ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Μπαλωμένες» και υποστελεχωμένες οι δημόσιες δομές Υγείας

Παρεμβάσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κοζάνης στην πρώτη φάση της πανδημίας
Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι παρά τον χρόνο που κερδήθηκε από το λαό και τη νεολαία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση και θωράκισή τους.

Με «μπαλώματα» προσωπικού η δήθεν ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ειδικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μπει με ιδιαίτερη ένταση στη δεύτερη φάση του επιδημικού κύματος, με βάση και τα επίσημα στοιχεία: «Οι εστίες έξαρσης των επιδημικών κρουσμάτων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, στο Νότιο Πεδίο, αλλά και ορισμένα άλλα διάσπαρτα κρούσματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα προκαλούν εύλογα την ανησυχία όλων», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας:

-- «Στα 5 δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιοχής έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που δεν καλύπτουν ούτε το 20% των κενών θέσεων και αφορούν σε επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι λιγοστές μόνιμες θέσεις των γιατρών που προκηρύχτηκαν το Φλεβάρη - λίγο πριν από την αρχή της επιδημίας - δεν έχουν καλυφθεί ακόμα».

-- «Δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝ Κοζάνηςκαι δεν ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να εξασφαλιστούν νέες υποδομές αλλά και έμπειροι υγειονομικοί στη λειτουργία όλων των τμημάτων των νοσοκομείων».

-- «Το εργαστήριο της Μοριακής Βιολογίας του ΓΝ Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της επιδημίας με 4 άτομα προσωπικό 3μηνης σύμβασης. Μετά την απόλυση των 4 αυτών ατόμων προσλήφθηκαν 4 βιολόγοι και 2 παρασκευάστριες 2ετούς σύμβασης που μαζί με τη 1 επικουρική επιμελήτρια μικροβιολόγο του Νοσοκομείου καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την κατάρτιση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ. Να γιατί το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση των τεστ, υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Γι' αυτόν το λόγο πολλοί ασθενείς συμπτωματικοί και μη "σπρώχνονται" στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, κάνει ύστατη έκκληση: Να είναι αυτονόητη η τήρηση των μέτρων με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά παράλληλα να μη γίνει από το λαό της περιοχής ούτε βήμα πίσω από την απόδοση ευθυνών τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και τοπικών αρχών, όπως και από τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας, όπως επανειλημμένα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι και εκλεγμένοι του Κόμματος αλλά και οι φορείς του κινήματος.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Υγεία και τις θέσεις του ΚΚΕ αναδείχθηκε η επίσης κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής.

Ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αρχικά στους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για το 2ο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κρυφτεί, αλλά ούτε και να συνεχίσει να πιπιλάει τα περί "ατομικής ευθύνης" κουνώντας το δάχτυλο στη νεολαία. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι τεράστιες».

Συγκεκριμένα για την Καβάλα, αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για τα σοβαρά προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν σε ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού αλλά και κτιριακών υποδομών, τονίζοντας πως αυτές παραμένουν αναπάντητες από το υπουργείο Υγείας. Η περιοχή, υπογράμμισε, αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δομές Υγείας, ενώ αναβάλλονται συνεχώς τακτικές εξετάσεις και χειρουργεία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο Νοσοκομείο Καβάλας, από τις 12 ΜΕΘ που υπάρχουν, ήδη μέχρι την Παρασκευή 28/8 οι 6 από αυτές ήταν καλυμμένες από άλλα περιστατικά πλην κορονοϊού. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργούν με 4 γιατρούς, την ίδια στιγμή που η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Παράλληλα, από τους 60 τραυματιοφορείς που προβλέπει το σχετικό οργανόγραμμα, υπάρχουν μόλις 8 μόνιμοι και 12 συμβασιούχοι.

Ο Β. Καταπόδης κάλεσε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να παλέψουν τώρα για την κάλυψη όλων των κενών προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όπως και για τη διεκδίκηση μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε δομές Υγείας, σχολεία, Σώματα Ασφαλείας και χώρους δουλειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταγγέλλουν τις νέες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων

Τις καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών για πολλοστή φορά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Είναι η πολλοστή φορά που καθυστερείτε να μας πληρώσετε δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες. Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε για να κάνετε το αυτονόητο. Απαιτούμε να εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι του τρίτου τριμήνου και να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον» τονίζει: «Απλήρωτοι για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες παραμένουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 3ο τρίμηνο 2020 (Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης).

Ακόμα επισημαίνει πως «παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης». Ενδεικτικά αναφέρει ότι ένας εργαζόμενος με 10ετή προϋπηρεσία παίρνει ως αποζημίωση για 8ωρη νυχτερινή βάρδια 19,95 ευρώ μεικτά (κατηγορίας ΠΕ), 18,83 ευρώ μεικτά (ΤΕ), 14,7 ευρώ μεικτά (ΔΕ) και 13,02 (ΔΕ). «Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για τη 17ωρη ή 24ωρη ενεργό εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τα δισ. ευρώ επιδοτήσεων στους τουριστικούς, ξενοδοχειακούς και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους από το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης"».

Κρούσμα σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Κρούσμα κορονοϊού σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα βρίσκεται στη Σούδα, ενώ τον εντοπισμό του κρούσματος ακολούθησαν ιχνηλάτηση και εφαρμογή των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για κορονοϊό σε όλους τους υπόχρεους σε στράτευση που παρουσιάζονται τον τρέχοντα μήνα.

ΕΒΡΟΣ
Με ιδιωτικά ασθενοφόρα οι δευτερογενείς μεταφορές ασθενών

Την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών στα νοσοκομεία του Εβρου απαιτεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου.

Οπως αναφέρει σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, «την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα αναμασά ότι "το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι έτοιμο και ενισχυμένο" για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε προσωπικό και δομές». Μία από αυτές, σύμφωνα με καταγγελίες του τελευταίου διαστήματος στον τοπικό Τύπο, τις οποίες επιβεβαίωσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο σωματείο, είναι το γεγονός ότι λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί και στις δευτερογενείς μεταφορές, οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται με ιδιωτικά ασθενοφόρα από και προς τα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ποσά των 100 έως και 150 ευρώ!

Το Σωματείο, αφού απευθύνθηκε για το ζήτημα στην 4η ΥΠΕ, απέστειλε έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας να ενημερωθεί για τις καταγγελίες και το πότε θα δοθεί οριστική λύση σε αυτό το βασικό πρόβλημα, με τη διοίκηση να απαντά πως γίνεται προσπάθεια για την πρόσληψη προσωπικού...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ