ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν τον αγώνα, κόντρα σε εκβιασμούς και μεθοδεύσεις

Αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ την Τρίτη 27/12

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η νέα κινητοποίηση των εργαζομένων, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή τους γενική συνέλευση
Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η νέα κινητοποίηση των εργαζομένων, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή τους γενική συνέλευση
Νέα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, την Τρίτη 27/12, στις 11 π.μ., αποφάσισαν χτες, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»).

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τα όσα ειπώθηκαν στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/12 στο υπουργείο Εργασίας, τους νέους εκβιασμούς της εργοδοσίας και τα παιχνίδια της κυβέρνησης και αποφάσισαν ότι συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους.

Θυμίζουμε ότι στην τριμερή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος επενδυτής (ΜΑRΚΕΤ ΙΝ) αποχώρησε και το ΔΣ της «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η επιχείρηση σε πτώχευση, καθώς όπως ισχυρίστηκαν, δεν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία των καταστημάτων. Επίσης, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων.

Πληροφορίες που φτάνουν στους εργαζόμενους, πάντως, δείχνουν ότι οι συνεννοήσεις της «Καρυπίδης» με την «Market In» είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα περί «αποχώρησης» της δεύτερης αξιοποιούνται για τον εκβιασμό των εργαζομένων, προκειμένου να αποδεχθούν τα αντεργατικά σχέδια που μεθοδεύονται.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν περιελήφθησαν στα πρακτικά της τριμερούς συνάντησης τα όσα είπε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης, για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος μία μέρα πριν με τον επενδυτή της ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ και τον Καρυπίδη. Οπως ανέφερε προφορικά, σ' αυτήν τη συνάντηση συμφωνήθηκε η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και ενός μισθού, να μην υπάρξει «κούρεμα» των δεδουλευμένων, αλλά μια συμφωνία που θα είναι προϊόν διαβούλευσης, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δεδουλευμένων.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πώς μεθοδεύονται τα εργοδοτικά σχέδια με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους για εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία συζήτηση για ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε ότι θα εκκινήσει τις αυτόφωρες διαδικασίες για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Στο μεταξύ, το ίδιο το υπουργείο εξακολουθεί να μην υλοποιεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει, να καταβάλει έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ στους απλήρωτους εργαζόμενους της «Καρυπίδης».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Ηδη σχεδιάζει τη «συμμόρφωση» στην παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Η σπουδή με την οποία το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να δηλώσει ότι θα «συμμορφωθεί» με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις (σχετικά με την υπόθεση της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge»), έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτάχυνση στην προώθηση των νέων αντεργατικών σχεδιασμών που μεθοδεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Το γεγονός μάλιστα ότι η παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι αντικείμενο των συνολικότερων ανατροπών στα Εργασιακά που περιλαμβάνει το πακέτο της δεύτερης «αξιολόγησης», σηματοδοτεί την ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα και είναι ένας πρόσθετος λόγος για αγωνιστική εγρήγορση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, αφού πρώτα επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους δηλώνοντας πως δήθεν «η απόφαση δεν επιβεβαιώνει τις μέχρι σήμερα αρνητικές εκτιμήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων», πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων...».

Αναφέροντας μάλιστα πως «το Δικαστήριο ορίζει επίσης ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ' ό,τι είναι σήμερα», η υπουργός προαναγγέλλει ότι η «συμμόρφωση», για την οποία μιλά η κυβέρνηση, θα σημάνει την παραπέρα ενίσχυση του ήδη ισχύοντος αντεργατικού νομικού πλαισίου, με τέτοια «εξειδίκευση» των κριτηρίων, που θα παρέχει πλήρη ελευθερία στους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύουν κατά το δοκούν.

Βάζοντας μία ακόμα παράμετρο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ίδιο ζήτημα, ο γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδης, δήλωσε χτες πως «χρειάζεται μια συγκεκριμένη δημόσια αρχή, η οποία υπάρχει, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεσή του». Είναι σαφές ότι και μέσα από αυτόν τον τρόπο, την αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, επιδιώκεται η πλήρης διασφάλιση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος για το κεφάλαιο, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

ΛΑΡΙΣΑ
Στον «αέρα» παραμένουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΣΛ

Τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος, ύψους 1.000 ευρώ, και στους 147 απολυμένους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣΛ), ζητάει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, το οποίο κοινοποιεί και στο υπουργείο Εργασίας.

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΣΛ, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, είναι απολυμένοι από τον Απρίλη του 2013 και βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, αφού δεν έχουν πληρωθεί επί 3,5 χρόνια μετά την απόλυσή τους τα δεδουλευμένα 2 ετών και τις αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται, έχουν πληρωθεί μέσα σε 3,5 χρόνια μόλις το 1 εκατ. περίπου. Αυτό αντιστοιχεί σε 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα, όταν η κατά μέσο όρο οφειλή στον καθένα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι απολυμένοι δεν έχουν εισπράξει τίποτα και από το «ταμείο αφερεγγυότητας του εργοδότη».

Η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει κολλήσει εδώ και μήνες, αλλά και αν επανεκκινήσει, με βάση το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πάρουν άλλα χρήματα οι απολυμένοι, αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη σειρά κατάταξης των εχόντων να λαμβάνουν από τα εκποιημένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, αφού τώρα κατατάσσονται τελευταίοι...

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣΛ, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι η κυβέρνηση, αντί να παρέμβει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων προς τους απολυμένους, από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, εμποδίζει αυτή την εξέλιξη. Απαιτεί από την εκποίηση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων να πληρώνεται κατά προτεραιότητα ο ΦΑΠ ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, διατηρώντας τον πίνακα κατάταξης όσων έχουν να λαμβάνουν από την υπό εκκαθάριση επιχείρηση. Ο εν λόγω πίνακας βάζει σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις των τραπεζών και από κοντά το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να επαναφέρει σε προτεραιότητα τους απολυμένους, όπως ίσχυε στον παλιότερο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά χρήματα που εισπράχθηκαν από παλιότερες πωλήσεις είναι εγκλωβισμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ και άλλα χρήματα που εισπράχθηκαν από ενοικιάσεις ακινήτων, που ήταν μπλοκαρισμένα σε τραπεζικό λογαριασμό της εκκαθάρισης, έχουν πάει στο Δημόσιο...

Το ΕΚΛ καταγγέλλει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και αξιώνει:

-- Να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους, είτε από την πώληση είτε από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣΛ.

-- Να σταματήσει η κατακράτηση από το ελληνικό δημόσιο των χρημάτων που κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό από πώληση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.

-- Να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης, με τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της, με το σταμάτημα των αρνητικών παρεμβάσεων κυβέρνησης - Δημοσίου.

-- Να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος και νερού στους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας που θα προσκομίζουν την απόλυσή τους και το λογαριασμό τους. Σε όσους εξακολουθούν να είναι άνεργοι σήμερα ή να απασχολούνται περιστασιακά, να διαγραφεί το 50% της οφειλής τους και να γίνουν πολύ περισσότερες οι δόσεις διακανονισμών.

-- Να παγώσουν κάθε είδους οφειλές στο Δημόσιο ή στις τράπεζες για τους απολυμένους που σήμερα παραμένουν άνεργοι και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Καμία κατάσχεση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας των απολυμένων.

Το «κοινωνικό πρόσωπο» των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Το «κοινωνικό πρόσωπο» και τη «φιλανθρωπική» δράση του ομίλου «Aldemar Resorts», τα οποία η εταιρεία διαφημίζει στα τοπικά ΜΜΕ, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» της Ρόδου.

«Η παράδοση αναψυκτικών και δημητριακών σε ιδρύματα και φορείς της περιοχής από τις (...) "επιστροφές" της σεζόν, βαφτίζεται "κοινωνική προσφορά", "έμπρακτη αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο" και άλλα τέτοια βαρύγδουπα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, η εταιρεία δεν φαίνεται να διακρίνεται από την ίδια... «ευαισθησία» απέναντι στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της. «Ισως, λοιπόν, θα έπρεπε να ξεκινήσει την κοινωνική της προσφορά από την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων της. Να τους απαντήσει για παράδειγμα αν σκοπεύει να τους εξοφλήσει το επίδομα και την αποζημίωση αδείας ως το τέλος του έτους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Οπως εξηγεί, μάλιστα, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα ξενοδοχεία του ομίλου στην Κρήτη, όπου μόλις «πριν από λίγες μέρες εξοφλήθηκαν τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου στους εργαζόμενους, ενώ τα επιδόματα αδείας θα δοθούν με... μεταχρονολογημένες επιταγές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ