ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παγίδα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων

Την προσπάθεια να παγιδευτούν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στα «κανάλια» μιας, απαξιωμένης και προσαρμοσμένης στις επιταγές της αγοράς, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, μέσω του εισηγητή του, Γ. Χουρμουζιάδη, ο οποίος καταψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός υποστήριξε ότι η τεχνική εκπαίδευση... «αναβαθμίζεται» αφού, όπως ισχυρίστηκε, ενισχύεται η διδακτέα ύλη με στοιχεία του γενικού λυκείου και θεσμοθετείται η δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το νομοσχέδιο καταγγέλλει την απαξία και τη χρεοκοπία των ΤΕΕ και νομοθετεί ένα σύστημα που καμιά από τις ρυθμίσεις του δε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι ανατρέπει την απαξίωση», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, επισημαίνοντας πως το νομοθέτημα «εξυπηρετεί τη στροφή των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα σε μια υποδεέστερη τεχνική εκπαίδευση», ενώ παράλληλα «διατηρείται ο διαχωρισμός ενιαίου λυκείου και επαγγελματικής εκπαίδευσης». Ο Γ. Χουρμουζιάδης ξεκαθάρισε ότι «δε συμφωνούμε με την ταξικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθεια να ανατραπεί η αναλογία των μαθητών μεταξύ της γενικής και της τεχνικής εκπαίδευσης», ενώ δήλωσε πως είναι «δημαγωγική η αύξηση της γενικής παιδείας στο πρόγραμμα όπως και η πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ» που επαγγέλλεται το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα πάντα προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς αφού «το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις που την αξιοποιούν».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι αντιμετωπίζει την τεχνική εκπαίδευση με βάση την αφετηριακή θέση που λέει πως «η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να παρέχεται δωρεάν και χωρίς διακρίσεις ενώ η διάρκειά της να μην είναι μικρότερη από 12 χρόνια και να είναι υποχρεωτική». Απαίτησε μια εκπαίδευση που «δε θα υποκύπτει σε ευέλικτες προσαρμογές στη λογική της ταχύρυθμης κατάρτισης και στον εφιάλτη των συγκυριακών δεξιοτήτων, όπως απαιτείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι απαιτείται «μια επαγγελματική εκπαίδευση, η δομή και η λειτουργία της οποίας θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος».

Το θεσμό των ΤΕΕ ως «επιτυχημένο» υπερασπίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Μερεντίτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλλαγές που δεν έχουν «αποφασιστεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους» με «διάλογο και συναίνεση». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα και αυταρχισμό» στο χώρο της Παιδείας. Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης.

Motion Team

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, σπουδαστές, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές διατρανώνοντας την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο διάλογο - απάτη, απαιτώντας δωρεάν, δημόσια, λαϊκή Παιδεία.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε δυναμική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με μπροστάρη το πανό των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Φυσικού πορεύτηκαν στις οδούς Εγνατία, Ερμου, Βενιζέλου κι έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Κομοτηνή έγινε χτες το πρωί μαζική εξόρμηση με υλικό στα στέκια νεολαίας και στην αγορά.


Το έκαναν πάλι το «θαύμα» τους

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στην οδό Πανεπιστημίου, όταν αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για την απομάκρυνση διαδηλωτών που συμμετείχαν σε φοιτητικό συλλαλητήριο. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδήλωσης προχώρησε προς τη Νομική, ενώ έξω από τη σχολή σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε κρανοφόρους αστυνομικούς και κουκουλοφόρους. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ για αρκετή ώρα η οδός Σόλωνος ήταν κλειστή και αποκλεισμένη από οδοφράγματα. Στη συνέχεια μπλοκ διαδηλωτών προχώρησε από τη Νομική στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.

Για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δημοσιογράφοι από επιθέσεις αστυνομικών. Πρόκειται για το συντάκτη της ΝΕΤ Σπύρο Χαλικιά και τη συντάκτρια της «Ελευθεροτυπίας» Αργυρώ Μώρου. Μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».


ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των παιδιών

Οι εκτιμήσεις και θέσεις της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για την κατάσταση της Παιδείας στη χώρα μας, επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου που έγινε την περασμένη Κυριακή, αναδεικνύοντας την ανάγκη στήριξης του αγώνα των φοιτητών και πανεπιστημιακών για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Στο συνέδριο συμμετείχαν με αντιπροσώπους τους όλες οι νόμιμες Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και η νεοσύστατη Ομοσπονδία Γονέων Νομού Σερρών ως παρατηρητής.

Ομόφωνα στο συνέδριο καταδικάστηκε η εμφάνιση κάποιου κ. Καχραμάνη, «ο οποίος επιχειρεί με ανακοινώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ να υπονομεύσει τον αγώνα των παιδιών μας», επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ με ανακοίνωσή της και συμπληρώνει ότι «ο κύριος αυτός εμφανίζεται σαν Πρόεδρος κάποιας Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΟΓΜΕ), που τάχα έχει 2.500 παραρτήματα». «Το σχολείο όμως δεν είναι Ηλεκτρικός Σταθμός για να μπαινοβγαίνει ο καθένας. Ο Ν. 2621/98 είναι σαφής για την οργάνωση των γονέων, αφού ο χώρος δε σηκώνει "πλασιέ", "εθελοντές" και περαστικούς», υπογραμμίζει η ΑΣΓΜΕ, ενώ το ΔΣ θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμο μέτρο αντιμετώπισης των επίδοξων «προέδρων» και καλεί το υπουργείο Παιδείας να πάψει να ανέχεται ή και να ενισχύει τέτοιους «σωτήρες».

Οφθαλμαπάτη η αστυνομοκρατία

Τον καινοφανή ισχυρισμό ότι το δικαίωμα των υπουργών του ΟΟΣΑ «ζυγίζει» περισσότερο από... το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν, επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκειμένου να προσφέρει πλήρη κάλυψη στην αστυνομική βία χτες στο Λαγονήσι. «Εχουμε φιλοξενούμενους πολλούς υπουργούς φιλικών (!) προς την Ελλάδα χωρών, οι οποίοι έχουν επιλέξει τη χώρα μας για να συνεδριάσουν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνεδριάσουν ομαλά», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος. Το ωραίο είναι πως ο Ευ. Αντώναρος περίπου αξίωσε να ζητήσουν και συγνώμη όσοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «δεν αποδέχομαι σε καμία περίπτωση ότι η σημερινή κυβέρνηση επιτρέπει ή έχει πρόθεση να επιβάλει αστυνομοκρατία». Προφανώς οι σιδερόφραχτοι στους δρόμους, ήταν κάτι σαν την έκθεση των αγελάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ