται νέα χρέη της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους. Τα χρέη τώρα για τους μισθούς ανέρχονται στα 14 δισ. ρούβλια, αν και ο αριθμός των εργατών μειώθηκε από 8.500 στα 6.200 άτομα. Οι μισθοί είναι άθλιοι, κατά μέσο όρο περίπου 500.000 ρούβλια, ενώ των εργατριών της βασικής παραγωγής δεν ξεπερνάει τις 300.000 ρούβλια. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, στις 29 Ιούλη 1997 οι εργάτες ενός τμήματος του εργοστασίου σταμάτησαν τη δουλιά και στις 4 Αυγούστου κήρυξαν απεργία διαρκείας όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βλαντίμιρ του ΚΕΚΡ, Γκενάντι Τεστογέντοφ, δήλωσε ότι οι εργάτες, τα μέλη του συνδικάτου και της απεργιακής επιτροπής θεωρούν ότι η βασική αιτία της άθλιας κατάστασης της επιχείρησης βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η γιελτσινική κυβέρνηση. Και το αθλιότερο: Κατά την περίοδο των γιελτσινικών "μεταρρυθμίσεων" η θνησιμότητα στην πόλη αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που το τμήμα συσκευασιών της επιχείρησης αυτής προσαρμόστηκε στην κατασκευή φερέτρων!

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σκανδαλώδεις απροσεξίες σε αποθήκες ραδιενεργών αποβλήτων!

ΤΟΚΙΟ .-

Σε έντονες δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο, με αφορμή την προχτεσινή αναγγελία διαρροής ραδιενεργών αποβλήτων που γινόταν τα τελευταία 30 (!) χρόνια σε αποθήκη στον Αντιδραστήρα Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων, στην Τοκαϊμούρα, στις ακτές του Ειρηνικού.

Χαρακτηρίζοντας "απίστευτο" το γεγονός ότι η διαρροή προκλήθηκε γιατί τα ραδιενεργά απόβλητα φυλάσσονταν μέσα σε σκουριασμένα (!) βαρέλια, επέρριψε τις ευθύνες στην κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας, που, όπως υπογράμμισε, "έκανε τα στραβά μάτια επί τριάντα χρόνια"!

"Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η εταιρία δεν έκανε τίποτα, παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας, ήδη από το 1982", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χασιμότο.

Η διαρροή γινόταν από περίπου 2.000 βαρέλια, που το καθένα περιείχε 200 λίτρα αποβλήτων - με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας - που προέρχονταν από την επεξεργασία ουρανίου. Τα βαρέλια βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο, εκτεθειμένα στη βροχή και η διαρροή προκλήθηκε επειδή τα βαρέλια σκούριασαν.

Ο Ριουτάρο Χασιμότο έστρεψε τα βέλη του και στην κατεύθυνση της αξιοπιστίας της Υπηρεσίας Επιστημών και Τεχνολογίας, που επιβλέπει τη λειτουργία της Εταιρίας Ανάπτυξης των Αντιδραστήρων Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων.

Τα σχόλια του Χασιμότο, που έγιναν σε σκληρή γλώσσα, απηχούν την έντονη αντίδραση που προκάλεσε στην ιαπωνική κοινωνία η αποκάλυψη του σκανδάλου.

Το περασμένο 48ωρο, η κρατική Εταιρία Ανάπτυξης των Αντιδραστήρων Ενέργειας και Πυρηνικών Καυσίμων παραδέχτηκε ότι επί 30 χρόνια γινόταν διαρροή ραδιενέργειας από απόβλητα, που ήταν αποθηκευμένα σε μονάδα επεξεργασίας βορειοανατολικώς του Τόκιο.

Οι εγκαταστάσεις όπου έγινε η διαρροή βρίσκονται στην Τοκαϊμούρα, στις ακτές του Ειρηνικού, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικώς του Τόκιο. Μάλιστα, εκεί κοντά, τον περασμένο Μάρτη είχε γίνει έκρηξη με συνέπεια 35 εργαζόμενοι να βρεθούν εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η έκρηξη αυτή ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Στιγμηότυπο απο τις πολλές αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στην Ουκρανία

Στιγμιότυπο από τις πολλές αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στην Ουκρανία

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εντονες διεργασίες στο Εθνικό Κόμμα

Ακολουθούν την παραίτηση Ντε Κλερκ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Εντονες διεργασίες παρατηρούνται στο νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα μετά την προχτεσινή, αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, από την ηγεσία της παράταξης.

Ολα έχουν μπει στην τελική ευθεία για την επιλογή του νέου αρχηγού, καθώς ο διάδοχος του Ντε Κλερκ αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο τρέχον 15ήμερο.

Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ παραιτήθηκε προχτές, όχι μόνον από το "τιμόνι" της παράταξης, που θεωρείται η ισχυρότερη εντός της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας, αλλά και από την ενεργό πολιτική, διότι, όπως ισχυρίστηκε, έβγαλε αυτή την απόφαση "μετά από βαθιά σκέψη και εξαιτίας της συνειδητοποίησης των ευθυνών μου προς τους αγωνιστές του κόμματος και της Ν. Αφρικής".

Επικρατέστεροι υποψήφιοι - διάδοχοι στην ηγεσία του Εθνικού Κόμματος θεωρούνται ο Ερνους Κράιελ (πρωθυπουργός της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου) και ο Μαρτίνους βαν Σάλκουγιουκ, που θεωρείται από τα επιφανή διοικητικά στελέχη του Εθνικού Κόμματος. Πάντως, είναι γεγονός ότι η παραίτηση Ντε Κλερκ σημειώθηκε σε μία περίοδο που η παράταξη της αξιωματικής... "συμπολίτευσης" (η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ν. Μαντέλα) διχάζεται από έντονες πολιτικές διαφορές αλλά και αποσκιρτήσεις σημαντικών στελεχών, όπως ο Ραλφ Μάγιερ.

Ετσι, οι προγραμματισμένες για το 1999 γενικές εκλογές στη Νότια Αφρική θα διεξαχθούν χωρίς τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές των πρώτων πολυφυλετικών δημοκρατικών εκλογών του 1993, δηλαδή χωρίς τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, μέχρι πρότινος ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας, και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας και αρχηγό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ