Associated Press |
«Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, η Επανάσταση έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και καταχθόνια σχέδια όλων των τύπων». Αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση της κουβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο, αναφορικά με τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα σκλήρυνσης του εμπάργκο.
Η είδηση για τη σκλήρυνση της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε γνωστή προχτές, από τις σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Αφορμή, είναι «οι διώξεις των αντιφρονούντων» και ανάμεσα στα μέτρα που πιθανώς ληφθούν, θα είναι και η απαγόρευση να αποστέλλονται εμβάσματα μέσω αμερικανικών τραπεζών, ποσά που αποστέλλουν αποκλειστικά συγγενείς Κουβανών πολιτών. «Αυτό το είδος τιμωρίας στρέφεται αποκλειστικά κατά οικογενειών... και θα επιδεινώσει την κατάσταση ορισμένων ηλικιωμένων, κυρίως, που βασίζονται σε αυτά τα εμβάσματα», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η «τιμωρία» δεν πρόκειται να βλάψει τη σοσιαλιστική οικονομία, που «μπορεί πολύ εύκολα να επιβιώσει από τα υποτιθέμενα μεγάλη οφέλη αυτών των εμβασμάτων». Τέλος, τονίζεται ότι αποτελεί ακόμη μια επιθετική κίνηση που εντάσσεται στον απώτερο στόχο της ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης, κύριος στόχος εδώ και δεκαετίες του ακήρυχτου πολέμου. Ομως «οι προσπάθειες ανατροπής, όπως και στο παρελθόν, θα αποτύχουν», τονίζεται στην ανακοίνωση...
Associated Press |
Παλιότερη διαδήλωση μπροστά στο κτίριο «Αμερικάνικών Συμφερόντων» |
«Οι ΗΠΑ αποφασιστικά καταδικάζουν το κουβανικό καθεστώς στο ανελέητο κυνηγητό της κοινωνίας των πολιτών», ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στα πρόσφατα γεγονότα, διά στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Κλερ Μπούκαν. Ουσιαστικά, πρόκειται για αντίδραση στην απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου τελικά, υιοθετώντας την πρόταση του Περού και της Ουρουγουάης, να δεχτεί στο έδαφός της την απεσταλμένη του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ και όχι στην Κόστα Ρίκα, όπου ζητούσε την καταδίκη της Κούβας, και «προωθείτο από τις ΗΠΑ και ΕΕ», κατά την κουβανική εφημερίδα Granma.
Φυσικά η Μπούκαν, προσπάθησε να ερμηνεύσει την απόφαση κατά το δοκούν, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε τη διεθνή προσοχή, αλλά και καταδίκη της Κούβας από τη διεθνή κοινότητα. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υιοθέτησε μια απόφαση που εκφράζει την ανησυχία της, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και η Μπούκαν συνεχίζει όσον αφορά στους στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης: «Οι προσπάθειες της Κούβας να σιγήσει όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης, θα προκαλέσει μόνο την ενίσχυση, με σχετικό και επείγοντα τρόπο, των προσπαθειών μας για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι μία ταχύτατη και ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κοινωνία των πολιτών στην Κούβα και με το λαό, και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε όλα τα βήματα για την προώθηση του στόχου, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί»...
Ιδιαίτερης επίσης μνείας, αξίζει το χτεσινό δημοσίευμα των New york Times, το οποίο δεν κρύβει την απογοήτευση που υφέρπει στις ΗΠΑ, για την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας «τι άλλο μπορούσε να περιμένει κανείς από μια επιτροπή όπου προέδρευε η Λιβύη»... Η προσοχή όμως του άρθρου δε στρέφεται κατά της Κούβας, αφού είναι αυτονόητο, αλλά των υπόλοιπων κρατών της Λατινικής Αμερικής, τονίζοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι «αυτό που προκαλεί το κυριότερο ενδιαφέρον είναι η στάση που κρατούν τα υπόλοιπα κράτη». Στρέφεται, λοιπόν, κατά της Αργεντινής και της Βραζιλίας, που δεν αποτόλμησαν να ψηφίσουν υπέρ έστω και αυτής της «άτολμης απόφασης» παρά απείχαν, ενώ ψήφισαν υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο, «κηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο μία κάποια ουδετερότητα». Εν κατακλείδι, τονίζει ότι «η επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς Κάστρο είναι επί της ουσίας μια "κρίσιμη δοκιμή" για τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ένα τεστ ωριμότητας των δικών τους δημοκρατικών πολιτευμάτων».
Ανακοίνωση της ΠΕ του ΚΚ Αργεντινής για την Κούβα
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον κουβανικό λαό και στην κυβέρνηση, αναφορικά με τις δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πρακτόρων των ΗΠΑ και την προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων εντυπώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Αργεντινής τονίζει ότι οι προκλήσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας, μετά το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού και εν μέσω των απειλών εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, είναι μέρος της γενικής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής τους. «Ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός σκοπεύει να εγκαταστήσει μία νέα παγκόσμια τάξη, όπου οι λαοί θα είναι υποταγμένοι στην επικυριαρχία τους, και κατά συνέπεια θα σβήσει από τον παγκόσμιο πολιτισμό αξίες όπως η αυτοκυριαρχία, η αυτοδιάθεση, η εθνική ταυτότητα».
Σε αυτό το σχέδιο επέκτασης της κυριαρχίας του στη βάση του δόγματος του «αντιτρομοκρατικού και προληπτικού πολέμου» υπογραμμίζεται ότι η Λατινική Αμερική έχει ξεχωριστή θέση, ενώ η Κούβα και η Επανάσταση αποτελούν το «πρώτο εμπόδιο που πρέπει να καταστραφεί». Οχι βέβαια γιατί αποτελεί στρατιωτική απειλή «αλλά για την παραδειγματική ηθική της δύναμη και το σοσιαλιστικό ήθος της».
Στην ανακοίνωση επίσης υπογραμμίζονται και όλες οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα και λοκ-άουτ της εργοδοσίας στη Βενεζουέλα, που αποδεικνύουν το μέγεθος της αγωνίας των ΗΠΑ να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.
Αναφορικά με τις εντυπώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ, το ΚΚ Αργεντινής καταδικάζει «την ισχυρή επικοινωνιακή εκστρατεία που στόχο έχει να πλήξει το λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του... και να χειραγωγήσει συνειδήσεις, να σπείρει αμφιβολίες, να οδηγήσει σε ταλάντευση τη δραστηριότητα των λαϊκών δυνάμεων, ενώ αυτοί θα πραγματοποιούν ενέργειες σαμποτάζ, εκφοβισμού και αναίσχυντη παραβίαση των εθνικών κυριαρχιών».
«Αυτοί, οι ιμπεριαλιστές, που δολοφονούν εκ του ασφαλούς και καταδικάζουν στην πείνα και στον υποσιτισμό εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, είναι αυτοί που συνεχίζουν πάνω από 40 χρόνια το σκληρό αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, που έχουν οργανώσει επιθέσεις, τρομοκρατικές ενέργειες όλων των ειδών, προώθησαν την αντεπανάσταση, σχεδίασαν και χρηματοδότησαν πάνω από 600 ενέργειες ενάντια στον κουβανικό λαό και στον Πρόεδρό του, Φιντέλ Κάστρο, και ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσουν προβοκάτσιες».
Παράλληλα, το ΚΚ Αργεντινής ρίχνει και αυτό με τη σειρά του φως στη δράση των υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στο ρόλο του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, και φυσικά του Τζέιμς Κάσον, που ηγείται της αποστολής αλλά και των αντικουβανικών ενεργειών.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται, «στους τελευταίους εφτά μήνες έγιναν 7 απαγωγές κουβανικών αεροπλάνων και πλοίων, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις οι απαγωγείς και δολοφόνοι ζουν ελεύθερα στο Μαϊάμι. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η χρηματοδότηση 1.200 εβδομαδιαίων ραδιοφωνικών ωρών ενάντια στην Κούβα ενώ ο Τζέιμς Κάσον μετατράπηκε ουσιαστικά σε αρχηγό ενός γενικού επιτελείου που οργανώνει και καθοδηγεί τις ανατρεπτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας».
Επιπλέον, αναφορικά με τις δίκες των πρακτόρων τονίζεται: «Οι μισθοφόροι καταδικάστηκαν από 29 δημόσια δικαστήρια, με την παρουσία 100 ατόμων ανά δικαστήριο και υπερασπίστηκαν από 54 δικηγόρους, τους 44 από τους οποίους υπέδειξαν οι κατηγορούμενοι, ενώ οι άλλοι 10 διορίστηκαν. Ακόμα, δε δικάστηκαν από ειδικά, στρατιωτικά ή ad hoc δικαστήρια, αλλά από επαρχιακούς δικαστές που είχαν διοριστεί προηγουμένως σύμφωνα με την κουβανική νομιμότητα».
Τέλος, το ΚΚ Αργεντινής καλεί τις αριστερές δυνάμεις να μην πέσουν στην παγίδα που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστές, περί εξομοίωσης των εγκλημάτων τους με τη νόμιμη άμυνα των λαών.
«Για όσους πιστεύουν ότι η στάση της Κούβας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της, είναι σωστή, αλλά όχι κατάλληλη αυτή τη στιγμή, τους προτρέπουμε να σκεφτούν γύρω από το κόστος που θα είχε μια διστακτική στάση. Χωρίς αμφιβολία θα την έπαιρναν ως πλατφόρμα εξαπόλυσης τρομοκρατικών ενεργειών με στόχο την εξάρθρωση όχι μόνον της οικονομίας αλλά και της άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας».
«Η αργεντινή Αριστερά δεν πρέπει να ταλαντεύεται. Γνωρίζουμε στο ίδιο μας το πετσί τη δολιότητα του ιμπεριαλισμού... Σήμερα, υπεράσπιση της Κούβας σημαίνει υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και του μέλλοντος ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Σημαίνει να υπερασπιστούμε τη δική μας διαδικασία αγώνων και οικοδόμησης εναλλακτικής πολιτικής λύσης».
«Καλούμε σε συσπείρωση, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη προς το λαό, την Επανάσταση και την κυβέρνηση της Κούβας με επικεφαλής τον κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή. Για το σεβασμό της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών».