ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Εισιτήριο» εισόδου επιχειρηματικών ομίλων η συνειδητή πολιτική απαξίωσης

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων με αφορμή την έλλειψη μηχανήματος βραχυθεραπείας και τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την αγορά του

Σε αγώνα με όλο το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Σε αγώνα με όλο το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) εδώ και τρία χρόνια έχει χαλάσει το μηχάνημα βραχυθεραπείας (βασικός εξοπλισμός για τη θεραπεία γυναικείων καρκίνων) που λειτουργούσε από το 1991, με αποτέλεσμα δεκάδες γυναίκες στην Κρήτη ν' αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, για να πάνε στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που έχει τέτοιο μηχάνημα ή να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα, με αποτέλεσμα για εκείνες ιδιαίτερα υψηλό κόστος, πρόσθετη ταλαιπωρία και αγωνία.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «το μηχάνημα αυτό θα έπρεπε να έχει αγοραστεί με κρατικά κονδύλια πριν από πολλά χρόνια», ωστόσο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα για την Υγεία του λαού, την ίδια ώρα που παρέχουν «ζεστό» χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις πολεμικές δαπάνες που απαιτεί το ΝΑΤΟ κ.ο.κ.

«Πατώντας» στο εν λόγω κενό, μάλιστα, συγκροτήθηκε άλλη μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (από Περιφέρεια, Εμπορικό Επιμελητήριο, Εμπορικό Σύλλογο, Πανεπιστήμιο κ.ά.), η οποία πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο διάφορες δραστηριότητες, για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά μηχανήματος βραχυθεραπείας.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο κρούσμα μιας πολιτικής και πρακτικής που ξεδιπλώνουν τα τελευταία χρόνια «ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι», οι οποίοι «με διάφορες μορφές παρεμβαίνουν στη δημιουργία διαφόρων υποδομών (ξενώνας "Ηλιαχτίδα", ξενώνας Νιάρχου κ.ά.), στην πρόσληψη προσωπικού (Ελληνική πρωτοβουλία - ΕΛΚΕ), αλλά και στην αγορά και τοποθέτηση διαφόρων μηχανημάτων ("Ιδρυμα Νιάρχος" για αγορά γραμμικού επιταχυντή)».

«Οι παρεμβάσεις αυτές», τονίζει το Σωματείο, «πατάνε αφενός στο έδαφος της συνειδητής απαξίωσης και της εγκληματικής αδιαφορίας και αφετέρου στην ευαισθησία του κόσμου για να καλύψει τα κενά στο χώρο της Υγείας, με απώτερο στόχο την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη κατασκευής, αγοράς, συντήρησης, πρόσληψης προσωπικού στις δημόσιες δομές και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναδεικνύει την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα «για ανάπτυξη όλων των μονάδων και τμημάτων του νοσοκομείου μας, με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υπηρεσιών, με μαζικές προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του λαού μας για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας», «με ευθύνη του κράτους και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό» και «χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τη λογική των χορηγών και της φιλευσπλαχνίας».

  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που θα εργάζονται τη μέρα των Χριστουγέννων και τη μέρα της Πρωτοχρονιάς σε εορταστικό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εστιατορίου. «Είναι ανάγκη αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν να τις εορτάσουν έστω και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο σε ένα χώρο που θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να σιτίζει καθημερινά όλους τους εργαζόμενους, έχοντας και το αντίστοιχο προσωπικό στην κουζίνα και στη διανομή. Προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», σημειώνει το Σωματείο.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Επικίνδυνες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς στην καρδιολογική μονάδα

Τον «κώδωνα κινδύνου» κρούουν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας της καρδιολογικής μονάδας και υπομονάδας του νοσοκομείου (οι οποίες έχουν πλέον συγχωνευτεί), διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό τριών χρόνων, να στελεχωθούν η καρδιολογική μονάδα και υπομονάδα (ο διαχωρισμός των ασθενών γινόταν ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού) με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ώστε να λειτουργούν και τα δυο τμήματα με ασφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Μέχρι πρόσφατα, 14 ειδικευμένοι νοσηλευτές (8 στη μονάδα και 6 στην υπομονάδα) καλούνταν να λειτουργήσουν και τα δύο τμήματα, φτάνοντας στα όρια της εξόντωσης. Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου στην παραπάνω επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς κατάσταση, ήταν να γκρεμίσει τον τοίχο που τις χωρίζει, απαιτώντας από το υπάρχον προσωπικό (συνολικά απέμειναν 11 νοσηλευτές - 2 άτομα στη βάρδια) να προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζονται άρρωστοι με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, που έχουν αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας και χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση.

«Δεν βάζεις απλώς έναν ορό. Χρειάζεται να παρακολουθείς το μόνιτορ για κάθε ασθενή (εκεί καταγράφεται το καρδιογράφημα και η πορεία ζωτικών σημείων, όπως πίεση, οξυγόνο κ.ά.) και δεν μπορείς να έχεις εποπτεία όλων των κρεβατιών. Επειδή μιλάμε για βαριά περιστατικά, σε αυτό το τμήμα δεν επιτρέπονται καν συγγενείς, άρα ο κάθε ασθενής είναι μόνος. Αν προκύψει κάτι σ' έναν απ' αυτούς θα χρειαστεί να τρέξουμε και οι δύο, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ασθενείς; Και δεν μιλάμε καν για την περίπτωση που μπορεί να συμβούν δύο περιστατικά συγχρόνως...», είναι μερικά απ' όσα κατήγγειλαν στον «Ριζοσπάστη» οι νοσηλευτές του «Γεννηματάς». Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι νοσηλευτές σε κάθε βάρδια: «Ακόμη και ως προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες ορίζονται 4 άτομα το μίνιμουμ...», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι νοσηλευτές έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρίες προς όλους τους αρμόδιους, τονίζοντας ότι δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων και επισημαίνοντας ότι η ενοποίησή τους εξουθενώνει ακόμη περισσότερο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Μετά το καλοκαίρι που οι νοσηλευτές της μονάδας προχώρησαν σε διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό και αδειών τους, κλήθηκαν... να καλύψουν αναρρωτικές άδειες σε άλλα τμήματα, ενώ η υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού της καρδιολογικής μονάδας, η οποία συμμετείχε στις κινήσεις διαμαρτυρίας του προσωπικού, μετακινήθηκε και υποβαθμίστηκε, απόφαση που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν εκδικητική και ζητούν την ανάκλησή της.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας

Κλειστές έμειναν οι πόρτες του υπουργείου Εργασίας, με την πολιτική ηγεσία τους να αρνείται ακόμη και να δει την αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών - διαμηνύοντας, μέσω του φύλακα, ότι είναι αναρμόδια - κατά τη διάρκεια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), απαιτώντας την άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Από 1η Γενάρη που αρχίζει η εφαρμογή του, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις και των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ οι γιατροί που ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 1992 και στο Δημόσιο και στο ΤΣΑΥ, πρέπει να επιλέξουν σε ποιο Ταμείο θα είναι ασφαλισμένοι.

«Η "παράλληλη ασφάλιση" που υπόσχονται είναι μια παράλληλη κοροϊδία. Στην ουσία, μας βάζουν να επιλέξουμε αν θα φορτωθούμε και την εισφορά του εργοδότη - η οποία είναι 280 ευρώ το μήνα κι άλλα 180 που πλήρωνε μέχρι τώρα, σύνολο 400 ευρώ το μήνα - για να έχουμε το δικαίωμα για μια δεύτερη σύνταξη ανταποδοτική, η οποία θα είναι δραστικά περικομμένη σε σχέση με αυτή που ήταν μέχρι τώρα. Η πόρτα του υπουργείου Εργασίας είναι κλειστή για τους εργαζόμενους και ανοιχτή για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι αξιώνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και αυτούς πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα», κατήγγειλε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

«Με το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, θα χάσουμε και πάνω από το 40% των συντάξιμων αποδοχών. Εκτός από το γεγονός ότι θα περικοπούν οι συντάξεις και θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, θα κληθούμε να χάσουμε εισφορές προς το δεύτερο ασφαλιστικό φορέα, προς το ΤΣΑΥ, που έχει πληρώσει ο καθένας από μας για 30 και 40 χρόνια. Ουσιαστικά, όλα αυτά τα χρήματα θα χαθούν στο μεγαλύτερό τους βαθμό. Αυτό το αίσχος δεν μπορούμε να το ανεχθούμε», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

ΚΡΗΤΗ
Τραγική η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με την πρόεδρο του Συλλόγου «Ευ ζω με τον Καρκίνο».

Τη στιγμή που ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν τεράστιες ανάγκες για επισκέψεις στο νοσοκομείο, εργαστηριακές εξετάσεις, για μακροχρόνιες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά συνοδά προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη ψυχολογία, έρχονται αντιμέτωποι με μια άθλια κατάσταση.

Οι οικογένειες των καρκινοπαθών αναγκάζονται να καλύψουν τις ανάγκες με εθελοντική προσφορά και δωρεάν παροχή βοήθειας υποκαθιστώντας το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, χωρίς καμία γνώση, επιμόρφωση και μέσα. Στο νησί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά τεχνολογικά μέσα, όπως είναι ο γραμμικός επιταχυντής ή το ενδοκοιλοτικό μηχάνημα που θα μπορούσε να καλύπτει και τις ανάγκες σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να πηγαίνουν στην Αθήνα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους. Απουσιάζει επίσης Ψυχολόγος Υγείας ειδικευμένος στον καρκίνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ψυχολογική στήριξη των καρκινοπαθών.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «η τραγική αυτή κατάσταση αποδεικνύει ότι το σύστημα βλέπει την υγεία του κόσμου στη λογική κόστους - οφέλους. Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, η ανάπτυξή τους και η αξιοποίησή τους από το λαό δεν μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς», αντίθετα το κράτος πρέπει πλήρως να εξασφαλίζει αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ