ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Εκβιασμοί στο λαό και παζάρια με τις τράπεζες

Η εθελοντική μετακύλιση χρέους στο επίκεντρο πρόσκαιρων συμβιβασμών και ανταγωνισμών

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κυβερνήσεις τους διαπραγματεύονται τους όρους με τους οποίους θα υποστούν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων

Eurokinissi

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κυβερνήσεις τους διαπραγματεύονται τους όρους με τους οποίους θα υποστούν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το επόμενο δάνειο προς την Ελλάδα και τους όρους που το συνοδεύουν, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow jones Newswires», το νέο δάνειο θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την απόσυρση χρημάτων σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Η εφημερίδα υπολογίζει το δάνειο σε 70 δισ. ευρώ, από τα οποία 30 δισ. προβλέπεται να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετέχουν στην ανακύκλωση του χρέους. Πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο ότι η πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς, όπως εκτιμούν, πρέπει να γίνεται μία σημαντική ιδιωτικοποίηση κάθε 15 μέρες.

Την ίδια στιγμή, η Citigroup, σε έκθεσή της, καταγράφει ότι αναμένει περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα και ημι-εθελοντική μετακύλιση χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή «σκληρής αναδιάρθρωσης» βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες πριν από το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά αυξημένες και εκτιμά ότι παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές οι πιθανότητες «κουρέματος» στο χρέος Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν, «είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εργάζεται με βάση μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, μίας εθελοντικής ανακύκλωσης των ομολόγων έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής «De Tijd», η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου είχε συνάντηση με την «Dexia» (με έκθεση 4,3 δισ. στην Ελλάδα), την «Ageas» (έκθεση 1,8 δισ. ευρώ) και την KBC (με έκθεση 600 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητήθηκε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να ανακυκλώσουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν για πέντε χρόνια, με κουπόνι ίσο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα, δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες ζητούν κίνητρα για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, όπως η παροχή εγγυήσεων από τα κράτη - μέλη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ανάλογες συναντήσεις έγιναν χτες σε Γαλλία και Ολλανδία.

Να συγχωνευθούν οι «μικρές και δημοσιονομικά αδύναμες χώρες με τις μεγαλύτερες και συγκριτικά ισχυρότερες», προτείνουν από την πλευρά τους οι «Financial Times», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να ενοποιηθεί με τη Γερμανία, η Πορτογαλία θα μπορούσε να προσαρτηθεί στη Γαλλία και η Ιρλανδία θα μπορούσε να διαχωριστεί σε ένα τμήμα στην Ιταλία και στο υπόλοιπο στην Ολλανδία (και οι δύο μαζί έχουν το ίδιο ΑΕΠ με τη Γαλλία). Και ιδού: Δεν υπάρχει πλέον κρίση χρέους». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «όλα αυτά, βεβαίως, είναι απλώς ένα πείραμα (...) Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη λογιστική άσκηση δείχνει πόσο λίγα πραγματικά διακυβεύονται σε νομισματικούς όρους».

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δηλώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, καθώς «αν δεν επιτευχθεί επίλυση της κατάστασης, αυτό θα δημιουργούσε απειλές στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ενότητα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίζεται τη συναίνεση στην πράξη

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες συμμετείχε χτες ο Α. Σαμαράς

Την πλήρη σύμπλευσή του με τα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και την εκποίηση του δημόσιας περιουσίας ανέδειξε με την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το «όχι» επί της αρχής στο μεσοπρόθεσμο έχει καθαρά προσχηματικό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, επέμεινε στη θέση του να μην υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, όπως θα ήθελαν ορισμένοι από τους ομοϊδεάτες του που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να προσφέρει πιο ισχυρές δεσμεύσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου. Η μόνη διαφωνία που πρόβαλε αφορούσε το «μείγμα», δηλαδή τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση επιπλέον ρευστότητας από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.

«Επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης: Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «όλα αυτά τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε». Επίσης, καυχήθηκε επειδή «είμαστε οι πρωτοπόροι που ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η διαφωνία του στο «μείγμα» του μεσοπρόθεσμου γίνεται από τη σκοπιά του ότι δεν είναι αποτελεσματικό και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του. Οπως είπε, διαφωνεί με το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής γιατί «έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης», δηλαδή το μνημόνιο! Επικαλέστηκε επίσης ότι «όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους». Ταυτόχρονα, πλειοδότησε όμως υπέρ των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων».

Στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, «ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο, οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους». Πριν την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε δηλώσει πως «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική», ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι επιθυμεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία για τη στήριξη του μνημονίου. Πιο επιθετικός ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Γιούνκερ είπε ότι αν συμμετείχε στη συνεδρίαση θα ζητούσε επιτακτικά από τον πρόεδρο της ΝΔ «να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του».

Περιοδεία σήμερα στη Χίο

Περιοδεία στη Χίο πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

-- Στις 7.15 π.μ. ομιλία στους συνταξιούχους του ΝΑΤ στην πλατεία Ερμ. Πολυχρονοπούλου πίσω από την εμπορική Τράπεζα για τις εξελίξεις στο ΝΑΤ.

-- Στις 8.30 π.μ. Συζήτηση με τους συνταξιούχους του ΝΑΤ στην Εμπορική Τράπεζα Απλωταριάς.

-- Στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: «Η οικονομική κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

-- Στις 6 μ.μ. ομιλία στο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο «Ναυτιλία, Συνδυασμένες Μεταφορές και Λιμένες».

-- Στις 8 μ.μ. πολιτική ομιλία, σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που διοργανώνει η ΚΟΒ Πόλης Χίου του ΚΚΕ με θέμα: «Η οικονομική καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Νέα δημοσκόπηση

Η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική και η αντανάκλασή της στην εκλογική επιρροή των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 22,9%, ΠΑΣΟΚ 20,8%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 5,4%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, Οικολόγοι 3,1%, ΔΗΜΑΡ 2,3% , ΔΗΣΥ 2,3%, Αρμα Πολιτών 1,3%, Αλλο κόμμα 5,1%, Λευκό 3,5%, Ακυρο 2,5%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 12,3%, «Δεν θα πάω να ψηφίσω» 6,7%. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, το ΠΑΣΟΚ 30,1%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΛΑΟΣ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,7% και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,5%. Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;» το 53,6% απαντά «κανένας από τους δύο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ