ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Ισόβια για το δολοφόνο του πρωθυπουργού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε, χτες, στο δολοφόνο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Στον 25χρονο Γιγκάλ Αμίρ, που εμφανίστηκε εντελώς ατάραχος, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Σήμερα, αναμένεται και το πόρισμα της Κρατικής Επιτροπής για τις ευθύνες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Σιν Μπετ, στην υπόθεση της δολοφονίας Ράμπιν. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Χεβρώνα, σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, παρά την ένταση που έχει προκαλέσει στα αυτόνομα εδάφη ο παρατεινόμενος αποκλεισμός. Εμφανώς επηρεασμένες από τα τελευταία γεγονότα είναι και οι εκλογικές λίστες που κυκλοφόρησαν, χτες, τα δύο μεγάλα ισραηλινά κόμματα, η Λικούντ και το Εργατικό Κόμμα.

Σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν και 6 χρόνια φυλάκισης για τον τραυματισμό του σωματοφύλακα του Ράμπιν καταδικάστηκε, χτες, από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ ο 25χρονος Γιγκάλ Αμίρ. Ο νεαρός εξτρεμιστής Εβραίος, που έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, άκουσε ανέκφραστος την καταδίκη του και εξερχόμενος από την αίθουσα φώναξε προς τους δικαστές "το κράτος του Ισραήλ είναι ένα τερατούργημα". Σύμφωνα με τα δικαστικά δεδομένα στο Ισραήλ, τα ισόβια δεσμά, συνήθως, μετατρέπονται σε φυλάκιση μέχρι 25 χρόνια.

Την καταδίκη του Αμίρ ακολουθεί η σημερινή παρουσίαση της αναφοράς της Κρατικής Επιτροπής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 25χρονος κατάφερε να πλησιάσει και να πυροβολήσει ανενόχλητος τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το πόρισμα, που φθάνει τις 368 σελίδες, αποδίδει σοβαρές ευθύνες και ζητά την επιβολή κυρώσεων σε, τουλάχιστον, έναν ανώτατο αξιωματούχο της ισραηλινής Αστυνομίας και 6 ανώτερα στελέχη του Σιν Μπετ. Αξίζει, βέβαια, να υπενθυμιστεί ότι μόνο το 1/3 του κειμένου αυτού θα δει το φως της δημοσιότητας.

Στο περιθώριο της καταδικαστικής απόφασης κατά του Γιγκάλ Αμίρ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Εχουντ Μπάρακ, αναφέρθηκε, χτες, στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η παλαιστινιακή αρχή κατά των φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο Μπαράκ έκρινε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δεν έχει πάρει τόσο αυστηρά μέτρα, όσο θα μπορούσε και κατά συνέπεια, τα ισραηλινά στρατεύματα, εκτός απροόπτου, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, σήμερα 28 Μάρτη, από τη Χεβρώνα, όπως προβλέπεται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες. Μάλιστα, ο Μπάρακ υπογράμμισε ότι αν ο Αραφάτ δεν καταφέρει να κυριαρχήσει στους φανατικούς ισλαμιστές θα καθυστερήσει και η έναρξη του τρίτου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών, που πρόκειται να αρχίσει το Μάη.Οι δηλώσεις αυτές του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών συνέπεσαν με άλλη μια διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Ραμάλα. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχιζόμενες συλλήψεις, αλλά και για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης. Με πυροβολισμούς στον αέρα, η παλαιστινιακή Αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της Χάνα Ασράουι, μέλους του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, ότι η σκληρή ισραηλινή τακτική έχει προκαλέσει τη βαθιά δυσαρέσκεια και την οργή των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεση η ηρεμία της περιοχής.

Φαίνεται, όμως, ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις της ισραηλινής πολιτικής σκηνής είναι αποφασισμένες να συντηρήσουν τη στρατιωτική σκληρή στάση τους απέναντι στους Παλαιστινίους. Αυτό, τουλάχιστον, γίνεται αντιληπτό από τις εκλογικές λίστες, που καταλήχτηκαν στις εσωτερικές εκλογές, τόσο της αντιπολιτευόμενης Λικούντ, όσο και του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Στην κορυφή των υποψηφίων, σε σημαίνουσες θέσεις, φιγουράρουν τα ονόματα ανώτερων στρατιωτικών (στους Εργατικούς στην τρίτη θέση ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και στη Λικούντ στη δεύτερη θέση ο Γιτζάκ Μοντερχάι, απόστρατος στρατηγός).

ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ:
"Η Ταϊβάν δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΟΗΕ"

ΠΕΚΙΝΟ. -

Η Ταϊβάν επ' ουδενί μπορεί να εισέλθει στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας. Δεν πρόκειται για τη δήλωση κάποιου Κινέζου αξιωματούχου, από εκείνες που τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν "προκλητικές" ή "απειλητικές". Πρόκειται, "απλώς", για τη χτεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος φάνηκε να αποδίδει τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι...

Ο Γκάλι εμφανίστηκε, μετά τις συνομιλίες που είχε με πολυάριθμους αξιωματούχους κατά την πενθήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, πεπεισμένος ότι η κινεζική ηγεσία "έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο".

Ο Μπούτρος Γκάλι υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ καθόρισε το - ισχύον - καθεστώς Κίνας και Ταϊβάν, το 1971, χρονιά κατά την οποία η Κίνα κατέλαβε μια θέση στον Οργανισμό και κατέστη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως τότε, τη θέση κατείχε η κυβέρνηση του κόμματος των Εθνικιστών της Ταϊβάν.

"Δεν μπορεί ο ΟΗΕ να δεχτεί ένα μέλος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας - και η Κίνα διαθέτει τη δυνατότητα άσκησης βέτο", πρόσθεσε ο Γκάλι.

Πιθανότητες επανέντασης...

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι διόλου απίθανο να χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς την ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου, περί πρόσκλησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, ακολούθησε η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζέσε Χελμς, είχε δηλώσει προχτές, σε συνέντευξη Τύπου, πριν την εισήγησή του για την αμερικανική πολιτική στην Ασία, ότι θα προσκαλέσει τον Λι στις ΗΠΑ, και ότι "(...) ελπίζω ότι την πρόσκληση θα συνυπογράψουν πολλοί ακόμη".

Και, χτες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε ανάλογα. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την "αποφασιστική αντίθεση" της ηγεσίας και του λαού της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νέες ασκήσεις

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, αναφέρει μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Τάι - Πέι, συνεχίζονται, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις ασκήσεις παίρνουν μέρος 180.000 στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στις επαρχίες Φουτζιάν και Γκουαντόνγκ.

Στις προηγούμενες ασκήσεις, είχαν λάβει μέρος 800.000 Κινέζοι στρατιώτες...

Ευρωπαϊκή "καταδίκη" ...ενόψει

"Μέσα στις επόμενες μέρες", πιθανότατα, θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια απόφαση "καταδίκης" της Κίνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Εβρέ ντε Σαρέτ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αρχίσει από την περασμένη χρονιά διάλογο με την Κίνα για το θέμα, επιχειρεί να υιοθετηθεί και από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ψήφισμα, με το οποίο θα καταδικάζονται οι παραβιάσεις της ελευθερίας στην Κίνα, χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει καταφέρει.

Π. ΓΚΡΑΤΣΟΦ
Απειλή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε χτες ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Μιλώντας στη Μόσχα σε σύσκεψη των υπουργών Αμυνας των 12 χωρών - μελών της ΚΑΚ, με θέμα τις προοπτικές δημιουργίας ενός αμοιβαίου συστήματος αεράμυνας, ο Γκρατσόφ κάλεσε τις Δημοκρατίες της ΚΑΚ να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε σχέση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ να δεχτεί στους κόλπους του τις προαναφερόμενες χώρες. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γκρατσόφ επισήμανε ότι "η επέκταση του ΝΑΤΟ... αποτελεί τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα για την ασφάλεια των χωρών της ΚΑΚ", χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης, ο Γκρατσόφ επανεπιβεβαίωσε την επιθυμία της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός νέου, ευρύτερου ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, καθώς και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αν αυτό εγκαταλείψει τα σχέδια διεύρυνσής του.

Οι δηλώσεις του Γκρατσόφ συνέπεσαν χρονικά με τη συνέντευξη σε γαλλικό ραδιοσταθμό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τα σχέδια για επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι αμετάκλητα. Από την άλλη μεριά, όμως, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να προβεί παράλληλα σε ενέργειες, που θα διευκολύνουν τη Μόσχα να αποδεχτεί την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η μνήμη καλεί στον αγώνα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι κομμουνιστές της Μόσχας κατέθεσαν στο τείχος του Κρεμλίνου λουλούδια στον τάφο του εξέχοντα παράγοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης και του σοβιετικού κράτους, Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ, με την ευκαιρία των 110 χρόνων από τη γέννησή του. Μέλος του ΚΚΣΕ από το 1904, συμμετείχε στις τρεις επαναστάσεις στη Ρωσία. Τα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας εργάστηκε στον Καύκασο και στην Υπερκαυκασία, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής στον αγώνα για την εγκαθίδρυση εκεί της σοβιετικής εξουσίας και της ειρήνης. Από το 1926 ως την 1η Δεκέμβρη 1934, που δολοφονήθηκε, ήταν πρώτος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Περιοχής Λένινγκραντ του ΠΚΚ (μπ.). Ο Κίροφ είχε μεγάλο κύρος μέσα στο κόμμα. Ο γραμματέας της ΚΟ Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Λακέγεφ τόνισε κατά την τελετή κατάθεσης λουλουδιών ότι η πείρα δουλιάς του Κίροφ στο Βόρειο Καύκασο δείχνει την ανικανότητα της καυκασιανής πολιτικής του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναφέρουμε και ότι οι κυβερνώντες της Ρωσίας έσβησαν από το χάρτη της χώρας την ονομασία της πόλης Κίροφ, της γενέτειράς του. Οι αρχές της Μόσχας μετονόμασαν τη στάση μετρό και τη λεωφόρο που έφεραν το όνομά του. Οι εθνικιστές στο Αζερμπαϊτζάν γκρέμισαν στο Μπακού το μνημείο του Κίροφ (από το 1921 ήταν πρώτος γραμματέας του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν). Οι κυβερνώντες φοβούνται ακόμα και τη μνήμη των διάσημων ηγετών και υπερασπιστών των συμφερόντων των εργαζόμενων τάξεων. Η μνήμη, όμως, είναι ζωντανή και καλεί στον αγώνα.

Ο Γιγκάλ Αμίρ, λίγο πριν ακουστεί η καταδικαστική απόφαση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ