ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχεδιάζουν συνταγματική αναθεώρηση στα μέτρα του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε συνέδριο του Ιδρύματος Τσάτσου και του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert

Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και παράλληλα για την ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και των αντιδράσεών τους, υποταγή τους στα κελεύσματα της αστικής δημοκρατίας, ακρωτηριασμό των όποιων ριζοσπαστικών διαθέσεων, απεργάζονται οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Με επιπλέον πρόβλεψη ότι η χώρα παραμένει σταθερά ενταγμένη στην ΕΕ κι ο λαός υπάκουος στην αστική «νομιμότητα». Πειθήνιος κι υποταγμένος μπρος στην επιχειρούμενη με διάφορους τρόπους (και με συνταγματική αναθεώρηση) αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, προς ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων ώστε να περάσουν αλώβητα την κρίση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ιδρυμα Τσάτσου) και του γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert («αφοσιωμένο στις θεμελιώδεις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας») για την κρίση, το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του, σε τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό του Συντάγματος είναι η οικονομικο-κοινωνική του ιδεολογία. Οτι αποπνέει φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο, προβλέπει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους συνδυασμένη με την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τον κρατικό παρεμβατισμό όπου και όσο χρειάζεται στη λογική του Κέυνς. Εξέφρασε ανησυχία γιατί λόγω κρίσης τέτοια χαρακτηριστικά του Συντάγματος απειλούνται με αλλοίωση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ισχυρίστηκε ότι σε όλη την ΕΕ χρειάζεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό Σύνταγμα, καθώς παντού έχει αλλοιωθεί η κλασική αντιπροσωπευτική (βλ. αστική) δημοκρατία. Ζήτησε στο αναθεωρούμενο Σύνταγμα να περιλαμβάνονται εγγυήσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δικαίου. Αίτημα σύμφωνο με τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας περί ύπαρξης «κοινωνικών δικτύων» προς απάλυνση των επιπτώσεων από την ανεργία και τη φτώχεια, και ενδυνάμωσης θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, για να συντηρείται η αυταπάτη σε τμήματα του λαού ότι θα βρει εκεί το δίκιο του.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε στο Σύνταγμα να κατοχυρώνονται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και το ελάχιστο εγγυημένο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο,τι προβάλλεται ως ζητούμενο συνολικά στην ΕΕ, αυστηρό αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο συν ...θεσμοποίηση των ορίων εξαθλίωσης του λαού για τον οποίο θα προβλέπονται κάποιες ψευτοπαροχές άμβλυνσης καθημερινών δυσκολιών στην επιβίωσή του. Επίσης, ζήτησε κατοχύρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, άρα κατοχύρωση για την αστική τάξη και μέσω του Συντάγματος της συμπόρευσης με τα άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ακόμα, η Τοπική Διοίκηση να αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επίπεδο εισπρακτικό και νομοθετικό, άρα δυνατότητα για δημοτικές και περιφερειακές αρχές να θεσμοθετούν και εισπράττουν νέους φόρους.

Τέλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, κάλεσε το νέο Σύνταγμα να περιβάλλεται από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Οτι ένα νέο Σύνταγμα εμπεριέχει το συμβολισμό ενός νέου ξεκινήματος, το «κλείσιμο των λογαριασμών» με τον εμφύλιο και τη δικτατορία. Μια «σούπα» δηλαδή (όπως επιχείρησαν και με το ισχύον, και με τα προηγούμενα Συντάγματα) όπου μέσω της περιλάλητης συναίνεσης και της συλλογικής αμνησίας ο λαός ξεχνά τι τον χωρίζει από τους εκμεταλλευτές του, ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των μονοπωλίων. Υποστήριξε ακόμα ότι ανεξάρτητα από την αναθεώρηση χρειάζεται καλλιέργεια κουλτούρας υπακοής στους νόμους, την πολυδιαφημισμένη νομιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις καθηγητών και νομικών στο Συνέδριο, εκφράστηκαν διαφωνίες για το αν όντως χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση ή απλά εφαρμογή διατάξεων ήδη ψηφισθέντων αλλά μη εφαρμοσθέντων. Για το αν χρειάζεται Συνταγματικό Δικαστήριο που μόνο αυτό θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων και από ποιους θα στελεχώνεται, ή να παραμείνουμε στα ισχύοντα όπου κάθε δικαστήριο μπορεί να το πράξει.

Εκφράστηκαν φόβοι π.χ. ότι αντί για καλύτερη προστασία ατομικών δικαιωμάτων, στην επόμενη (αναθεωρητική) Bουλή, υπό την πίεση ξένων παραγόντων, θα πάμε ακριβώς σε συνταγματοποίηση - νομιμοποίηση των παραβιάσεών τους. Ζητήθηκε να μην υπάρχει η 5ετής υποχρεωτική συνταγματική αδράνεια στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Εκφράστηκαν απόψεις όπως να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που εμποδίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να καταργηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Καταγγέλθηκαν ως αντισυνταγματικές πρακτικές η κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (με τις οποίες πέρασαν από τις κυβερνήσεις μια σειρά άγρια αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς καν συζήτηση στο Κοινοβούλιο), όπως και το γεγονός ότι εισάγονται άσχετες διατάξεις σε νομοσχέδια τα οποία ονοματίζονται «πολυνομοσχέδια» ή νομοσχέδια - «σκούπα».

Πρακτικές που αποδεικνύουν, βέβαια, ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δεν έχουν ενδοιασμούς να «παραβιάσουν» το Σύνταγμα και την περιλάλητη νομιμότητα, αυτή που καλούν το λαό να σέβεται ό,τι κι αν υφίσταται, όποτε είναι να περάσουν, άμεσα και δίχως καμία αντίρρηση, μέτρα που ευνοούν τα μονοπώλια.

Ελληνική Προεδρία της ΕΕ 2014: Διαχείριση αντιλαϊκών στόχων

Η προώθηση των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ για τη θωράκιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τη συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» μέσω νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη - μέλη θα αποτελέσει τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας θα βρεθεί η «ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα)». Επί της ουσίας, η ελληνική προεδρία θα αναλάβει να συντονίσει και να προωθήσει το σύνολο των φιλομονοπωλιακών πολιτικών της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, τόσο με τη διασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών μέσω και της αξιοποίησης της «δεξαμενής» εκατομμυρίων ανέργων, όσο και με τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφόρας δραστηριοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνουν:

  • Την υλοποίηση των αποφάσεων, για τη διατήρηση των πολυετών δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ. Με στόχο την πιστή τήρηση των «μνημονίων διαρκείας» που έχουν θεσπίσει μέσω συμφωνιών των οργάνων της ΕΕ.
  • Την προώθηση της ανάπτυξης και την «καταπολέμηση της ανεργίας». Μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.
  • Την περαιτέρω θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, στο φόντο και των σχεδίων για Τραπεζική Ενωση. Με την προώθηση νέων κανόνων και συνθηκών που ελπίζουν ότι θα εξασφαλίζουν τη «σταθερότητα» του «ευρωοικοδομήματος».
  • Η Θαλάσσια Πολιτική. Στόχος της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στη λογική του καθορισμού «ευρωπαϊκής ΑΟΖ», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κρατών - μελών.
  • Την προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της Μετανάστευσης. Με την ενίσχυση τόσο των αστυνομικών και κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όσο και με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου απέναντι στους μετανάστες.

«Στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι η προώθηση θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτουν ότι λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου θα επιχειρηθεί «να προωθηθούν τους πρώτους τρεις μήνες τα επείγοντα νομοθετήματα, που είναι αναγκαία για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κόστος της ελληνικής προεδρίας θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού. Στη διάρκεια της προεδρίας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα 14 άτυπες υπουργικές συναντήσεις, περίπου 110 συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Πυκνώνουν ζυμώσεις και διαγκωνισμοί

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις», οι διεργασίες και οι διαγκωνισμοί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στελεχών της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στην επιχείρηση συγκρότησης του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς, με όλους τους πρωταγωνιστές να διεκδικούν «ρόλους» στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η προχτεσινή εκδήλωση, παρουσίασης του βιβλίου του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτση, μετατράπηκε σε χώρο συνάθροισης πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κινήσεων του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Η εκδήλωση έγινε στο φόντο της «πρωτοβουλίας των 58» που προτείνουν τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Τ. Γιαννίτση να καλείται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα.

Ο Τ. Γιαννίτσης, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην «πρωτοβουλία των 58» και υποστήριξε ότι αποτελεί κάλεσμα προς «τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να προχωρήσουν σε νέες μορφές συνεργασίας και αντί να ψάχνουν τι τους χωρίζει, να δουν τι μπορεί να τους ενώσει». Ο ίδιος απευθύνοντας κάλεσμα συσπείρωσης στα κόμματα της αστικής διαχείρισης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα συνολικά του συστήματος, σημείωσε: «Στη σημερινή εξαιρετικά άσχημη καμπή της Δημοκρατίας μας, αυτό που απαιτείται, αλλά εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, είναι μια υπέρβαση που θα τοποθετήσει το συλλογικό πάνω από το κομματικό και στενά πολιτικό συμφέρον».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, συντονιστής της «πρωτοβουλίας των 58», μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι «η προσπάθεια δημιουργίας νέου προοδευτικού πόλου αποτελεί κομβικό σημείο για μια στρατηγική εξόδου από την κρίση», αφού όπως υποστήριξε είναι «ανίκανο το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια ώρα, αρνητικοί συνεχίζουν να εμφανίζονται απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι Φ. Κουβέλης και Α. Λοβέρδος, οι οποίοι δρομολογούν την κοινή τους κάθοδο στις ευρωεκλογές το Μάη.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Τ. Γιαννίτση, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν σημερινά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ. Σημίτης, Αλ. Παπαδόπουλος, Π. Αυγερινός, Γ. Μανιάτης, Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Πανταγιάς και από τη ΔΗΜΑΡ οι Γρ. Ψαριανός, Δημ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Ανδρ. Παπαδόπουλος. Επίσης το «παρών» έδωσε η Ντ. Μπακογιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ