Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΝΑΞΑΚΗΣ
Δε θα είμαι το άλλοθι της προδοσίας...

Δίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Βασ. Πλιώτα έδωσε χτες το πρωί ο υποναύαρχος ε. α. Αντ. Ναξάκης,βασικό πρόσωπο στην υπόθεση Οτσαλάν, ενώ έγινε γνωστό ότι άλλοι δύο εισαγγελείς, οι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Ιω. Σακελλάκος,συμμετέχουν στην προκαταρκτική διερεύνηση των συνθηκών εισόδου και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί η αρχική αυτή έρευνα, που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιβεβαιωθεί από τους μάρτυρες ότι οι ενέργειες των εμπλεκομένων ιδιωτών έγιναν εξαρχής με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης ή μελών της, η έρευνα θα διακοπεί αμέσως, σύμφωνα με την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα και θα του παραδοθεί η δικογραφία για να τη διαβιβάσει στη Βουλή.

Ο Αντ. Ναξάκης κλήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε στη μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Αγία Πετρούπολη αρχικά στην Αθήνα, στις 29 Γενάρη και, εν συνεχεία, στην Κέρκυρα. Μετά την κατάθεσή του δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η κυβέρνηση πληροφορήθηκε την άλλη μέρα τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Ελλάδα. Δυστυχώς έγινε μια απαράδεκτη προσπάθεια από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό και αισθάνομαι κι εγώ συνένοχος της ενέργειας αυτής να μετατεθούν οι ευθύνες σε κατώτερα όργανα, όπως η ΕΥΠ, ενώ αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη, που έγινε εν αγνοία οποιουδήποτε κυβερνητικού, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα για ανθρωπιστικούς λόγους. Δε θα είμαι, όμως, εγώ το άλλοθι της εκτελεσθείσης προδοσίας από την κυβέρνηση. Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη κατέθεσε, επίσης, ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς,ο οποίος τόνισε ότι ο Αντ. Ναξάκης έπραξε το καθήκον του και ότι ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας "για να μη σηκώσει ο Ναξάκης όλο το βάρος". Προσήλθαν τέλος και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ένας υπάλληλος της ΕΥΠ και ένας υπάλληλος από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για σήμερα έχει κληθεί ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, αντιπτέραρχος ε. α. Χαρ. Σταυρακάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ