ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα συνολικής αντιπαράθεσης!

Συνδικάτα σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για την πανεργατική απεργία και την κλιμάκωση του αγώνα, ενώ το ΠΑΜΕ προχωρά σε πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη και ταξιδεύει στην Πράγα

Ολα και όλοι για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη! Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουν τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, σ' αυτήν την κατεύθυνση στρατεύονται όλες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι μπροστά στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, δε χωράει καμιά αυταπάτη. Αντίθετα, επιβάλλεται ταξική ενότητα, αγωνιστική συσπείρωση και κλιμάκωση της πάλης.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καταθέσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης, που δεν αφορά μόνο στην πανεργατική απεργία, αλλά και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, που θα δρομολογηθούν στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει την πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, την παράλληλη παρουσία του στην Πράγα στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το σχετικό συλλαλητήριο στις 26 Σεπτέμβρη στα ίδια πλαίσια έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά του, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντονιστικές επιτροπές έχουν, ήδη, αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τη συμμετοχή τους στο γενικότερο πρόγραμμα του ΠΑΜΕ και, ειδικότερα, απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβρη.

Για την πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη και τις κινητοποιήσεις στην Πράγα, μιλάνε σήμερα στο «Ρ» ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, ο Τάσος Τσιαπλές, ο Κώστας Αβραμόπουλος και η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός

Για τη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία και τη σημασία της πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης, μίλησε στο «Ρ» ο συνδικαλιστής

Στη σημασία της πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ αναφέρεται ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Γραμματείας του και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λάρισας, μεταφέροντας την πείρα του από τη δραστηριότητα του «Μετώπου» στη Θεσσαλία.

- Ποια είναι η σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέβρη;

- «Στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η αντεργατική επίθεση από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες, προβάλλει έντονα η ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να οργανωθεί και ν' αντισταθεί για να την ανακόψει. Δυστυχώς, όμως, οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποδείχνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να οργανώσουν την πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική, αλλά το αντίθετο, πότε ανοιχτά και πότε με ελιγμούς, παραπλανούν την εργατική τάξη. Βρίσκονται προσκολλημένες στη γραμμή της συναίνεσης, για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου.

Γι' αυτό η οργάνωση της αντίστασης απέναντι σ' αυτή την πολιτική και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, πέφτει στους ώμους του ΠΑΜΕ, που, στον ενάμιση χρόνο δράσης του, απέδειξε ότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την εργατική τάξη. Η πανελλαδική σύσκεψη με συνδικάτα και συνδικαλιστές το προσεχές Σάββατο, δεν είναι μια τυπική διαδικασία επικύρωσης κάποιων προτάσεων της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Δείχνει τη σημασία που δίνουμε στην ενεργοποίηση της ίδιας της εργατικής τάξης στη βάση. Είναι μια σύσκεψη ανοιχτή, όχι μόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που πήραν μέρος στην ιδρυτική του σύσκεψη, αλλά σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια συνδικάτων και τους συνδικαλιστές, που ανεξάρτητα από το αν εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης ή άλλων σχημάτων, νιώθουν όμως την ανάγκη, ως εκπρόσωποι της εργατικής τάξης, ν' αντισταθούν με αποτελεσματικό τρόπο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Η σύσκεψη αυτή στοχεύει σε μια ανοιχτή, δημοκρατική, γόνιμη συζήτηση, για τη συμβολή και τη δράση του ΠΑΜΕ στην υπόθεση της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και της οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων, για τους νέους στόχους που πρέπει να βάλει για την αναζωογόνησή του. Μέσα σε μια τέτοια συζήτηση πρέπει ν' αποφασιστεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της».

- H επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

- «Η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από τη συμμετοχή της στα σωματεία και την ανάπτυξη της πάλης της για την ανακοπή και ανατροπή αυτής της ολομέτωπης επίθεσης. Αυτή η πολιτική δεν ανακόπτεται με ελιγμούς και αγωνιστικές "τουφεκιές". Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την πανεργατική απεργία, που προκηρύχτηκε για τις 10 του Οκτώβρη, στα δικά τους χέρια. Αυτή την απεργία, κόντρα στους πονηρούς στόχους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, πρέπει να την αξιοποιήσουν, για να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αντεργατική επίθεση και να προβάλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους για την εργασία, το ωράριο, την ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία.

Θα απαιτηθούν σκληροί και μακροχρόνιοι ταξικοί αγώνες. Και αυτοί δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο δουλιάς, χωρίς την απομόνωση των ξεπουλημένων πλειοψηφιών στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Χρειάζεται συντονισμός των διαφόρων κλάδων μεταξύ τους, αλλά και με τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, τα πιο φτωχά στρώματα των ΕΒΕ, με τη νεολαία».

- Το ΠΑΜΕ διαμορφώνεται σε μια πλατιά ταξική συσπείρωση συνδικάτων και συνδικαλιστών, πώς εκφράζεται αυτό στο χώρο της Θεσσαλίας;

- «Στην ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, είχαν πάρει μέρος το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και 24 σωματεία απ' όλη τη Θεσσαλία. Σήμερα, τα σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ είναι κοντά στα 40. Το ΕΚ Λάρισας, τα σωματεία και οι Συντονιστικές Επιτροπές που υπάρχουν στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, αποτελούν με όσες αδυναμίες και προβλήματα έχουν, τους πόλους της αντίστασης. Αναπτύσσουν μια αξιόλογη αγωνιστική δράση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Λάρισα, με επικεφαλής την ταξική πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚ, σε αντίθεση με τα εργατικά κέντρα Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και σωματείων που όχι μόνο δεν εμφανίζουν κάποια αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά προσπαθούν να βάλουν και εμπόδια στους εργαζόμενους, για να μην προσεγγίσουν το ΠΑΜΕ και τις δραστηριότητές του.

Παρά, όμως, τα θετικά στοιχεία, αναλογιζόμενοι την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, ώστε, περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ, να βελτιωθεί η δράση των ταξικών σωματείων και ν' αυξηθεί η δράση των εργαζομένων».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πρέπει να κλιμακωθεί η πάλη μας
Την εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρει στο «Ρ» ο Κ. Αβραμόπουλος

«Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. `Η θα υποταχθούμε στη νέα βαρβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και θα αποδεχτούμε το "σάρωμα" των θεμελιακών μας κατακτήσεων ή θα παλέψουμε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις ώστε να βάλουμε φρένο και παραπέρα ν' ανατρέψουμε αυτή την πολιτική». Αυτό υπογραμμίζει ο Κώστας Αβραμόπουλος, από το χώρο του ΟΤΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας την επίθεση της κυβέρνησης, που αφορά βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

«Επόμενα και η δικιά μας αντεπίθεση - σημειώνει ο συνδικαλιστής - μπορεί και πρέπει να είναι συνολική, να έχει βάθος και διάρκεια. Ολο το προηγούμενο διάστημα παρά τις δυσκολίες της εποχής, το ΠΑΜΕ εγκαινίασε στα πλαίσια της ΔΕΘ το νέο κύκλο εργατικών, ταξικών αγώνων, δίνοντας μια πρώτη ενωτική, ταξική, αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση.

Πραγματοποιήσαμε περιοδείες σε χώρους δουλιάς και κατοικίας, συσκέψεις με διοικήσεις πρωτοβάθμιων, συνδικαλιστικά στελέχη, απλούς εργαζόμενους. Στα πλαίσια κλιμάκωσης της προπαγάνδας, προχωρήσαμε σε 5ήμερο δημοψήφισμα σε χώρους δουλιάς και επίκαιρα σημεία της πόλης με κεντρικό σύνθημα: "Μόνιμη σταθερή εργασία ή εργασία λάστιχο; Ψήφισε, πάρε θέση". Εγινε προσπάθεια ώστε τα πρωτοβάθμια σωματεία που δραστηριοποιούνται μέσα από το ΠΑΜΕ αλλά και στα υπόλοιπα, να πάρουν θέση, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις, με συνεδριάσεις διοικήσεων, συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ά.».

«Γνωρίζουμε - τονίζει ο Κώστας Αβραμόπουλος- ότι ο αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας δεν είναι εύκολος. Η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται στην ουσία της από τη ΝΔ, το Συνασπισμό, αλλά και τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Με τη στάση τους δημιουργούν συγχύσεις, αποπροσανατολίζουν, καλλιεργούν το φόβο και την ηττοπάθεια.

Γίνεται έτσι περισσότερο φανερή η ανάγκη πατώντας στη δουλιά που έγινε μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κενά και αδυναμίες, με μεγαλύτερη ορμή να αναπτύξουμε πιο έντονη συστηματική, ιδεολογική, πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στα ευρύτερα στρώματα της πόλης. Πάντα με πνεύμα αυτοθυσίας καθημερινά και όχι ευκαιριακά. Επίσης, η ανάγκη συστηματικής προσπάθειας, για οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους».

Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει κατ' αρχήν ότι το ΠΑΜΕ στηρίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισαν τα πρωτοβάθμια σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και της ΑΓΝΟ. «Πέρα από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για Θεσσαλονίκη "έδρα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" και άλλα τέτοια ηχηρά, η περιοχή μας βιώνει τη δική της πραγματικότητα. Η ανεργία καλπάζει, οι παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΕΚΟ, ΕΛΒΟ, φθίνουν, ξεπουλιούνται. Στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης είναι η ΕΥΑΘ, η ΔΕΘ, το Λιμάνι. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται. Τα πολυκαταστήματα έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας (καταστρατήγηση 40ωρου, πενθήμερου, τρομοκρατία, απολύσεις κ.ά).

Δουλεύουμε παράλληλα για την προετοιμασία και επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ στις 23/9 η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Θα συζητήσουμε την πορεία του στόχου για την πιο αποφασιστική δράση και συντονισμένη παρουσία των αγωνιστικών και ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν αυτά τα μέτρα, με ανεβασμένες μορφές αγώνα σφυρηλατώντας την αγωνιστική τους ενότητα, συντονίζοντας την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης».

Ο συνδικαλιστής, υπογραμμίζει επίσης, την άμεση σχέση της προσπάθειας αυτής για συντονισμό, με τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη. «Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τόσο το συλλαλητήριο που αποφάσισε το ΕΚΘ για τις 28 Σεπτέμβρη κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων όσο και την 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη. Μια απεργιακή κινητοποίηση που υποχρεώθηκαν να αποφασίσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κάτω από την πίεση της βαρβαρότητας των μέτρων της κυβέρνησης, της αντίθεσης των εργαζομένων στα μέτρα αυτά και της αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας, να συμμετέχουν μαζικά, αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις, να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να επαγρυπνούν και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κλιμάκωση του αγώνα. Καλούμε όλα χωρίς εξαίρεση τα συνδικάτα της πόλης μας, να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα ».

.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ
Σφυρηλατούμε την ενότητα

Στο ρόλο που καλείται να παίξει η πανελλαδική σύσκεψη των συνδικαλιστών στην Αθήνα, τόσο για τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για τη συνέχεια, εστιάζει η συνδικαλίστρια

Αγωνιστικό σταθμό στην πορεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου χαρακτηρίζει την πανελλαδική σύσκεψη η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Γραμματείας του και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλάδων Ενδυσης της Αθήνας. «Σ' αυτή - τονίζει η συνδικαλίστρια - θα κατατεθεί ο μεστός απολογισμός ενάμιση χρόνου δράσης, που έδειξε στην εργατική τάξη ότι μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεσή της στα χέρια της, έδειξε ότι υπάρχει προοπτική, πως η ταξική ενότητα και πάλη είναι ο μόνος νικηφόρος δρόμος για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της. Είμαστε σίγουροι ότι η σύσκεψη θα είναι και από την άποψη της συμμετοχής, αλλά και προβληματισμού, εμπειρίας και αγωνιστικής σφυρηλάτησης καθοριστική για το αγωνιστικό ταξικό ξεδίπλωμα της δράσης των εργαζομένων».

«Εμείς, σημειώνει η Χριστίνα Τσεντούρου, δε μιλάμε γενικά και αόριστα για τη δράση και τη συμμετοχή. Κεντρική γραμμή δράσης και συσπείρωσης του ΠΑΜΕ είναι το αγωνιστικό του πρόγραμμα. Οι παρεμβάσεις του έχουν συσπειρώσει δεκάδες συνδικάτα, έχουν προβληματίσει θετικά συνδικαλιστές, έχουν ωθήσει στη δράση και στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους εργαζόμενους.Η συγκροτημένη παρουσία εργατών και εργατριών από μεγάλα εργοστάσια και κλάδους, εργατών ιματισμού, αποκλειστικών νοσοκόμων, εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - μετά από πολύ καιρό - στις κινητοποιήσεις στις 20 Ιούλη και στις 24 Αυγούστου ήταν χαρακτηριστική.

Αυτή η παρουσία είναι αποτέλεσμα της γραμμής της ταξικής ενότητας, αλλά και της αντικειμενικής κριτικής στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ασκούν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι σύλλογοι και συνδικαλιστές από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - σε περίοδο όξυνσης των προβλημάτων τους - απευθύνθηκαν στο ΠΑΜΕ για στήριξη, αλλά και συντονισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλατιάς Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και συνδικαλιστών».

Το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει η συνομιλήτριά μας, «δε δηλώνει την αντίθεσή του μόνο φραστικά, αν και αυτό σήμερα έχει τη δική του αξία, όταν άλλοι συναινούν και σιωπούν μπροστά σ' αυτή την αντεργατική καταιγίδα. Εχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Αυτό το πρόγραμμα, χρειάζεται να γίνει υπόθεση χιλιάδων συνδικαλιστών, δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Η σύσκεψη στις 23 Σεπτέμβρη, με τη συζήτηση και τις αποφάσεις της, φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα της όχι απλά στην επιτυχία ενός άμεσου προγράμματος δράσης, αλλά να βάλει τα θεμέλια ενός καλύτερου συντονισμού και στο μέλλον».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Χωρίς σύνορα η αντικαπιταλιστική δράση του ΠΑΜΕ

Στην παρουσία  του Μετώπου στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, αναφέρεται ο Δ. Αγκαβανάκης

Ισχυρή παρουσία στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις της Πράγας προετοιμάζει το ΠΑΜΕ. Για τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, μιλάει στο «Ρ» ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ.

- Το ΠΑΜΕ πάει στην Πράγα;

- «Το ΠΑΜΕ όχι μόνο πάει στην Πράγα, αλλά η "Πράγα" είναι ένα ακόμα βήμα στη διεθνή ταξική αντικαπιταλιστική δράση του. Στον ενάμιση χρόνο ζωής του, έχει πλούσια διεθνή ταξική δράση και πρωτοστατεί, για τη συγκροτημένη διεθνή ταξική αγωνιστική δραστηριοποίηση της εργατικής τάξης ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη σημαντική παρουσία και συμβολή του ΠΑΜΕ στη διεθνή διάσκεψη ταξικών συνδικάτων το Μάη του 1999 στην Τουρκία, την αντιπολεμική αντιNATOική δράση του κατά τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία , την αντικεφαλαιοκρατική αντι-ΟΝΕ παρουσία του στην Πορτογαλία. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι στο πρόσφατο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στις Φιλιππίνες, το ΠΑΜΕ εκλέχτηκε στο νέο προεδρείο αυτής της οργάνωσης. Ακόμα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κύρια πρωτοβουλία και ευθύνη για την οργάνωση της πανευρωπαϊκής διάσκεψης των ταξικών συνδικάτων, που θα γίνει στη Γαλλία από 29 Σεπτέμβρη μέχρι 1 Οκτώβρη, ανήκει στο ΠΑΜΕ. Επομένως, η "Πράγα" είναι ένας ακόμα κρίκος στη διεθνή αντικαπιταλιστική μας δράση».

- Ποια η σημασία των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων στην Πράγα;

- «Οπως ξέρετε, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, στην Πράγα, από τις 23 μέχρι 28 Σεπτέμβρη, συνέρχονται οι δύο κορυφαίοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σ' αυτήν τη σύνοδο, οι εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου θα αποτιμήσουν τα κέρδη τους από την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης όλης της Γης και, παράλληλα, θα οργανώσουν τη νέα επέλαση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο. Θα ελέγξουν και θα καθοδηγήσουν τα πολιτικά ενεργούμενά τους, κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικοϊδεολογικούς μηχανισμούς που διαθέτουν, με στόχο την αύξηση της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Θα εμπλουτίσουν το πολιτικοϊδεολογικό αντιλαϊκό οπλοστάσιό τους, για τη μονιμότερη ενσωμάτωση στις επιλογές τους, του κοινωνικοεταιρικού συνδικαλισμού, μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους και τα όργανα του "κοινωνικού εταιρισμού". Θα αναπαράγουν τα αντιλαϊκά ιδεολογήματα της "νέας τάξης πραγμάτων" της "παγκοσμιοποίησης", του "ανταγωνισμού" κλπ. ως καθολικές αξίες, αποκρύβοντας επιμελώς το γεγονός ότι αυτά τα ιδεολογήματα εξυπηρετούν μόνο την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα με τον ανελέητο κοινωνικό πόλεμό του ενάντια στην εργατική τάξη, το κεφάλαιο και σ' αυτήν την κορυφαία συνάντηση των εκπροσώπων του στην Πράγα δε θα παραλείψει να σχεδιάσει και "θερμούς πολέμους", στη λογική του "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" στα πρότυπα του βρώμικου ευρωΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός είναι "ο όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος", που ευαγγελίζονται οι ευαγγελιστές του κεφαλαίου στην Πράγα».

- Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται στην Πράγα και ποιες δυνάμεις κινητοποιούνται σ' αυτές;

- «Οι αντικεφαλαιοκρατικές εκδηλώσεις στην Πράγα αρχίζουν στις 23 του μήνα, πρώτη μέρα της συνόδου. Την πρώτη ευθύνη γι' αυτές την έχει η οργάνωση "Σταματήστε, Διαλύστε το ΔΝΤ και την ΠΤ". Υπό την αιγίδα αυτής της οργάνωσης, Τσέχοι κομμουνιστές, νεολαίοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις Τσεχίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, της Κύπρου, μαζί τους και το ΠΑΜΕ, θα διαδηλώσουν και θα δώσουν την πρέπουσα ταξική απάντηση. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Το ΠΑΜΕ θα είναι εκεί σε όλες τις εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, στις 26 του μήνα, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, θα οργανώσει μεγάλη αντικαπιταλιστική συγκέντρωση.

Είναι βέβαιο ότι σ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες διαφορές. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες δυνάμεις που βλέπουν τη συμμετοχή τους, ακτιβιστικά, αποσπασματικά ή ως ένα απλό χάπενινγκ. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που, ενώ δεν αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του καπιταλισμού, τον θέλουν με πιο "ανθρώπινο πρόσωπο" και αυτό σηματοδοτούν με την παρουσία τους εκεί.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η "Πρωτοβουλία Πράγα 2000", που καθοδηγείται κύρια από το Συνασπισμό, δηλαδή από ένα κόμμα, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό, αλλά και πλειοδοτεί σε βασικές στρατηγικές του, στην ΟΝΕ, στην "παγκοσμιοποίηση" και στην "ανταγωνιστικότητα". Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο, στο εξωτερικό να διαδηλώνεις κατά των εκπροσώπων του παγκόσμιου κεφαλαίου, ενώ στο εσωτερικό, για τα εργασιακά, η παράταξή σου να σέρνεται στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου" με τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και τον ΣΕΒ.

Αντίθετα, το ΠΑΜΕ δεν αρκείται σε μια ευκαιριακή, περιστασιακή αντίδραση με αφορμή κάποιο γεγονός, όπως είναι η Σύνοδος της Πράγας. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει τη συγκρότηση ενός πανεργατικού μετώπου των ταξικών δυνάμεων, που θα συγκρούεται καθημερινά, και στην Ελλάδα και διεθνώς, για την αναχαίτιση και την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ