ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία για τις συνέπειες
  • Στη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στο "παιχνίδι" των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • Η Αθήνα αδυνατεί, προς το παρόν, να εξασφαλίσει τη μεταφορά των τριών συντρόφων του Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι

Τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα σπεύδει να εξαργυρώσει τα κέρδη της υπόθεσης Οτσαλάν παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία η Αθήνα και επιχειρεί να "ανασυντάξει", όσο αυτό είναι δυνατό, τις δυνάμεις και το καταρρακωμένο της γόητρο, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Ηδη, χτες στην Τουρκία, απαγγέλθηκε η κατηγορία περί προδοσίας στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και διατυπώθηκε ένα ηχηρό "όχι" στο αίτημα της ΕΕ για παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη. Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, μιλάει για προσπάθεια παρέμβασης της ΕΕ στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης. Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα, που αναγκάστηκε να ομολογήσει συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η Ελλάδα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έθιξε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

"Διατηρούμε το δικαίωμα που μας προσφέρει η διεθνής νομοθεσία, να λάβουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις, εάν η Ελλάδα επιλέξει να συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της", φέρεται, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, να έχει δηλώσει ο Ντεμιρέλ από τη Μανίλα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε τοπικό κανάλι.

"Η Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και υποθάλπουν τρομοκράτες. Μία χώρα σαν και τούτη δεν μπορεί παρά μόνο να χαρακτηρίζεται ως κράτος εκτός νόμου", τόνισε ο Ντεμιρέλ.

"Επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης", χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χτεσινή απόφαση της ΕΕ να σταλεί παρατηρητής στη δίκη Οτσαλάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι "συνεργός της τρομοκρατικής οργάνωσης που έβαλλε εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας, αλλά και της ζωής και της περιουσίας του τουρκικού λαού, είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης" κι ότι "η χώρα αυτή αναγκάστηκε να ομολογήσει".

Η πρώτη εμφανής προσπάθεια της Τουρκίας είναι να στοιχειοθετήσει ελληνική ανάμειξη στο Κουρδικό και τον αγώνα του ΡΚΚ. Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με την αξιοποίηση της ανάκρισης του Οτσαλάν. Οι κατηγορίες για ελληνική ανάμειξη στον αγώνα του ΡΚΚ, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες του ΥΠΕΞ, θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς την Αθήνα για επίτευξη πάγιων στόχων της ελληνικής διπλωματίας.

Οι προσπάθειες ρυμούλκησης της Αθήνας σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, αποτελούν την ουσία της τουρκικής προσπάθειας, η οποία σε αυτή τη φάση απλώς εκδηλώνεται με τη δημιουργία κατηγοριών και έντασης.

Σε όλα αυτά, έμπειροι διπλωμάτες συνυπολογίζουν και τη βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Η ατμόσφαιρα αυτή, όπως λένε, δημιουργεί την εικόνα μιας αδύναμης κυβέρνησης, η οποία έχει χάσει στην εμπιστοσύνη του κόσμου. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές, η ιστορία αποδεικνύει ότι εκδηλώνονται οι "μύχιοι πόθοι και επιδιώξεις του αντιπάλου".

Με πιο απλά λόγια, αυτό που φοβάται η Αθήνα, είναι μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφετηρία την υπόθεση Οτσαλάν, η οποία τελικά θα καταλήξει στη ρυμούλκηση της Ελλάδας σε έναν διάλογο, εφ' όλης της ύλης, με όρους που υπαγορεύει η Αγκυρα.

Στην Κένυα...

Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις της τουρκικής διπλωματίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και κάποια "επείγοντα" και "φλέγοντα" θέματα, που αποτελούν άμεσα αποτελέσματα και συνέπειες της υπόθεσης Οτσαλάν. Ο εγκλωβισμός των τριών συνεργατών του Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, είναι το μείζον πρόβλημα.

Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι τόσο απλή. Υπάρχει η εκτίμηση πως οι τρεις συνεργάτες του Οτσαλάν δεν είχαν την τύχη του ηγέτη τους, μόνο και μόνο γιατί "υπολογίστηκε" ότι ο εγκλωβισμός τους στην ελληνική πρεσβεία επιδεινώνει τη θέση της Αθήνας.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργάνωση μιας διπλωματικής επιχείρησης για την ασφαλή μεταφορά των τριών συνοδών του Οτσαλάν από την Κένυα. Στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει την ΕΕ και ιδιαίτερα τη γερμανική προεδρία.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμορφώνεται η άποψη ότι αυτή η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των τριών, πρέπει να εκδηλωθεί με μεγάλη προσοχή και κυρίως με υπομονή και άκρα μυστικότητα, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά ευαίσθητη", η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέες παρενέργειες και επιπλοκές.

ΔΣΑ
Ουρανομήκης υποκρισία το αίτημα για δίκαιη δίκη

Αντιπροσωπεία δικηγόρων και νομικών θα μεταβεί στην Τουρκία, ενώ ο Σύλλογος θα καταγγείλει τη γειτονική χώρα σε διεθνείς οργανισμούς

Ως "ουρανομήκης υποκρισία" χαρακτηρίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη του Τύπου του προέδρου Α. Ρουπακιώτητου ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών(ΔΣΑ), το αίτημα που προβάλλεται από διάφορους φορείς για δίκαιη λύση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το καθεστώς της Αγκυρας.

Ο ΔΣΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, θα πάρει σειρά πρωτοβουλιών και θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς για την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ θα αναλάβει εκστρατεία για να αναδειχτούν οι ευθύνες των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης και των λαών της.

Ειδικότερα, στις προσεχείς ημέρες ο ΔΣΑ θα προβεί στις εξής ενέργειες:

  • Θα προσφύγει στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ και την Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης,προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις για προστασία του κατηγορούμενου.
  • Αντιπροσωπεία του ΔΣΑ και άλλων νομικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και σε όποια άλλη περιοχή της Τουρκίας χρειαστεί. Εκεί θα έχουν επαφή με δικηγορικούς συλλόγους της γειτονικής χώρας και με άλλες κοινωνικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις και κανόνες.

Στη χτεσινή συνέντευξη επισημάνθηκαν και οι τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στον όλο χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν και ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι από τη στιγμή που ο Κούρδος ηγέτης αφίχθηκε στην Ελλάδα, θα έπρεπε η χώρα μας να τον αποστείλει στην Ιταλία, γιατί εκεί είχε ζητήσει άσυλο. Αν η Ιταλία δεν κρατούσε τον Οτσαλάν, θα έπρεπε να αναζητηθεί άλλη χώρα και σε περίπτωση που δεν υπήρχε προθυμία από πουθενά, η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατήσει τον Κούρδο ηγέτη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι από την αρχή παραβιάστηκε όλη η διαδικασία, γιατί ο Α. Οτσαλάν απήχθη, ενώ στην Τουρκία υφίσταται βασανιστήρια, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε παράνομη διεξαγωγή της ανάκρισης.

Ο Β. Δημόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ είπε ότι μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί το αίτημα για διασφάλιση δίκαιης δίκης του Οτσαλάν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και το χαρακτηρισμό του ως πολιτικού κρατούμενου.

Στη χτεσινή συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από τα πολιτικά κόμματα ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ, αλλά και εκπρόσωποι του δικαστικού κόσμου (Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και Ενωση Εισαγγελέων).

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης απέδωσε ευθύνες, για την τύχη του Οτσαλάν, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τη στιγμή που κατηγορούν τον κουρδικό λαό ως τρομοκράτη, ετοιμάζουν επέμβαση στο Κόσσοβο.

ΑΝΤ. ΝΑΞΑΚΗΣ
Δε θα είμαι το άλλοθι της προδοσίας...

Δίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Βασ. Πλιώτα έδωσε χτες το πρωί ο υποναύαρχος ε. α. Αντ. Ναξάκης,βασικό πρόσωπο στην υπόθεση Οτσαλάν, ενώ έγινε γνωστό ότι άλλοι δύο εισαγγελείς, οι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Ιω. Σακελλάκος,συμμετέχουν στην προκαταρκτική διερεύνηση των συνθηκών εισόδου και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί η αρχική αυτή έρευνα, που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιβεβαιωθεί από τους μάρτυρες ότι οι ενέργειες των εμπλεκομένων ιδιωτών έγιναν εξαρχής με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης ή μελών της, η έρευνα θα διακοπεί αμέσως, σύμφωνα με την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα και θα του παραδοθεί η δικογραφία για να τη διαβιβάσει στη Βουλή.

Ο Αντ. Ναξάκης κλήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε στη μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Αγία Πετρούπολη αρχικά στην Αθήνα, στις 29 Γενάρη και, εν συνεχεία, στην Κέρκυρα. Μετά την κατάθεσή του δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η κυβέρνηση πληροφορήθηκε την άλλη μέρα τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Ελλάδα. Δυστυχώς έγινε μια απαράδεκτη προσπάθεια από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό και αισθάνομαι κι εγώ συνένοχος της ενέργειας αυτής να μετατεθούν οι ευθύνες σε κατώτερα όργανα, όπως η ΕΥΠ, ενώ αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη, που έγινε εν αγνοία οποιουδήποτε κυβερνητικού, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα για ανθρωπιστικούς λόγους. Δε θα είμαι, όμως, εγώ το άλλοθι της εκτελεσθείσης προδοσίας από την κυβέρνηση. Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη κατέθεσε, επίσης, ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς,ο οποίος τόνισε ότι ο Αντ. Ναξάκης έπραξε το καθήκον του και ότι ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας "για να μη σηκώσει ο Ναξάκης όλο το βάρος". Προσήλθαν τέλος και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ένας υπάλληλος της ΕΥΠ και ένας υπάλληλος από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για σήμερα έχει κληθεί ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, αντιπτέραρχος ε. α. Χαρ. Σταυρακάκης.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν

ΣΟΦΙΑ. -

Ο ακαδημαϊκός Νικολάι Τοντόροφ,πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Νικολάι Γέντσεφ,πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, άλλοι κορυφαίοι διανοούμενοι, βουλευτές των αντιπολιτευτικών κομμάτων, η Δημοκρατική Αριστερά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ζήτησαν την απελευθέρωση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν με διακήρυξη, την οποία εκφώνησε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής υπεράσπισης του Οτσαλάν, Βέλκο Βαλκάνοφ,βουλευτής και καθηγητής συνταγματικού δικαίου, στην ιδρυτική συνέλευση της επιτροπής, σήμερα στη Σόφια.

Μόνο διεθνές δικαστήριο μπορεί να εξασφαλίσει αμερόληπτη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Οτσαλάν, τόνισε ο διακεκριμένος Βούλγαρος νομικός. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να δικάσει τον Κούρδο ηγέτη, επειδή είναι εμπλεκόμενη πλευρά στη διένεξη με τους Κούρδους, σύμφωνα με τον καθηγητή Βαλκάνοφ.

Επίπεδο πεζοδρομίου

Σε σχόλιό του, σχετικά με τις αναφορές του Θ. Πάγκαλου στον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Οι ανοίκειες αναφορές του Θ. Πάγκαλου σε γνωστούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις βαρύτατες ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησής του για την παράδοση του Οτσαλάν, ενώ παράλληλα μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο του πεζοδρομίου.

Ταυτόχρονα, όμως, δίνουν τη δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα για εκείνους που επιχειρούν να αξιοποιούν τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο υπέρ των συμφερόντων τους, ενώ δε διστάζουν να τον κουρελιάζουν όταν αυτός σηκώνει κεφάλι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ